Protoieria Moinesti Webmail    

 
PROTOIERIA CUVÂNTUL IERARHULUI PAROHII MĂNĂSTIRI CULTURĂ ŞI
MISIUNE
ASISTENŢĂ
SOCIALĂ
ŞTIRI ADMINISTRAŢIE RESURSE CONTACT
 
   
 
 
FACEBOOK
 
ŞTIRI & EVENIMENTE
 
Abonare stiri (email)


14/09/2021

Bucuria împlinirii în Parohia Poiana II Dărmănești

mai multe detalii

14/09/2021

Proiect filantropic desfășurat la Parohia ,,Sfântul Spiridon” din Comănești

mai multe detalii

13/09/2021

Slujbă de Te Deum la început de an școlar

mai multe detalii

12/09/2021

Proiect eparhial desfășurat în Parohia Berești-Tazlău, filia Turluianu

mai multe detalii

06/09/2021

Manifestări cultural-duhovnicești în Protopopiatul Moinești

mai multe detalii

02/09/2021

Şcoala de vară „Cǎlǎtorie ȋn lumea copilǎriei” ȋn Parohiile Tescani, Prisaca și Enǎchești

mai multe detalii

02/09/2021

Școala de vară ”Prietenia - flacăra vie a sufletului”

mai multe detalii

02/09/2021

Sfântul Cuvios Simeon Stâlpnicul prăznuit în Parohia Coșnea

mai multe detalii

31/08/2021

Zilele cultural-duhovnicești ale Protopopiatului Moinești

mai multe detalii

30/08/2021

Școala de vară „Acasă la Rățeni” în Parohia Rățeni

mai multe detalii

29/08/2021

Școala de vară organizată la Parohia Sfinții Voievozi Lucăcești

mai multe detalii

27/08/2021

Tabăra copiilor din Cernu „FAPTe pentru zâmbetele lor”

mai multe detalii

23/08/2021

Concursul de șah „Biserica – casa sufletului romanesc” Poduri

mai multe detalii

22/08/2021

Școala de Vară, „Școala din Tinda Bisericii ”, ediția a III-a, Parohia Goioasa

mai multe detalii

20/08/2021

Bucurie şi credinţă în lumea satului

mai multe detalii

20/08/2021

Activitate catehetică în Parohia Pietrosu, în perioada Postului Adormirii Maicii Domnului

mai multe detalii

17/08/2021

Școala de vara „Acasă la Sfântul Nicolae”, ediția a VI-a

mai multe detalii

17/08/2021

Şcoala de varǎ „Hristos ȋn mijlocul copiilor”, ȋn Parohia Enǎchești din Protopopiatul Moinești

mai multe detalii

10/08/2021

Școala de vară „Episcop Dionisie Climescu – Întemeietorul Școlii Moineștene” derulată de Parohia Sf. Gheorghe Moinești la a șasea ediție

mai multe detalii

09/08/2021

„Ziua fiilor satului”, în Parohia Cernu

mai multe detalii
 
 
ŞTIRI ŞI EVENIMENTE

Arhiva : 2012 || 2013 || 2014 || 2015 || 2016 || 2017 || 2018 || 2019 || 2020 || 2021 ||» Școala de vară „Acasă la Rățeni” în Parohia Rățeni

Cea de a doua ediție a Școlii de vară în Parohia Rățeni, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului, a debutat  vineri, 27 august 2021.

 

Deschiderea cursurilor a avut loc în biserica ocrotită de „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” a Parohiei Rățeni, începând cu ora 10, când s-a săvârșit rugăciunea de început a Școlii de vară, după care, părintele paroh Cristian-Ioan Balaban, coordonatorul proiectului, a adresat un cuvânt de bun venit tuturor.

 

Și în acest an ne-am bucurat de o colaborare cu partenerii noștri instiotuționali Asociația Inițiative pentru o Comunitate Responsabilă din Moinești, presedinte Prs. Anca Balaban, și Şcoala Gimnazială nr. 1 Balcani, director prof. Bucătaru Mihai, dar și de sprijinul a 6 voluntari.

