Protoieria Moinesti Webmail    

 
PROTOIERIA CUVÂNTUL IERARHULUI PAROHII MĂNĂSTIRI CULTURĂ ŞI
MISIUNE
ASISTENŢĂ
SOCIALĂ
ŞTIRI ADMINISTRAŢIE RESURSE CONTACT
 
   
 
 
FACEBOOK
 
ŞTIRI & EVENIMENTE
 
Abonare stiri (email)


14/09/2021

Bucuria împlinirii în Parohia Poiana II Dărmănești

mai multe detalii

14/09/2021

Proiect filantropic desfășurat la Parohia ,,Sfântul Spiridon” din Comănești

mai multe detalii

13/09/2021

Slujbă de Te Deum la început de an școlar

mai multe detalii

12/09/2021

Proiect eparhial desfășurat în Parohia Berești-Tazlău, filia Turluianu

mai multe detalii

06/09/2021

Manifestări cultural-duhovnicești în Protopopiatul Moinești

mai multe detalii

02/09/2021

Şcoala de vară „Cǎlǎtorie ȋn lumea copilǎriei” ȋn Parohiile Tescani, Prisaca și Enǎchești

mai multe detalii

02/09/2021

Școala de vară ”Prietenia - flacăra vie a sufletului”

mai multe detalii

02/09/2021

Sfântul Cuvios Simeon Stâlpnicul prăznuit în Parohia Coșnea

mai multe detalii

31/08/2021

Zilele cultural-duhovnicești ale Protopopiatului Moinești

mai multe detalii

30/08/2021

Școala de vară „Acasă la Rățeni” în Parohia Rățeni

mai multe detalii

29/08/2021

Școala de vară organizată la Parohia Sfinții Voievozi Lucăcești

mai multe detalii

27/08/2021

Tabăra copiilor din Cernu „FAPTe pentru zâmbetele lor”

mai multe detalii

23/08/2021

Concursul de șah „Biserica – casa sufletului romanesc” Poduri

mai multe detalii

22/08/2021

Școala de Vară, „Școala din Tinda Bisericii ”, ediția a III-a, Parohia Goioasa

mai multe detalii

20/08/2021

Bucurie şi credinţă în lumea satului

mai multe detalii

20/08/2021

Activitate catehetică în Parohia Pietrosu, în perioada Postului Adormirii Maicii Domnului

mai multe detalii

17/08/2021

Școala de vara „Acasă la Sfântul Nicolae”, ediția a VI-a

mai multe detalii

17/08/2021

Şcoala de varǎ „Hristos ȋn mijlocul copiilor”, ȋn Parohia Enǎchești din Protopopiatul Moinești

mai multe detalii

10/08/2021

Școala de vară „Episcop Dionisie Climescu – Întemeietorul Școlii Moineștene” derulată de Parohia Sf. Gheorghe Moinești la a șasea ediție

mai multe detalii

09/08/2021

„Ziua fiilor satului”, în Parohia Cernu

mai multe detalii
 
 
ŞTIRI ŞI EVENIMENTE

Arhiva : 2012 || 2013 || 2014 || 2015 || 2016 || 2017 || 2018 || 2019 || 2020 || 2021 ||» Școala de Vară, „Școala din Tinda Bisericii ”, ediția a III-a, Parohia Goioasa

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, în perioada 16-20 august 2021, Parohia Goioasa a organizat cea de-a III-a ediție a Școlii de vară.


Sub îndrumarea preotului paroh Constantin Motoca, și a cadrelor didactice voluntare, Merlușcă Virginia, Comanac Carmen, Gondoș Alexandra, Dogaru Denisia, Despa Mariana, cei 53 de copii cu vârste între 6-14 ani au participat la activitățile organizate zilnic între orele 9 -14, fiindu-le asigurată și gustarea, prin bunăvoința sponsorilor din parohie.


Fiecare zi a debutat cu rugăciuni de binecuvântare și activități catehetice, având drept scop transmiterea și înțelegerea învățăturii de credință și a continuat cu un program diversificat și atractiv, incluzând jocuri distractive și recreative, drumeții, ateliere de creație și de dezvoltare personală, activități de cunoaștere a istoriei localității și a Bisericii, a tradițiilor, a îndeletnicirile, activități de educație sanitară, sesiuni de informare preventivă.


