Protoieria Moinesti   Webmail    

 
PROTOIERIA CUVÂNTUL IERARHULUI PAROHII MĂNĂSTIRI CULTURĂ ŞI
MISIUNE
ASISTENŢĂ
SOCIALĂ
ŞTIRI ADMINISTRAŢIE RESURSE CONTACT
 
 

Sobor de ierarhi, în rugăciune, la mormântul Arhiepiscopului Eftimie Luca
Joi, 4 noiembrie 2021, cinci ierarhi, membri ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, s-au reunit în comuniune de rugăciune la mormântul vrednicului de pomenire Arhiepiscop Eftimie Luca, cu prilejul împlinirii a șapte ani de la nașterea sa în Cer. Ziua de 4 noiembrie are o rezonanță aparte în calendarul evenimentelor care...

mai multe detalii
FACEBOOK

Mărturisitorii Ortodoxiei din Parohia Sfântul Spiridon din Comănești
Prima duminică a Postului Mare reprezintă o zi de mare sărbătoare pentru creștinii ortodocși. În această duminică, numită „Duminica Ortodoxiei”, creștinii ortodocși marchează triumful dreptei credințe asupra ereziei iconoclaste și asupra tuturor ereziilor, în general. Această zi de sărbătoare a fost instituită de Sfântul Patriarh Metodie al...

mai multe detalii
PAROHIA Sf. Ap. Petru şi Pavel

BISERICA
Parohie: categoria 2 urban – 198 familii + 77 văduvi
Biserica 1: „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” cartier Găzărie, Moineşti
Data ridicării: 1990 – 1995  
Data târnosirii: 17 septembrie 1995
Pictura: 1995 – pictor Ioan Barna, în ulei   
Renovarea picturii:
Reparaţii capitale ale bisericii:

Vizite arhiereşti:
1995 – P.S. Eftimie Luca (sfinţirea bisericii)
                                2008 – P.S. Ioachim Băcăuanul

Filie: 58 familii + 14 vaduvi

Biserica 2: „Sfânta Cuvioasă Parascheva” sat Prăjeşti, Măgireşti
Data ridicării: 1896 
Data târnosirii:
Pictura: 
Renovarea picturii:
Reparaţii capitale ale bisericii: 1922

PREOŢI SLUJITORI


Preot paroh: Costel Mareş, născut 13.07.1970
Studii:
- Seminarul Teologic Mănăstirea Neamţ, 1988-1990
- Facultatea de teologie „Dumitru Stăniloaie” din Iaşi, promoţia 1994
- Facultatea de Drept, Iaşi, promoţia 2003
Studii postuniversitare:
- Studii aprofundate, promoţia 1995
- Doctorat, 2010
Anul hirotoniei: 1995, 24 septembrie, pe seama parohiei Ardeoani
Anul hirotesiei: 2000, iconom stavrofor
Parohii păstorite: Parohia Ardeoani
Starea civilă: căsătorit, 2 copii
Telefon: 0742-020.534


Preot slujitor:
Puşcalău Constantin, născut 18 august 1956
Studii:
            Liceul Pedagogic Bacău – promoţia 1977
            Facultatea: Teologie Iaşi – promoţia 1994
            Studii postuniversitare:
Anul hirotoniei: 1995
Anul hirotesiei:
Parohii păstorite: 1995 – prezent: Parohia Găzărie, Filiala Prăjeşti
Starea civilă: căsătorit, 1 copil  
Telefon: 0742.120869
Parohia Sfintii Apostoli Petru si Pavel situata in Municipiul Moinesti, strada Albotesti nr.164,  este arondata Protopopiatului Moinesti, fiind infiintata imediat dupa Revolutia din decembrie 1989, respectiv in anul 1990.
Municipiul Moinesti este asezat in partea central-vestica a Moldovei, in partea de nord-vest a judetului Bacau, fiind situat intr-o zona cu bogate resurse naturale, in special resurse de petrol si gaze. In lucrarea “Desriptio-Moldavie”, Dimitrie Cantemir mentiona in 1716 ca pe “Tazlaul Sarat, nu departe de satul Moinesti, in tinutul Bacaului, curge dintr-un izvor pacura amestecata cu apa, de care se servesc taranii ca sa-si unga carele”.
Primele mentiuni documentare despre orasul Moinesti dateaza de la inceputul secolului al XV-lea. Intr-un act din 28 octombrie 1439, dat la Suceava, domnitorul Ilias Voievod, domnul Tarii Moldovei si fratele sau Stefan Voievod, daruiesc boierului Giurgea Moian, satele Moenesti si Tatesti.
In 1864, satul Moinesti va deveni comuna rurala, iar in 1921 comuna urbana. In 2001, orasul Moinesti a fost declarat municipiu.
Cartierul Gazarie, unde se afla Biserica Sfintii Apostoli, vorbeste de la sine atat despre resursele naturale, cat si despre ocupatia locuitorilor acestei zone.
Biserica cu hramul Sfintii Apostoli a fost ridicata intre anii 1990-1995, cu sprijinul substantial al Schelelor de petrol Moinesti si Modarzau, precum si prin donatiile, contributiile credinciosilor aflati sub indrumarea parintelui paroh Stefan Sardeni. Biserica a fost construita din caramida, in plan treflat cu doua turle, una principala pe naos si una secundara, clopotnita. Pictura interioara, in stil neobizantin, fara o valoare artistica deosebita, a fost executata in tehnica “ulei”, de catre pictorul Ioan Barna, cel care va picta mai tarziu si azemantul social-filantropic “Sfintii Imparati Constantin si Elena”, aflat in imediata apropiere a bisericii parohiale. Biserica a fost sfintita de catre PS. Eftimie Luca la data de 17 septembrie 1995.
Sirul preotilor din aceasta parohie nou infiintata(1990) incepe cu cel care a ctitorit biserica parohiala, preotul Sardeni Stefan,urmat de preotul Gheorghe Andrioaie(2002-2012),iar din 1 februarie 2012,pana in present,slujitor la aceasta parohie este parintele Costel Mares.
Cimitirul, infiintat odata cu parohia,  se afla in imediata apropiere a bisericii si are o suprafata totala de aproximativ 10.000 m2, fiind detinut cu titlu de proprietate.
In prezent,  parohia Sfintii Apostoli are un numar de 237 familii, fiind incadrata la categoria II-urban.