 

„Pentru că suntem în Anul omagial al pastorației românilor din afara României, și pentru că printre beneficiarii acestei școli de vară se află si copii ai fiilor satului nostru care sunt plecați pe alte meleaguri, ne-am propus ca prin toate activitățile religioase, educative și recreative, pe care le-am desfășurat, să punctăm și să întipărim mai bine în memorie valorile autentice românești pentru ca indiferent de zona, țara în care ne aflăm să nu ne uităm rădăcinile.

Și la această ediție am avut în mijlocul nostru pe doamna meșter popular Iuliana Lucaci din Moinești, care a fost prezentă și la prima ediție și pe care copiii au îndrăgit-o de la prima interacțiune.” Pr. Cristian-Ioan Balaban

 

Prima zi a continuat cu activități educative și creative în casa praznicală coordonate de prs. Anca Balaban, unde copilașii au realizat împletituri, au desenat, ca mai apoi să participe la diferite jocuri sportive pe piațeta din imediata apropiere a bisericii.

 

Un moment deosebit al zilei l-a constituit citirea de către eleva Maria Balaban a poveștii scrise  și publicată în volumul colectiv Cartea Copiilor, o apariție editorială în care sunt publicate lucrări a 16 copii cu vârste cuprinse între 5 și 12 ani. Prin această poveste Maria a transmis două mesaje participanților la Școala de vară, și anume: „Dacă au un vis, să facă tot posibilul să-l împlinească!” și „Daca cei din jur au nevoie de ajutor să încerce să-i ajute!”

 

În partea de final al zilei, copiii au vizionat pe ecranul de proiecție „Legenda Mănăstirii Argeșului”, după care a urmat un dialog între organizatori și participanți prezentând concluziile zilei, ca la final să încheiem cu rugăciunea.

 

Cea de a doua zi a debutat cu câteva activități sportive organizate în apropierea bisericii parohiale pe un teren de sport frumos amenajat de către Consiliul Local Balcani pentru copiii din comunitatea noastră. Aici, activitățile au fost coordonate de către domnul profesor de sport Bucătaru Mihai, directorul Școlii Gimnaziale Nr. 1 Balcani.

 

În pauza dintre activități ca și în prima zi, și în a doua, copiii au servit sucuri, dulciuri și pizza oferită de către organizatori și cu suportul Pensiunei Davis din Moinești.

 

În partea a doua a zilei copiii au realizat colaje din hârtii colorate, desene care să reprezinte tema „satul meu”, au pictat forme din gips și pietre. Nici în această zi nu a lipsit jocul și voia bună.

 

Duminică, 29 august, copiii au participat la Sfânta Liturghie, moment la care cei mai mici dintre participanții școlii de vară s-au împărtășit cu trupul și sângele Domnului. Răspunsurile la strană au fost oferite de către surorile Maria, Iustina și Ioana Nica, care au venit pe meleagurile natale în luna august, și care în restul anului sunt stabilite în Italia. Ele transmit mai departe, tradițiile românești prin activitățile pe care le desfășoară cu Grupul Coral Feminin Arpeggio, Roma, Italia.

 

Părintele paroh, în încheiere, a mulțumit tuturor celor ce au participat, copiilor, în numar de 30, dar și persoanelor implicate care au ajutat la buna desfășurare a acestui proiect: meșteri populari, cadre didactice, voluntari, aceștia primind din partea preotului paroh câte o diplomă de apreciere.

 

Tot în această zi, a fost premiată eleva Miron Andrea Cătălina pentru rezultatele deosebite obținute la examenul de Evaluare Națională, ea primind din partea părintelui o diplomă de apreciere, un plic cu 100 lei, o icoană cu ocrotitorul bisericii, Sfântul Mare Mucenic Dimitrie și o Sfântă Scriptură.

 

Pr. Cristian-Ioan Balaban

 

 


   
©2013 Protoieria Moineşti - judeţul Bacău. Toate drepturile rezervate.
Web design Bacau si optimizare site - SANNET.