Protoieria Moinesti   Webmail    

 
PROTOIERIA CUVÂNTUL IERARHULUI PAROHII MĂNĂSTIRI CULTURĂ ŞI
MISIUNE
ASISTENŢĂ
SOCIALĂ
ŞTIRI ADMINISTRAŢIE RESURSE CONTACT
 
 

Sobor de ierarhi, în rugăciune, la mormântul Arhiepiscopului Eftimie Luca
Joi, 4 noiembrie 2021, cinci ierarhi, membri ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, s-au reunit în comuniune de rugăciune la mormântul vrednicului de pomenire Arhiepiscop Eftimie Luca, cu prilejul împlinirii a șapte ani de la nașterea sa în Cer. Ziua de 4 noiembrie are o rezonanță aparte în calendarul evenimentelor care...

mai multe detalii
FACEBOOK

Mărturisitorii Ortodoxiei din Parohia Sfântul Spiridon din Comănești
Prima duminică a Postului Mare reprezintă o zi de mare sărbătoare pentru creștinii ortodocși. În această duminică, numită „Duminica Ortodoxiei”, creștinii ortodocși marchează triumful dreptei credințe asupra ereziei iconoclaste și asupra tuturor ereziilor, în general. Această zi de sărbătoare a fost instituită de Sfântul Patriarh Metodie al...

mai multe detalii
ŞTIRI ŞI EVENIMENTE

Arhiva : 2012 || 2013 || 2014 || 2015 || 2016 || 2017 || 2018 || 2019 || 2020 || 2021 || 2022 || 2023» Eroii români pomeniţi de Înălțarea Domnului în Protopopiatul Moinești

Joi, 2 iunie 2022, în ziua prăznuirii Înălțării Domnului şi a Zilei Eroilor, pe întreg cuprinsul Protopopiatului Moinești au fost oficiate ceremonialuri religioase și programe cultural-artistice, pentru omagierea tuturor eroilor români, din toate timpurile și locurile, care s-au jertfit pentru apărarea țării și a credinței ortodoxe strămoșești, libertatea, demnitatea și unitatea națională.

 

La aceste manifestari de pe cuprinsul Protoieriei Moinești, parteneriatul instituțional dintre Biserică și Școală s-a concretizat prin activități cultural-religioase desfășurate în incinta lăcașurilor de cult și în apropierea monumentele dedicate și închinate eroilor neamului românesc. În partea de final reprezentanții Bisericii, Instituțiilor școlare și autorităților locale și centrale au depus coroane de flori în cinstea eroilor care, prin jertfa lor ne-au lăsat moștenire o țară liberă și unită.

 

Părintele protopop Costel Mareș, a oficiat anul acesta slujba de pomenire la monumentul eroilor din municipiul Moineşti, alături de un sobor de preoți, prilej cu care a citit *mesajul și îndemnul Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim pentru această zi: „Să ne înălțăm simțirea și să purtăm pe buze și în inimi neprețuitele nume și fapte ale eroilor neamului. Să ne rugăm pentru păstrarea demnității naționale și să purtăm în inimi idealul pentru care au luptat eroii români!”


Evenimentul de la Moinești a fost amplificat de un moment unic și remarcabil, prin faptul că domnului colonel în retragere Ion Procopie, în vârstă de 102 ani, singurul veteran de război din municipiul Moinești, i s-a acordat gradul de General de Brigadă cu o stea, în urma decretului prezidențial, și i s-a conferit titlul de Cetățean de Onoare al județului Bacău prin hotărârea Consiliului Județean Bacău.

 

Ziua a fost încheiată printr-un concert de folclor al Coralei Armonia din Constanța acompaniați de Orchestra folclorică Muzica Divertis, sub bagheta Arhid. Lect. Univ. Dr. Ion Iulian Dumitru pe scena Teatrului de vară din Parcul Băi al Municipiului Moinești.

 

Pr. Cristian-Ioan Balaban

 

*Mesaj adresat de Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim cu prilejul Zilei Eroilor, 2 iunie 2022*

Dragi români,

În această zi de mare sărbătoare, în care Ortodoxia universală serbează Înălțarea la Cer a Mântuitorului nostru Iisus Hristos, sunt pomeniți eroii români din toate timpurile și locurile care s-au jertfit pentru libertatea și demnitatea națională, scriind cu propriul sânge istoria  neamului românesc. Faptele lor de vitejie și idealurile pentru care au luptat cu prețul sacrificiului suprem reprezintă patrimoniul pe care ni l-au lăsat ca testament și totodată ca motivație de a conserva și promova valorile care ne definesc identitatea între celelalte națiuni ale lumii.

Cu arma în mână și gândul înălțat la Dumnezeu, Eroul român a luptat nu doar pentru păstrarea integrității granițelor țării, ci mai ales pentru apărarea valorilor care i-au constituit identitatea spirituală: familia, credința, libertatea și binele comun. Pe toate acestea le-a purtat în suflet și ele l-au îmbărbătat pe câmpul de luptă, în clipele grele și în momentele de slăbiciune fiindu-i alinare și sprijin. Înveșmântate în tricolor, sufletele lor s-au înălțat de pe câmpul de luptă în veșnicia lui Dumnezeu și veghează asupra noastră mijlocind în rugăciune la altarul Preasfintei Treimi.

Între toate actele comemorative pe care românii le-au închinat memoriei eroilor, sărbătoarea de astăzi este cea mai încărcată de semnificații teologice, ea conducându-ne cu gândul la moartea pe cruce a lui Hristos, din iubire pentru om, și la sacrificiul suprem al soldatului român pentru libertatea conaționalilor săi. Astfel, jertfa soldaților români, alături de cea a martirilor și mărturisitorilor, își are izvorul în Jertfa lui Hristos, și împreună cu Hristos, în această zi a Înălțării la Cer, inimile răstignite ale acestor ctitori de conștiință națională au fost înălțate de Dumnezeu în Cerul făcătorilor de pace, spre nemuritoare aducere aminte.

Pomenindu-i în rugăciune și prezentându-le onorul militar, arătăm astăzi că inimile lor continuă să bată în trupul țării și în piepturile noastre, iar sacrificiul lor nu va fi niciodată șters din conștiința românilor, ci va rămâne simbolul unității și independenței țării pe care au iubit-o mai presus de propria lor existență.

Ecoul faptelor eroilor ne responsabilizează astăzi, în contextul noilor mutații geo-politice mondiale, să păstrăm mereu vii faptele uimitoare pe care ostașul roman căzut la datorie le-a așezat la edificiul acestei țări binecuvântate de Dumnezeu.

Generația românilor de astăzi are datoria sfântă de a comemora cu recunoștință sacrificiul eroului român, de a lupta pentru păstrarea și promovarea patrimoniului material și spiritual național și de a arăta că faptele sale actuale sunt întruchiparea idealurilor pentru care el s-a jertfit.

Să ne înălțăm simțirea și să purtăm pe buze și în inimi neprețuitele nume și fapte ale eroilor neamului. Să ne rugăm pentru păstrarea demnității naționale și să purtăm în inimi idealul pentru care au luptat eroii români!

Hristos Domnul să primească rugăciunea pe care o înălțăm astăzi și să ocrotească România și pe români!


STIRI PE EMAIL


CALENDAR SINAXAR
 
©2016 Protoieria Moineşti - judeţul Bacău. Toate drepturile rezervate.
Web design Bacau si optimizare site - SANNET®.