Protoieria Moinesti   Webmail    

 
PROTOIERIA CUVÂNTUL IERARHULUI PAROHII MĂNĂSTIRI CULTURĂ ŞI
MISIUNE
ASISTENŢĂ
SOCIALĂ
ŞTIRI ADMINISTRAŢIE RESURSE CONTACT
 
 

Sobor de ierarhi, în rugăciune, la mormântul Arhiepiscopului Eftimie Luca
Joi, 4 noiembrie 2021, cinci ierarhi, membri ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, s-au reunit în comuniune de rugăciune la mormântul vrednicului de pomenire Arhiepiscop Eftimie Luca, cu prilejul împlinirii a șapte ani de la nașterea sa în Cer. Ziua de 4 noiembrie are o rezonanță aparte în calendarul evenimentelor care...

mai multe detalii
FACEBOOK

Mărturisitorii Ortodoxiei din Parohia Sfântul Spiridon din Comănești
Prima duminică a Postului Mare reprezintă o zi de mare sărbătoare pentru creștinii ortodocși. În această duminică, numită „Duminica Ortodoxiei”, creștinii ortodocși marchează triumful dreptei credințe asupra ereziei iconoclaste și asupra tuturor ereziilor, în general. Această zi de sărbătoare a fost instituită de Sfântul Patriarh Metodie al...

mai multe detalii
Protoieria Moineşti » CULTURĂ ŞI MISIUNE » Pelerinaje

Pelerinaje

Pelerini în Sfântul Munte

Loc ales, Gradină Maicii Domnului şi tărâm al pelerinilor, Muntele Athos este o republică monastică autonomă în interiorul statului grec, înconjurată de ape. Cu o istorie tulburătoare, muntele ortodox al bătrânului continent, Agion Oros – cum îi spun grecii, stă sub ocrotirea Maicii Domnului. După Sinai şi Tabor, muntele sfânt al creştinilor este Athosul; oriunde te-ar purta paşii nu simţi decât chemarea şi mireasma rugăciunii.

Cu aceeaşi dorinţă şi sub acelaşi imbold, al rugăciunii, un grup de credincioşi (13 preoţi şi 3 mireni) din Protoieria Moineşti, cu binecuvântarea Preasfinţitului Ioachim Băcăuanul şi organizarea Părintelui Protopop  Costel Mareş, au pornit în pelerinaj spre Athos. Călătorie şi urcuş duhovnicesc, întregul pelerinaj a stat sub semnul binecuvântării şi ocrotirii Sfântului Ioan de Rila – mărturiseşte unul dintre pelerini. Nu  este deloc întâmplător că prima zi în Sfântul Munte a început la Mănăstirea Zografu cu slujba de priveghere a Sfântului Ioan de Rila, după cum tot o rânduială binecuvântată a fost şi partea de final a călătoriei care s-a încheiat la Mănăstirea Sfântului din Bulgaria, unde se şi păstrează sfintele sale moaşte întregi.

Aşadar prima zi, la Zografu, uimiţi deja de frumuseţea peisajului dar şi de sălbăticia locurilor, încă păstrând proaspătă experienţa călătoriei pe mare, pelerinii descoperă dintr-o dată frumuseţea nepământească a privegherilor athonite. Slujba mănăstirească, desfăşurată după un tipic riguros, nu are cum să te lase indiferent; nici programul nu este unul oricum: trezirea la ora 3:30 cînd începe slujba la biserică, pînă la ora 7:00 – program de cazarmă.

