Protoieria Moinesti Webmail    

 
PROTOIERIA CUVÂNTUL IERARHULUI PAROHII MĂNĂSTIRI CULTURĂ ŞI
MISIUNE
ASISTENŢĂ
SOCIALĂ
ŞTIRI ADMINISTRAŢIE RESURSE CONTACT
 
   
 
 
FACEBOOK
 
ŞTIRI & EVENIMENTE
 
Abonare stiri (email)


01/05/2021

Hristos A Înviat!

mai multe detalii

21/04/2021

Educație prin teatru și atelier de creație pentru copiii din Parohia Cernu

mai multe detalii

20/04/2021

Cateheze prin film la Parohia Poduri

mai multe detalii

14/03/2021

Proiectul Național Catehetic „Biserica - familia românilor de pretutindeni” în Parohia Pietricica

mai multe detalii

12/03/2021

Şedinţă administrativ-tematică a preoţilor din Protopopiatul Moineşti

mai multe detalii

10/03/2021

Prinos de rugăciune pentru părintele Cernat Vasile la 40 de zile de la mutarea la Domnul

mai multe detalii

09/03/2021

Ziua femeii celebrată la Parohia ,,Sfântul Spiridon” din Comănești

mai multe detalii

09/03/2021

Debutul Proiectului educațional- catehetic ”Biserica – casa sufletului românesc” în Parohia Poduri

mai multe detalii

09/03/2021

Proiectul „Primăvara bucuriei” al Parohiei Sărata a ajuns la final

mai multe detalii

01/03/2021

Un Mărțișor pentru fiecare în Parohia Bereşti-Tazlău

mai multe detalii

01/03/2021

Instalare de preot în Parohia Schitu Frumoasa, Protoieria Moinești

mai multe detalii

01/03/2021

Proiectul Național Catehetic „Biserica - familia românilor de pretutindeni” implementat în Parohia Sărata

mai multe detalii

26/02/2021

Programul Școală după Școală în Parohia Cernu

mai multe detalii

24/02/2021

Instalare de preot în Parohia Balcani-Marginea, Protoieria Moinești

mai multe detalii

19/02/2021

CONCURSUL CUVÂNT ŞI CULOARE DIN SUFLET DE COPIL 2021

mai multe detalii

01/02/2021

Părintele Vasile Cernat a fost condus pe drumul spre veșnicie

mai multe detalii

29/01/2021

Părintele VASILE CERNAT de la Parohia Schitu Frumoasa din Protopopiatul Moinești a trecut la Domnul

mai multe detalii

28/01/2021

Şedinţă administrativă a preoţilor din Protopopiatul Moineşti

mai multe detalii

25/01/2021

Restaurare și resfințire a unui epitaf în Parohia Enachești

mai multe detalii

24/01/2021

Unirea Principatelor Romane sărbătorită în Parohia Rățeni

mai multe detalii
 
 
ŞTIRI ŞI EVENIMENTE

Arhiva : 2012 || 2013 || 2014 || 2015 || 2016 || 2017 || 2018 || 2019 || 2020 || 2021 ||» Restaurare și resfințire a unui epitaf în Parohia Enachești

În Parohia Enăchești din Protopopiatul Moinești a fost săvârșită slujba de resfințire a unui Epitaf ce dateaza din secolul al 19-lea.

Luni, 25 ianuarie 2021, la Biserica „Sfânta Cuvioasǎ Parascheva” din Enăchești, comuna Berești-Tazlău, începând cu ora 10, credincioși ai comunității dar și din parohiile învecinate și preoții Cercului Pastoral „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava” s-au aflat în comuniune de rugăciune. Programul liturgic sub protia părintelui protopop Costel Mareș a cuprins slujba aghiasmei mici, Taina Sfântului Maslu și slujba de sfințire a Epitafului restaurant.

Cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Pǎrinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacǎului, ȋn anul 2012 a fost dus, prin grija preotului paroh de atunci, părintele Ciprian Mihai Olteanu, pentru efectuarea lucrǎrilor de conservare-restaurare la domnul lector universitar Stelian Onica, cadru didactic la Facultatea de Teologie din Iași, secția Artă Sacră. Astfel, dupǎ o lungǎ perioadǎ de muncǎ, aproximativ 9 ani, prin râvna și dragostea domnului profesor Stelian Onica, lucrǎrile de restaurare și ȋnfrumuseţare a Sfântului Epitaf au fost finalizate, iar în ziua de 17 decembrie 2020, icoana a fost readusǎ ȋn mijlocul comunitǎţii din satul Enǎchești, sub atenta ȋndrumare a preotului paroh Nicolae Cernat.

 Acest Epitaf, ce datează din anul 1888, o adevărată piesǎ de patrimoniu national, are dimensiunile de 100/120 cm, este o picturǎ executatǎ ȋn tehnica de ulei pe suport de pânzǎ ce reprezintă punerea ȋn mormânt a Mântuitorului și prezintǎ calitǎţi deosebite artistice, stilistice și tehnice, după cum menționează domnul profesor Stelian Onica în documentele de restaurare întocmite.

În cuvântul adresat celor prezenți, părintele protoiereu Costel Mareș a evidențiat importanța acestui eveniment inedit ce încununează această lucrare de restaurare prin slujba de sfințire.

„Acest Epitaf care era așezat în mormântul nepăsării, a fost descoperit, restaurat și redat nouă celor de față pentru sfințenia sa, peste care de-a lungul timpului s-au așezat multe rugăciuni și lacrimi ale pocăinței înaintașilor noștri. Redescoperirea lui poate fi o învățătură pentru noi cei de astăzi de a ne prețui trecutul, de a ne prețui înaintașii noștri, de a ne prețui lucrurile pe care le moștenim de la ei, pentru că în ele se ascund dragostea și osteneala lor.”

Înaltpreasfinţitul Pǎrinte Arhiepiscop Ioachim ne spune că „potrivit tradiției, credincioșii sărută Epitaful și trec pe sub masa pe care este așezat în Vinerea Mare, iar această trecere pe sub masă a credincioșilor ne amintește că, așa cum Hristos trece prin mormânt și coboară în cele mai dedesubt ale pământului să scoată pe toți la înviere, așa și credincioșii își amintesc și ei că trebuie să treacă prin moarte, prin mormânt pentru a accede la viața veșnică în Hristos”.

Totodată, părintele protoiereu a afirmat faptul că în acest an 2021 - Anul comemorativ al celor adormiți în Domnul, suntem chemați să ne îngrijim de mormintele înaintașilor noștri, ai celor care ne-au lăsat spre moștenire aceste odoare sfinte, și a îndemnat pe toți cei prezenți să ne îngrijim de trecutul nostrum.

„Nu vom putea avea un viitor luminat dacă nu ne vom ancora în trecutul pe care îl moștenim de la moșii și strămoșii noștri”, a spus părintele protopop Costel Mareș.

În încheiere, părintele paroh Cernat Nicolae a mulțumit Înaltpreasfinţitului Pǎrinte Ioachim pentru arhiereasca binecuvântare, părintelui Olteanu Ciprian pentru inițierea acestui demers, domnului profesor Stelian Onica pentru priceperea și sârguința în această lucrare deosebită de restaurare, precum și părintelui protopop, părinților slujitori și tuturor celor prezenți la aceasta filă de istorie a comunității din Enăchești.

 

Pr. Cristian-Ioan Balaban


   
©2013 Protoieria Moineşti - judeţul Bacău. Toate drepturile rezervate.
Web design Bacau si optimizare site - SANNET.