Protoieria Moinesti   Webmail    

 
PROTOIERIA CUVÂNTUL IERARHULUI PAROHII MĂNĂSTIRI CULTURĂ ŞI
MISIUNE
ASISTENŢĂ
SOCIALĂ
ŞTIRI ADMINISTRAŢIE RESURSE CONTACT
 
 

Sobor de ierarhi, în rugăciune, la mormântul Arhiepiscopului Eftimie Luca
Joi, 4 noiembrie 2021, cinci ierarhi, membri ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, s-au reunit în comuniune de rugăciune la mormântul vrednicului de pomenire Arhiepiscop Eftimie Luca, cu prilejul împlinirii a È™apte ani de la naÈ™terea sa în Cer. Ziua de 4 noiembrie are o rezonanță aparte în calendarul...

mai multe detalii
FACEBOOK

Mărturisitorii Ortodoxiei din Parohia Sfântul Spiridon din Comănești
Prima duminică a Postului Mare reprezintă o zi de mare sărbătoare pentru creÈ™tinii ortodocÈ™i. În această duminică, numită „Duminica Ortodoxiei”, creÈ™tinii ortodocÈ™i marchează triumful dreptei credinÈ›e asupra ereziei iconoclaste È™i asupra tuturor ereziilor, în general. Această zi de sărbătoare a fost instituită de...

mai multe detalii
PAROHIA Sf. Împăraţi

BISERICA
Parohie: categoria II urban – 500 familii
Biserica 1: „SfinÅ£ii ÎmpăraÅ£i Constantin ÅŸi Elena” ComăneÅŸti
Data ridicării: 1992, în construcÅ£ie
Data târnosirii: 1994, sfinÅ£irea demisolului
Pictura: -
Renovarea picturii: -
ReparaÅ£ii capitale:  

Vizite arhiereÅŸti:
1994 – P.S. Eftimie ÅŸi P.S. Ioachim Vasluianul
                                1995, 1996, 1997 - P.S. Ioachim Vasluianul
                                2000, 2001, 2002, 2003, 2004, 2005, 2009, 2010 – P.S. Ioachim Băcăuanul

PREOT SLUJITOR      
Preot Valentin Porojnicu
Studii:
             Seminarul Teologic Mănăstirea NeamÅ£, promoÅ£ia 1983
             Facultatea de Teologie BucureÅŸti, promoÅ£ia 1988
Studii postuniversitare: -
Anul hirotoniei: 1989, pe seama Parohiei „Sf. Spiridon” ComăneÅŸti
Anul hirotesiei: 2006 – iconom stavrofor
Parohii păstorite: 1989 – 1992 Parohia „Sf. Spiridon” ComăneÅŸti
                                 1992 – prezent Parohia „SfinÅ£ii ÎmpăraÅ£i Constantin ÅŸi Elena” ComăneÅŸti
Starea civilă: căsătorit, 3 copii
Telefon: 0745115545




Pe valea mijlocie a TrotuÅŸului, la poalele munÅ£ilor Tarcău, la capătul de apus al Depresiunii DărmăneÅŸti se află oraÅŸul ComăneÅŸti pe drumul naÅ£ional 12A OneÅŸti – Palanca.

În centrul civic al oraÅŸului ComăneÅŸti, în anul 1992 au început lucrările Catedralei "SfinÅ£ii ÎmpăraÅ£i Constantin ÅŸi Elena". Parohia a fost înfiinÅ£ată în 1991,preot paroh fiind numit Porojnicu Valentin care a coordonat lucrările de construcÅ£ie.

Proiectul a fost făcut de dl arhitect Srulovici Leon, arhitect de rezistenţă dl Dragoş Badea, proiect incintă - arhitect Magdalena Jora.

Biserica propriu-zisă este formată dintr-un corp principal de 31,5 m lungime ÅŸi 32,30 m înălÅ£ime. La acest corp principal se adaugă,tot în plan, turnul clopotniţă de 6x5 m ÅŸi o absidă semicirculară de 6x3 m, pe faÅ£ada de sud. AceleaÅŸi elemente se regăsesc pe faÅ£ada nord, dar cu înălÅ£ime diferită  pentru corpul rectangular. Clădirea bisericii are înălÅ£imea la streaÅŸină de 11 m ÅŸi la coama acoperiÅŸului 19 m. Turla bisericii are streaÅŸina la 24,8 m faţă de baza clădirii ÅŸi 32,30m la vârf. Turnul clopotniţă are respectiv 17,20 m ÅŸi 22,20 m. Planul bisericii cuprinde intrarea care se face prin latura de sud pe sub turnul clopotniţă, printr-o scară monumentală din marmură ÅŸi piatră de Slănic. Prin scara de vest  se coboară într-un paraclis ce se află la subsol. Acest paraclis are ÅŸi un acces direct din exterior printr-o scară ce se află pe corpul de pe faÅ£ada nord. Tot aici este prevăzut ÅŸi un ascensor pentru servicii funerare. Scara de pe latura vest urcă ÅŸi la următoarele două niveluri unde se află cafasul-la etajul I ÅŸi apoi la etajul al-II-lea de unde se accede la o cancelarie plasată în turnul clopotniţă, deasupra intrării. Plastica construcÅ£iei este inspirată din arhitectura tradiÅ£ională moldovenească, soclul bisericii va fi făcut din piatră.

În 15 mai 1994 s-a făcut sfinÅ£irea subsolului. Acest subsol poate fi folosit, în caz de necesitate, ca adăpost civil (ALA). Este singura clădire cu un adăpost de acest fel în zona civică a oraÅŸului. (Evenimentul a fost mediatizat în presă ÅŸi TVR 1 ). La această biserică s-a lucrat în fiecare an. În 1996 s-a ajuns la cota 3,5m; în 1997 – cota +7m; în 1998 – cota +10m, arce; în 2000 - 6 clopote ÅŸi cota +14m; iar în anii următori s-au turnat betoane pentru arce, turnuri, s-a făcut acoperiÅŸul, s-au tencuit turnurile etc.

Biserica este făcută din beton ÅŸi cărămidă  cu zidul de 0,62m ÅŸi este acoperită cu tablă inoxidabilă. Crucile ,în număr de 8, sunt din inox. Biserica este înzestrată cu 6 clopote, cel mai mare având 700 kg. De asemenea este înzestrată cu cimitir propriu, în zona centrală, 1 ha.

Actualmente biserica se află la finisaje.          
Urmează să efectuăm următoarele lucrări:
- definitivarea finisajelor (tencuieli, pardoseală, scări, socluri etc.);
- definitivarea scării ÅŸi a  rampei pentru persoane cu dizabilităţi ÅŸi placarea cu piatră de Slănic a soclului;
- definitivarea catapeteasmei ÅŸi a mobilierului specific;
- amenajarea incintei bisericii;
- pictură.

STIRI PE EMAIL


CALENDAR SINAXAR
 
©2016 Protoieria Moineşti - judeţul Bacău. Toate drepturile rezervate.
Web design Bacau si optimizare site - SANNET®.