PAROHIA Sf. Ap. Petru ÅŸi Pavel
BISERICA
Parohie: categoria 2 urban – 198 familii + 77 văduvi
Biserica 1: „SfinÅ£ii Apostoli Petru ÅŸi Pavel” cartier Găzărie, MoineÅŸti
Data ridicării: 1990 – 1995
Data târnosirii: 17 septembrie 1995
Pictura: 1995 – pictor Ioan Barna, în ulei
Renovarea picturii: –
ReparaÅ£ii capitale ale bisericii: –
Vizite arhiereÅŸti: 1995 – P.S. Eftimie Luca (sfinÅ£irea bisericii)
2008 – P.S. Ioachim Băcăuanul
Filie: 58 familii + 14 vaduvi
Biserica 2: „Sfânta Cuvioasă Parascheva” sat PrăjeÅŸti, MăgireÅŸti
Data ridicării: 1896
Data târnosirii:
Pictura:
Renovarea picturii: –
Reparaţii capitale ale bisericii: 1922
PREOÅ¢I SLUJITORI
Preot paroh: Costel Mareş, născut 13.07.1970
Studii:
- Seminarul Teologic Mănăstirea Neamţ, 1988-1990
- Facultatea de teologie „Dumitru Stăniloaie” din IaÅŸi, promoÅ£ia 1994
- Facultatea de Drept, Iaşi, promoţia 2003
Studii postuniversitare:
- Studii aprofundate, promoţia 1995
- Doctorat, 2010
Anul hirotoniei: 1995, 24 septembrie, pe seama parohiei Ardeoani
Anul hirotesiei: 2000, iconom stavrofor
Parohii păstorite: Parohia Ardeoani
Starea civilă: căsătorit, 2 copii
Telefon: 0742-020.534
Preot slujitor: Puşcalău Constantin, născut 18 august 1956
Studii:
Liceul Pedagogic Bacău – promoÅ£ia 1977
Facultatea: Teologie IaÅŸi – promoÅ£ia 1994
Studii postuniversitare: –
Anul hirotoniei: 1995
Anul hirotesiei: –
Parohii păstorite: 1995 – prezent: Parohia Găzărie, Filiala PrăjeÅŸti
Starea civilă: căsătorit, 1 copil
Telefon: 0742.120869
Parohia Sfintii Apostoli Petru si Pavel situata in Municipiul Moinesti, strada Albotesti nr.164, este arondata Protopopiatului Moinesti, fiind infiintata imediat dupa Revolutia din decembrie 1989, respectiv in anul 1990.
Municipiul Moinesti este asezat in partea central-vestica a Moldovei, in partea de nord-vest a judetului Bacau, fiind situat intr-o zona cu bogate resurse naturale, in special resurse de petrol si gaze. In lucrarea “Desriptio-Moldavie”, Dimitrie Cantemir mentiona in 1716 ca pe “Tazlaul Sarat, nu departe de satul Moinesti, in tinutul Bacaului, curge dintr-un izvor pacura amestecata cu apa, de care se servesc taranii ca sa-si unga carele”.
Primele mentiuni documentare despre orasul Moinesti dateaza de la inceputul secolului al XV-lea. Intr-un act din 28 octombrie 1439, dat la Suceava, domnitorul Ilias Voievod, domnul Tarii Moldovei si fratele sau Stefan Voievod, daruiesc boierului Giurgea Moian, satele Moenesti si Tatesti.
In 1864, satul Moinesti va deveni comuna rurala, iar in 1921 comuna urbana. In 2001, orasul Moinesti a fost declarat municipiu.
Cartierul Gazarie, unde se afla Biserica Sfintii Apostoli, vorbeste de la sine atat despre resursele naturale, cat si despre ocupatia locuitorilor acestei zone.
Biserica cu hramul Sfintii Apostoli a fost ridicata intre anii 1990-1995, cu sprijinul substantial al Schelelor de petrol Moinesti si Modarzau, precum si prin donatiile, contributiile credinciosilor aflati sub indrumarea parintelui paroh Stefan Sardeni. Biserica a fost construita din caramida, in plan treflat cu doua turle, una principala pe naos si una secundara, clopotnita. Pictura interioara, in stil neobizantin, fara o valoare artistica deosebita, a fost executata in tehnica “ulei”, de catre pictorul Ioan Barna, cel care va picta mai tarziu si azemantul social-filantropic “Sfintii Imparati Constantin si Elena”, aflat in imediata apropiere a bisericii parohiale. Biserica a fost sfintita de catre PS. Eftimie Luca la data de 17 septembrie 1995.
