Protoieria Moinesti Webmail    

 
PROTOIERIA CUVÂNTUL IERARHULUI PAROHII MĂNĂSTIRI CULTURĂ ŞI
MISIUNE
ASISTENŢĂ
SOCIALĂ
ŞTIRI ADMINISTRAŢIE RESURSE CONTACT
 
 

Sobor de ierarhi, în rugăciune, la mormântul Arhiepiscopului Eftimie Luca
Joi, 4 noiembrie 2021, cinci ierarhi, membri ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, s-au reunit în comuniune de rugăciune la mormântul vrednicului de pomenire Arhiepiscop Eftimie Luca, cu prilejul împlinirii a șapte ani de la nașterea sa în Cer. Ziua de 4 noiembrie are o rezonanță aparte în calendarul evenimentelor care...

mai multe detalii
FACEBOOK

Hristos, Paștele nostru!
Slăvitul Praznic împărătesc al Învierii Domnului, ne găsește anul acesta, pe mulți dintre noi, cu inimile îndurerate, cu lacrimi în ochi și cu multă tristețe în suflete. Am fi dorit să fim împreuna cu cei dragi, în comuniune liturgică cu cei din comunitate, cuminecandu-ne cu Sfântul Trup și Sânge al Domnului Hristos în cadrul...

mai multe detalii
ŞTIRI ŞI EVENIMENTE

Arhiva : 2012 || 2013 || 2014 || 2015 || 2016 || 2017 || 2018 || 2019 || 2020 || 2021 || 2022» GRECIA - CU FAȚA CĂTRE CER

Loc ales și binecuvântat, pământul în care se află Gradina Maicii Domnului şi tărâm al pelerinilor, înconjurată de ape și înălțîndu-se până la cer, GRECIA nu încetează a uimi prin frumusețea și bogățiile ei.

Așezată între cer și pământ, amplasată strategic între lumi, la intersecția dintre continente, mărginită de apele Mărilor Egee, Ionică și Mediterană care se întind nesfârșit până la orizont, GRECIA te îmbie și te uimește din orice perspectivă ai privi.

Pentru mulți, esențiale rămân frumusețea ireală și unicitatea incontestabilă a locurilor; nici nu poate fi altfel – cu cele peste 1200 de insule și apele limpezi străjuite abrupt de munții înalți, Grecia este țara contrastelor îmbinate armonios într-un mozaic de peisaje ce-ți taie răsuflarea.

Deși mulți îi caută plajele însorite, 80% din teritoriul grec este format din munți, dintre care cel mai înalt rămâne Muntele Olimp cu cei peste 2.900 m.

Dar Grecia este și țara lui Platon și Aristotel, a lui Socrate și Pitagora, a lui Sofocle și Euripide, locul de naștere al democrației, al filosofiei, al Jocurilor Olimpice, al literaturii  și al istoriografiei, al științelor politice și al dramaturgiei, al marilor principii științifice și matematice. Este leagănul culturii occidentale, țara luptelor de la Maraton și Termopile, locul unde s-au născut Iliada și Odiseea, spațiul râvnit și teatrul de bătălie al marilor imperii:persan, atenian, roman, bizantin sau otoman.

Dar toate acestea pălesc în fața strălucirii nepământești a sfinților pe care pământul Eladei i-a odrăslit, unindu-se cu cerul. Grecia cu oamenii săi și mai ales limba vorbită de ei au schimbat chipul acestei lumi, contribuind la răspândirea creștinismului timpuriu în secolele primare. Este cutremurător, când te gândești că primii misionari și autori creștini (cel mai cunoscut fiind chiar Sfântul Apostol Pavel) erau în general vorbitori de greacă, deși niciunul nu era originar din Grecia.

Iar acum – după secole, și Meteorele, și Athosul (cu peisaje sălbatice), și Eghina sau Evia, sunt pline de călugări și de sfinți – oameni ai cerului. Oriunde te-ar purta paşii nu simţi decât chemarea şi mireasma rugăciunii.

 

Cu aceeaşi dorinţă şi sub acelaşi imbold, al rugăciunii, un grup de pelerini din Protoieria Moineşti, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Ioachim şi organizarea părintelui protopop Costel Mareş, au pornit pe drumul spre Grecia, în zi de sfântă sărbătoare (23 aprilie), la bordul autocarului pus la dispoziție de Agenția de Turism și Pelerinaje METEORA TOUR a Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului.

