Sobor de ierarhi, în rugăciune, la mormântul Arhiepiscopului Eftimie Luca
Joi, 4 noiembrie 2021, cinci ierarhi, membri ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, s-au reunit în comuniune de rugăciune la mormântul vrednicului de pomenire Arhiepiscop Eftimie Luca, cu prilejul împlinirii a șapte ani de la nașterea sa în Cer.
Ziua de 4 noiembrie are o rezonanță aparte în calendarul evenimentelor care...
Mărturisitorii Ortodoxiei din Parohia Sfântul Spiridon din Comănești
Prima duminică a Postului Mare reprezintă o zi de mare sărbătoare pentru creștinii ortodocși. În această duminică, numită „Duminica Ortodoxiei”, creștinii ortodocși marchează triumful dreptei credințe asupra ereziei iconoclaste și asupra tuturor ereziilor, în general. Această zi de sărbătoare a fost instituită de Sfântul Patriarh Metodie al...
Cu binecuvântarea P.S. Ioachim Băcăuanul s-a înfiinţat corala preoţilor din Protoieria Moineşti. Sub conducerea P.C. Preot Ştefan Pârjol, corala va susţine lucrarea de cultură şi misiune a Protoieriei, adăugându-se celorlalte corale şi grupuri psaltice care activează în cadrul Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului.
La Concertul de colinde din 12 decembrie 2010, corala Moineşti a primit şi botezul începutului, având prima apariţie publică, dar mai ales şi-a primit numele, atunci când P.S. Ioachim a anunţat public că lucrarea şi activitatea grupului coral vor sta sub semnul şi ocrotirea Maicii Domnului, primind numele THEOTOKOS, cuvânt grecesc care înseamnă „Născătoare de Dumnezeu”.
ACTIVITĂŢI ŞI CONCERTE SUSŢINUTE
Duminică 12 decembrie 2010, PROTOIERIA MOINEŞTI a chemat credincioşii de toate vârstele la un alt fel de rugăciune. Într-o frumoasă colaborare cu PRIMĂRIA MOINEŞTI, colaborare care a devenit deja o tradiţie, PROTOIERIA, cu binecuvântarea P.S. Ioachim Băcăuanul, a oferit moineştenilor un concert extraordinar de cântări bizantine şi colinde.
Corul “Theotokos” al Protopopiatului, corul “Byzantion” din Iaşi, corul Catedralei “Sfântul Nicolae şi Naşterea Maicii Domnului” din Moineşti împreună cu ansamblul folcloric “Florile din Cucuieţi” şi grupul vocal “Busuiocul” din Stăneşti, au adus bucurie în inimile celor prezenţi.
La eveniment a participat un public larg, reprezentanţi din rândul oficialităţilor şi numeroşi preoţi, care la sfârşit au împărţit daruri tuturor copiilor.
În perioada celor patru posturi de peste an corala a participat la slujba Sfântului Maslu, precedată de un scurt concert în care s-au prezentat lucrări corale cu specific religios şi cultural-patriotic. Manifestările au avut loc în parohiile din Cornet, Leontineşti, Camenca, Băseşti, Cotumba şi Boşoteni.
Ultima prezenţă corală s-a desfăşurat în cadrul Sfintei Liturghi oficiate la parohia Cornet, urmată de o agapă frăţească.
MEMBRII CORULUI:
Tenori – pr. Titi Comănescu, pr. Adrian Chelaru, pr. Iulian Neagu Secund – pr. Dumitru Parfene, pr. Sorin Nicolae Bârzu, pr. Vasile Avasilcăi, pr. Ştefan Sardeni bariton-bass – pr. Adrian Ţuglea, pr. Victor Matei. Dirijor – pr. Ştefan Pârjol
Repetiţiile coralei se desfăşoară de obicei în fiecare zi de luni la orele 1700 în Catedrala Sfântul Ierarh Nicolae din Municipiul Moinesti. Repetiţiile au un caracter deschis şi se adresează tuturor celor iubitori de muzică bizantină şi corală.
Persoană de contact: pr. Ştefan Pârjol telefon 0744-426.197
Lăudaţi-L pe El în chimvale bine-răsunătoare, lăudaţi-L pe El în chimvale de strigare. Toate suflarea să laude pe Domnul.
Mai presus de orice să ne punem de acord că sunetul are însuşirea de a primi harul influenţelor cereşti căci, considerându-i pe Pitagora şi pe Platon, cerul întreg este o alcătuire armonioasă , în fapt, guvernează toate cele câte sunt prin sunete şi prin mişcări armonioase.
Cântarea omenească are mai multă putere decât sunetul instrumentelor deoarece, izvorând din creaţia duhului, dintr-o nevoie imperioasă a imaginaţiei şi a inimii, combinându-se cu aerul agitat sau potolit şi pătrunzând astfel în spaţiul aerian al ascultătorului, duhul face legătura dintre suflet şi trup, ducând cu sine pătimirea şi trăirea celui care cântă. Prin pasiunea lui trezeşte pasiune în cel ce ascultă, stârneşte imaginaţia prin imaginaţie, duhul prin duh, mişcă inima şi pătrunde până în străfundurile gândirii şi, în felul acesta, puţin câte puţin, se insinuează şi se schimbă felul de a fi.
