Sobor de ierarhi, în rugăciune, la mormântul Arhiepiscopului Eftimie Luca
Joi, 4 noiembrie 2021, cinci ierarhi, membri ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, s-au reunit în comuniune de rugăciune la mormântul vrednicului de pomenire Arhiepiscop Eftimie Luca, cu prilejul împlinirii a È™apte ani de la naÈ™terea sa în Cer.
Ziua de 4 noiembrie are o rezonanță aparte în calendarul...
Mărturisitorii Ortodoxiei din Parohia Sfântul Spiridon din Comănești
Prima duminică a Postului Mare reprezintă o zi de mare sărbătoare pentru creÈ™tinii ortodocÈ™i. În această duminică, numită „Duminica Ortodoxiei”, creÈ™tinii ortodocÈ™i marchează triumful dreptei credinÈ›e asupra ereziei iconoclaste È™i asupra tuturor ereziilor, în general. Această zi de sărbătoare a fost instituită de...
»Să spunem DA familiei binecuvântate de Dumnezeu! – Apelul Adunării NaÅ£ionale BisericeÅŸti pentru participarea la referendum în 6-7 octombrie 2018
Adunarea NaÈ›ională Bisericească întrunită în ÅŸedinÅ£a din 29 septembrie 2018 a lansat un apel către toÅ£i cetăţenii ortodocÈ™i români pentru participarea la Referendumul din 6-7 octombrie 2018 în scopul afirmării, apărării È™i promovării familiei ca instituÈ›ie binecuvântată de Dumnezeu.
Apelul Adunării Naţionale Bisericeşti:
Adunarea NaÅ£ională Bisericească, compusă din toÅ£i ierarhii Sfântului Sinod, reprezentanÅ£ii clerului ÅŸi reprezentanÅ£ii credincioÅŸilor mireni din eparhiile Patriarhiei Române, întrunită în ÅŸedinÅ£a din 29 septembrie 2018, îndeamnă pe toÅ£i cetăţenii ortodocÈ™i români să participe la referendum ÅŸi să spună DA clarificării textului articolului 48 din ConstituÅ£ia României privind definirea căsătoriei, adică înlocuirea expresiei confuze: „uniunea liber consimÅ£ită între soÅ£i”, cu formularea clară ÅŸi precisă: „uniunea liber consimÅ£ităîntre un bărbat ÅŸi o femeie”.
Prin această precizare clară ÅŸi fără echivoc, în ConstituÅ£ia României, se afirmă, se apără ÅŸi se promovează familia ca instituÅ£ie umană fundamentală creată ÅŸi binecuvântată de Dumnezeu pentru creÅŸterea ÅŸi perpetuarea umanității, potrivit cuvintelor Sfintei Scripturi: „Åži a făcut Dumnezeu pe om după chipul Său; după chipul lui Dumnezeu l-a făcut; a făcut bărbat ÅŸi femeie. Åži Dumnezeu i-a binecuvântat zicând: CreÅŸteÅ£i ÅŸi vă înmulÅ£iÅ£i ÅŸi umpleÅ£i pământul ÅŸi-l stăpâniÅ£i!” (Facere 1, 27-28). Această familie bazată pe căsătoria între un bărbat ÅŸi o femeie a fost binecuvântată ÅŸi cinstită de Mântuitorul Iisus Hristos prin prezenÅ£a Sa, a mamei Sale ÅŸi a ucenicilor Săi, la Nunta de la Cana Galileii, unde a săvârÅŸit minunea transformării apei în vin (cf. Ioan 2, 1-11), arătând astfel valoarea sfântă a familiei conjugale pentru viaÅ£a Bisericii. În acest sens, Sfântul Apostol Pavel recomandă ca iubirea mirelui faţă de mireasă să fie asemenea cu iubirea lui Hristos faţă de Biserică (cf. Efeseni 5, 22-25, 32).
Familia binecuvântată de Dumnezeu, spre a cultiva iubirea reciprocă ÅŸi a da naÅŸtere la copii, este izvor de viaţă pentru fiecare popor ÅŸi pentru întreaga umanitate. Prin urmare, participarea la referendum, în zilele de 6 ÅŸi 7 octombrie 2018, este un act de mărturisire a credinÅ£ei în iubirea lui Dumnezeu pentru familie, un act de maximă responsabilitate pentru viitorul poporului român, precum ÅŸi un examen de maturitate spirituală pentru a alege între valori permanente ÅŸi ideologii efemere.
Cuvântul „referendum” înseamnă: „consultare directă a cetăţenilor chemaÅ£i să se pronunÈ›e prin vot asupra unui proiect de lege de o deosebită importanţă pentru stat sau asupra unor probleme de interes general”(DEX). AÅŸadar, participarea cetăţenilor statului la acest referendum decizional pentru definirea căsătoriei în ConstituÅ£ia României este un act profund democratic ÅŸi patriotic-naÅ£ional, de o deosebită importanţă pentru întreg poporul român, deoarece se votează pentru apărarea familiei bazată pe căsătoria între un bărbat ÅŸi o femeie ÅŸi pentru viitorul copiilor poporului român. De fapt, în articolul 2 din ConstituÅ£ia României se precizează că prin referendum se exprimă suveranitatea naÅ£ională a României.
În pofida multor acÅ£iuni de boicotare agresivă ÅŸi denigrare injustă a referendumului, trebuie să apărăm darul sacru al vieÅ£ii persoanei umane care se naÅŸte din iubirea conjugală între un bărbat ÅŸi o femeie, preÅ£uind astfel ÅŸi generaÅ£iile de părinÅ£i ÅŸi copii care au asigurat continuitatea poporului român de-a lungul veacurilor.
Să cinstim, aÅŸadar, Centenarul Marii Uniri din 1918, printr-o mare unire de cuget ÅŸi acÅ£iune naÅ£ională în apărarea familiei creÅŸtine ÅŸi a viitorului poporului român!