Totul se petrece foarte repede, nici nu ai timp să asimilezi cantitatea uriaşă de informaţii pe care ai vrea s-o reţii, deşi te-ai pregătit din timp, de-acasă; secole întregi de istorie se scurg rapid prin faţa ochilor şi realizezi cât de trecător e omul, dar şi măreţia lui. La Zografu, ca dealtfel la orice mănăstire din Sfântul Munte ai merge, afli repede că românii, prin voievozii, domnitori şi credincioşii săi sunt cei mai mari ctitori.  Nu este loc unde să nu existe danii româneşti. Muşatinii, Alexandru cel Bun, au sprijinit mănăstirea iar Binecredinciosul Voievod Ştefan cel Mare şi Sfânt a refăcut-o aproape integral; a rezidit biserica şi bolniţa, arsanaua (portul pentru corăbii), reface din piatră corpul chiliilor, trapeza si zidul de incintă, zideste din nou biserica mare si o pictează în frescă. Rămâi uimit. Nu mai amintim daniile anuale în bani de aur sau argint – ramânem însă cu gândul la cele două donaţii de suflet ale sale: o icoană cu Sfântul Gheorghe si steagul de luptă al Moldovei, cusut cu aur si argint, care are pe o parte icoana Sfântului Gheorghe, iar pe partea cealaltă stema tării.

Însă marea podoabă a oricărei mănăstiri şi a oricărui schit este biserica. Tresalţi când vezi, căutând cu ochii parcă flamânzi, zugrăviţi în pridvor domnitorii români: pe Ştefan, pe Vasile Lupu şi Alexandru cel Bun. Au remarcat şi alţii înaintea noastră: „pe peretele de onoare al salonului stă, în rând cu marii ctitori, Stefan cel Sfânt si Mare, voievodul Moldovei!” - Gala Galaction.

A doua zi, după un traseu greu de 12 km şi trei ore întregi de mers pe jos, ajungem la mănăstirea Vatopedu, care are drept ctitor fondator pe chiar sfântul Constantin cel Mare dar şi pe un Alexandru Lăpuşneanu, domnul Moldovei. Şi aici aflăm o pleiadă de odoare şi sfinte moaşte:

- Brâul Maicii Domnului, de culoare neagră, care se păstrează într-o raclă de argint,

- două cruci de la împăratul Constantin făcute după modelul care i s-a arătat pe cer, şi care se păstrează pe Sfânta Masă.

- alte sfinte moaşte: Capul Sf. Apostol Andrei, cel întâi chemat; Sf. Ioan Botezătorul; Sf. Grigorie Decapolitul şi multe alte sfinte moaşte.

- cea mai bogată bibliotecă din Sf. Munte. Aici se păstrează hărţile lui Ptolemeu, desenate de Strabon, fragmente din crucea pe care a fost răstignit Mântuitorul, şi o bucată din trestia cu care a fost fixat buretele înmuiat în oţet şi oferit lui Hristos pe cruce.

- Icoanele făcătoare de minuni ale Maicii Domnului care se păstrează la Vatopedu, 7 la număr: "Paramythia" Mângâietoarea sau "Izbăvitoarea de barbari", "Pantanassa" - "Împărăteasa tuturor”sau Vindecătoarea de cancer, "Elaiovritissa" - "Izvorâtoarea de mir", "Vimatarissa"- "Ctitoriţa", Esphagmeni - "Junghiata", "Antifomitria", Pyrovolitheisa (Cea Împuşcată).

O bucuire neaşteptată şi nesperată a fost invitaţia stareţului Efrem care ne-a aşteptat seara, după cină, în salonul pentru oaspeţi (Sinodicon sau catolikon) la o discuţie duhovnicească. Ghid şi traducător a fost nimeni altul decât părintele Daniel Cotescu, fiul marilor actori Valeria Seciu şi Octavian Cotescu, retras de mulţi ani în Muntele Athos.

Cea de-a treia zi a început, aşa cum e obişnuit în Athos, cu privegherea de la ora 3 dimineaţă până către orele 730 când, după un mic dejun frugal, am pornit în pelerinaj spre mai multe mănăstiri: Ivirion, Pantocrator, schitul Sf. Ilie, schitul Sf. Andrei, Biserica Protaton din Careia unde se află icoana Maicii Domnului Axion Estin, "Cuvine-se cu adevarat".