Iată din ce cauză armonia muzicală are o atât de mare putere în a stârni pasiuni, nu numai pe cale naturală dar şi artificială, iar acest lucru se face prin glasul ce însufleţeşte minţile şi trupurile.
De vreme ce omul este lucrarea lui Dumnezeu, cea mai frumoasă şi desăvârşită, alcătuită după chipul şi asemănarea Lui, o întruchipare în mic a lumii şi a universului întreg, numit din această cauză şi microcosmos sau lume mică, prin urmare, reprezintă alcătuirea cea mai completă şi armonioasă din cate se cunoaste.
Prin cântec ne dorim să aducem pe om cât mai aproape de armonia cerească şi pentru ca prin ea să devină şi el cât mai ceresc. Nu există mijloc mai puternic pentru alungarea duhurilor rele ca armonia muzicală căci, fiind acestea (duhurile) decăzute din armonia cerească, nu pot suferi nici o armonie adevărată divină. Iată de ce, având multe temeiuri, profeţii şi patriarhii din vechime, cunoscând marile mistere ale armoniei, au introdus în slujbele bisericeşti cântecul şi armonia.
În minunata perioadă a postului închinat Naşterii Domnului Nostru Iisus Hristos din anul mântuiri 2011, corala Theotokos a Protoieriei Moineşti a desfăşurat o amplă activitate de promovare a cântecului coral duhovnicesc, alături de slujbe în sobor în cadrul Sfântului Maslu.
Periplul colindelor a cuprins o zonă largă din partea cea mai îndepărtată a protoieriei, parohiile Cotumba şi Camenca, până la parohiile de pe valea Tazlăului: Băseşti, Româneşti, Ardeoani, Boşoteni şi în final Solonţ, Cornet şi Leontineşti.
După săvârşirea în sobor a tainei Sf. Maslu, corala a susţinut în fiecare parohie un mini-concert de colinde aducând şi pe această cale laudă lui Dumnezeu, şi bucurie în sufletele credincioşilor.
Activităţi ale Coralei Theotokos în perioada Postului Mare (martie-aprilie 2012)
"...am nevoie de cineva să mă descopere să mă înţeleagă, să mă întregească şi întărească cât mai deplin; nu-mi ajunge să mă descopăr numai eu; sau nu mă pot descoperi deplin fără să-mi fiu descoperit cu dragoste şi de altul în cele bune, dar şi în cele în care trebuie să devin şi mai bun." pr. Dumitru Stăniloae
Continuând frumoasa tradiţie de până acum, corala Protoieriei Moineşti, şi în anul omagial al Sf. Maslu şi al îngrijirii bolnavilor 2012, a desfăşurat o amplă activitate pe toată perioada Postului Mare sub denumirea "Frescă muzicală despre patimile şi Învierea Domnului".
În parohiile în care activează ca preoţi slujitori membrii coralei Theotokos, s-au organizat întâlniri cu caracter pastoral-misionar având în centru tocmai tema propusă de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române: Sfântul Maslu. După săvârşirea Tainei Sf. Maslu preoţii membri ai coralei moineştene au împărtăşit credincioşilor din bucuria, pioşenia şi înălţimea duhovnicească a acordurilor muzicale bisericeşti specifice perioadei Postului Mare precum şi cuvinte de învăţătură.
De remarcat că în parohia Sf. Voievozi Mihail şi Gavriil din satul Prohozeşti, slujba şi buchetul de cântări au fost urmate de o agapă frăţească prin bunăvoinţa părintelui paroh pr. Iulian Neagu şi a enoriaşilor deosebit de ospitalieri şi binevoitori. La săvârşirea Sf. Maslu în această parohie a participat un număr de 14 preoţi slujitori conduşi de pr. ic. stavrofor Petru Moraru de la parohia Sf. Gheorghe – Moineşti, la această acţiune fiind prezenţi şi copii de la şcoala primară din localitate, alături de cadrele didactice. La parohia Sf. Împăraţi Constantin şi Elena din satul Leontineşti, în cadrul slujbei, copiii de la şcoala primară şi grădiniţă au primit Sfânta Împărtăşanie iar la parohia Sf. Dimitrie Izvorâtorul de mir din Băseşti răspunsurile la strană au fost date de către copiii prezenţi, şi aici, în număr mare, la biserică.
În toate parohiile vizitate (Parohia Cotumba, Parohia Camenca, Parohia Boşoteni, Parohia Solonţ, Parohia Băseşti, Parohia Leontineşti, Parohia Prohozeşti, Parohia Româneşti) întâlnirile, slujbele şi discuţiile purtate au avut un caracter misionar duhovnicesc aparte şi au ajuns să fie considerate deja bucurie din dăruire şi popasuri duhovniceşti, cu tradiţie de acum, în timpul celor patru posturi de peste an.
