Protoieria Moinesti Webmail    

 
PROTOIERIA CUVÂNTUL IERARHULUI PAROHII MĂNĂSTIRI CULTURĂ ŞI
MISIUNE
ASISTENŢĂ
SOCIALĂ
ŞTIRI ADMINISTRAŢIE RESURSE CONTACT
 
 

Sobor de ierarhi, în rugăciune, la mormântul Arhiepiscopului Eftimie Luca
Joi, 4 noiembrie 2021, cinci ierarhi, membri ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, s-au reunit în comuniune de rugăciune la mormântul vrednicului de pomenire Arhiepiscop Eftimie Luca, cu prilejul împlinirii a șapte ani de la nașterea sa în Cer. Ziua de 4 noiembrie are o rezonanță aparte în calendarul evenimentelor care...

mai multe detalii
FACEBOOK

Hristos, Paștele nostru!
Slăvitul Praznic împărătesc al Învierii Domnului, ne găsește anul acesta, pe mulți dintre noi, cu inimile îndurerate, cu lacrimi în ochi și cu multă tristețe în suflete. Am fi dorit să fim împreuna cu cei dragi, în comuniune liturgică cu cei din comunitate, cuminecandu-ne cu Sfântul Trup și Sânge al Domnului Hristos în cadrul...

mai multe detalii
ŞTIRI ŞI EVENIMENTE

Arhiva : 2012 || 2013 || 2014 || 2015 || 2016 || 2017 || 2018 || 2019 || 2020 || 2021 || 2022» Procesiunea „Calea Sfinţilor - Maica Domnului Ocrotitoarea Noastră” în Protopopiatul Moinești

Cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, vineri, 7 septembrie au debutat „Zilele cultural-duhovnicești ale Protopopiatului Moinești‟.


În „Anul Omagial al unității de credință și de neam”, moineștenii și nu numai, se vor afla în perioada 7 – 10 septembrie sub omoforul Maicii Domnului, care este și ocrotitoarea municipiului Moinești dar și a întregului ținut al Protopopiatului Moinești.


Evenimentul unic ce marchează zilele cultural-duhovnicești de acest an, este prezența în mijlocul nostru a Icoanei făcătoare de minuni a Maicii Domnului din Mitropolia Clujului, Maramureşului şi Sălajului, pictată în anul 1673, de binecunoscutul preot ortodox Luca din Iclod. Această icoană a lăcrimat de două ori, în 1717, apoi în 1729, în anii negri de dominaţie austro-ungară a Transilvaniei.

 

Credincioșii alături de preoții din Protopopiat și-au manifestat dragostea față de Măicuța Domnului întâmpinând-o așa cum se cuvine, și au însoțit icoana în procesiune până în Piațeta „Sfântul Nicolae”, din imediata apropiere a Catedralei „Nașterea Maicii Domnului și Sfântul Ierarh Nicolae” din localitate.

 

Și pentru că ne aflăm cu câteva zile înainte de un alt an școlar, tot acum a avut loc o slujbă de binecuvântare a începutului de an şcolar, oficiată de către Înaltpreasfinţitul Arhiepiscop Ioachim. 

 „Acest an școlar stă sub semnul milei și dragostei divine a lui Dumnezeu, precum și sub binecuvântarea și omoforul Maicii lui Dumnezeu care a venit în chipul acestei  icoane frumoase de la Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului.

Rog pe Bunul Dumnezeu să vă primească pe toți întru slava Sa, să vă ocrotească Maica Domnului în anul care vine, cu lumina și cu dragostea sa de mamă.

Rugăm pe Maica Domnului să vă binecuvinteze, să vă dăruiască pace, liniște, puterea din puterea ei, lumină din lumina ei, har care vine prin ea de la Dumnezeu.

În acest chip al icoanei de aici, trebuie să simțiți buzele înaintașilorcare au sărutat-o cu evlavie, lacrimile mamelor care au plâns pentru copii lor sau pentru alte necazuri care s-au abătut asupra familiilor lor, să vedeți pe voievozii de altădată care au îngenunchiat în fața ei ca să obțină victorie asupra vrajmașilor văzuți și nevăzuți ai spiritualității noastre ortodoxe, lacrimile Maicii Domnului care curg atâta vreme cât noi o rugăm cu lacrimi, ca ea să ne aducă binecuvântare de la Fiul Său Cel iubit. Toate acestea adunate, devin un buchet de flori spirituale pe care fiecare sș îl puneți înaintea lui Dumnezeu, iar El ca Învățătorul tuturor învățătorilor să fie Cel care vă duce cu mintea la împlinirea a tot ce este bun, frumos și vrednic de acest pământ binecuvântat de Dumnezeu.” ÎPS Ioachim

 

Tot cu prilejul zilelor cultural-duhovnicești, a devenit o tradiție ca, toți copiii claselor V-XII ai școlilor din cuprinsul Protopopiatului Moinești, care în anul școlar 2017-2018 au obținut la învățătură media generala 10 și toți olimpicii cu premii naționale, să primească din mâna Înaltpresfințitului Părinte Ioachim diploma și medalia Excelenței.

 

În cuvântul său, părintele protopop Costel Mareș a evidențiat clipele minunate trăite cu prilejul primirii spre închinare a acestui odor de mare preț: „Astăzi, nu întâmplător, ci proniator a rânduit Dumnezeu, în anul acesta special pentru noi toți românii, să primim pentru prima dată în ținutul Moldovei această icoană, în anul când se împlinesc 100 de ani de la făurirea României Mari. Prin acest demers se dorește să se arate că adevărata unitate se păstrează în Dumnezeu prin Maica Sa și prin sfinții Săi. Sfânta Biserică ne arată că trebuie să avem nădejde că viitorul va fi unul la fel de vrednic și luminat ca și trecutul celor care au luptat pentru unitatea de neam și de credință.”

 

Un alt dar oferit nouă tuturor, a fost prezentarea ultimei apariții editoriale, semnată de Înaltpreasfințitul Părintele nostru Ioachim, un volum intitulat „Imnuri închinate Maicii Domnului”.

 

Tot acum, Protopopiatul Moinești a venit în sprijinul tuturor copiilor prezenți, și a oferit daruri ce le vor fi necesare în anul școlar ce stă să înceapă.

 

Cristian Balaban


 


Foto: Cristian Balaban / Gelu Scurtu


STIRI PE EMAIL


CALENDAR SINAXAR
 
©2016 Protoieria Moineşti - judeţul Bacău. Toate drepturile rezervate.
Web design Bacau si optimizare site - SANNET®.