Ne oprim peste noapte la schitul românesc Prodromou, numele său însemnând în limba greacă Sf. Ioan Botezătorul. Sub ocrotirea lui tradiţia monastică românească şi-a găsit, după sute de ani, prima fixare în spaţiul athonit. Aici se găsesc icoana Maicii Domnului nefăcută de mână omenească, Prodromiţa, icoana cu Sfântul Ioan Botezătorul care şi-a schimbat înfăţişarea chipului devenind încruntat, ameninţător către turcii care au vrut să jefuiască schitul pe la 1821, precum si alte sfinte moaste. La 15 minute de Schitul Prodromul se află şi pestera unde a vietuit Sfântul Atanasie, pe stânca suspendată deasupra apei, şi în care se află icoana Maicii Domnului, venită pe mare.

Ziua a patra este rezervată Marii Lavre. După privegherea de dimineaţă de la Prodromou plecăm pe jos, cale de câţiva kilometri până la cea dintâi mănăstire atonită între cele 20, mănăstirea tutelară peste tot Muntele. Aici îl avem ghid pe părintele Ieronim, român şi prieten de-al nostru, de locul său de prin părţile Moineştiului, din Ardeoani. Ne bucurăm de cuvântul duhovnicesc şi descoperim rând pe rând peştera Sf. Ioan Cucuzel, icoanele făcătoare de minuni ale Maicii Domnului: Cucuzeliţa, Econoama şi Portăriţa, sfinte moaşte, cel mai vechi chiparos din lume, plantat de însuşi sf. Atanasie Athonitul, întemeietorul mănăstirii, paraclisul construit de Sf. Voievod Constantin Brâncoveanul în cinstea icoanei “Cucuzeliţa”.

A cincea zi o petrecem la alt schit românesc, una din cele mai vechi vetre monastice româneşti din Sfantul Munte, Schitul Lacu. Numele nu provine de la vreun lac din imprejurimi, ci de la termenul grec lako, care înseamnă groapă. Situat la marginea de nord-est a pensinsulei, la aproximativ patru ore de mers pe jos de la Manastirea "Sfântul Pavel" de care aparţine, Lacu este un schit de tip lavră (anahoretic), adică format din mai multe "chilii", împrăştiate pe o arie de vreo doi kilometri pătraţi. Fiecare chilie are viaţa ei independentă de a celorlalte în timpul săptămânii, dar toţi monahii din schit se adună duminica şi în sărbători în biserica centrală (gr. katholikon) pentru rugăciunea în comun şi Sfânta Liturghie.

Dintre cele 13 chilii câte există în prezent la schitul Lacu, am ales să ne oprim la chilia "Buna Vestire", al cărei stareţ şi duhovnic este părintele Ştefan Nutescu, cu metania la Sihăstria. Aici ne-am bucurat duhovniceşte şi am primit cuvânt de folos, am lăsat pomelnice şi am participat la slujba vecerniei, iar a doua zi dimineaţă la Utrenie şi Sfânta Liturghie.

Fără să ne dăm seama cât de repede au trecut deja şase zile ne-am îmbarcat pe vaporul „Aghios Panteleimonos” care ne-a dus din Dafni, portul Sfântului Munte până la Uranopolis. De pe puntea vasului am avut posibilitatea să admirăm pentru ultima oară, în semn de rămas bun, chiliile, arsanalele şi mănăstirile presărate pe porţiunea de câţiva zeci de kilometri dintre cele două porturi.