Preot Ştefan Pârjol
ŞTIRI ŞI EVENIMENTE
»A cincea ediție a proiectului social filantropic și misionar „Prin colind, suferința alinândˮ în Protopopiatul Moinești
mai multe detalii »Unirea Principatelor Române sărbătorită în Protopopiatul Moinești
Vineri 24 ianuarie 2020, la Biserica „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Moinești, a avut loc prima ședinţă administrativă a preoţilor din Protopopiatul Moineşti, iar la această întrunire, ca delegat din partea Înaltpreasfințitului Arhiepiscop Ioachim, a fost părintele consilier eparhial Alexandru Zamfir, de la Sectorul administrativ – bisericesc al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului.
mai multe detalii »A patra ediție a proiectului social filantropic și misionar „Prin colind, suferința alinândˮ în Protopopiatul Moinești
Luni, 16decembrie, Corala Theotokos, a preoţilor din Protopopiatul Moinești, împreună cu părintele protoiereu Costel Mareș, au adus vestea Nașterii Domnului nostru Iisus Hristos, la Centrul de Reabilitare și Recuperare Neuropsihiatrică din Poduri, din Hangani și din Dărmănești, la Centrul de Îngrijire și Asistență a Persoanei cu Dizabilități Comănești, la Spitalul Orășenesc„Ioan Lascărˮ din Comănești,și la Spitalul Municipal de Urgență Moinești.
În cadrul manifestărilor organizate în Protoieria Moinești cu prilejul „Anului omagial al satului românesc” și „Anul comemorativ patriarhilor Nicodim Munteanu și Iustin Moisescu”, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, joi 17 octombrie 2019, la Parohia Goioasa, din Protopopiatul Moinești, a avut loc conferința de toamnă a preoților din Protopopiat.
mai multe detalii »Sinaxa preoților din Protopopiatul Moinești la Catedrala Arhiepiscopală din Roman
Joi, 16 mai 2019, în ziua de prăznuire a Sfinților Cuvioși Sila, Paisie și Natan de la Sihăstria Putnei, preoții din Protopopiatul Moinești, aflați sub coordonarea părintelui protopop Costel Mareș, însoțiți de credincioși de pe cuprinsul Protopopiatului Moinești, îmbrăcați în costume naționale, au venit în Catedrala Arhiepiscopală „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din Roman pentru a se întruni în Sinaxa anuală cu Chiriarhul locului, evenimentul desfășurându-se în cadrul celei de-a XIX-a ediție a Zilelor „Episcop Melchisedec Ștefănescu”, la împlinirea a 127 de ani de la nașterea în ceruri a marelui ierarh romașcan..
mai multe detalii »A treia ediție a proiectului social filantropic și misionar „Prin colind, suferința alinândˮ în Protopopiatul Moinești
Joi, 13 decembrie şi vineri, 14 decembrie 2018, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului, în Protopopiatul Moinești s-a derulat a treia ediţie a Programului Social-Filantropic și Misionar „Prin colind, suferința alinândˮ.
mai multe detalii »Părintele Profesor Dr. Vasile Mihoc a conferențiat la Moinești
Cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Ioachim, Arhiepiscop al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, și sub directa coordonare a părintelui protopop Costel Mareș, în Protopopiatul Moinești a debutat ediția a VIII-a a convorbirilor duhovnicești „Trepte spre Înviere”, sâmbătă 17 martie 2018, la Biserica „Sfântul Gheorghe” din Moinești.
Pentru prima seară, din seria întâlnirilor organizate în perioada Postului Mare, moineștenii l-au avut ca invitat pe părintele profesor dr. Vasile Mihoc, de la Facultatea de Teologie „Andrei Şaguna” a Universităţii „Lucian Blaga” din Sibiu. Părintele profesor a susținut conferința „Viața în Hristos – izvor de bucurie duhovnicească”.
mai multe detalii »Unirea cea Mică a Principatelor Române sărbătorită în Protopopiatul Moinești
În data de 24 ianuarie 2018, la Biserica „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Moinești, preoți și credincioși, de pe cuprinsul Protopopiatului Moinești, s-au întâlnit în rugăciune și în cânt, comemorând pe făuritorii Unirii Principatelor Moldova și Țara Românească de acum 159 de ani, și aducând mulțumire Bunului Dumnezeu pentru binefacerile revărsate asupra poporului român.
mai multe detalii »Proiectul social filantropic și misionar „Prin colind suferința alinândˮ în Protopopiatul Moinești
Joi, 14 decembrie 2017, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului, în Protopopiatul Moinești s-a derulat o nouă ediţie a Programului Social-Filantropic și Misionar „Prin colind suferința alinândˮ, proiect, ce împlineşte cuvântul scripturistic „bolnav am fost și M-ați cercetatˮ(Matei 25.36).
mai multe detalii »Clipe culturale și de înduhovnicire pentru credincioșii Comunei Poduri