 

Oarecum obosiți după lungimea drumului dar plini de entuziasm, a doua zi a pelerinajului ne găsește deja, la orele dimineții, în SALONIC. Totul se petrece foarte repede, nici nu ai timp să asimilezi cantitatea uriaşă de informaţii pe care ai vrea s-o reţii, deşi te-ai pregătit din timp, de-acasă; secole întregi de istorie se scurg rapid prin faţa ochilor şi realizezi cât de trecător e omul, dar şi măreţia lui.

Vezi orașul și oamenii lui, te plimbi civilizat și confortabil cu autocarul(răsfățat de aerul condiționat) și bucurându-te de turul panoramic prin Salonic, însă marea podoabă a oricărei cetăți și a oricărei așezări o constituie biserica și sfinții lui Dumnezeu. 

Uimiţi deja de frumuseţea Greciei, încă păstrând proaspătă experienţa călătoriei printre palmieri și lungi răsărituri cusute cu sâmburi de lumină pe cerul azuriu, pelerinii descoperă dintr-o dată frumuseţea nepământească a întâlnirii cu sfinții.

 

§  Primul reper spiritual, către care se îndreaptă pașii noștri este Biserica "Sfântul Mare Mucenic Dimitrie" unde putem cinsti moaștele Sfântului Dimitrie Izvorâtorul de mir și ale Sfintei Anisia. Într-o criptă subterană a bisericii, acolo unde se presupune că a avut loc martiriul marelui mucenic, o candelă plină cu ulei arde neîntrerupt.

§  Biserica "Sfânta Sofia", construită în secolul al VIII-lea, după modelul Bisericii "Sfânta Sofia" din Constantinopol (sec. VI), a fost complet restaurată abia în secolul XX, după ce în secolul al XV-lea a fost transformată în moschee. Aici se află moaștele Sfântului Vasile cel Nou

§  Catedrala mitropolitană din oraş aşteaptă smerită pe orice vrea să-i calce pragul pentru a se închina la cinstitele moaşte ale Sfântului Grigorie Palama, arhiepiscop de Tesalonic, cunoscut ca unul dintre cei mai profunzi teologi ai Bisericii Ortodoxe din secolul al XIV-lea.

§  mănăstirea Sfintei Teodora se află în centrul oraşului Tesalonic, în apropierea pieţei Aristotel, pe strada ce duce către biserica „Sfânta Sofia”. Mănăstirea funcţionează drept cămin pentru monahii din Grecia şi din celelalte ţări ortodoxe ce studiază Teologia la „Tesalonic”. În biserica mănăstirii, în pronaos, se păstrează moaştele Sfintei Teodora din Tesalonic şi ale Cuviosului David din Tesalonic.

§  Biserica "Sfântul Gheorghe" - Rotonda, o construcţie cilindrică, masivă, înălţată în anul 306, monument inclus in patrimoniul Unesco, care a fost pe rand biserică în secolul  al V lea, catedrală în secolul al XV lea, și moschee în secolul al XVI-lea.  Rotonda, numită astfel datorită formei sale circulare, face parte dintr-un sistem arhitectural impozant, alături de Arcul de Triumf al lui Galeriu şi de Palatul Roman. Istoricii arată că destinaţia iniţială a clădirii a fost cea de mausoleu imperial sau mormânt al împăratului..

 

SALONIC, cel de-al doilea oras ca marime din Grecia, este locul în care ai putea zăbovi săptămâni întregi fără să ai timp să te plicitsești.

Așezat pe drumul roman care lega Occidentul de Orient (Via Egnatia), Salonicul este și locul unde a fost exilat oratorul roman  Cicero, este orașul în care noul se întâlnește cu vechiul, oraș universitar și cetate a  muzeelor. Salonicul este un autentic oraș grecesc cu un trecut multicultural și amestec de savori bizantine, savori din Orientul Mijlociu, bucătărie tradițională grecească dar și influențe moderne.

Nu putem să nu amintim Turnul Alb (Lefkos Pyrgos) și Muzeul Bizantin (aflat la etajul 5), Arcul lui Galerius (construit în anul 204 d.Hr, chiar pe Autostrada Egnatia, ridicat in cinstea victoriei persilor, din blocuri de marmură și cărămidă), Piata Aristotel (cel mai boem loc din oras) sau Promenada.

