Sobor de ierarhi, în rugăciune, la mormântul Arhiepiscopului Eftimie Luca
Joi, 4 noiembrie 2021, cinci ierarhi, membri ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, s-au reunit în comuniune de rugăciune la mormântul vrednicului de pomenire Arhiepiscop Eftimie Luca, cu prilejul împlinirii a șapte ani de la nașterea sa în Cer.
Ziua de 4 noiembrie are o rezonanță aparte în calendarul evenimentelor care...
Mărturisitorii Ortodoxiei din Parohia Sfântul Spiridon din Comănești
Prima duminică a Postului Mare reprezintă o zi de mare sărbătoare pentru creștinii ortodocși. În această duminică, numită „Duminica Ortodoxiei”, creștinii ortodocși marchează triumful dreptei credințe asupra ereziei iconoclaste și asupra tuturor ereziilor, în general. Această zi de sărbătoare a fost instituită de Sfântul Patriarh Metodie al...
PREOT SLUJITORI Preot paroh: Turcu Gheorghe Studii: Seminarul: Teologic Mănăstirea Neamţ – promoţia 1973 Facultatea: Institutul Teologic Bucureşti – promoţia 1977 Studii postuniversitare: – Anul hirotoniei: 1 august 1978 Anul hirotesiei: 2006 – iconom stavrofor Parohii păstorite: 1978 – 1985: Parohia Boşoteni 1985 – prezent: Parohia Văsîieşti Starea civilă: căsătorit, 3 copii Telefon: 0234.364377
Cartierul Văsâieşti este situat în partea de vest a oraşului Moineşti şi se întinde pe o lungime de 2 Km, de-a lungul şoselei Moineşti – Comăneşti.
Este o aşezare veche, cu drumuri principale modernizate şi uliţe drepte, fiind ataşat la oraşul Moineşti în anul 1929.
Cartierul are o biserică ortodoxă, o şcoală de 8 clase, construcţie nouă şi o circumscripţie sanitară.
Locuitorii sunt români de religie ortodoxă, ocupaţia lor principală fiind agricultura, muncitori în întreprinderi ca: prelucrarea lemnului, petrol şi mină.
Numărul enoriaşilor ortodocşi este de 300 de familii.
Culte eterodoxe sunt: penticostali, 4 familii; baptişti, 1 familie.
Numele cartierului vine de la „Văsîi”, despre care se spune că ar fi fost un administrator al lui Ştefan cel Mare pe aceste meleaguri.
Biserica parohială din acest cartier a fost construită în anul 1801, de către enoriaşi. Biserica a fost construită din lemn cioplit, în formă de treflă, acoperită cu tablă.
Această biserică, din cauza vechimii, s-a deteriorat şi din acest motiv s-a demolat şi în locul ei s-a construit o nouă biserică.
Biserica nouă s-a construit în perioada 1991-2006, când a fost sfinţită pe data de 4 iunie 2006, de către P.S. Dr. Ioachim Băcăuanul Arhiereu Vicar al Episcopiei Romanului. Este din piatră cioplită, sub formă de treflă, acoperită cu tablă şi în interior catapeteasmă şi strani noi sculptate în lemn de stejar. Biserica este înzestrată cu un policandru de metal galben cu 30 de lumini şi altul mai mic cu 6 lumini şi este pictată în întregime, în tehnica freacă, neobizantină de către pictorul Mihai Chiuaru din Bacău. Starea bisericii este foarte bună.
Preotul paroh este P.C.Turcu Gheorghe din 1 aprilie 1985, licenţiat în teologie promoţia Bucureşti 1977.