Protoieria Moinesti   Webmail    

 
PROTOIERIA CUVÂNTUL IERARHULUI PAROHII MĂNĂSTIRI CULTURĂ ŞI
MISIUNE
ASISTENŢĂ
SOCIALĂ
ŞTIRI ADMINISTRAŢIE RESURSE CONTACT
 
 

Sobor de ierarhi, în rugăciune, la mormântul Arhiepiscopului Eftimie Luca
Joi, 4 noiembrie 2021, cinci ierarhi, membri ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, s-au reunit în comuniune de rugăciune la mormântul vrednicului de pomenire Arhiepiscop Eftimie Luca, cu prilejul împlinirii a È™apte ani de la naÈ™terea sa în Cer. Ziua de 4 noiembrie are o rezonanță aparte în calendarul...

mai multe detalii
FACEBOOK

Mărturisitorii Ortodoxiei din Parohia Sfântul Spiridon din Comănești
Prima duminică a Postului Mare reprezintă o zi de mare sărbătoare pentru creÈ™tinii ortodocÈ™i. În această duminică, numită „Duminica Ortodoxiei”, creÈ™tinii ortodocÈ™i marchează triumful dreptei credinÈ›e asupra ereziei iconoclaste È™i asupra tuturor ereziilor, în general. Această zi de sărbătoare a fost instituită de...

mai multe detalii
ŞTIRI ŞI EVENIMENTE

Arhiva : 2012 || 2013 || 2014 || 2015 || 2016 || 2017 || 2018 || 2019 || 2020 || 2021 || 2022 || 2023



» Cerc pastoral la Parohia ProhozeÈ™ti din Protopopiatul MoineÈ™ti

 

      În cadrul anului omagial 2015 dedicat  Misiunii parohiei ÅŸi mănăstirii azi ÅŸi a anului comemorativ al Sfântului Ioan Gură de Aur ÅŸi al marilor păstori de suflete din eparhii”, cu binecuvântarea ÎnaltpreasfinÅ£itului IOACHIM, Arhiepiscopul Romnului ÅŸi Bacăului, joi 2 iulie 2015, ziua de pomenire a Sfântului Voievod Åžtefan cel Mare, la Parohia ProhozeÅŸti I din comuna Poduri, Protopopiatul MoineÅŸti, s-a desfăşurat o frumoasă activitate în Cercul Pastoral Sfântul Voievod Åžtefan cel Mare ,  având ca tematică „PreoÈ›i podureni--martiri ÅŸi mărturisitori ai dreptei credinÅ£e”.  Cu acest prilej a avut loc comemorarea vrednicilor păstori de suflete ce au marcat ÅŸi sfinÅ£it istoria locurilor prin viaÅ£a, slujirea ÅŸi, mai ales, jertfa personală pe altarul dreptei credinÅ£e strămoÅŸeÅŸti ÅŸi a dragostei de neam ÅŸi de aproapele.   

          Întâlnirea de astăzi a început prin săvârÅŸirea slujbei de utrenie ÅŸi apoi a  Sfintei Liturghii de către părintele protoiereu Costel MareÅŸ ÅŸi cei 9 preoÅ£i din Cercul Pastoral Sfântul Voievod Åžtefan cel Mare- Poduri, răspunsurile la strană fiind date de membrii coralei Theotokos a Protopopiatului MoineÅŸti. Parastasul oficiat în timpul Sfintei Liturghii a fost un moment sublim de comuniune în Hristos între preoÅ£ii slujitori, predecesorii comemoraÅ£i, dar ÅŸi rudele ÅŸi enoriaÅŸii care i-au cunoscut pe cei trecuÅ£i la Domnul. Părintele protoiereu a subliniat în cuvântul său adresat celor prezenÅ£i, semnificaÅ£ia comuniunii Euharistice, în cadrul Anului Omagial 2015.

