Protoieria Moinesti   Webmail    

 
PROTOIERIA CUVÂNTUL IERARHULUI PAROHII MĂNĂSTIRI CULTURĂ ŞI
MISIUNE
ASISTENŢĂ
SOCIALĂ
ŞTIRI ADMINISTRAŢIE RESURSE CONTACT
 
 

Sobor de ierarhi, în rugăciune, la mormântul Arhiepiscopului Eftimie Luca
Joi, 4 noiembrie 2021, cinci ierarhi, membri ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, s-au reunit în comuniune de rugăciune la mormântul vrednicului de pomenire Arhiepiscop Eftimie Luca, cu prilejul împlinirii a șapte ani de la nașterea sa în Cer. Ziua de 4 noiembrie are o rezonanță aparte în calendarul evenimentelor care...

mai multe detalii
FACEBOOK

Mărturisitorii Ortodoxiei din Parohia Sfântul Spiridon din Comănești
Prima duminică a Postului Mare reprezintă o zi de mare sărbătoare pentru creștinii ortodocși. În această duminică, numită „Duminica Ortodoxiei”, creștinii ortodocși marchează triumful dreptei credințe asupra ereziei iconoclaste și asupra tuturor ereziilor, în general. Această zi de sărbătoare a fost instituită de Sfântul Patriarh Metodie al...

mai multe detalii
PAROHIA Româneşti

BISERICA
Parohie: categoria 3 rural - 130 familii
Biserica: „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril” din satul Româneşti, comuna Bereşti Tazlău
Data ridicării: 1851
Data târnosirii: 1851
Pictura:
Renovarea picturii: 1952, pictor Jean Dumitrescu
Reparaţii capitale ale bisericii: 1910, 1925

Vizite arhiereşti: 2007 – PS Ioachim Băcăuanul

PREOTI SLUJITORI
Preot paroh: Neculcea Claudiu Gabriel
STUDII
Seminarul: "Veniamin Costachi" Manastirea Neamt, promotia 2008-2012
Facultatea: Facultatea de Teologie "Dumitru Staniloae" Iasi, promotia 2012-2016
Studii postuniversitare: Anul I Master, Facultatea de Teologie "Dumitru Staniloae" Iasi
Anul Hirotoniei: 2016
Anul Hirotesiei: -
Parohii pastorite: -
Stare civila: casatorit
Telefon: 0751530527
Vechea denumire a satului a fost Stroiești, iar azi Românești, fiind așezat la gura pârâului Cernu, care se varsă în Tazlăul Mare, având ca vecini satele: Tescani, Berești-Tazlău și Buleni. Numele satului vine de la întemeietorul său Popa Stroe care, la 15 Martie 1497 cumpără de la Marina, fiica logofătului Mihai Berescu mai multe hectare de pământ.

Înființat pe dealul Stroiești, de unde își trage numele, locuitorii se mută mult mai târziu, pentru a fi mai aproape de albia Tazlăului Mare. Poienile și pomii fructiferi ce se găsesc pe dealul Stroieștilor ne arată că aici a fost un sat.

Numele de Românești vine de la un răzeș bogat, care se numea Roman, care la început a întemeiat un cătun, iar mai apoi un sat. Satul Stroiești (ulterior Românești) este trecut în hârțile Moldovei din anii 1790, 1833 și în harta statistică rusească de la anul 1839, cu un număr de 52 de familii.

Marele dicționar geografic al României – 1902: „Stroieștii au secția Românești, plasa Tazlăul de Jos, comuna Berești, la 3 km de Berești. Are o populație de 241 locuitori, o biserică clădită de locuitori la 1824 și reparată la 1890, cu 2 cântăreți”.

Aflăm din Anuarul Eparhiei Romanului – 1936, că viața spirituală are un nou început în Biserica lui Hristos la anul 1851, iar preotul Ghidibaca, originar din acest sat, a slujit în ea, probabil fiind și ctitorul ei.