 

 

După binemeritata odihnă, a treia zi în Grecia ne găsește pe traseul Valea Tembi - Biserica Sfintei Paraschevi – Insula Evia – Mănăstirea Sf. David – Sf. Ioan Rusul

Situată în nord-estul Thessaliei, în apropierea masivului Olimp, Valea Tembi (Tempi) este un defileu (de 10 km lungime) croit de-alungul râului Pinios, înainte de vărsarea acestuia în Marea Egee, o zonă presărată cu ruine de castele şi fortificaţii datând din perioada romană, bizantină şi până în evul mediu. Tot aici se află un templu închinat lui Apollo, unde erau încoronaţi cu lauri câştigătorii jocurilor pytiene.

Valea  Tembi este însă căutată de pelerini pentru că adăposteşte Biserica Agiei Paraskevi, un lăcaş mic, săpat în stâncă, în spatele căreia îşi are sursa izvorul cu acelaşi nume. Aici se află icoana şi moaştele Sfintei Paraschevi, la care credincioşii vin să se închine.

Traversând apoi cu ferry-boat-ul de la Glyfa la Agyokampos am ajuns în Insula Evia, a doua ca marime din Grecia. Mai întâi ne-am oprit la Mănăstirea Cuviosul David (cu hramul Schimbării la Față), situată la poalele munților Kavalaris, la o altitudine de 930 m.,  unde se găsesc moaștele Sf. David cel Bătrân[1]și mormântul Cuviosului Părinte Iakov Tsalikis.

De aici ne-am îndreptat direct spre localitatea Prokopion unde se află biserica ce adăpostește moastele Sf. Ioan Rusul, mărturisitor al credinţei, care s-a proslăvit la începutul secolului al XVII-lea.

Deși au mai rămas locuri necercetate, pe unde ne vor mai purta pașii de pelerini (Mănăstirile Galataki, Sfanta Irina Chrisovalantou, Sfantul Gheorghe din Ilia ș.a.), ne-am îndreptat spre Chalkida, pentru că cea de-a patra zi se profila la fel de tulburătoare.  

Pe traseul Insula Evia - Atena - Insula Eghina – Mănăstirea Sf. Nectarie Taumaturgul ne-am oprit mai întâi la Mănăstirea Sf. Efrem cel Nou, mănăstire de maici din localitatea Nea Makri(regiunea Atica, la 40 km distanță de Atena) unde se află moaștele Sf. Efrem cel Nou.

Pornim apoi spre portul Pireu si traversăm marea (îmbarcați pe ferry-boat) către Insula Eghina unde ne oprim direct la Mănăstirea Sfânta Treime, unde se află moaștele Sf. Ierarh Nectarie Taumaturgul - episcop de Pentapole și ctitor al Mănăstirii,mare făcător de minuni. Chilia Sfântului Nectarie, Catedrala, rugăciunile pelerinilor și… o liniște de nedescris!

La o aruncătură de băț, cu o frumoasă cupolă alb-albastră, găsim Mănăstirea Sfintei Ecaterinaîn care se află mâna sfintei și moaștele mai multor sfinți, icoana făcătoare de minuni a Sfântului Nicolae dar și a Sfântului Spiridon.

  

Aflați deja de cinci zile în minunata Eladă, așteptăm cu nerăbdare să ajungem în Atena, capitala Greciei, leagănul civilizației europene. Locuită încă de acum 7000 de ani, ATENA știe să-și pună în valoare istoria și monumentele, relicvele și muzeele, cultura și civilizația, oamenii și locurile.

Evident că nu puteam rata Acropole, bijuteria Greciei și chiar a întregii Europe, așa că - trecând pe sub Propylaia (poarta principală), am vizitat templul zeiței Atena Nike, Partenonul, Erechteionul, teatrul lui Dyonisos (cu 15.000 de locuri, primul teatru din lume construit din piatră) și teatrul Heodes Atticus.

În drum spre Acropole nu ai cum să ratezi împrejurimile, trecând prin Kerameikos, (suburbiile orasului antic cu vechile ziduri exterioare ale Atenei),  cartierul Monastiraki, Agora și zona Forumului Roman, ruinele Templului lui Zeus Olimpianul, Biblioteca lui Hadrian și Arcul Impăratului, templul lui Hefaistos, extrem de bine conservat, templul lui Poseidon sau Muzeul Bizantin.

Ne-am plimbat pe străduțele cartierului Plaka, cel mai frumos și mai vechi din Atena, iar în piața Syntagma - dominată de clădirea Parlamentului,în chiar centrul capitalei, am urmărit atenți și curioși gărzile Evzones cu ale lor costume binecunoscute și ritualul schimbării de gardă.

