Protoieria Moinesti   Webmail    

 
PROTOIERIA CUVÂNTUL IERARHULUI PAROHII MĂNĂSTIRI CULTURĂ ŞI
MISIUNE
ASISTENŢĂ
SOCIALĂ
ŞTIRI ADMINISTRAŢIE RESURSE CONTACT
 
 

Sobor de ierarhi, în rugăciune, la mormântul Arhiepiscopului Eftimie Luca
Joi, 4 noiembrie 2021, cinci ierarhi, membri ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, s-au reunit în comuniune de rugăciune la mormântul vrednicului de pomenire Arhiepiscop Eftimie Luca, cu prilejul împlinirii a È™apte ani de la naÈ™terea sa în Cer. Ziua de 4 noiembrie are o rezonanță aparte în calendarul...

mai multe detalii
FACEBOOK

Mărturisitorii Ortodoxiei din Parohia Sfântul Spiridon din Comănești
Prima duminică a Postului Mare reprezintă o zi de mare sărbătoare pentru creÈ™tinii ortodocÈ™i. În această duminică, numită „Duminica Ortodoxiei”, creÈ™tinii ortodocÈ™i marchează triumful dreptei credinÈ›e asupra ereziei iconoclaste È™i asupra tuturor ereziilor, în general. Această zi de sărbătoare a fost instituită de...

mai multe detalii
PAROHIA Răţeni

BISERICA
Parohie: categoria 3 rural – 140 familii
Biserica: „Sfântul Dumitru” din satul Răţeni, comuna Balcani
Data ridicării: 1992
Data târnosirii: mai 1998
Pictura:
Renovarea picturii:
Reparaţii capitale ale bisericii:
Vizite arhiereÅŸti:

PREOT PAROH
Preot: Cristian-Ioan Balaban, născut la data de 25.12.1980 
Studii:
- Seminarul: Teologic Liceal Ortodox BucureÈ™ti – promoÅ£ia 2001 
- Facultatea: Facultatea de Teologie Ortodoxa „Justinian Patriarhul” – promoÅ£ia 2007   

Anul hirotoniei: 18 noiembrie 2018
Anul hirotesiei:            
Parohii păstorite: 2018 – prezent: Parohia Răţeni
Starea civilă: căsătorit cu prs. Anca Balaban, 3 copii (Maria, Teodor și Alexandra)
Telefon: 0763713921
Satul Răţeni, situat la confluenÅ£a râurilor Coman ÅŸi Schitu Frumoasa, se întinde pe cursul inferior al râului Coman ÅŸi este străjuit de păduri de fagi ÅŸi conifere. Propriu-zis, satul face parte integrantă din satul Schitu Frumoasa, pentru că din punct de vedere administrativ nu funcÅ£ionează în analele instituÅ£iilor de stat ca localitate de sine stătătoare. Cea mai mare parte a clădirilor din acest sat, sunt noi, construite în special din lemn, cu fundaÅ£ii din puatră ÅŸi sunt acoperite cu ÅŸindrilă. Ocolul SilvicSchitu Frumoasa ÅŸi Dispensarul Medical sunt situate în perimetrul acestui sat.

Există în această localitate două biserici, situate în aceaÅŸi curte, înconjurate de un cimitir cu o suprafaţă de aprox. 8000 mp. Biserica cea veche este din lemn, dar de construcÅ£ie relativ recentă; se pare că este situată pe fundaÅ£ia unei biserici mai vechi de la care s-a păstrat doar iconostasul. Pe Icoana Mântuitorului de pe iconostas estre menÅ£ionat anul sfinÅ£irii bisericii – 1868. PereÅ£ii bisericii sunt din scândură, iar pe exterior sunt acoperiÅ£i cu tablă. Documentele care atestau vechimea ÅŸi ctitorii acestui locaÅŸ, au fost distruse de un incendiu provocat la casa parohială, situată în centrul satului ( aprox. 1960 ). Dintotdeauna, această biserică a fost filială a bisericii din centrul satului Schitu Frumoasa. Se păstrează Mai multe vase de cult vechi, unele veÅŸminte ÅŸi un pomelnic din 1914, care atestă ctitorii care au renovat biserica. Renovările făcute ulterior nu au fost asistate de specialiÅŸti ÅŸi din această cauză materialele  au fost folosite necorespunzător – s-a turnat beton peste pardoseală ÅŸi tălpile din lemn. Există o monografie a acestei biserici din anul 1967, dar aceasta nu conÅ£ine nici un fel de date privind vechimea ÅŸi ctitorii bisericii. Această monografie a fost alcătuită de preotul Ioan Popescu, cu ocazia unui inventar al bunurilor bisericeÅŸti.

