Protoieria Moinesti Webmail    

 
PROTOIERIA CUVÂNTUL IERARHULUI PAROHII MĂNĂSTIRI CULTURĂ ŞI
MISIUNE
ASISTENŢĂ
SOCIALĂ
ŞTIRI ADMINISTRAŢIE RESURSE CONTACT
 
 

Sobor de ierarhi, în rugăciune, la mormântul Arhiepiscopului Eftimie Luca
Joi, 4 noiembrie 2021, cinci ierarhi, membri ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, s-au reunit în comuniune de rugăciune la mormântul vrednicului de pomenire Arhiepiscop Eftimie Luca, cu prilejul împlinirii a șapte ani de la nașterea sa în Cer. Ziua de 4 noiembrie are o rezonanță aparte în calendarul evenimentelor care...

mai multe detalii
FACEBOOK

Slujba Parastasului pentru părintele Costin Popa, la 7 ani de la trecerea la cele veșnice
Fostul paroh al Parohiei Pietrosu, părintele Costin Popa, a fost pomenit sâmbătă, 6 august, cu prilejul împlinirii a 7 ani de la trecerea sa la cele veșnice.   Slujba Parastasului  a fost săvârșită la mormântul părintelui Costin de către părintele protopop Costel Mareș și a fost precedată de Sfânta Liturghie. Au participat, alături de...

mai multe detalii
ŞTIRI ŞI EVENIMENTE

Arhiva : 2012 || 2013 || 2014 || 2015 || 2016 || 2017 || 2018 || 2019 || 2020 || 2021 || 2022» Școala de vară „Acasă la Rățeni” în Parohia Rățeni

Cea de a doua ediție a Școlii de vară în Parohia Rățeni, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului, a debutat  vineri, 27 august 2021.

 

Deschiderea cursurilor a avut loc în biserica ocrotită de „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” a Parohiei Rățeni, începând cu ora 10, când s-a săvârșit rugăciunea de început a Școlii de vară, după care, părintele paroh Cristian-Ioan Balaban, coordonatorul proiectului, a adresat un cuvânt de bun venit tuturor.

 

Și în acest an ne-am bucurat de o colaborare cu partenerii noștri instiotuționali Asociația Inițiative pentru o Comunitate Responsabilă din Moinești, presedinte Prs. Anca Balaban, și Şcoala Gimnazială nr. 1 Balcani, director prof. Bucătaru Mihai, dar și de sprijinul a 6 voluntari.

 

„Pentru că suntem în Anul omagial al pastorației românilor din afara României, și pentru că printre beneficiarii acestei școli de vară se află si copii ai fiilor satului nostru care sunt plecați pe alte meleaguri, ne-am propus ca prin toate activitățile religioase, educative și recreative, pe care le-am desfășurat, să punctăm și să întipărim mai bine în memorie valorile autentice românești pentru ca indiferent de zona, țara în care ne aflăm să nu ne uităm rădăcinile.

Și la această ediție am avut în mijlocul nostru pe doamna meșter popular Iuliana Lucaci din Moinești, care a fost prezentă și la prima ediție și pe care copiii au îndrăgit-o de la prima interacțiune.” Pr. Cristian-Ioan Balaban

 

Prima zi a continuat cu activități educative și creative în casa praznicală coordonate de prs. Anca Balaban, unde copilașii au realizat împletituri, au desenat, ca mai apoi să participe la diferite jocuri sportive pe piațeta din imediata apropiere a bisericii.

 

Un moment deosebit al zilei l-a constituit citirea de către eleva Maria Balaban a poveștii scrise  și publicată în volumul colectiv Cartea Copiilor, o apariție editorială în care sunt publicate lucrări a 16 copii cu vârste cuprinse între 5 și 12 ani. Prin această poveste Maria a transmis două mesaje participanților la Școala de vară, și anume: „Dacă au un vis, să facă tot posibilul să-l împlinească!” și „Daca cei din jur au nevoie de ajutor să încerce să-i ajute!”

 

În partea de final al zilei, copiii au vizionat pe ecranul de proiecție „Legenda Mănăstirii Argeșului”, după care a urmat un dialog între organizatori și participanți prezentând concluziile zilei, ca la final să încheiem cu rugăciunea.

 

Cea de a doua zi a debutat cu câteva activități sportive organizate în apropierea bisericii parohiale pe un teren de sport frumos amenajat de către Consiliul Local Balcani pentru copiii din comunitatea noastră. Aici, activitățile au fost coordonate de către domnul profesor de sport Bucătaru Mihai, directorul Școlii Gimnaziale Nr. 1 Balcani.

 

În pauza dintre activități ca și în prima zi, și în a doua, copiii au servit sucuri, dulciuri și pizza oferită de către organizatori și cu suportul Pensiunei Davis din Moinești.

 

În partea a doua a zilei copiii au realizat colaje din hârtii colorate, desene care să reprezinte tema „satul meu”, au pictat forme din gips și pietre. Nici în această zi nu a lipsit jocul și voia bună.

 

Duminică, 29 august, copiii au participat la Sfânta Liturghie, moment la care cei mai mici dintre participanții școlii de vară s-au împărtășit cu trupul și sângele Domnului. Răspunsurile la strană au fost oferite de către surorile Maria, Iustina și Ioana Nica, care au venit pe meleagurile natale în luna august, și care în restul anului sunt stabilite în Italia. Ele transmit mai departe, tradițiile românești prin activitățile pe care le desfășoară cu Grupul Coral Feminin Arpeggio, Roma, Italia.

 

Părintele paroh, în încheiere, a mulțumit tuturor celor ce au participat, copiilor, în numar de 30, dar și persoanelor implicate care au ajutat la buna desfășurare a acestui proiect: meșteri populari, cadre didactice, voluntari, aceștia primind din partea preotului paroh câte o diplomă de apreciere.

 

Tot în această zi, a fost premiată eleva Miron Andrea Cătălina pentru rezultatele deosebite obținute la examenul de Evaluare Națională, ea primind din partea părintelui o diplomă de apreciere, un plic cu 100 lei, o icoană cu ocrotitorul bisericii, Sfântul Mare Mucenic Dimitrie și o Sfântă Scriptură.

 

Pr. Cristian-Ioan Balaban

 

 


STIRI PE EMAIL


CALENDAR SINAXAR
 
©2016 Protoieria Moineşti - judeţul Bacău. Toate drepturile rezervate.
Web design Bacau si optimizare site - SANNET®.