PAROHIA Pietrosu
BISERICA
Parohie: categoria III rural – 155 familii + 80 vaduvi
Biserica 1: „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena” – Pietrosu
Data ridicării: 2003 - 2008
Data târnosirii: 25 mai 2008
Pictura: 2008, pictor Macovei Dumitru şi Ciupercă Constantin
Renovarea picturii: –
Reparaţii capitale: –
Vizite arhiereşti: 2008 –I.P.S. Ioachim
PREOT SLUJITOR
Preot Aneculoaie Nelu
Studii:
Liceul Industrial nr.1 Moinești, promoţia 1986
Facultatea de Teologie „D. Stăniloaie” Iaşi, promoţia 1993
Studii postuniversitare: -
Anul hirotoniei: 1993, 22 august pe seama Parohiei Albești Vaslui
Anul hirotesiei: -
Parohii păstorite:
1993 – 2003 Parohia Albești Vaslui
2003 – 2015 Parohia Prisaca
prezent Parohia Pietrosu
Starea civilă: căsătorit, 1 copil
Telefon: 0786488536
Biserica „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena ” este situată în satul Pietrosu, comuna Zemeş. Întrucât este o distanţă de aproximativ 3-4 km., atât până la biserica „Sfinţii Voievozi” Lucăceşti, cât şi până la biserica „Sf. Maria” Zemeş, credincioşii de aici şi-au manifestat dorinţa de a avea o biserică şi un cimitir propriu.
Această dorinţa a lor a început să prindă contur în anul 2002, an în care au început demersurile pentru cumpărarea unui teren în vederea construirii unei biserici şi amplasarea unui cimitir. Banii necesari cumpărării terenului s-au adunat prin contribuţia enoriaşilor.
În primăvara anului 2003 s-a sfinţit locul de către Prea Sfinţitul Ioachim Băcăuanul, Arhiereu Vicar al Episcopiei Romanului şi s-au început lucrările de construcţie a unei noi biserici cu hramul „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena”, cu sprijinul financiar al Primăriei Zemeş.
În octombrie 2003 s-au început lucrările de construcţie, reuşindu-se până la sfârşitul anului turnarea fundaţiei din beton şi construirea elevaţiei până la cota 0. În anii următori s-a reuşit ridicarea bisericii, lucrările fiind finalizate în anul 2008.
Biserica este construită în formă de cruce, din cărămidă, cu fundaţie şi centuri de beton armat şi este acoperită cu tablă zincată. Biserica are două turle: una la intrare, care serveşte de clopotniţă, adăpostind două clopote, iar alta pe naos. Tencuielile exterioare sunt realizate în praf de piatră, iar soclul este placat cu piatră cioplită.
În perioada mai-octombrie 2006, prin strădaniile credincioşilor s-a construit un frumos Aşezământ social-filantropic închinat „Acoperământului Maicii Domnului”. Acesta are o lungime de 30 de metri şi este împărţit în: sală de mese (15 m), bucătărie, grup sanitar, două camere de protocol (una la parter, cealaltă la etaj, din lemn), magazie.
La cererea credincioşilor, Episcopia Romanului a aprobat înfiinţarea parohiei „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena”, Pietrosu, începând cu 1 septembrie 2006, parohia cuprinzând circa 200 de familii, desprinse din parohiile vecine, respectiv parohia „Sfinţii Voievozi”, Lucăceşti şi „Sfânta Maria”, Zemeş.
Un moment care va rămâne întipărit în memoria credincioşilor de aici este ziua de 25 mai 2008, zi în care a fost sfinţită biserica de către P. S. Dr. Ioachim Băcăuanul, înconjurat de un sobor numeros de preoţi, reprezentanţi ai autorităţilor locale şi mulţime de popor,preot paroh fiind Costin Popa.
Născut la 27 aprilie 1976, părintele Costin Popa devine vlăstar roditor în via Domnului, slujind cu timp şi fără timp în parohiile „Sfinţii Voievozi” Lucăceşti şi Pietrosu din cadrul Protopopiatului Moineşti.
A urmat cursurile Seminarului teologic Sf. Gheorghe din Roman - 1995, apoi este licenţiat al Facultăţii de Teologie Ortodoxă din cadrul Universităţii „Al. I. Cuza” Iaşi - 1999, iar în anul 2000 încheie studiile aprofundate pe specializarea Sistematice şi Biblice din cadrul aceleiaşi universităţi.
Hirotonit în preot, la data de 21 mai 2002, pe seama parohiei „Sfinţii Voievozi” Lucăceşti, a fost prezent activ în viaţa credincioşilor, implicându-se în multiple activităţi cultural-religioase şi sociale.
Din 27 septembrie 2006 este numit preot paroh la noua parohie înfiinţată, „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena” Pietrosu, unde cu binecuvântarea Chiriarhului s-a îngrijit de construirea lăcaşului de cult şi a aşezământului social-filantropic, lucrări ce au primit haina sfinţeniei în ziua de 25 mai 2008. Cu acest prilej a fost hirotesit iconom stavrofor.
Cu încredinţarea Înaltpreasfinţitului Ioachim, Arhiepiscop al Romanului şi Bacăului, părintele Costin activează şi în administraţia bisericească ca secretar al Protopiatului Moineşti în perioada 1 mai 2014 - 31 ianuarie 2015 dovedind responsabilitate, competenţă şi seriozitate în misiunea dată.
Plecarea Părintelui Costin, după o cruntă suferinţă, la vârsta când idealurile vieţii pastoral-misionare cunosc cel mai frumos elan (39 ani), a lăsat un gol în sufletele credincioşilor din Parohia Pietrosu, un dor aprins în inimile celor doi copii, Andreea şi Matei, şi a soţiei Irina.