Protoieria Moinesti   Webmail    

 
PROTOIERIA CUVÂNTUL IERARHULUI PAROHII MĂNĂSTIRI CULTURĂ ŞI
MISIUNE
ASISTENŢĂ
SOCIALĂ
ŞTIRI ADMINISTRAŢIE RESURSE CONTACT
 
 

Sobor de ierarhi, în rugăciune, la mormântul Arhiepiscopului Eftimie Luca
Joi, 4 noiembrie 2021, cinci ierarhi, membri ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, s-au reunit în comuniune de rugăciune la mormântul vrednicului de pomenire Arhiepiscop Eftimie Luca, cu prilejul împlinirii a È™apte ani de la naÈ™terea sa în Cer. Ziua de 4 noiembrie are o rezonanță aparte în calendarul...

mai multe detalii
FACEBOOK

Mărturisitorii Ortodoxiei din Parohia Sfântul Spiridon din Comănești
Prima duminică a Postului Mare reprezintă o zi de mare sărbătoare pentru creÈ™tinii ortodocÈ™i. În această duminică, numită „Duminica Ortodoxiei”, creÈ™tinii ortodocÈ™i marchează triumful dreptei credinÈ›e asupra ereziei iconoclaste È™i asupra tuturor ereziilor, în general. Această zi de sărbătoare a fost instituită de...

mai multe detalii
ŞTIRI ŞI EVENIMENTE

Arhiva : 2012 || 2013 || 2014 || 2015 || 2016 || 2017 || 2018 || 2019 || 2020 || 2021 || 2022 || 2023» Treime de arhierei la sfinÈ›irea bisericii din LucăceÈ™ti, Protopopiatul MoineÈ™ti

În Duminia a XIX-a după Rusalii, cu binecuvântarea ÎnaltpreasfinÈ›itului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului È™i Bacăului, PrasfinÈ›itul Veniamin Goreanu, Episcopul al Basarabiei de Sud, È™i PreasfinÈ›itul Părinte Ioan Casian, Episcop Ortodox Român al Canadei, au fost prezenÈ›i în mijlocul comunității credincioÈ™ilor din Parohia LucăceÈ™ti, Protopopiatul MoineÈ™ti, pentru a participa la slujba de sfinÈ›ire a lăcaÈ™ului de cult cu hramul ÎnălÈ›area Domnului È™i a ansamblului ecleziastic ridicat aici cu sprijinul autorităților locale È™i centrale, dar È™i cu implicarea credincioÈ™ilor acestei parohii.

După o perioadă de 32 de ani de osteneală în lucrarea de zidire a „Catedralei petroliÈ™tilor”, comunitatea credincioÈ™ilor din LucăceÈ™ti a trăit bucuria sfinÈ›irii acestui sfânt chivot cu hramul ÎnălÈ›area Domnului prin rugăciunile înălÈ›ate de trei ierarhi È™i soborul preoÈ›ilor din Protopopiatul MoineÈ™ti coordonaÈ›i de preotul protopop Costel MareÈ™.

Manifestările religioase dedicate acestui eveniment au debutat în data de 30 septembrie, când, la ceas de Vecernie, a fost adusă pentru închinarea credincioÈ™ilor din Parohia LucăceÈ™ti, icoana Maicii Domnului de al Mănăstirea nemÈ›eană Secu.

Duminică, 2 octombrie, după săvârÈ™irea Sfintei Liturghii, a fost oficiată slujba de sfinÈ›ire a lăcaÈ™ului de cult de către trei ierarhi ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române: ÎnaltpreasfinÈ›itul Părinte Ioachim, PreasfinÈ›itul Părinte Veniamin Goreanu È™i PreasfinÈ›itul Părinte Ioan Casian.

