Protoieria Moinesti Webmail    

 
PROTOIERIA CUVÂNTUL IERARHULUI PAROHII MĂNĂSTIRI CULTURĂ ŞI
MISIUNE
ASISTENŢĂ
SOCIALĂ
ŞTIRI ADMINISTRAŢIE RESURSE CONTACT
 
   
 
 
FACEBOOK
 
ŞTIRI & EVENIMENTE
 
Abonare stiri (email)


14/09/2021

Bucuria împlinirii în Parohia Poiana II Dărmănești

mai multe detalii

14/09/2021

Proiect filantropic desfășurat la Parohia ,,Sfântul Spiridon” din Comănești

mai multe detalii

13/09/2021

Slujbă de Te Deum la început de an școlar

mai multe detalii

12/09/2021

Proiect eparhial desfășurat în Parohia Berești-Tazlău, filia Turluianu

mai multe detalii

06/09/2021

Manifestări cultural-duhovnicești în Protopopiatul Moinești

mai multe detalii

02/09/2021

Şcoala de vară „Cǎlǎtorie ȋn lumea copilǎriei” ȋn Parohiile Tescani, Prisaca și Enǎchești

mai multe detalii

02/09/2021

Școala de vară ”Prietenia - flacăra vie a sufletului”

mai multe detalii

02/09/2021

Sfântul Cuvios Simeon Stâlpnicul prăznuit în Parohia Coșnea

mai multe detalii

31/08/2021

Zilele cultural-duhovnicești ale Protopopiatului Moinești

mai multe detalii

30/08/2021

Școala de vară „Acasă la Rățeni” în Parohia Rățeni

mai multe detalii

29/08/2021

Școala de vară organizată la Parohia Sfinții Voievozi Lucăcești

mai multe detalii

27/08/2021

Tabăra copiilor din Cernu „FAPTe pentru zâmbetele lor”

mai multe detalii

23/08/2021

Concursul de șah „Biserica – casa sufletului romanesc” Poduri

mai multe detalii

22/08/2021

Școala de Vară, „Școala din Tinda Bisericii ”, ediția a III-a, Parohia Goioasa

mai multe detalii

20/08/2021

Bucurie şi credinţă în lumea satului

mai multe detalii

20/08/2021

Activitate catehetică în Parohia Pietrosu, în perioada Postului Adormirii Maicii Domnului

mai multe detalii

17/08/2021

Școala de vara „Acasă la Sfântul Nicolae”, ediția a VI-a

mai multe detalii

17/08/2021

Şcoala de varǎ „Hristos ȋn mijlocul copiilor”, ȋn Parohia Enǎchești din Protopopiatul Moinești

mai multe detalii

10/08/2021

Școala de vară „Episcop Dionisie Climescu – Întemeietorul Școlii Moineștene” derulată de Parohia Sf. Gheorghe Moinești la a șasea ediție

mai multe detalii

09/08/2021

„Ziua fiilor satului”, în Parohia Cernu

mai multe detalii
 
 
ŞTIRI ŞI EVENIMENTE

Arhiva : 2012 || 2013 || 2014 || 2015 || 2016 || 2017 || 2018 || 2019 || 2020 || 2021 ||» Manifestări cultural-duhovnicești în Protopopiatul Moinești

În perioada 3-5 septembrie 2021, au continuat manifestările cultural-duhovnicești pe cuprinsul Protopopiatului Moinești.

 

Astfel, credincioșii de pe cuprinsul municipiului Moinești și nu numai s-au aflat sub ocrotirea Sfinților Nectarie de la Eghina și Luca al Crimeei, ale căror odoare au fost aduse de la Parohia Lazaret din Bacău spre binecuvântare la Catedrala Nașterea Maicii Domnului și Sfântul Ierarh Nicolae din Moinești.


