Protoieria Moinesti   Webmail    

 
PROTOIERIA CUVÂNTUL IERARHULUI PAROHII MĂNĂSTIRI CULTURĂ ŞI
MISIUNE
ASISTENŢĂ
SOCIALĂ
ŞTIRI ADMINISTRAŢIE RESURSE CONTACT
 
 

Sobor de ierarhi, în rugăciune, la mormântul Arhiepiscopului Eftimie Luca
Joi, 4 noiembrie 2021, cinci ierarhi, membri ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, s-au reunit în comuniune de rugăciune la mormântul vrednicului de pomenire Arhiepiscop Eftimie Luca, cu prilejul împlinirii a șapte ani de la nașterea sa în Cer. Ziua de 4 noiembrie are o rezonanță aparte în calendarul evenimentelor care...

mai multe detalii
FACEBOOK

Mărturisitorii Ortodoxiei din Parohia Sfântul Spiridon din Comănești
Prima duminică a Postului Mare reprezintă o zi de mare sărbătoare pentru creștinii ortodocși. În această duminică, numită „Duminica Ortodoxiei”, creștinii ortodocși marchează triumful dreptei credințe asupra ereziei iconoclaste și asupra tuturor ereziilor, în general. Această zi de sărbătoare a fost instituită de Sfântul Patriarh Metodie al...

mai multe detalii
PAROHIA Turluianu

   
Preot paroh: Dragoş Popa
Studii:
            Facultatea: Teologie Bucureşti
            Studii postuniversitare:
Anul hirotoniei: 1974
Anul hirotesiei: iconom stavrofor – 2002
Parohii păstorite: 1974 – 2015: Parohia Bereşti Tazlău
                              2015 până în prezent ParohiaTurluianu
Starea civilă: căsătorit, 2 copii  

tel.: 0754458541





Istoricul Bisericii  „Sfântul Gheorghe”  filiala Turluianu, parohia Bereşti – Tazlău

Satul Turluianu este situat în comuna Bereşti – Tazlău, judeţul Bacău, fiind situat în Vestul Depresiunii Tazlău, pe cursul superior al pârâului Strâmba, la 4 km SV de satul Bereşti – Tazlău. Se întinde deoparte şi de alta a pâraielor Turluianu şi Ungureanu, pe dealul „Piciorul Lung”, pe valea Jugăstrişului şi a pârâului Strâmba la Stejăriş şi pe dealul Hrenarului, având uliţe aproape drepte şi largi. Satul provine dintr-o aşezare de păstori şi anume de păstori ceangăi şi a luat numele de la pârâul Turluianu.

Locuitorii satului sunt români ceangăi, în majoritate ortodocşi (peste 80%), restul fiind romano-catolici (aprox.15%), adventişti de ziua a şaptea şi martorii lui Iehova(aprox. 5%). 

Istoria acestui sat este strâns legată de istoria satului Bereşti – Tazlău(vezi istoricul satului Bereşti – Tazlău).
Satul depinde de parohia Bereşti – Tazlău şi are şi Biserică Romano-Catolică dependentă de parohia Berzunţi („Prea Sfânta Inimă a lui Isus”, construită din cărămidă în 1972).

Prima biserică a fost construită în anul 1927 – 1928 de către enoriaşii satului Turluianu, fiind sfinţită în ziua de 30 septembrie 1928 de Prea Sfinţitul Arhiereu Ilarion Băcăoanul, P.C. Protopop Gheorghe Gheoldun, preot paroh al parohiei Bereşti – Tazlău fiind pr. Ioan Goagă. Planul construcţiei este cruciform, folosindu-se cărămidă prinsă în paiante de stejar, fiind tencuită în interior şi exterior. Iniţial nu au fost pictaţi pereţii, doar catapeteasma. Aceasta a fost făcută din stejar sculptat la un atelier din Roman şi pictată de  pictorul  Constantin M. Ionescu din Bacău, în anul 1928. 

În 1935 a fost făcută o reparaţie şi s-a consolidat  peretele dinspre miazănoapte.

Prima biserică a fost reconstruită din temelii din ciment şi cărămidă, tencuită interior şi exterior (vezi foto Biserica veche Sf. Gheorghe), catapeteasma fiind renovată de pictorul Ioan Zărnescu de la Curiţa, Comuna Caşin, Jud. Bacău, menţinându-se zugrăveala iniţială a pictorului Ionescu. Biserica a fost acoperită cu tablă albă, mobilierul complet refăcut, nemairămânând din vechile podoabe nimic, totul fiind nou la acel moment. (O pereche de veşminte, o cruce emailată şi un sfeşnic de metal cu o lumină fiind donate de o rudă a pr. Goagă din Tg. Ocna). Lucrarea efectuată în bune condiţii a fost sfinţită în ziua de 11 octombrie 1970 de către Prea Sfinţitul Episcop al Eparhiei Romanului şi Huşilor Dr. Partenie Ciopron, înconjurat de un mare sobor de preoţi în frunte cu P.C. Preot Iconom Stavrofor Vichentie Mocanu, Protopopul Protopopiatului Moineşti. Credincioşii apreciaţi la 500 de suflete au participat la slujba arhierească oficiată pe o scenă în aer liber. Cu această ocazie Pr. Paroh Ioan Goagă a primit rangul onorific de Iconom Stavrofor.

De-a lungul a celor aproape 4 decenii de la ultima sfinţire, biserica a fost întreţinută prin grija preoţilor slujitori Dragoş Popa şi Daniel Popa, fiind efectuate lucrări de reparaţie, construcţie şi întreţinere a clădirii. Astfel a fost refăcut aproape în întregime turnul de deasupra intrării în biserică, zidurile exterioare au fost decorate în praf de piatră, s-a realizat pictarea zidurilor interioare ale bisericii în anii 1999-2000 de pictorii, fraţii  gălăţeni, Aurel şi Marin Roşcan, iar în prezent clădirea are încălzire centrală cu cazan pe lemne.

De asemeni este în construcţie în prezent o casa socială în curtea bisericii, în partea de răsărit.

STIRI PE EMAIL


CALENDAR SINAXAR
 
©2016 Protoieria Moineşti - judeţul Bacău. Toate drepturile rezervate.
Web design Bacau si optimizare site - SANNET®.