În cuvântul de învățătură adresat credincioÈ™ilor de către ÎnaltpreasfinÈ›itul Părinte Ioachim, referindu-se la biserica lăcaÈ™ de închinare È™i biserica vie din inima omului, acesta a vorbit despre prezenÈ›a È™i lucrarea lui Dumnezeu în om È™i despre identificarea vieÈ›ii creÈ™tinului cu viaÈ›a lui Hristos:

 „Sufletele noastre nu se pot mântui fără a trece prin Biserica lui Dumnezeu unde se împărtășesc de Sfintele Taine, de merindea cea pentru viaÈ›a de veci. Dumnezeu nu are alte mâini decât mâinile noastre, nu are alte vorbe decât vorbele noastre ziditoare, nu are alte picioare decât picioarele noastre care merg pe calea mântuirii pe care ne-a indicat-o Hristos. Atunci când acceptăm crucea pe care Hristos a aÈ™ezat-o pe umerii noÈ™tri înseamnă că Hristos pătimeÈ™te în noi È™i Se roagă cu suspine negrăite È™i, totodată, mergând până la final È™i purtând crucea vieÈ›ii înseamnă că Biserica devine propria noastră Golgotă È™i ajungând pe colina răstignirii înseamnă că am urcat treptele spirituale ale mântuirii. Biserica arată lumii aceste trepte care sunt de fapt virtuÈ›ile vieÈ›ii creÈ™tine. Astăzi fiecare credincios prezent la acest eveniment are posibilitatea să intre în Sfântul Altar al acestei biserici sfinÈ›ite. Dar cel mai important lucru este să ne împărtășim de puterea Sfântului Altar, de puterea Duhului Sfânt, care s-a pogorât astăzi asupra acestui sfânt chivot, de credință adevărată, pentru ca biserica sfinÈ›ită astăzi să nu rămână o simplă piatră, ci lăcaÈ™ de închinare ocrotit de Dumnezeu”.

La final, pentru implicarea în coordonarea lucrărilor de construcÈ›ie a bisericii È™i a ansamblului ecleziastic, preotului Ioan Preotu i-a fost oferită de către ÎnaltpreasfinÈ›itul Părinte Ioachim distincÈ›ia Crucea Țării de Jos, iar ctitorilor le-au fost înmânate Diplome de vrednicie.

Răspunsurile liturgice au fost oferite de membri ai Coralei Armonia din Eparhia Tomisului.

 

***

Piatra de temelie a bisericii cu hramul „ÎnălÈ›area Domnului” din cartierul LucăceÈ™ti, Protopopiatul MoineÈ™ti, a fost pusă la data de 18 noiembrie 1990 de ierarhul de vrednică pomenire Ioachim MareÈ™, în acea vreme fiind arhiereu vicar al Episcopiei Romanului, această ctitorie fiind numită Catedrala petroliÈ™tilor, iar lucrările au fost încredinÈ›ate preotului protopop Petru Todeancă. În timpul preotului Petru, primul paroh al acestei biserici, au fost efectuate lucrări de zidire a fundaÈ›iei È™i subsolului bisericii până la cota 0, spaÈ›iu în care au fost săvârÈ™ite primele liturghii È™i slujbe religioase. Începând cu luna februarie a anului 2007, în timpul noului preot paroh Ioan Preotu a fost zidită în perioada 2007-2014 biserica, acoperiÈ™ul, efectuată tencuiala, pardoseala din granit, mobilierul din lemn de stejar, patru clopote lucrate în atelierul domnului Mihăilescu din BucureÈ™ti, iar la etajul sfântului lăcaÈ™ a fost amenajat un paraclis închinat Sf. Luca al Crimeii. În proximitatea sfântului lăcaÈ™, a fost zidit un aÈ™ezământ social-filantropic care va deservi activităților desfășurate de parohie pentru sprijinirea persoanelor aflate în dificultate.


STIRI PE EMAIL


CALENDAR SINAXAR
 
©2016 Protoieria Moineşti - judeţul Bacău. Toate drepturile rezervate.
Web design Bacau si optimizare site - SANNET®.