Pentru că timpul nu îngăduia mai mult, domnul Gelu Elisei, directorul Agenției de Turism și Pelerinaje METEORA TOUR, ne-a făcut bucuria unui tur de oraș cu autocarul, putând astfel să admirăm Stadionul Olimpic, Palatul Parlamentului, Piata Sintagma, Academia, Universitatea, Biblioteca, Piata Omonia și, din nou, Acropole.

 

 

Spre final, în cea de-a șasea zi, pentru ca uimirea să depășească orice limite și așteptări, părăsimAtena și ne îndreptăm spre Termopile (unde facem un foarte scurt popas) și Kalambaka,la poalele Meteorelor.

Piscuri aflate între pământ și cer (sau „METEORA”), așa au fost numite, în secolul al XIV-lea, de către Sf. Atanasie, ctitorul Mănăstirii Marea Meteoră, coloanele care se sprijină de pământ doar pe un colţ, căzute parcă din cer.

Unic în lume, Complexul monahal de la Meteora este al doilea (ca dimensiuni și importanță) centru monastic ortodox al Greciei, după Sfântul Munte Athos. Din cele 24 de mănăstiri întemeiate între secolele al XI-lea și al XVII-lea, acum au mai rămas doar 6, în care vieţuiesc şi în prezent monahi și monahii.

Nu poți spune că nu sunt minunate și locurile dar și pădurea de piatră, însă minunile de la Meteora sunt mănăstirile și sfinții ei, asceții care – sălășluindu-se mai aproape de cer, s-au suit în cer.

Fiecare dintre mănăstiri (Rousanou, Varlaam, „Sfânta Treime“, Sf. Ștefan, Marea Meteoră, Sfântul Nicolae Anapafsas) are frumusețea și unicitatea ei, cu odoare sfinte și danii împărătești, încărcate de istorie și bogate în sfinți, izolate sau greu accesibile și cu priveliști ce-ți taie răsuflarea. Dar cum să nu rămâi uimit de admirație când auzi despre daniile românești[2], când vezi pe viu frumusețea picturii lui Teofan Cretanul, sau când te-apropii cu sfială de icoana unicat[3]a Maicii Domnului.

La plecare trecem prin Kastraki, ultima aşezare localizată în partea vestică a complexului, exact la picioarele stâncilor, lăsăm în urmă Kalambaka, oraşul de la poalele pietrelor meteorice și ne îndreptăm spre casă. La final, cu binecuvântarea IPS Ioachim, au fost acordate DIPLOME  DE  PELERIN celor 54 de ”călători cu fața către cer”, ”călători spre Înviere”, fiecare exprimandu-și dorința de a repeta această minunată experiență.

 [1] Cuviosul David din Evvia este unul dintre cei mai mari sfinţi făcători de minuni. A fost numit "Bătrânul" încă din tinereţea sa, datorită spori­rii sale duhovniceşti. I s-a mai spus "co­pilul Înaintemergătorului" datorită legăturii strânse pe care a avut-o cu Sfântul Ioan Botezătorul

[2]Domnul ungro-vlah Ioan Vladislav a donat în 1398, mănăstirii „Sfântul Ştefan“, cea mai veche din toate, un fragment din lemnul Sfintei Cruci, părticele din moaştele Sfântului Ioan Botezătorul şi moşii din Ţara Românească, iar nepotul său, vornicul Dragumar, a donat mănăstirii capul Sfântului Mucenic Haralambie, unde se păstrează până astăzi, făcând multe minuni.

[3]Icoana Maicii Domnului cu Pruncul, pictată pe catapeteasma bisericii, este unicat în iconografia ortodoxă. Aspectul particular constă în reprezentarea Maicii Domnului - Împărăteasa purtând coroniţă şi veşmânt roşu, având în mâna dreaptă flori şi spic de grâu în stânga, simbol al prosforei, al grânelor din care se face prescura. Mântuitorul nu este reprezentat ca Prunc purtat în braţele Maicii Sale, aşa cum se obişnuieşte, ci stând în picioare și înveşmântat ca un împărat.

 


STIRI PE EMAIL


CALENDAR SINAXAR
 
©2016 Protoieria Moineşti - judeţul Bacău. Toate drepturile rezervate.
Web design Bacau si optimizare site - SANNET®.