Protoieria Moinesti   Webmail    

 
PROTOIERIA CUVÂNTUL IERARHULUI PAROHII MĂNĂSTIRI CULTURĂ ŞI
MISIUNE
ASISTENŢĂ
SOCIALĂ
ŞTIRI ADMINISTRAŢIE RESURSE CONTACT
 
 

Sobor de ierarhi, în rugăciune, la mormântul Arhiepiscopului Eftimie Luca
Joi, 4 noiembrie 2021, cinci ierarhi, membri ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, s-au reunit în comuniune de rugăciune la mormântul vrednicului de pomenire Arhiepiscop Eftimie Luca, cu prilejul împlinirii a È™apte ani de la naÈ™terea sa în Cer. Ziua de 4 noiembrie are o rezonanță aparte în calendarul...

mai multe detalii
FACEBOOK

Mărturisitorii Ortodoxiei din Parohia Sfântul Spiridon din Comănești
Prima duminică a Postului Mare reprezintă o zi de mare sărbătoare pentru creÈ™tinii ortodocÈ™i. În această duminică, numită „Duminica Ortodoxiei”, creÈ™tinii ortodocÈ™i marchează triumful dreptei credinÈ›e asupra ereziei iconoclaste È™i asupra tuturor ereziilor, în general. Această zi de sărbătoare a fost instituită de...

mai multe detalii
ŞTIRI ŞI EVENIMENTE

Arhiva : 2012 || 2013 || 2014 || 2015 || 2016 || 2017 || 2018 || 2019 || 2020 || 2021 || 2022 || 2023» Fecioara astazi pe Cel mai presus de fiinţă naÅŸte

Trăim realitatea unor vremuri, în care ÅŸi la noi în Å£ară, la fel ca peste tot în lume, Crăciunul se arată foarte devreme, scăldat într-o risipă de culori ÅŸi lumini.  Ai crede că toate jocurile de artificii ale lumii, împrăştiate în milioane  de jerbe sclipitoare, s-au aliniat în copaci, pe balcoane, pe stâlpi, prin grădini ÅŸi pe acoperiÅŸurile clădirilor în ghirlande sărbătoreÅŸti.


În nici o altă sărbătoare tradiÅ£ia nu e atât de strâns îmbinată cu izvorul ei religios. Înaintea icoanei rituale ÅŸi a slujbei liturgice, colinda cântă la fereastră ÅŸi-L vesteÅŸte pe Dumnezeu-Pruncul. În credinÅ£a ÅŸi datina poporului nostru dreptmăritor, copiii sunt înaintemergătorii preoÅ£ilor, fiind totodată ambasadorii autentici ai veÅŸnicului Betleem, purtătorii adevăratei tradiÅ£ii a colindelor, care ne oferă o tainică înÅ£elegere a sufletului acestei minunate sărbători.

ÎnaintaÅŸii noÅŸtri  aveau o mai dreaptă înÅ£elegere a Crăciunului decât o avem noi, mulÅ£i din cei de azi. Imnografii BizanÅ£ului ÅŸtiau mai mult decât pricepem noi din cântările lor, că NaÅŸterea Domnului, în fiecare an, e mai mult decât o comemorare, mai mult decât un praznic, mai mult decât o noapte festivă; ea e nu numai amintirea evenimentului, ci evenimentul însuÅŸi, tot atât de real ca ÅŸi acela din Bethleem. Când Roman Melodul cânta: ,,Fecioara astazi pe Cel mai presus de fiinţă naÅŸte”, el credea în acel astăzi ca într-un moment în care întruparea se repetă aidoma, pentru noi, la modul tainic dar nu mai puÅ£in real. În colindele noastre sfinte, care sunt expresia cea mai vie a culturii teologice ÅŸi duhovniceÅŸti  a românului creÅŸtin ortodox, istorică e nu numai întruparea care s-a petrecut cândva, ci ÅŸi aceea care se petrece acum, sub ochii noÅŸtri, înnoită perpetuu de un prezent continuu. (Astăzi s-a născut Hristos/ Mesia chip luminos”...sau ,,Nouă azi ne-a răsărit/Mesia cel mult dorit...”).