Ne-am îndreptat spre Salonic, cu oprire la mănăstirea Suroti - loc unde se află moaştele Sf. Paisie Aghioritul. Una dintre atracţiile turistice emblematice ale Salonicului, al doilea oraş ca mărime din Grecia, este Turnul Alb sau Lefkos Pirgos, cum este numit de localnici. Turnul adăposteşte astăzi Muzeul Bizantin, unde sunt expuse icoane vechi, ceramică bizantină şi monede, odoare bisericeşti şi alte vestigii din perioada bizantină şi postbizantină. Am vizitat centrul istoric al oraşului, ne-am închinat la moaştele Sf. Dimitrie cel Mare Izvorâtorul de Mir adăpostite în biserica sa (ridicată la anul 413) şi apoi la moaştele Sfântului Grigorie Palama din Catedrala mitropolitană, am văzut biserica Sf. Gheorghe - cea mai veche biserică creştină din Grecia, biserica Sf. Sofia unde se afla moastele Sf. Vasile cel Nou, Arcul de triumf ridicat de Galerius în anul 305 după care am plecat spre Bulgaria.

În drumul nostru spre casă ne-am oprit la mănăstirea Sf. Ioan de Rila, cea mai renumită mănăstire din Bulgaria. Construită în secolul al X-lea de întemeietorul său - Sfântul Ioan de Rila (Ivan Rilski, pe numele sau bulgăresc),  mănăstirea, aşezată la o altitudine de 1147 metri, este impresionantă. Aici sunt adăpostite şi se păstrează moaştele întregi ale sfântului care, iată, s-a dovedit a fi ocrotitorul pelerinajului nostru.

Nimeni nu s-a întors fără folos duhovnicesc iar semnul cel  mai pregnant al binecuvântării primite este mărturisirea oricăruia din pelerini: abia aştept să merg din nou!


ŞTIRI ŞI EVENIMENTE

» Pelerini comăneșteni pe tărâm apostolic dobrogean

mai multe detalii

» PELERINAJ DE SUFLET ÎN ZI DE SFÂNTA TREIME, LA FRAȚII ROMÂNI DIN EPISCOPIA BASARABIEI DE SUD

mai multe detalii

» Procesiunea ,,Sfintele Icoane, Bucuria Ortodoxiei” la Parohia Cernu!

mai multe detalii

» Pelerini podureni la izvoarele creştinismului românilor – Dobrogea - casa Sfântului Andrei

Cu ajutorul Bunului Dumnezeu și cu binecuvântarea Înalpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim, am dus la bun sfârșit și anul acesta pelerinajul organizat de Parohia Poduri din Protopopiatul Moineşti, în parteneriat cu Agenţia „Meteora Tour” a Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului,  pelerinaj ce s-a desfăşurat pe durata a patru zile, în perioada 30- august—2 septembrie.

mai multe detalii

» Rugăciune și comuniune pentru credincioșii din Parohiile Hangani și Văsâești

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, în contextul „Anului Omagial al rugăciunii în viața Bisericii și a creștinului”, în perioada 11 – 14 iulie 2022 credincioși din parohiile Hangani și Văsâești, însoțiți de preoții lor, pr. Lazer Emilian și pr. Florariu Constantin, au plecat, prin rugăciune la întâlnirea cu sfinții.

mai multe detalii

» Sfântul Atanasie Athonitul sărbătorit la Schitu Frumoasa

Biserica din Arhiepiscopia Romanului și Bacăului închinată sfântului Cuvios Atanasie de la Aton, și care se află în parohia Schitul Frumoasa, Protopopiatul Moinești, și-a sărbătorit ocrotitorul spiritual în ziua.

mai multe detalii

» Pelerinaj duhovnicesc pentru credincioșii de la Parohia Coșnea

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, prin grija părintelui protopop Costel Mareș și cu sprijinul substanțial al Protopopiatului Moinesti, la inițiativa părintelui paroh Alexie-Andrei Huiban, Parohia Coșnea a organizat o excursie în capitala Moldovei.

mai multe detalii

» Procesiunea „Calea Luminii“ în Protopopiatul Moineşti

Cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului, în Protopopiatul Moineşti s-a desfășurat duminică, 24 aprilie 2022, cea de-a X-a ediţie a Procesiunii „Calea Luminii".

