PAROHIA Răţeni
BISERICA
Parohie: categoria 3 rural – 140 familii
Biserica: „Sfântul Dumitru” din satul Răţeni, comuna Balcani
Data ridicării: 1992
Data târnosirii: mai 1998
Pictura: –
Renovarea picturii: –
Reparaţii capitale ale bisericii: –
Vizite arhiereşti: –
PREOT PAROH
Preot: Cristian-Ioan Balaban, născut la data de 25.12.1980
Studii:
- Seminarul: Teologic Liceal Ortodox București – promoţia 2001
- Facultatea: Facultatea de Teologie Ortodoxa „Justinian Patriarhul” – promoţia 2007
Anul hirotoniei: 18 noiembrie 2018
Anul hirotesiei:
Parohii păstorite: 2018 – prezent: Parohia Răţeni
Starea civilă: căsătorit cu prs. Anca Balaban, 3 copii (Maria, Teodor și Alexandra)
Telefon: 0763713921
Satul Răţeni, situat la confluenţa râurilor Coman şi Schitu Frumoasa, se întinde pe cursul inferior al râului Coman şi este străjuit de păduri de fagi şi conifere. Propriu-zis, satul face parte integrantă din satul Schitu Frumoasa, pentru că din punct de vedere administrativ nu funcţionează în analele instituţiilor de stat ca localitate de sine stătătoare. Cea mai mare parte a clădirilor din acest sat, sunt noi, construite în special din lemn, cu fundaţii din puatră şi sunt acoperite cu şindrilă. Ocolul SilvicSchitu Frumoasa şi Dispensarul Medical sunt situate în perimetrul acestui sat.
Există în această localitate două biserici, situate în aceaşi curte, înconjurate de un cimitir cu o suprafaţă de aprox. 8000 mp. Biserica cea veche este din lemn, dar de construcţie relativ recentă; se pare că este situată pe fundaţia unei biserici mai vechi de la care s-a păstrat doar iconostasul. Pe Icoana Mântuitorului de pe iconostas estre menţionat anul sfinţirii bisericii – 1868. Pereţii bisericii sunt din scândură, iar pe exterior sunt acoperiţi cu tablă. Documentele care atestau vechimea şi ctitorii acestui locaş, au fost distruse de un incendiu provocat la casa parohială, situată în centrul satului ( aprox. 1960 ). Dintotdeauna, această biserică a fost filială a bisericii din centrul satului Schitu Frumoasa. Se păstrează Mai multe vase de cult vechi, unele veşminte şi un pomelnic din 1914, care atestă ctitorii care au renovat biserica. Renovările făcute ulterior nu au fost asistate de specialişti şi din această cauză materialele au fost folosite necorespunzător – s-a turnat beton peste pardoseală şi tălpile din lemn. Există o monografie a acestei biserici din anul 1967, dar aceasta nu conţine nici un fel de date privind vechimea şi ctitorii bisericii. Această monografie a fost alcătuită de preotul Ioan Popescu, cu ocazia unui inventar al bunurilor bisericeşti.
Lângă acest locaş de cult s-a construit o nouă biserică de dimensiuni mai mari, cu pereţii exteriori din piatră cioplită, căptuşiţi în interior cu armătură din beton şi un rând de cărămidă. Construcţia acestei biserici a început în anul 1992, piatra de temelie fiin pusă pe 25 august, în prezenţa P.S. Eftimie, Episcopul Romanului şi Huşilor. Biserica a fost construită la iniţiativa credincioşilor, sub îndrumarea parohului de atunci, pr. Vasile Purcaru. Construcţia bisericii a durat patru ani; în acest timp ea a fost definitivată de noul paroh, pr. Vasile Cernat. Biserica are planul în formă de cruce, cu absidele rotunjite, iar partea superioară este făcută din lemn de stejar. Streşinile sunt largi, făcute din două rânduri de consoli, iar acoperişul este făcut din tablă zincată. Pereţii interiori sunt pictaţi în întregime, iar turla de deasupra naosului este deschisă. Turla dinspre vest este închisă şi în ea se află cele două clopote ale bisericii. La construcţia acestei biserici au participat atât locuitorii satului, cât şi societăţile petroliere din zonă. Biserica a fost sfinţită pe 26 august 1996, de P.S.Eftimie, după cum atestă pisania de deasupra uşii de la intrare. Din octombrie 2000, prin ordinul Episcopiei Romanului, Răţeni funcţionează ca parohie de sine stătătoare. Satul are 218 locuinţe, dintre care sunt locuite efectiv 183. Multe familii tinere au plecat la muncă în Spania şi Italia. Din anul 2001, preot paroh este Adrian Cioineag, iar cântăreţ dl. Neculai Botezatu. Membrii Consiliului Parohial sunt: Chiper Vasile, Lăcătuşu-Raţă Gheorghe, Raţă Vasile, Găbureanu Petru, Busuioc Toader şi Chiper V. Vasile.
Din 2007,a început construcţia, în incinta bisericii, a unei case de prăznuire și a casei parohiale, sub directa implicare, coordonare și dăruire a părintelui Ionuț Rusu, numit ca preot paroh aici la data de 1 noiembrie 2008.Această construcție este aproape finalizată în prezent.
Un eveniment tragic a marcat această parohie, când în dupăamiaza zilei de 30 septembrie 2018, în urma unui grav accident auto, a fost curmată viața părintelui Ionuț Rusu, lăsând durere atât în inimile credincioșilor cât mai ales în inimile familiei.
(S-a născut pe data de 22 februarie 1982, în localitatea Valea Arinilor din comuna Măgirești, a urmat școala primară în satul său, apoi seminarul Teologic „Sf.Gheorghe”din Botoșani, promoția 2001.
A absolvit facultatea de Teologie „Dumitru Stăniloae” din Iași în anul 2007, apoi a urmat studiile de master în cadrul aceleași facultăți.
În 2007 s-a căsătorit cu Anca –Monalisa și are doi copii.
A fost hirotonit preot în 21 octombrie 2008 pe seama parohiei Rățeni, pe care a păstorit-o cu devotament, atât în plan liturgic cât și administrativ-gospodăresc.
A încetat din viață în după amiaza zilei de 30 septembrie 2018 într-un cumplit accident rutier.)
Înaltpreasfințitul părinte Ioachim prezent la slujba de înmormântare i-a închinat părintelui un imn la plecarea sa mai înainte de vreme la Ceruri:
Mister
De patru zile am intrat
În lun-a zecea a lui brumar.
Văd frunzele cum s-ofilesc
Și holda pusă în hambar.
În țarini, grâul s-a-ngropat,
Ca-n glia umedă să moară
Și-apoi s-aducă rod frumos
Și însutit, în plină vară.
În tot acest ciclu firesc,
Marcat de moarte și-nviere
Un preot moare-n accident
Pe-un drum bornat doar de himere
Părintele de la Rățeni,
A fost luat tragic la Cer,
Lăsând orfani cei doi copii
Prea mici, în timpul efemer.
Că a plecat la Cer nu-i rău,
Că toți dorim în Cer s-ajungem,
Însă prea tânăr a plecat
Și de aceea toți îl plângem.
O, Doamne Sfinte, dă-mi putere
Să înțeleg acest mister !
Cum Anca naște astăzi prunc,
Iar soțul ei se naște-n Cer ?!...