            A urmat apoi susÅ£inerea celor două referate pregătite cu această ocazie. Astfel,  Părintele Ovidiu HereÅŸ, preot paroh la Parohia Valea ÅžoÅŸii, a vorbit despre Părintele Constantin CriÅŸan - fost slujitor al Parohiei ProhozeÅŸti ce cuprindea în vremea lui ÅŸi satul Valea ÅžoÅŸii, evocând personalitatea acestuia, evidenÅ£iind aspecte din activitatea pastoral misionară dar ÅŸi din activitatea culturală a acestuia, fiind în acelaÅŸi timp preot, învăţător, publicist ÅŸi scriitor. Este pentru o scurtă perioadă de timp ÅŸi inspector ÅŸcolar general. Este prezentată cea mai reprezentativă operă a sa – romanul  „ZBATERI”, dar este evocată ÅŸi perioada de detenÅ£ie în închisoarea de la Aiud, între anii 1959-1964.     

    Părintele Vasile Popa, preot paroh la Parohia Poduri  a evocat apoi  personalitatea Părintelui Arhimandrit Gherasim Iscu, a Ieromonahului Dionisie Åžova ÅŸi a Părintelui Eugen Berza.  Pe lângă datele biografice ale celor trei păstori duhovniceÅŸti au fost remarcate  aspecte din activitatea pastoral misionară, dar mai ales s-a evidenÅ£iat suferinÅ£a, până la jertfa suprermă chiar, pentru Credinţă, Biserică ÅŸi Neam.

            Astfel, Arhimandritul Gherasim Iscu, plecând din satul Valea ÅžoÅŸii, în care s-a născut în anul 1912, ajungând bibliotecar contabil la Cernica, preot misionar în Transnistria, stareÅ£ la Arnota ÅŸi Tismana, sfârÅŸeÅŸte muceniceÅŸte în noaptea de Crăciun a anului 1951 la închisoarea de la Târgu Ocna, după ce trece prin penitenciarele de la Craiova ÅŸi Aiud ÅŸi după ce cunoaÅŸte ororile de la Canal, nu înainte de a-ÅŸi ierta călăul, scriind astfel o veritabilă pagină de sinaxar.

            Ieromonahul Dionisie Åžova, tot fiu al satului Poduri, unde se naÅŸte în 1901, ajunge duhovnic al Mănăstirii Bogdana, apoi înfiinÅ£ează Mănăstirea FăgeÅ£el unde va primi moarte martirică în vara anului 1951, fiind omorât prin spânzurare în condiÅ£ii încă neelucidate.

           Cât despre Părintele Eugen Berza, acesta, băcăuan de origine - se naÅŸte aici în anul 1925 - cunoaÅŸte ÅŸi el, ororile închisorilor comuniste timp de 17 ani, trecând prin reeducările de la PiteÅŸti ÅŸi Gherla, prin minele de la Cavnic ÅŸi Baia Sprie, eliberat fiind din temniÅ£a marilor mucenici români - Aiud, în anul 1964. Marchează locurile noastre, fiind preot la Parohia Poduri timp de doi ani - 1981-1983.           

         Cele patru personalităţi evocate rămân în istoria bisericii repere de culturalitate, moralitate  ÅŸi spiritualitate, dar ÅŸi de jertfelnicie sfântă, lansând astăzi provocări de dincolo de mormânt păstorilor bisericii să fie ample exemple nu numai de a fi buni duhovnici, dar ÅŸi de a mărturisi cu curaj ÅŸi devotament dreapta credinţă ortodoxă ÅŸi moralitatea specifică neamului nostru, într-o lume din ce în ce mai imorală ÅŸi secularizată.

            În încheiere s-a sfinÅ£it frumosul Altar de Vară - Sf. Ap. Petru ÅŸi Pavel, ridicat în curtea bisericii parohiale din ProhozeÅŸti I, prin strădania Părintelui Ciprian Andrioaie (ce s-a dovedit a fi o gazdă bună) ÅŸi cu bunăvoinÅ£a enoriaÅŸilor harnici ÅŸi darnici, urmată de Agapa frăţească împreună cu toÅ£i cei prezenÅ£i.


STIRI PE EMAIL


CALENDAR SINAXAR
 
©2016 Protoieria Moineşti - judeţul Bacău. Toate drepturile rezervate.
Web design Bacau si optimizare site - SANNET®.