Protoieria Moinesti Webmail    

 
PROTOIERIA CUVÂNTUL IERARHULUI PAROHII MĂNĂSTIRI CULTURĂ ŞI
MISIUNE
ASISTENŢĂ
SOCIALĂ
ŞTIRI ADMINISTRAŢIE RESURSE CONTACT
 
 

Sobor de ierarhi, în rugăciune, la mormântul Arhiepiscopului Eftimie Luca
Joi, 4 noiembrie 2021, cinci ierarhi, membri ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, s-au reunit în comuniune de rugăciune la mormântul vrednicului de pomenire Arhiepiscop Eftimie Luca, cu prilejul împlinirii a șapte ani de la nașterea sa în Cer. Ziua de 4 noiembrie are o rezonanță aparte în calendarul evenimentelor care...

mai multe detalii
FACEBOOK

Slujba Parastasului pentru părintele Costin Popa, la 7 ani de la trecerea la cele veșnice
Fostul paroh al Parohiei Pietrosu, părintele Costin Popa, a fost pomenit sâmbătă, 6 august, cu prilejul împlinirii a 7 ani de la trecerea sa la cele veșnice.   Slujba Parastasului  a fost săvârșită la mormântul părintelui Costin de către părintele protopop Costel Mareș și a fost precedată de Sfânta Liturghie. Au participat, alături de...

mai multe detalii
ŞTIRI ŞI EVENIMENTE

Arhiva : 2012 || 2013 || 2014 || 2015 || 2016 || 2017 || 2018 || 2019 || 2020 || 2021 || 2022» Școala de Vară, „Școala din Tinda Bisericii ”, ediția a III-a, Parohia Goioasa

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, în perioada 16-20 august 2021, Parohia Goioasa a organizat cea de-a III-a ediție a Școlii de vară.


Sub îndrumarea preotului paroh Constantin Motoca, și a cadrelor didactice voluntare, Merlușcă Virginia, Comanac Carmen, Gondoș Alexandra, Dogaru Denisia, Despa Mariana, cei 53 de copii cu vârste între 6-14 ani au participat la activitățile organizate zilnic între orele 9 -14, fiindu-le asigurată și gustarea, prin bunăvoința sponsorilor din parohie.


Fiecare zi a debutat cu rugăciuni de binecuvântare și activități catehetice, având drept scop transmiterea și înțelegerea învățăturii de credință și a continuat cu un program diversificat și atractiv, incluzând jocuri distractive și recreative, drumeții, ateliere de creație și de dezvoltare personală, activități de cunoaștere a istoriei localității și a Bisericii, a tradițiilor, a îndeletnicirile, activități de educație sanitară, sesiuni de informare preventivă.


În prima zi a Școlii de vară, Ziua Sfinților Martiri Brâncoveni, copiii au primit învățătură și îndemnul preotului paroh de a-și apără credință, de a nu renunță la principii și idealuri, la compasiune și demnitate, de a păstra adevăratele valori pentru care au luptat martirii noștri.  În cea de-a doua parte a activității le-au fost prezentate veșmintele și odoarele liturgice și au avut loc discuții despre comportamentul și starea duhovnicească în Sfânta Biserică. Programul a continuat cu activitățile în aer liber: jocuri ale copilăriei de ieri și de azi, alergare și întreceri, jocuri cu baloane. Ziua s-a încheiat cu un picnic.


În cea de-a doua zi copiii s-au bucurat de drumeția organizată la stâna familiei Merlușcă  Cristina și Mihai. Activitatea a avut drept scop cunoașterea împrejurimilor, descoperirea peisajelor mioritice, mișcarea în natură, cunoașterea îndeletnicirile ciobanilor, a obiceiurilor specifice. Copiii au gustat din preparatele tradiționale și s-au bucurat de o adevărată aventură.


În cadrul atelierului „Trecut și prezent” desfășurat în cea de-a treia zi, copiilor le-au fost prezentate informații despre istoria satului și a Bisericii, despre obiceiurilor vechi ale localnicilor, despre copilăria de odinioară.  Prin vorba-i plină de har, părintele Viorel Anăstăsoaie a creat o atmosferă de poveste și a răsfoit, împreună cu micii creștini, filele istoriei. În partea a doua a zilei a fost organizat Concursul Talentelor. Copiii au desenat, au recitat, au cântat, au făcut demonstrații sportive, scoțând în lumină pasiunile, preocupările actuale, talentele. Câștigătorii au primit drept recompensă premii.


Ziua  patra a Școlii de vară a continuat seria activităților instructiv-educative prin prezența echipajelor I.S.U.J. Bacău și Comănești și a Serviciului de Ambulanță Comănești, urmărindu-se adoptarea unui comportament corect în cazul producerii unor situații de urgență. Copiii au asistat la demonstrații care vizează însușirea noțiunilor de bază în acordarea primului ajutor, le-au fost prezentate materialele din dotare, au desfășurat exerciții folosind tehnicile de intervenție.


Atelierul de creație desfășurat cu sprijinul creatoarei populare, Diana Albu  a urmărit atât cunoașterea culturii și a moștenirii etnografice, cât și confecționarea unor obiecte populare. Copiilor le-au fost prezentate componentele portului popular și modul de realizare al acestora, semnificația culorilor, a materialelor din care sunt confecționate,  le-au fost prezentate obiecte casnice și unelte. Cei mai mici dintre copii au fost antrenați la „Șezătoarea micilor creștini”, învățând să facă gheme.


În ultima zi a Școli de vară curtea Bisericii a răsunat de glasurile vesele ale copiilor,  devenind pentru câteva ore un parc al bucuriei.


Activitățile s-au încheiat cu rugăciuni de binecuvântare și cu Taina Spovedaniei. Duminică, în cadrul Sfintei Liturghii, copiii au primit Sfânta Împărtășanie și au fost premiați pentru efortul, implicarea și interesul de care au dat dovadă.

 

„Nădăjduim că prin realizarea acestor activități am contribuit la evoluția duhovnicească a micilor creștini din Parohia Goioasa, cât și la dobândirea de noi cunoștințe despre om și natură, cultură și tradiție, istorie, muzică, educație sanitară. Am interacționat, ne-am cunoscut mai bine, am legat prietenii speciale, am învățat multe lucruri împreună și ne-am apropiat mai mult de Sfânta Biserică și de Hristos. Slavă Lui Dumnezeu pentru toate!” a spus părintele paroh Constantin Motoca 


STIRI PE EMAIL


CALENDAR SINAXAR
 
©2016 Protoieria Moineşti - judeţul Bacău. Toate drepturile rezervate.
Web design Bacau si optimizare site - SANNET®.