În prima zi a Școlii de vară, Ziua Sfinților Martiri Brâncoveni, copiii au primit învățătură și îndemnul preotului paroh de a-și apără credință, de a nu renunță la principii și idealuri, la compasiune și demnitate, de a păstra adevăratele valori pentru care au luptat martirii noștri.  În cea de-a doua parte a activității le-au fost prezentate veșmintele și odoarele liturgice și au avut loc discuții despre comportamentul și starea duhovnicească în Sfânta Biserică. Programul a continuat cu activitățile în aer liber: jocuri ale copilăriei de ieri și de azi, alergare și întreceri, jocuri cu baloane. Ziua s-a încheiat cu un picnic.


În cea de-a doua zi copiii s-au bucurat de drumeția organizată la stâna familiei Merlușcă  Cristina și Mihai. Activitatea a avut drept scop cunoașterea împrejurimilor, descoperirea peisajelor mioritice, mișcarea în natură, cunoașterea îndeletnicirile ciobanilor, a obiceiurilor specifice. Copiii au gustat din preparatele tradiționale și s-au bucurat de o adevărată aventură.


În cadrul atelierului „Trecut și prezent” desfășurat în cea de-a treia zi, copiilor le-au fost prezentate informații despre istoria satului și a Bisericii, despre obiceiurilor vechi ale localnicilor, despre copilăria de odinioară.  Prin vorba-i plină de har, părintele Viorel Anăstăsoaie a creat o atmosferă de poveste și a răsfoit, împreună cu micii creștini, filele istoriei. În partea a doua a zilei a fost organizat Concursul Talentelor. Copiii au desenat, au recitat, au cântat, au făcut demonstrații sportive, scoțând în lumină pasiunile, preocupările actuale, talentele. Câștigătorii au primit drept recompensă premii.


Ziua  patra a Școlii de vară a continuat seria activităților instructiv-educative prin prezența echipajelor I.S.U.J. Bacău și Comănești și a Serviciului de Ambulanță Comănești, urmărindu-se adoptarea unui comportament corect în cazul producerii unor situații de urgență. Copiii au asistat la demonstrații care vizează însușirea noțiunilor de bază în acordarea primului ajutor, le-au fost prezentate materialele din dotare, au desfășurat exerciții folosind tehnicile de intervenție.


Atelierul de creație desfășurat cu sprijinul creatoarei populare, Diana Albu  a urmărit atât cunoașterea culturii și a moștenirii etnografice, cât și confecționarea unor obiecte populare. Copiilor le-au fost prezentate componentele portului popular și modul de realizare al acestora, semnificația culorilor, a materialelor din care sunt confecționate,  le-au fost prezentate obiecte casnice și unelte. Cei mai mici dintre copii au fost antrenați la „Șezătoarea micilor creștini”, învățând să facă gheme.


În ultima zi a Școli de vară curtea Bisericii a răsunat de glasurile vesele ale copiilor,  devenind pentru câteva ore un parc al bucuriei.


Activitățile s-au încheiat cu rugăciuni de binecuvântare și cu Taina Spovedaniei. Duminică, în cadrul Sfintei Liturghii, copiii au primit Sfânta Împărtășanie și au fost premiați pentru efortul, implicarea și interesul de care au dat dovadă.

 

„Nădăjduim că prin realizarea acestor activități am contribuit la evoluția duhovnicească a micilor creștini din Parohia Goioasa, cât și la dobândirea de noi cunoștințe despre om și natură, cultură și tradiție, istorie, muzică, educație sanitară. Am interacționat, ne-am cunoscut mai bine, am legat prietenii speciale, am învățat multe lucruri împreună și ne-am apropiat mai mult de Sfânta Biserică și de Hristos. Slavă Lui Dumnezeu pentru toate!” a spus părintele paroh Constantin Motoca 


   
©2013 Protoieria Moineşti - judeţul Bacău. Toate drepturile rezervate.
Web design Bacau si optimizare site - SANNET.