Protoieria Moinesti Webmail    

 
PROTOIERIA CUVÂNTUL IERARHULUI PAROHII MĂNĂSTIRI CULTURĂ ŞI
MISIUNE
ASISTENŢĂ
SOCIALĂ
ŞTIRI ADMINISTRAŢIE RESURSE CONTACT
 
 

În Toma, rațiunea și credința se completează reciproc
A doua duminică după Învierea Mântuitorului este dedicată Sfântului Apostol Toma, Biserica dorind să ne aducă în atenție atitudinea sa, la început neîncrezătoare, apoi profund credincioasă. Episodul descris de Sfântul Apostol Ioan (Ioan 20, 19-31) este atât de emoționant, nuanțele istorisirii pe care le prezintă sunt atât de...

mai multe detalii
FACEBOOK

Hristos, Paștele nostru!
Slăvitul Praznic împărătesc al Învierii Domnului, ne găsește anul acesta, pe mulți dintre noi, cu inimile îndurerate, cu lacrimi în ochi și cu multă tristețe în suflete. Am fi dorit să fim împreuna cu cei dragi, în comuniune liturgică cu cei din comunitate, cuminecandu-ne cu Sfântul Trup și Sânge al Domnului Hristos în cadrul...

mai multe detalii
ŞTIRI ŞI EVENIMENTE

Arhiva : 2012 || 2013 || 2014 || 2015 || 2016 || 2017 || 2018 || 2019 || 2020 || 2021» Înaltpreasfințitul Arhiepiscop Ioachim a sfințit așezământul social-filantropic al Parohiei Balcani-Marginea

 

Duminică, 15 septembrie 2019, la Parohia Balcani-Marginea din Protopopiatul Moineşti a fost sfințit așezământul social-filantropic ce se află sub ocrotirea Sfântului Ierarh Nicolae, și capela mortuară „Învierea Domnului”.

 

Sărbătoarea comunității a început în seara zilei precedente, sâmbătă 14 septembrie, începând cu ora 17 când, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Ioachim, și sub directa coordonare a părintelui protoiereu Costel Mareș, au fost aduse spre închinare Icoana Maicii Domnului Prodromița, de la Catedrala Nașterea Maicii Domnului și Sfântul Ierarh Nicolae, din Moinești, și racla cu Sfintele Moaște ale Sfântului Pantelimon, de la Parohia Frumoasa, din Comuna Balcani. Credincioșii veniți să întâmpine sfintele odoare, au participat la slujba acatistului Icoanei Prodromița și a Sfântului Pantelimon.


Duminică, credincioșii parohiei Balcani-Marginea, dar și de la parohiile învecinate, l-au întâmpinat pe Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, care a sfințit construcțiile finalizate, ce le vor avea ca și ocrotitori pe ,,Sfântul Ierarh Nicolae” și „Învierea Domnului”. În cadrul Liturghiei, ierarhul a hirotonit întru diacon, pe tânărul teolog Huean Liviu, pe seama Parohiei Sărata, Protopopiatul Moinești.


Alături de Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim au mai fost prezenți părintele protopop Costel Mareș, un sobor de preoți și diaconi, precum și credincioși din comunitatea locală, dar și credincioși veniți din parohiile învecinate, care au asistat pe clerici în rugăciunea către Bunul și Milostivul Dumnezeu.


Ierarhul, în cuvântul său, a felicitat pe credincioși și pe toți ctitorii care au ajutat cu timp și fără  timp la ridicarea acestui așezământ social-filantropic și a casei mortuare, a mulțumit pentru frumoasa primire făcută cu acei copii frumos îmbrăcați în portul nostru național, cu pâinea și cu sarea, ofrandele spiritualității și generozității românești, și i-a îndemnat pe toți cei prezenți ca să înalțe rugăciuni pentru ei, pentru copiii lor, pentru țară, ca Dumnezeu să dea pace și unitate în suflete și în lume.

„Suntem uniți în Unicul și Singurul Dumnezeu care ne mântuiește și prin care noi viem și suntem.” ÎPS Ioachim


La rândul său, părintele protopop Costel Mareș a subliniat faptul că într-o parohie mică se pot face lucruri mărețe: „Dacă se face totul din imima pentru casa lui Dumnezeu, El îți va da putere să le împlinești. Dai voință, Domnul îți dă har, îți dă putere!”


Tot acum, au fost premiați și copiii de la școlile de pe cuprinsul Cercului pastoral „Părintele Nicodim Măndiță” cu rezultate excelente la învățătură în anul precedent, primind diploma și medalia de excelență, precum și o sumă de bani care să le vină în ajutor în anul școlar ce tocmai a început. Acest eveniment este ultimul din seria Zilelor cultural-duhovnicești ale Protopopiatului Moinești de anul acesta.


Cum anul 2019 a fost proclamat de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române ca fiind anul omagial al satului românesc (al preoților, învățătorilor și primarilor gospodari), au primit diplome de excelență și domnul primar Luca Vasile al Comunei Balcani, pentru implicarea în finalizarea acestui proiect, dar și domnii învățători și profesori, care prin munca lor contribuie la dezvoltarea și educarea tinerei generații.


Pentru meritele sale deosebite, pentru implicarea activă, și pentru coagularea credincioșolor în jurul bisericii parohiale, părintele Iustin Tănasă a primit din partea Părintelui Arhiepiscop distincția onorifică de iconom-stavrofor.


La rândul lor, ctitorii care s-au remarcat printr-un suport semnificativ, au primit diplome de vrednicie din partea ierarhului.


Preotul paroh Iustin Tănasă a mulțumit Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim pentru prezență, pentru binecuvântarea și distincția oferită, a mulțumit părintelui protopop pentru susținere, credincioșilor pentru prezență, dar și tuturor celor care l-au sprijinit în finalizarea acestui proiect.

 

Pr. Cristian-Ioan Balaban
STIRI PE EMAIL


CALENDAR SINAXAR
 
©2016 Protoieria Moineşti - judeţul Bacău. Toate drepturile rezervate.
Web design Bacau si optimizare site - SANNET®.