Protoieria Moinesti Webmail    

 
PROTOIERIA CUVÂNTUL IERARHULUI PAROHII MĂNĂSTIRI CULTURĂ ŞI
MISIUNE
ASISTENŢĂ
SOCIALĂ
ŞTIRI ADMINISTRAŢIE RESURSE CONTACT
 
 

Sobor de ierarhi, în rugăciune, la mormântul Arhiepiscopului Eftimie Luca
Joi, 4 noiembrie 2021, cinci ierarhi, membri ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, s-au reunit în comuniune de rugăciune la mormântul vrednicului de pomenire Arhiepiscop Eftimie Luca, cu prilejul împlinirii a șapte ani de la nașterea sa în Cer. Ziua de 4 noiembrie are o rezonanță aparte în calendarul evenimentelor care...

mai multe detalii
FACEBOOK

Hristos, Paștele nostru!
Slăvitul Praznic împărătesc al Învierii Domnului, ne găsește anul acesta, pe mulți dintre noi, cu inimile îndurerate, cu lacrimi în ochi și cu multă tristețe în suflete. Am fi dorit să fim împreuna cu cei dragi, în comuniune liturgică cu cei din comunitate, cuminecandu-ne cu Sfântul Trup și Sânge al Domnului Hristos în cadrul...

mai multe detalii
ŞTIRI ŞI EVENIMENTE

Arhiva : 2012 || 2013 || 2014 || 2015 || 2016 || 2017 || 2018 || 2019 || 2020 || 2021 || 2022» Sinaxa preoților din Protopopiatul Moinești la Catedrala Arhiepiscopală din Roman

Joi, 16 mai 2019, în ziua de prăznuire a Sfinților Cuvioși Sila, Paisie și Natan de la Sihăstria Putnei, preoții din Protopopiatul Moinești, aflați sub coordonarea părintelui protopop Costel Mareș, însoțiți de credincioși de pe cuprinsul Protopopiatului Moinești, îmbrăcați în costume naționale, au venit în Catedrala Arhiepiscopală „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din Roman pentru a se întruni în Sinaxa anuală cu Chiriarhul locului, evenimentul desfășurându-se în cadrul celei de-a XIX-a ediție a Zilelor „Episcop Melchisedec Ștefănescu”, la împlinirea a 127 de ani de la nașterea în ceruri a marelui ierarh romașcan..

 

Cea de a patra zi, a manifestărilor Zilele „Episcop Melchisedec Ștefănescu”, a debutat cu Sfânta Liturghie săvârșită de către Înaltpreasfințitul Părinte IoachimArhiepiscopul Romanului și Bacăului, unde fiecare preot s-a împărtășit cu Trupul și Sângele Mântuitorului Hristos. Răspunsurile liturgice au fost oferite de corala Theotokos a preoților din Protopopiatul Moinești.

 

După rostirea Sfintei Evanghelii, părintele profesor Florin Țuscanu, de la Parohia Trifești, a omagiat personalitatea ierarhului Melchisedec Ștefănescu aducând în actualitate un cuvânt funebru rostit de Ierarhul Visarion Puiu în data de 16 mai 1922, la parastasul prilejuit de împlinire a 30 de ani de la nașterea în ceruri a ierarhului Melchisedec Ștefănescu, care i-a fost model de viețuire.

 

În timpul împărtășirii preoților, în catedrală au fost interpretate pricesne și cântece pascale de către interpreta de muzică populară Oana Bozga Pintea din Cluj-Napoca, Ansamblul „Mugurașii” din Agăș, coordonați de învățătoarea Ecaterina Rață, Corul Resurrectio al Liceului Spiru Haret din Moinești coordonați de profesoară Biea Gabriela, și Ansamblul Florile din Cucuieți, coordonați de părintele Cernat Irinel.

 

Părintele protoiereu Costel Mareș a mulțumit Bunului Dumnezeu pentru că ne-a învrednicit să fim părtași la un asemenea moment deosebit, evidențiind totodată importanța zilei de 16 mai pentru eparhia Romanului și Bacăului, „când îl cinstim pe marele ierarh Episcopul Melchisedec Ștefănescu, despre care Sfântul Mitropolit Iosif Naniescu al Moldovei spunea că este cel mai învățat episcop al românilor.”

 

La sfârșitul sfintei liturghii Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ioachim a oferit diplome de vredinicie unor învățători și profesori de pe cuprinsul Protopopiatului Moinești, care s-au remarcat de-a lungul timpului în școlile în care și-au desfășurat activitatea prin dăruirea și dragostea manifestată în formarea generațiilor de elevi”, dar si unor grupuri și ansambluri corale pentru „promovarea valorilor spirituale tradiționale și culturale ale neamului românesc.”, anul 2019 fiind declarat de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, anul omagial al satului românesc (al preoților, învățătorilor și primarilor gospodari).

Apoi, părintele Daniel Ionel Marari, inspector în cadrul Sectorului cultural al administrației eparhiale, a rostit un scurt cuvânt despre implementarea concursului patriarhal „Hristos, sufletul satului meu” în Eparhia Romanului și Bacăului în perioada decembrie 2018 - aprilie 2019.

Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a premiat pe câștigătorii primelor trei locuri, oferind binecuvântarea arhierească Parohiei Horia din Protopopiatul Roman și Parohiei „Sfinții Trei ierarhi” din Bacău, care vor reprezenta Eparhia Romanului și Bacăului la etapa patriarhală, desfășurată la București în data de 21 mai, cu prilejul hramului Catedralei patriarhale închinat Sfinților Constantin și Elena.

 

La final, preoții și credincioșii prezenți au mers în procesiune la mormântul Ierarhului Melchisedec, situat din incinta Fundației care-i poartă numele, unde a fost oficiată o slujbă de pomenire la împlinirea a 127 de ani de la nașterea sa în ceruri.  

 

După acest moment, reprezentanți  ai Protopopiatului Moinești și ai Consiliului Local Roman au depus coroane de flori la mormântul ierarhului comemorat, iar tinerii pezenți au fost răsplătiți cu produse de panificație de la Brutăria „Betleem” a Arhiepiscopiei.

 

Transportul preoților moineșteni, la cea de-a noua sinaxă anuală, a fost asigurat de Agenția de Turism Meteora Tour a Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului.

 

(Pr. Cristian-Ioan Balaban)
STIRI PE EMAIL


CALENDAR SINAXAR
 
©2016 Protoieria Moineşti - judeţul Bacău. Toate drepturile rezervate.
Web design Bacau si optimizare site - SANNET®.