Protoieria Moinesti   Webmail    

 
PROTOIERIA CUVÂNTUL IERARHULUI PAROHII MĂNĂSTIRI CULTURĂ ŞI
MISIUNE
ASISTENŢĂ
SOCIALĂ
ŞTIRI ADMINISTRAŢIE RESURSE CONTACT
 
 

Sobor de ierarhi, în rugăciune, la mormântul Arhiepiscopului Eftimie Luca
Joi, 4 noiembrie 2021, cinci ierarhi, membri ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, s-au reunit în comuniune de rugăciune la mormântul vrednicului de pomenire Arhiepiscop Eftimie Luca, cu prilejul împlinirii a șapte ani de la nașterea sa în Cer. Ziua de 4 noiembrie are o rezonanță aparte în calendarul evenimentelor care...

mai multe detalii
FACEBOOK

Mărturisitorii Ortodoxiei din Parohia Sfântul Spiridon din Comănești
Prima duminică a Postului Mare reprezintă o zi de mare sărbătoare pentru creștinii ortodocși. În această duminică, numită „Duminica Ortodoxiei”, creștinii ortodocși marchează triumful dreptei credințe asupra ereziei iconoclaste și asupra tuturor ereziilor, în general. Această zi de sărbătoare a fost instituită de Sfântul Patriarh Metodie al...

mai multe detalii
PAROHIA Plopu

Parohie: categoria II – urban 350 familii

Biserica „Adormirea Maicii Domnului”
Data ridicării:1949
Pictura: frescă – pictor Todor Varahil Moraru
Renovarea picturii: 1989 – 1992  de pictorul Bănică
Biserica „Sf Dimitrie Izvorâtorul de mir” Păgubeni
Data ridicării: 1948
Pictura: frescă -pictor Ștefan Macovei 1986-1987
Reparații capitale:1988
Vizite arhiereşti: 1988 – P.S. Eftimie – episcopul Romanului resfințește biserica Sf. Dumitru la Păgubeni
                       1993 – P.S. Eftimie – episcopul Romanului resfințire
                       2006 – P.S. Ioachim Băcăuanul – episcop vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului sfințește locul noii biserici
PREOT PAROH
Preot paroh: Angleș Nicușor, născut 1 septembrie1964
Studii:   Seminarul Teologic la Cluj-napoca promoția 1986
              Facultatea: de Teologie Ortodoxă Iaşi – promoţia 2003
Anul hirotoniei: 14 octombrie 1986, pe seama Parohiei Bâlca
Anul hirotesiei: 2001 – iconom stavrofor
Parohii păstorite: 1986 – 1991: Parohia Bâlca, 1991 - 2003 Parohia Poiana II, 2003 - prezent Parohia Plopu
Starea civilă: căsătorit, 3 copii  
Telefon: 0234371090,  0744145743
Satul Plopu este situat in partea de est a orasului Darmanesti pe partea stinga a raului Trotus intinzandu-se pe o lungime de 2 km fiind o asezare veche.

Satul are o scoala generala, camin cultural, punct sanitar si institutii comerciale.
Locuitorii satului sunt romani in totalitate, de religie ortodoxa.

Despre originea satului, citind cele 2 volume aparute in edit. ”Biblioteca pentru toti“, ”Legenda de la Dragos Voda la Cuza Voda“, reiese, sub mentiunea Pr Gh Vartolomeu, ca satul Plopu isi are originea de la batranul plop ce dainuia pe aceste meleaguri de pe timpul marelui voievod Stefan cel Mare si ca aceste locuri erau locuite de razesi.

Biserica parohiala din acest sat este construita in anul 1949 prin contributia enoriasilor pe locul numit Gradina Preoteasca unde nu a mai fost construita nici o cladire.
Biserica este construita din piatra cioplita, in forma de cruce, avand partea exterioara  rostuita, aceasta avand un rand de firide pictate in fresca. Este invelita cu tabla zincata; Biserica privita in exterior are un aspect simplu si bine proportionat, impodobita cu 2 turle, din lemn, turla de la intrarea in biserica servind ca clopotnita  si a fost construita de constructorul Silvestru Viduson dupa planul casei bisericii.  S-a construit din fonduri proprii. Stilul in care se poate incadra aceasta constructie este stilul moldovenesc, biserica in interior s-a pictat in fresca, de catre pictorul  Todor Varahil Moraru insa nu prezinta o valoare artistica deosebita.

Catapeteasma este din lemn de arin si este sculptata de maistrul Ion Itigan intre  anii 1947 -1948. Este aurita si lacuita fiind pictata in stil obisnuit de catre pictorul Ioan Dumitrescu, iar  in present starea catapetesmei este buna.