La întâmpinarea Sfintelor Moaște ale Sfântului Ierarh Nectarie și Sfântul Ierarh Luca al Crimeei, vineri 3 septembrie, în jurul orei 17, înainte de săvârșirea Acatistului Sfinților Nectarie de la Eghina și Luca al Crimeei, părintele protopop Costel Mareș a mulțumit Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim pentru arhiereasca binecuvântare și sprijinul pentru a organiza aceste zile speciale, aducând aceste odoare de mare preț, părintelui protopop de Bacău, părintele Eugen Ciuche, pentru suport și prezența în mijlocul credincioșilor moineșteni, precum și autorităților locale pentru colaborare, știut fiind faptul ca sărbătorile Protoieriei și ale Municipiului Moinești gravitează în jurul sărbătorii Nașterii Maicii Domnului, ocrotitoarea spirituală ale orașului și întreg ținutului Protopopiatului Moinești.


La rândul său, părintele protopop Eugen Ciuche, al Protoieriei Bacău, a transmis mesajul de binecuvântare și apreciere al Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim față de dragostea pe care cei din această zonă o manifesta față de sfinții lui Dumnezeu, și a mulțumit organizatorilor pentru faptul că sunt partași la acest eveniment cultural-duhovnicesc.


În cele trei zile s-au săvârșit Privegheri și rugăciuni în cinstea celor doi sfinți tămăduitori, având în centru sfânta și dumnezeiasca liturghie, timp în care credincioșii s-au închinat cu credință la sfintele moaște ale Sfântului Ierarh Nectarie și Sfântul Luca al Crimeei, spunându-și fiecare necazurile și bucuriile, și având încrederea și convingerea că cei doi „oaspeți deosebiți” mijlocesc pentru noi toți și că prin ei putem obține pentru noi mulțime de haruri de la Bunul și Milostivul Dumnezeu.


Un alt eveniment însemnat a avut loc la Parohia Brusturoasa cu prilejul împlinirii a 150 de ani de la sfințirea bisericii din Brusturoasa. În cadrul programului aniversar au fost rememorate momentele grele pe care credincioșii de aici le-au traversat în cele două Războaie Mondiale, dar și realizările deosebite pe care comunitatea le-a clădit cu ajutorul preoților care au slujit la altarul lăcașului de cult.


În continuare, preoții din Cercul pastoral „Sfântul Nectarie” de pe Valea Muntelui, al Protopopiatului Moinești, au slujit, sub protia părintelui protopop Costel Mareș, slujba Vecerniei unită cu Litia. Momentul central al programului l-a constituit lansarea monografiei Parohiei Brusturoasa, semnată de preotul paroh Constantin Popa și profesoara Liliana Atomulese.


În cadrul evenimentului, două eleve de la Școala Gimnaziala „Ioana Radu Rosett” din Brusturoasa, care au obținut media 10 în anul școlar 2020-2021, au primit diplome de excelentă din partea Arhiepiscopului Romanului și Bacăului, prin proiectul eparhial „Lăsați copiii să vină la Mine”.


Manifestările cultural-duhovnicești ale Protopopiatului Moinești au continuat și la biserica „Naşterea Maicii Domnului” din Parohia Măgirești, duminică, 5 septembrie 2021, prin slujba de sfințire a Capelei mortuare încununându-se astfel munca și grija enoriașilor acestei parohii față de cei adormiți întru nădejdea Învierii.


Părintele protopop Costel Mareș s-a aflat în mijlocul comunității din Măgirești prilej cu care a binecuvântat noua capelă mortuară. La acest eveniment participând preoții din Cercul Pastoral „Sfântul Ioan Rusul”.


Cu aceasta ocazie, părintele protoiereu a rostit un cuvânt de învățătură, în care a evidențiat importanța și necesitatea construirii unei capele mortuare mai ales în acest an pe care Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române l-a declarat „Anul comemorativ al celor adormiți în Domnul; valoarea liturgică și culturală a cimitirelor”, a felicitat pe părintele paroh Sorin Mariş pentru coordonarea acestui proiect și a apreciat râvna credincioșilor parohiei pentru a duce la bun sfârșit acest deziderat.

 

 

Pr. Cristian-Ioan Balaban

   
©2013 Protoieria Moineşti - judeţul Bacău. Toate drepturile rezervate.
Web design Bacau si optimizare site - SANNET.