Protoieria Moinesti   Webmail    

 
PROTOIERIA CUVÂNTUL IERARHULUI PAROHII MĂNĂSTIRI CULTURĂ ŞI
MISIUNE
ASISTENŢĂ
SOCIALĂ
ŞTIRI ADMINISTRAŢIE RESURSE CONTACT
 
 

Sobor de ierarhi, în rugăciune, la mormântul Arhiepiscopului Eftimie Luca
Joi, 4 noiembrie 2021, cinci ierarhi, membri ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, s-au reunit în comuniune de rugăciune la mormântul vrednicului de pomenire Arhiepiscop Eftimie Luca, cu prilejul împlinirii a È™apte ani de la naÈ™terea sa în Cer. Ziua de 4 noiembrie are o rezonanță aparte în calendarul...

mai multe detalii
FACEBOOK

Mărturisitorii Ortodoxiei din Parohia Sfântul Spiridon din Comănești
Prima duminică a Postului Mare reprezintă o zi de mare sărbătoare pentru creÈ™tinii ortodocÈ™i. În această duminică, numită „Duminica Ortodoxiei”, creÈ™tinii ortodocÈ™i marchează triumful dreptei credinÈ›e asupra ereziei iconoclaste È™i asupra tuturor ereziilor, în general. Această zi de sărbătoare a fost instituită de...

mai multe detalii
ŞTIRI ŞI EVENIMENTE

Arhiva : 2012 || 2013 || 2014 || 2015 || 2016 || 2017 || 2018 || 2019 || 2020 || 2021 || 2022 || 2023» Nu vă-ngrijiÈ›i!

În ochiul tău înlăcrimat,
Dacă Iisus va fi lăsat
S-aprindă focul necreat,
Va arde tot ce-i necurat,
Călcări de lege şi păcat.
Iar lacrima El va usca
Prin pacea Sa.

Apoi, prin ochiul cristalin,
Turna-va, din potir divin,
În trupul tău, slăbit de chin,
Ulei curat şi puţin vin,
Ce va-ndulci orice venin.
Åži va stârpi tot ce e rău
Prin harul Său.

Lumina lină va intra
Iluminând inima ta
Să vezi tot slinul pus în ea.
Apoi, cu grijă-l vei spăla,
Cu lacrimi de metanoia.
Tenebrele vor dispărea,
Iar chipul tău va fi frumos
C-a lui Hristos.

Vei fi doar rob lui Dumnezeu
Åži-L vei sluji cu zel mereu.
Nu vei mai fi nici fariseu,
Nici mamona ÅŸi nici ateu,
Chivernisi-vei orice leu
Cu gând curat că l-ai depus
În banca lui Iisus.

Atunci credinţa va spori,
Iar Dumnezeu se va-ngriji
Să ai ce vrei pentr-a trăi,
Că ai legat verbul "a fi"
De "a avea" prin "a iubi"!
El, ca răsplată, îÅ£i va da
Iubirea Sa.

PriveÅŸte crinii de pe câmp,
Ce-mpodobesc un anotimp,
Cât de frumoÅŸi ÅŸi albi ei sunt,
Cu un parfum suav ÅŸi scump,
Că au primit ploaie la timp.
Nici Solomon în slava sa
N-a fost aÅŸa!

Priviţi şi păsările-n zbor!
Nu se'ngrijesc de hrana lor
Că Dumnezeu, proniator,
El le hrăneşte, uimitor,
Din tot ce-a dat bogaţilor.
Iar păsările-I mulţumesc
Când ciripesc.

Tu, omule de ce nu vezi
Că viaţa lamentabil pierzi
Și mamona ţi-a pus obezi?
În Dumnezeu nici nu mai crezi!
Prin viaÅ£a ta Îl întristezi!
Ca iarbă-n foc tu vei sfârÅŸi
Când vei muri!

Hristos ne-a dat un legământ:
Să fim cu El, prin Duhul Sfânt,
Şi ne-a lăsat ca testament,
Care-i de fapt avertisment:
„COPII, stocaÅ£i cu grijă-n cer 
Al vostru giuvaer!”

* Poezie la Duminica a III-a după Rusalii, Despre grijile vieții

Sunt versuri profunde, fiecare vers ÅŸi cuvânt are nuanÅ£a lui

 

Ochiul înlăcrimat are cele mai multe ÅŸanse să aprindă focul necreat! Având în vedere predispoziÅ£ia spre păcat a omului răscumpărat, cred că aproape toÅ£i oamenii au ochii înlăcrimaÅ£i!  Pacea care usucă lacrimile este acea realitate divină dătătoare de calm ÅŸi libertate!