mai multe detalii

» Marșul pentru Viață în Protopopiatul Moinești

Sâmbătă 26 martie, în orașul Comănești a avut loc „Marșul pentru viață” organizat de Protopopiatul Moinești, pe traseul Biserica „Sfântul Spiridon” - Biserica „Sfântul Ștefan” din Comănești.

mai multe detalii

» Mărturisirea Ortodoxiei prin procesiunea cu Sfintele Icoane la Valea Șoșii

„Ieșiți astăzi din casă, veniți, iubiți creștini,

 Purtând în mâni icoane, în minte rugăciunea,

 În inimi având pacea. Cu toată-nțelepciunea

 Să mulțumim Treimii că ne-am născut români.”

mai multe detalii

» Procesiune cu sfintele icoane în Parohia Câmpeni

Duminica ortodoxiei a prilejuit și în sânul comunității din Câmpeni, procesiunea cu sfintele icoane în jurul Bisericii.

mai multe detalii

» Pe urmele Sfinţilor podureni

            Cu ajutorul Bunului Dumnezeu și cu binecuvântarea Înalpreasfințitului nostru Părinte Arhiepiscop Ioachim, am dus la bun sfârșit și anul acesta pelerinajul organizat de Parohia Poduri din Protopopiatul Moineşti, în parteneriat cu Agenţia „Meteora Tour” a Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului,  pelerinaj ce s-a desfăşurat pe durata a patru zile, în perioada 28-31 iulie.

mai multe detalii

» Procesiunea „Calea Sfinţilor - Maica Domnului Ocrotitoarea Noastră” în Protopopiatul Moinești

Cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, vineri, 6 septembrie a avut loc Procesiunea Calea sfintilor – Maica Domnului Ocrotitoarea Noastră, eveniment ce face parte din cea de a VII-a ediție a „Zilelor cultural-duhovnicești ale Protopopiatului Moinești‟.

mai multe detalii

» Comunitatea din Dărmănești sub ocrotirea Sfinților Nectarie și Pantelimon

În perioada 4-5 septembrie 2019, credincioșii din cuprinsul cercului pastoral ”Sfântul Teodosie de la Brazi” Dărmănești, și nu numai, au avut marea bucurie de a primi în mijlocul lor racla cu Sfintele Moaște ale Sfântului Ierarh Nectarie și Sfântul Pantelimon, aduse cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului IoachimArhiepiscopul Romanului și Bacăului și la inițiativa părintelui protopop Costel Mareș.

mai multe detalii

» Manifestările cultural-duhovnicești ale Protopopiatului Moinesti au continuat și în Cercul Pastoral Valea Muntelui

În perioada 1–3  septembrie 2019, cu binecuvântarea Înalpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, au continuat manifestările cultural-duhovnicești din Protopopiatul Moinești și în Cercul Pastoral Valea Muntelui.

mai multe detalii

» Procesiunea Calea sfintilor – Maica Domnului Ocrotitoarea Noastră în Protopopiatul Moinești

În contextul serbării 2019 - Anul omagial al satului românesc (al preoților, învățătorilor și primarilor gospodari) și Anul comemorativ al Patriarhilor Nicodim Munteanu și Iustin Moisescu și al traducătorilor de cărți bisericești, Protoieria Moineşti organizează, în ziua de 6 septembrie 2019, Procesiunea Calea sfintilor – Maica Domnului Ocrotitoarea Noastră, eveniment ce face parte din cea de a VII-a ediție a „Zilelor cultural-duhovnicești ale Protopopiatului Moinești‟.

mai multe detalii

» Sfântul Atanasie Atonitul sărbătorit în Protopopiatul Moinești

Singura biserică din Arhiepiscopia Romanului și Bacăului ce poartă hramul Sfântului Cuvios Atanasie Athonitul și-a sărbătorit ocrotitorul.