Sirul preotilor din aceasta parohie nou infiintata(1990) incepe cu cel care a ctitorit biserica parohiala, preotul Sardeni Stefan,urmat de preotul Gheorghe Andrioaie(2002-2012),iar din 1 februarie 2012,pana in present,slujitor la aceasta parohie este parintele Costel Mares.
Cimitirul, infiintat odata cu parohia, se afla in imediata apropiere a bisericii si are o suprafata totala de aproximativ 10.000 m2, fiind detinut cu titlu de proprietate.
In prezent, parohia Sfintii Apostoli are un numar de 237 familii, fiind incadrata la categoria II-urban.
SfinÈ›irea AÈ™ezământului Social „SfinÅ£ii Împărăți Constantin È™i Elena”
PreasfinÅ£itul Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului ÅŸi Bacăului, alături de un sobor de preoÅ£i ÅŸi diaconi, a slujit sâmbătă, 7 septembrie 2013, în parohia "SfinÅ£ii Apostoli Petru ÅŸi Pavel" din MoineÅŸti. Cu acest prilej, PreasfinÅ£ia Sa a sfinÅ£it aÈ™ezământul social "SfinÅ£ii Împărăți Constantin È™i Elena” al acestei parohii. ConstrucÅ£ia a fost ridicată prin implicarea părintelui paroh Costel MareÅŸ, care este ÅŸi protopop al Protopopiatului MoineÅŸti, având ajutorul enoriaÅŸilor ÅŸi sprijinul deosebit al PreasfinÅ£itului Ioachim Băcăuanul. "Noul aÈ™ezământ social filantropic va constitui încă un centru de mare importanță pe lângă celelalte aÈ™ezăminte deschise pe cuprinsul eparhiei", a relatat pr. Constantin Gherasim, inspector în Probleme de tineret ÅŸi mass-media al Arhiepiscopiei Romanului ÅŸi Bacăului. CredincioÈ™ii care au venit la această sărbătoare au avut bucuria de a se închina la racla cu sfintele moaÈ™te È™i la icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului aduse de la Catedrala Arhiepiscopală din Roman, precum È™i la icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la TrifeÈ™ti.
Sfinţire la Prăjeşti
Duminică 15 mai 2011, PreasfinÅ£itul Părinte Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului ÅŸi Bacăului, a pus piatra de temelie pentru construirea unui nou locaÅŸ de închinare în satul PrăjeÅŸti, comuna MăgireÅŸti, Protopopiatul MoineÅŸti.
Înconjurat de un numeros sobor de preoÅ£i ÅŸi diaconi, de importante oficialităţi judeÅ£ene ÅŸi locale ÅŸi nu în ultimul rând de o mulÅ£ime impresionantă de credincioÅŸi, PreasfinÅ£ia Sa a subliniat importanÅ£a ridicării unei noi biserici pentru viaÅ£a duhovnicească a comunităţii din PrăjeÅŸti, care până acum s-a rugat într-o biserică veche de peste 150 de ani.
„E lucru însemnat când o comunitate se gândeÅŸte să afierosească un loc lui Dumnezeu. Este impresionant faptul că aÅ£i venit în număr mare din toate părÅ£ile MoineÅŸtiului, pentru a întregi această sărbătoare care a fost creată pentru cele câteva familii entuziaste din satul acesta, care au dorit ca prin acest loc de închinare să scrie o nouă pagină în istoria Å£inuturilor de aici, binecuvântate de Dumnezeu. Locul se cuvenea să aibă o biserică pe măsura frumuseÅ£ii lui, dar mai ales pe măsura demnităţii credincioÅŸilor de aici, care promovează valorile ortodoxe în Å£inutul acesta”, a spus PreasfinÅ£itul Ioachim Băcăuanul. Biserica ce se va ridica în satul PrăjeÅŸti va purta hramul „Izvorul Tămăduirii”, iar de realizarea lucrărilor se va îngriji părintele paroh Constantin PuÅŸcalău, sprijinit de părintele Costel MareÅŸ, protopop al Protopopiatului MoineÅŸti, ÅŸi de Consiliul Local al Primăriei MăgireÅŸti, precum ÅŸi de credincioÅŸii din parohie.
Biserica filiala “Sfanta Cuvioasa Parascheva” , sat Prajesti, comuna Magiresti, construita in anul 1900.
Preoti slujitori dupa anul 1948:
- preot Patrichi Clement,
- preot Gutui Ioan
- preot Acostachioaie Vasile
- preot Boeru Ioan
- preot Todeanca Petru
- preot Sardeni Stefan
- preot paroh actual Puscalau Constantin din anul 1996.
Biserica are cimitir si casa praznicala construita si sfintita in anul 2004.
Parohia numara 57 de familii.
Parohia nu are in inventar obiecte de patrimoniu.