Protoieria Moinesti   Webmail    

 
PROTOIERIA CUVÂNTUL IERARHULUI PAROHII MĂNĂSTIRI CULTURĂ ŞI
MISIUNE
ASISTENŢĂ
SOCIALĂ
ŞTIRI ADMINISTRAŢIE RESURSE CONTACT
 
 

Sobor de ierarhi, în rugăciune, la mormântul Arhiepiscopului Eftimie Luca
Joi, 4 noiembrie 2021, cinci ierarhi, membri ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, s-au reunit în comuniune de rugăciune la mormântul vrednicului de pomenire Arhiepiscop Eftimie Luca, cu prilejul împlinirii a È™apte ani de la naÈ™terea sa în Cer. Ziua de 4 noiembrie are o rezonanță aparte în calendarul...

mai multe detalii
FACEBOOK

Mărturisitorii Ortodoxiei din Parohia Sfântul Spiridon din Comănești
Prima duminică a Postului Mare reprezintă o zi de mare sărbătoare pentru creÈ™tinii ortodocÈ™i. În această duminică, numită „Duminica Ortodoxiei”, creÈ™tinii ortodocÈ™i marchează triumful dreptei credinÈ›e asupra ereziei iconoclaste È™i asupra tuturor ereziilor, în general. Această zi de sărbătoare a fost instituită de...

mai multe detalii
PAROHIA VermeÅŸti

BISERICA
Parohie: categoria 2 urban – 264 familii + 65 văduvi
Biserica 1: „Sf. Ilie” din Cartier VermeÅŸti, ComăneÅŸti
Data ridicării: 1925 - 1935
Data târnosirii: 27 octombrie 1935, P.S. Lucian
Pictura: pictorul Damian din Bacău
Renovarea picturii: -
Reparaţii capitale ale bisericii: 1983 - 1987
                                                          2004 - 2009

Vizite arhiereÅŸti:
1987 – P.S. Eftimie (resfinÅ£irea bisericii)
                                2000 – P.S. Ioachim Băcăuanul

PREOÅ¢I SLUJITORI     

Preot: Andrioaie Florin, născut 30 martie 1957
Studii:
            Seminarul Teologic NeamÅ£, promoÅ£ia 1978
            Facultatea de Teologie BucureÅŸti, promoÅ£ia 1982
Studii postuniversitare: -
Anul hirotoniei: 6 august 1982
Anul hirotesiei: 1987 - iconom
Parohii păstorite: Parohia Vermeşti
Starea civilă: căsătorit, 2 copii
Telefon: 0743322704
Biserica cu hramul ,,Sfantul Ilie” este construită din piatră ÅŸi cărămidă, acoperită cu Å£iglă ÅŸi pictată de pictorul Damian din Bacău la stăruinÅ£a P.C. Paroh Ioan Nistor ÅŸi soÅ£ia sa Ecaterina între anii 1925-1935. Biserica s-a sfinÅ£it de P.S. Episcop Lucian la 27 octombrie 1935. În 1971 P.C. Preot Ioan Popescu a spălat pictura.

Între anii 1983-1987 la stăruinÅ£a P.C. Preot Florin Andrioaie s-au făcut reparaÅ£ii capitale interioare ÅŸi exterioare. Spălarea picturii, o catapeteasmă nouă din stejar, obiecte noi de inventar ÅŸi veÅŸminte noi, în exterior s-au făcut tencuieli în praf de piatră, gard nou de fier iar din vechea ÅŸură o casă praznicală. S-a făcut ÅŸi un clopot mare de aproximativ 300 de kg care împreună cu un clopot mic din biserică s-au mutat într-o clopotniţă din fier afară, în curtea bisericii.

Toate acestea s-au sfinÅ£it de către P.S. Episcop Eftimie al Episcopiei Romanului împreună cu un numeros sobor de preoÅ£i în frunte cu P.C. Preot  Protopop Ioan Andrioaie.

Pe vechiul teren al bisericii din dealul Busuiocului, unde a fost o biserică mică din lemn cu hramul  la ,,Sanziene”, s-a construit Mănăstirea cu hramul ,,SfinÅ£ii ImpăraÅ£i Constantin ÅŸi Elena” de către familia Constantin Cojocaru din VermeÅŸti. Pe data de 24 iunie 2002 s-a sfinÅ£it această mănăstire de către P.S. Episcop Arhiereu Ioachim Băcăuanul.

Între anii 2004-2008, s-a refăcut acoperiÅŸul Bisericii din nou ÅŸi s-a acoperit cu tablă zincată. S-a spălat pictura ÅŸi s-a refăcut  Casa Praznicală.

PreoÅ£i slujitori au fost: Ioan Nistor, ctitorul Bisericii, Pr. Ardeleanu  Alexandru care a păstorit în mai multe randuri, timp în care au fost: Pr. Ioan Popescu, Ioan Boieru, aproximativ 2 ani, apoi Pr. Rotaru Savin, iar Pr. din 06 august 1982 slujeÅŸte Preotul Florin Andrioaie.

În anul 2008, Parohia ,, Sf. Ilie ” VermeÅŸti, OraÅŸul ComăneÅŸti, jud. Bacău, avea un număr de 230 familii ÅŸi 95 văduvi. Paroh este Pr. Florin Andrioaie cu domiciliul în mun. MoineÅŸti, str. T. Vladimirescu, bl. Cascada 14, ap. 3 jud. Bacău.

STIRI PE EMAIL


CALENDAR SINAXAR
 
©2016 Protoieria Moineşti - judeţul Bacău. Toate drepturile rezervate.
Web design Bacau si optimizare site - SANNET®.