Lângă acest locaÅŸ de cult s-a construit o nouă biserică de dimensiuni mai mari, cu pereÅ£ii exteriori din piatră cioplită, căptuÅŸiÅ£i în interior cu armătură din beton ÅŸi un rând de cărămidă. ConstrucÅ£ia acestei biserici a început în anul 1992, piatra de temelie fiin pusă pe 25 august, în prezenÅ£a P.S. Eftimie, Episcopul Romanului ÅŸi HuÅŸilor. Biserica a fost construită la iniÅ£iativa credincioÅŸilor, sub îndrumarea parohului de atunci, pr. Vasile Purcaru. ConstrucÅ£ia bisericii a durat patru ani; în acest timp ea a fost definitivată de noul paroh, pr. Vasile Cernat. Biserica are planul în formă de cruce, cu absidele rotunjite, iar partea superioară este făcută din lemn de stejar. StreÅŸinile sunt largi, făcute din două rânduri de consoli, iar acoperiÅŸul este făcut din tablă zincată. PereÅ£ii interiori sunt pictaÅ£i în întregime, iar turla de deasupra naosului este deschisă. Turla dinspre vest este închisă ÅŸi în ea se află cele două clopote ale bisericii. La construcÅ£ia acestei biserici au participat atât locuitorii satului, cât ÅŸi societăţile petroliere din zonă. Biserica a fost sfinÅ£ită pe 26 august 1996, de P.S.Eftimie, după cum atestă pisania de deasupra uÅŸii de la intrare. Din octombrie 2000, prin ordinul Episcopiei Romanului, Răţeni funcÅ£ionează ca parohie de sine stătătoare. Satul are 218 locuinÅ£e, dintre care sunt locuite efectiv 183. Multe familii tinere au plecat la muncă în Spania ÅŸi Italia. Din anul 2001, preot paroh este Adrian Cioineag, iar cântăreÅ£ dl. Neculai Botezatu. Membrii Consiliului Parohial sunt: Chiper Vasile, LăcătuÅŸu-Raţă Gheorghe, Raţă Vasile, Găbureanu Petru, Busuioc Toader ÅŸi Chiper V. Vasile.

Din 2007,a început construcÅ£ia, în incinta bisericii, a unei case de prăznuire È™i a casei parohiale,  sub directa implicare, coordonare È™i dăruire a părintelui IonuÈ› Rusu, numit ca preot paroh aici la data de 1 noiembrie 2008.Această construcÈ›ie este aproape finalizată în prezent.

Un eveniment tragic a marcat această parohie, când în dupăamiaza zilei de 30 septembrie 2018, în urma unui grav accident auto, a fost curmată viaÈ›a părintelui IonuÈ› Rusu, lăsând durere atât în inimile credincioÈ™ilor cât mai ales în inimile familiei.

(S-a născut pe data de 22 februarie 1982, în localitatea Valea Arinilor din comuna MăgireÈ™ti, a urmat È™coala primară în satul său, apoi seminarul Teologic „Sf.Gheorghe”din BotoÈ™ani, promoÈ›ia 2001. 

A absolvit facultatea de Teologie „Dumitru Stăniloae” din IaÈ™i în anul 2007, apoi a urmat studiile de master în cadrul aceleaÈ™i facultăți.

În 2007 s-a căsătorit cu Anca –Monalisa È™i are doi copii.

A fost hirotonit preot în 21 octombrie 2008 pe seama parohiei Rățeni, pe care a păstorit-o cu devotament, atât în plan liturgic cât È™i administrativ-gospodăresc.

A încetat din viață în după amiaza zilei de 30 septembrie 2018 într-un cumplit accident rutier.)

ÎnaltpreasfinÈ›itul părinte Ioachim prezent la slujba de înmormântare i-a închinat părintelui un imn la plecarea sa mai înainte de vreme la Ceruri: Mister

 

De patru zile am intrat

În lun-a zecea a lui brumar.

Văd frunzele cum s-ofilesc

Și holda pusă în hambar.

 

În È›arini, grâul s-a-ngropat,

Ca-n glia umedă să moară

Și-apoi s-aducă rod frumos

Și însutit, în plină vară.

 

În tot acest ciclu firesc,

Marcat de moarte și-nviere

Un preot moare-n accident

Pe-un drum bornat doar de himere

 

Părintele de la Rățeni,

A fost luat tragic la Cer,

Lăsând orfani cei doi copii

Prea mici, în timpul efemer.

 

Că a plecat la Cer nu-i rău,

Că toÈ›i dorim în Cer s-ajungem,

Însă prea tânăr a plecat

Și de aceea toÈ›i îl plângem.

 

O, Doamne Sfinte, dă-mi putere

Să înÈ›eleg acest mister !

Cum Anca naște astăzi prunc,

Iar soÈ›ul ei se naÈ™te-n Cer ?!...

STIRI PE EMAIL


CALENDAR SINAXAR
 
©2016 Protoieria Moineşti - judeţul Bacău. Toate drepturile rezervate.
Web design Bacau si optimizare site - SANNET®.