Sfințirea Așezământului Social „Sfinţii Împărăți Constantin și Elena”

Preasfinţitul Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, alături de un sobor de preoţi şi diaconi, a slujit sâmbătă, 7 septembrie 2013, în parohia "Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel" din Moineşti. Cu acest prilej, Preasfinţia Sa a sfinţit așezământul social "Sfinţii Împărăți Constantin și Elena” al acestei parohii. Construcţia a fost ridicată prin implicarea părintelui paroh Costel Mareş, care este şi protopop al Protopopiatului Moineşti, având ajutorul enoriaşilor şi sprijinul deosebit al Preasfinţitului Ioachim Băcăuanul. "Noul așezământ social filantropic va constitui încă un centru de mare importanță pe lângă celelalte așezăminte deschise pe cuprinsul eparhiei", a relatat pr. Constantin Gherasim, inspector în Probleme de tineret şi mass-media al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului. Credincioșii care au venit la această sărbătoare au avut bucuria de a se închina la racla cu sfintele moaște și la icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului aduse de la Catedrala Arhiepiscopală din Roman, precum și la icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la Trifești.

Sfinţire la Prăjeşti

Duminică 15 mai 2011, Preasfinţitul Părinte Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, a pus piatra de temelie pentru construirea unui nou locaş de închinare în satul Prăjeşti, comuna Măgireşti, Protopopiatul Moineşti.

Înconjurat de un numeros sobor de preoţi şi diaconi, de importante oficialităţi judeţene şi locale şi nu în ultimul rând de o mulţime impresionantă de credincioşi, Preasfinţia Sa a subliniat importanţa ridicării unei noi biserici pentru viaţa duhovnicească a comunităţii din Prăjeşti, care până acum s-a rugat într-o biserică veche de peste 150 de ani.

„E lucru însemnat când o comunitate se gândeşte să afierosească un loc lui Dumnezeu. Este impresionant faptul că aţi venit în număr mare din toate părţile Moineştiului, pentru a întregi această sărbătoare care a fost creată pentru cele câteva familii entuziaste din satul acesta, care au dorit ca prin acest loc de închinare să scrie o nouă pagină în istoria ţinuturilor de aici, binecuvântate de Dumnezeu. Locul se cuvenea să aibă o biserică pe măsura frumuseţii lui, dar mai ales pe măsura demnităţii credincioşilor de aici, care promovează valorile ortodoxe în ţinutul acesta”, a spus Preasfinţitul Ioachim Băcăuanul. Biserica ce se va ridica în satul Prăjeşti va purta hramul „Izvorul Tămăduirii”, iar de realizarea lucrărilor se va îngriji părintele paroh Constantin Puşcalău, sprijinit de părintele Costel Mareş, protopop al Protopopiatului Moineşti, şi de Consiliul Local al Primăriei Măgireşti, precum şi de credincioşii din parohie.

Biserica filiala “Sfanta Cuvioasa Parascheva” , sat Prajesti, comuna Magiresti, construita in anul 1900.
Preoti slujitori dupa anul 1948:
- preot Patrichi Clement,
- preot Gutui Ioan
- preot Acostachioaie Vasile
- preot Boeru Ioan
- preot Todeanca Petru
- preot Sardeni Stefan
- preot paroh actual Puscalau Constantin  din anul 1996.

Biserica are cimitir si casa praznicala construita si sfintita in anul 2004.
Parohia numara 57 de familii.
Parohia nu are in inventar obiecte de patrimoniu.

STIRI PE EMAIL


CALENDAR SINAXAR
 
©2016 Protoieria Moineşti - judeţul Bacău. Toate drepturile rezervate.
Web design Bacau si optimizare site - SANNET®.