Sărbătorile de iarnă sunt zugrăvite în universul colindelor noastre în cele mai frumoase culori ale purităţii. NaÅŸterea Domnului din Preacurata Fecioară, prospeÅ£imea Anului Nou, apele sfinÅ£ite ale Bobotezei, îngerescul chip al Sfântului Ioan, bradul de Crăciun, toate sunt venite să ne aducă aminte că, cel puÅ£in două săptămâni din an, putem fi mai buni la inimă, mai frumoÅŸi în gândire ÅŸi mai curaÅ£i la suflet.

 

Din păcate, există printre noi destui creÅŸtini care sărbătoresc un Crăciun fără Iisus, o Bobotează fără aghiasmă, un Sfânt Ioan fără Ioan ÅŸi un An Nou într-un revelion  perpetuu, fără sfârÅŸit, condimentat cu haine impudice ÅŸi aburi etilici. Nimic  alarmant,  dacă o astfel de petrecere nu s-ar contura ca mod de viaţă al multora din tinerii noÅŸtrii de azi, fără nici o apărare legitimă într-un mediu din ce în ce mai agresiv ÅŸi mai dizolvant.

 

Libertatea  de a nu mai respecta  nimic , libertatea televiziunii de a  afiÅŸa neruÅŸinare, minciună È™i dezinformare, libertatea de a cultiva limbajul mitocănesc, libertatea copilului de a-ÅŸi sfida părinÅ£ii, libertatea mamei de a-ÅŸi ucide pruncul nenăscut, libertatea legii de a consfinÅ£i anormalul drept normal... a devenit parcă regulă. Însă nu este liber cel care poate să facă ÅŸi să spună ce vrea, ci este liber cel care spune ÅŸi face ceea ce trebuie ÅŸi ceea ce este cuviincios.


Astăzi suntem într-o febrilă  căutare de soluÅ£ii împotriva crizei ÅŸi a sărăciei, dar nu vom face nimic fără remediile spirituale împotriva acestei crime lente care distruge conÅŸtiinÅ£a tinerilor.

 

Degeaba curăţim pământul de gunoaie daca-l vom lăsa populat  cu oameni deformaÅ£i ÅŸi mutilaÅ£i sufleteÅŸte. Biserica nu poate face totul dacă eforturile ei nu sunt sprijinite de instituÅ£iile statului, de societatea civilă ÅŸi, nu în ultimul rând, de presă. 


Se aÅŸteaptă mult de la Biserică azi, deÅŸi ea este puÅ£in ajutată de către acei oameni care ar putea să o ajute mai mult. Înainte de a judeca Biserica, trebuie să ne gândim mai întâi dacă am ajutat-o suficient, ca fii ai ei, ca ea să poată ajuta pe alÅ£ii, mai săraci ÅŸi mai neputincioÅŸi decât noi. Să nu uităm că, atunci când vorbeÈ™ti despre biserică, vorbeÈ™ti despre tine, ca parte a ei.


Să ne rugăm Maicii Pruncului Iisus, ocrotitoarea Protopopiatului nostru, să ajute Biserica în lucrarea ei misionară social-filantropică, pentru copii ÅŸi bătrâni, pentru bolnavi ÅŸi săraci, pentru toÅ£i cei care au nevoie de ajutor ÅŸi binecuvântare de la Dumnezeu.


Cu prilejul Sfintelor Sărbători ale NaÅŸterii Domnului ÅŸi a Anului Nou 2016, vă adresez tuturor doriri de sănătate ÅŸi mântuire, pace, bucurie ÅŸi mult ajutor de la Dumnezeu în fapta cea bună, dimpreună cu tradiÅ£ionala urare: La mulÅ£i ani !


Pr. dr. Costel MareÅŸ,

 

Protoiereul Protopopiatului MoineÅŸti


STIRI PE EMAIL


CALENDAR SINAXAR
 
©2016 Protoieria Moineşti - judeţul Bacău. Toate drepturile rezervate.
Web design Bacau si optimizare site - SANNET®.