Pictura a fost  refacuta intre anii 1989-1992, de catre pictorul Banica.
Biserica a fost resfintita in anul 1993 de P.S Eftimie, paroh  fiind Pr. Cojoc  Vasile care a activat la aceasta parohie intre anii 1973 - 2003.
In 1996 a fost refacut mobilierul.
Din 2003 pana in present activeaza ca paroh  Pr. Angles Nicusor.
In aceasta perioada s-a construit o casa de praznuire moderna cu cheltuiala enoriasilor.
Satul Plopu se compune  din 350 de familii cu un total de 1250 de suflete .
Parohia nu este inzestrata cu obiecte pretioase.
Starea actuala a bisericii este buna.BISERICA CU HRAMUL “ADORMIREA MAICII DOMNULUI” - BISERICA VECHE


Satul Plopu este situat in partea de est a orasului Darmanesti avind biserica asezata chiar in mijlocul satului. Biserica a fost construita pe la inceputul sec.XIX. (nu exista o data precisa  sau vreo dovada care sa indice acest fapt ci doar probabilitati). Pe locul unde a fost construita nu a fost construita alta cladire bisericeasca acest lucru reiesind din informatiie disponibile.

Biserica este construita din brad cioplit - birne asezate pe o temelie de piatra, in forma de corabie, iar in partea exterioara cu birne cioplite avand un aspect simplu. Este invelita cu dranita . biserica privita din exterior are un aspect simplu neavand nici o turla, iar despre ctitori nu avem nici o informatie. Din informatii rezulta ca in anul 1913 s-a construit clopotnita din scanduri de brad acoperita cu  tabla, ea fiind alipita de usa bisericii, in partea de est, la usa de intrare in biserica. Aceasta clopotnita a fost construita cu contributia enoriasilor numele maistrului nefiind cunoscut. Biserica nu este ctitorie, in anul 1913 a fost acoperita tot cu dranita, tot in forma care era cu contributia enoriasilor.

Stilul in care se incadreaza biserica este cel moldovenesc. Biserica in interior este acoperita in totalitate cu scinduri faltuite care nu prezinta vreo valoare artistica. Catapeteasma este din lemn de brad pictata in ulei dar nu se mai cunosc sfintii. Pictura este executata pe scinduri asezate una linga alta neprezentand vreo valoare artistica deosebita fiind foarte deteriorata.

Biserica nu este inzestrata cu obiecte pretioase, toate obiectele de cult si de gospodarie fiind aduse in biserica noua acestea neprezentand o valoare istorica sau artistica.

Starea actuala a bisericii este rea si nu mai permite nici un fel de restaurare.

 

BISERICA FILIALĂ PĂGUBENI CU HRAMUL “SFÂNTUL DUMITRU“ DIN PAROHIA PLOPU


Satul Pagubeni este situat in partea de est a orasului Darmanesti si se intinde de-a lungul raului Trotus pe o lungime de cca 2 km. Este asezat pe loc ses avand o singura ulita, fiind asezare veche avand o singura biserica ortodoxa, locuitorii fiind de religie ortodoxa in totalitate.

Biserica filiala a parohiei Plopu este adusa de la mina Lapos de Sus, donata de societatea Petrosani satului Pagubeni in anul 1945 si construita in anul 1948 fiind amplasata chiar in mijlocul satului. Biserica este reconstruita din barne de brad cioplite, asezata pe o temelie de piatra in forma de cruce, in interior fiind tabanuita cu scinduri gri. Biserica privita in exterior are un aspect simplu , impodobita cu o turla tot din lemn. A fost reconstruita de mesterul Gheorghe Cotfas cu contributia credinciosilor si invelita cu dranita, nefiind ctitorie. La reconstruire s-au facut unele modificari, lungindu-se cu 2 m si 1 m cerdacul. Pe aceasta parte reconstruita din nou s-a facut turla, iar in interior s-a facut cafas. Stilul in care se incadreaza aceasta constructie este cel moldovenesc. Biserica este inzestrata cu toate obiectele de cult necesare, acestea neavand o valoare istorica sau artistica.

Intre anii 1986 -1987 a fost pictata in fresca  de pictorul Stefan Macovei si a fost inlocuita catapeteasma.

In 1988 a fost resfintita de P.S. Eftimie, paroh fiind Pr. Cojoc Vasile, care a activat intre anii 1973 – 2003.

In urma inundatiilor din 1991 a fost deteriorata mai mult si a fost invelita in exterior in tabla.

Aceasta biserica este filiala parohiei Plopu numarand pana in prezent  70 de familii.
Din 2003 activeaza ca  Paroh  Pr. Angles Nicusor.

Starea actuala a bisericii este mediocra.

In anul 2006 s-a sfintit locul de constructie a unei noi biserici  de P.S. Ioachim Bacauanul. Biserica este construita din caramida si in prezent s-a ajuns la ridicarea turlelor.

STIRI PE EMAIL


CALENDAR SINAXAR
 
©2016 Protoieria Moineşti - judeţul Bacău. Toate drepturile rezervate.
Web design Bacau si optimizare site - SANNET®.