"Lacrima El va usca" - nu înseamnă înlăturarea plânsului, ci a lacrimilor care izvorăsc din plâns! Omul poate plânge în continuare, dar există pacea care usucă lacrima, dar nu ÅŸterge plânsul! Deci "usucă lacrima" nu ÅŸterge lacrima! Când ÅŸtergi o lacrimă, ea dispare dintr-o dată, când usuci o lacrimă, ea scade treptat în intensitate până când dispare! Deci usucă lacrima, nu distruge lacrima! Exact ca ÅŸi cum s-ar evapora din ochi în cer! Deci focul e potrivit pentru "păcate ÅŸi calcările de lege", pentru lacrimi e potrivită pacea, adică vântul care usucă, adică Duhul! Focul arde, vântul usucă! Nu plânsul vine din lacrimi, ci lacrimile vin din plâns! De aceea mai adânc decât plânsul cu lacrimi e plânsul fără lacrimi, care există ca potenÅ£ialitate în orice conÅŸtiinţă, în orice ochi fie el ÅŸi cristalin! Dacă e cristalin, înseamnă că e ochiul "chipului frumos" al robului cu inima iluminată cu lumina lină!

"Vei fi DOAR rob" pentru că o altă stare mai importantă în faÅ£a lui Dumnezeu nu există! Pentru Hristos robul nu e sclav, ci e ceea ce El s-a făcut! E ceea ce e Fiul pentru Tată sau Mamă, pentru Dumnezeu (iată roaba ta)!

"Banca lui Iisus" e singura care nu dă faliment, pentru că se alimentează cu credinţă ÅŸi fapte care nu pot dispărea, având în vedere caracterul indelebil al chipului divin din om ÅŸi mai ales revigorarea ÅŸi înfrumuseÅ£area lui prin răscumpărare! E singura bancă în care dobânda variază în funcÅ£ie de credinÅ£a ta! E singura bancă în care Å£i se dă posibilitatea să te asemeni cu "Bancherul", care se bucură nu de "banii" tăi investiÅ£i în banca Lui, ci de încrederea pe care I-o acorzi. Dacă I-o acorzi prin "a iubi", atunci vei avea ("a avea") nemurirea ("vei fi")!

Solomon cu al său "parfum scump" a aparÅ£inut (ca ÅŸi "crinii ce-mpodobesc un anotimp") unui anotimp în care ploaia nu căzuse încă! AÅŸa cum Solomon a primit într-un mod uÅŸor bogăţia venită în urma înÅ£elepciunii, tot la fel ÅŸi păsările primesc - fără prea mult efort - hrana lor "din tot ce-a dat bogaÅ£ilor"! Ciripitul păsărilor e mulÅ£umire pentru că doar "un zgomot" de mulÅ£umire poate fi atât de plăcut auzului omului veÅŸnic nemulÅ£umit! Dacă omul nu sesizează pierderea lamentabilă a vieÅ£ii prin slăbirea încrederii ÅŸi încătuÅŸarea de către Mamona, el va sfârÅŸii precum iarba, sfârÅŸit tragic rezultat nu din enervarea lui Dumnezeu, ci din întristarea Lui ("prin viaÅ£a ta Îl întristezi")! Când Cineva e trist, constată efectele libertăţii cuiva fără ca el să fi contribuit la eÅŸecul lui!

"Testamentul avertisment" e testamentul care îÅ£i arată clar repercursiunile nerespectării, deci nu trebuie să deduci tu efectele neaplicării lui! Legământul ni l-a DAT, testamentul ni l-a LÄ‚SAT! Legământul dat rămâne veÅŸnic ("să fim cu El prin Duhul Sfânt"), testamentul e LÄ‚SAT spre "studiere", precum ÅŸi libertatea de a nu-l împlini! ConsecinÅ£ele sunt certe! Stocarea "cu grijă" (cu grijă - adică eÅŸti atent la moralitatea propriilor fapte) a faptelor în cer, înseamnă păstrarea ("stocarea") "giuvaerului", adică a chipului arhiereului suprem din tine, pe "hard-disk-ul" cu memorie absolută, adică memoria lui Dumnezeu, care nici nu se ÅŸterge accidental ÅŸi nici nu uită!

Sunt versuri profunde, fiecare vers ÅŸi cuvânt are nuanÅ£a lui! Nimic nu-i folosit întâmplător! (pr. Eduard COZMA, prof. Liceul teologic „Episcop Melchisedec”, Roman)

sursa: www.epr.ro


STIRI PE EMAIL


CALENDAR SINAXAR
 
©2016 Protoieria Moineşti - judeţul Bacău. Toate drepturile rezervate.
Web design Bacau si optimizare site - SANNET®.