mai multe detalii

» Vecernie în cinstea Sfântului Atanasie Atonitul

Prăznuirea Sfântului Cuvios Atanasie Athonitul, sărbătorit de Biserica Ortodoxă în data de 5 iulie, a debutat joi 4 iulie 2019, în satul Schitu Frumoasa cu slujba Vecerniei unită cu Litia săvârșită pe scena amenajată în apropierea bisericuței de lemn ocrotită de Sfântul Atanasie Athonitul.

mai multe detalii

» Sinaxa preoților din Protopopiatul Moinești la Catedrala Arhiepiscopală din Roman

Joi, 16 mai 2019, în ziua de prăznuire a Sfinților Cuvioși Sila, Paisie și Natan de la Sihăstria Putnei, preoții din Protopopiatul Moinești, aflați sub coordonarea părintelui protopop Costel Mareș, însoțiți de credincioși de pe cuprinsul Protopopiatului Moinești, îmbrăcați în costume naționale, au venit în Catedrala Arhiepiscopală „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din Roman pentru a se întruni în Sinaxa anuală cu Chiriarhul locului, evenimentul desfășurându-se în cadrul celei de-a XIX-a ediție a Zilelor „Episcop Melchisedec Ștefănescu”, la împlinirea a 127 de ani de la nașterea în ceruri a marelui ierarh romașcan..

mai multe detalii

» Procesiunea „Calea Luminii“ în Protopopiatul Moineşti

Duminică, 28 aprilie 2019, de la ora 13:00 în Municipiul Moinești a avut loc cea de-a IX-a ediţie a Procesiunii „Calea Luminii“.

mai multe detalii

» Programul cultural-catehetic „Să ne cunoaștem Eparhia-pe urme de sfinți”

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim, credincioși ai Parohiei „Sfântul Nicolae” din Moinești, însoțiți de părinții slujitori ai Catedralei „Nașterea Maicii Domnului și Sfântul Ierarh Nicolae”, au pornit „pe urmele sfinților” de pe cuprinsul canonic-administrativ al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului. Acest pelerinaj se înscrie în programul cultural-catehetic „Să ne cunoaștem Eparhia – pe urme de sfinți” și a fost realizat cu sprijinul Centrului de pelerinaje „Meteora Tour” al Eparhiei.

mai multe detalii

» Programul cultural-catehetic „Să ne cunoaștem Eparhia-pe urme de sfinți” la Roman

Credincioși din Parohia „Sfântul Ierarh Spiridon” din orașul Comănești, Protopopiatul Moinești, au mers în pelerinaj de o zi în diverse locații duhovnicești aflate pe raza canonic administrativă a Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului. Evenimentul se înscrie în programul cultural-catehetic „Să ne cunoaștem Eparhia-pe urme de sfinți” și a fost efectuat cu ajutorul Centrului de pelerinaje „Meteora Tour” al Eparhiei.

mai multe detalii

» Patriarhul Ecumenic a prezidat prima Liturghie oficiată în Catedrala Mântuirii Neamului

Patriarhul Ecumenic Bartolomeu a oficiat prima Liturghie în Catedrala Mântuirii Neamului împreună cu Patriarhul Daniel, în continuarea momentului istoric al sfințirii ei, în contextul împlinirii a o sută de ani de la Marea Unire. Din soborul slujitor au făcut parte Mitropolitul Hrisostom de Patra, dar și alți arhierei din Biserici Ortodoxe surori și majoritatea ierarhilor români. Arhiepiscopia Romanului și Bacăului a fost reprezentată de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ioachim, care a fost însoțit la acest eveniment istoric de peste 1500 de preoți și credincioșii din zona canonic-administrativă a Eparhiei.

mai multe detalii

» Eveniment istoric: Patriarhul Ecumenic şi Patriarhul României au sfinţit Catedrala Mântuirii Neamului