Unele mărturii spun, că biserica a fost zidită în anul 1851, cu ajutorul călugărilor de la Mânăstirea „Sfântul Sava” – Berzunți, în stil moldovenesc. Spunem acest lucru și datorită faptului că, încă nu se cunosc ctitorii reali, dar probabil din smerenie și râvna lor pentru de a ridica o biserică din dragoste pentru Hristos, nu și-au lăsat numele scris în nici un act sau manuscris.

Potrivit domnului profesor Ioan Cozma, cel care a alcătuit „Monografia satului Tescani” (aducem aminte că până în anul 1993, satul Românești era filie a Parohiei Tescani), el aduce câteva informații prețioase cu privire la biserica din Românești și spune astfel într-un Liturghier, tipărit la Mânăstirea Neamț în anul 1860, adus la biserica din satul Românești: „Aceasta Sfântă Liturghie s-a cumpărat de preot Gavril Ghibidaca la sfânta biserică de pe moșia Stroiești și va fi dăruită în veci, spre amintirea preoților ce vor sluji în acest sfânt lăcaș; adusă de Neculai Luca de la Mânăstirea Neamțului, la 8 Aprilie 1867. Transcris de preotul Gheorghe Dospinescu la 18 August 1869.” Pe verso citim : “Pr. Gavril Ghidibaca (184?-187?), Pr. Ioan Dospinescu (1854-1887), Pr. Gheorghe Dospinescu (1876-1904) – spre memorie am scris acestea astăzi 20 Octombrie 1983” Pr.Theodor Zotta . Mai jos, la 29 Iunie 1931, cântărețul Ilie Popa a scris : „Pr. Theodor Zotta (1904-1907), Pr. Alex Vasiliu (1907-1910) Pr. Nicolae Pricopie (1910-1915)”.

Nu se cunoaște numele ierarhului care a sfințit biserica și nici pictorul care a pictat-o, dar un lucru este cert, că în biserica de la Românești, închinată “Sfinților Voievozi”, în decursul celor 160 de ani de existență, nu s-a întrerupt viața spirituală, liturgică, dar nici biserica nu a suferit din cauza lipsei de personal clerical, indiferent de perioadă.
În “Anuarul Eparhiei Romanului” – 1936, aflăm că biserica filială “Sfinții Voievozi” cu satele Românești și Gura Cernului, este construită din zid la 1851, de enoriași, reparată la anul 1910 și 1925 de enoriași, în stare bună – precizăm faptul că nu știm dacă a fost resfințită.

Biserica din satul Românești deține un cimitir, cu o suprafață de 5175 metri pătrați, care se află în vecinătatea bisericii.
În luna Septembrie a anului 1993, s-a resfințit biserica de către P.S. Ioachim Vasluianul, în timpul preotului Gheorghe Pânzaru.

Începând cu anul 2003, Biserica filială Românești devine parohie, odată cu venirea preotului Nistor Dragoș. Din anul 2004, au început ample lucrări de executare la consolidarea bisericii, în același timp se începe repictarea bisericii. Din 2009, odată cu venirea preotului Emilian Lazer, s-a continuat pictarea bisericii în tehnica tempera, și s-a finalizat construcția casei praznicale și s-a construit casa parohială, începută în anul 2010.

Încununarea tuturor acestor eforturi s-a făcut în ziua de 28 August 2011, când a avut loc sfințirea bisericii de către Preasfințitul Ioachim Băcăuanul.
În prezent, parohia are un număr de 90 de familii și 30 de văduvi, față de 161 de familii cât număra în anul 1967, conform registrului de inventariere făcut în acea perioadă.

Începând din anul 2010, biserica colaborează strâns cu școala din localitate, organizându-se activități catehetice cu copiii, pelerinaje prin țară cu credincioșii și, totodată, se implică activ în activitatea filantropică la nivel parohial.

STIRI PE EMAIL


CALENDAR SINAXAR
 
©2016 Protoieria Moineşti - judeţul Bacău. Toate drepturile rezervate.
Web design Bacau si optimizare site - SANNET®.