Mii de credincioşi din ţară şi diaspora au asistat duminică la un moment istoric pentru România: Sanctitatea Sa Patriarhul Ecumenic Bartolomeu şi Preafericitul Părinte Patriarh Daniel au sfinţit Catedrala Mântuirii Neamului. Proiectul a apărut imediat după Războiul de Independenţă, dar s-a concretizat la 100 ani după Marea Unire, în timpul Patriarhului Daniel al României, sfinţirea catedralei din Dealul Arsenalului reprezentând momentul definitoriu pentru Anul Centenarului. La acest moment istoric a participat și Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului.

mai multe detalii

» Cea de a VI-a ediție a „Zilelor cultural-duhovniceşti ale Protopopiatului Moineşti”

Cea de a VI-a ediție a „Zilelor cultural-duhovniceşti ale Protopopiatului Moineşti”, organizate cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului, şi sub directa coordonare a părintelui Costel Mareş, protopop de Moineşti, s-au desfășurat anul acesta în perioada 7 – 10 septembrie 2018.

mai multe detalii

» Procesiunea „Calea Sfinţilor - Maica Domnului Ocrotitoarea Noastră” în Protopopiatul Moinești

Cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, vineri, 7 septembrie au debutat „Zilele cultural-duhovnicești ale Protopopiatului Moinești‟.

mai multe detalii

» Eveniment unic în Protopopiatul Moinești

Vineri, 7 septembrie, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, vor debuta „Zilele cultural-duhovnicești ale Protopopiatului Moinești‟.

mai multe detalii

» Zilele cultural-duhovnicești ale Protopopiatului Moinești

În contextul serbării anului 2018 de către Biserica Ortodoxă Română ca „Anul Omagial al unității de credință și de neam” și „Anul comemorativ al Făuritorilor Marii Uniri din 1918”, Protoieria Moineşti organizează, în perioada 7 - 10 septembrie 2018, cea de a VI-a ediție a „Zilelor cultural-duhovnicești ale Protopopiatului Moinești‟. Punctul central al manifestărilor îl va constitui Procesiunea Calea sfintilor – Maica Domnului Ocrotitoarea Noastră, ce va avea loc vineri, 7 septembrie, începând cu ora 17.00.

mai multe detalii

» Pelerini pe Calea Luminii

Duminică, 8 aprilie 2018, credincioşii municipiului Moineşti, și nu numai, au participat la Vecernia Învierii Domnului, slujbă săvârșită, la Catedrala Nașterea Maicii Domnului și Sfântul Ierarh Nicolae, de preoții membri ai Cercului Pastoral ”Episcop Dionisie Climescu”, sub protia părintelui protopop Costel Mareş.

mai multe detalii

» Credincioşii Parohiilor Stăneşti şi Enăcheşti pelerini la mănăstirile din judeţele Botoşani, Suceava și Neamț

mai multe detalii

» GRECIA - CU FAȚA CĂTRE CER

mai multe detalii

» Moineștiul sub ocrotirea Sfântului Ierarh Nicolae

mai multe detalii

» Pelerini podureni prin ţara noastră sfântă

mai multe detalii

» Pe urmele Episcopului Dionisie Climescu - întemeietorul școlii moineștene

mai multe detalii

» Pelerini din Parohia Cernu, la Catedrala Arhiepiscopală din Roman

mai multe detalii

» Ghiozdane pentru copii sărmani din judeţul Bacău

mai multe detalii

» Prilej de bucurie sfântă - Icoana Maicii Domnului de la Mănăstirea Secu şi racla cu sfinte moaşte de la Catedrala Arhiepiscopală din Roman au poposit la Moineşti

mai multe detalii

» Procesiunea CALEA SFINTILOR – SFÂNTA CRUCE „Izvor de binecuvântare pentru viața creștină”

mai multe detalii

» Călătorind spre cer

mai multe detalii
STIRI PE EMAIL


CALENDAR SINAXAR
 
©2016 Protoieria Moineşti - judeţul Bacău. Toate drepturile rezervate.
Web design Bacau si optimizare site - SANNET®.