Protoieria Moinesti   Webmail    

 
PROTOIERIA CUVÂNTUL IERARHULUI PAROHII MĂNĂSTIRI CULTURĂ ŞI
MISIUNE
ASISTENŢĂ
SOCIALĂ
ŞTIRI ADMINISTRAŢIE RESURSE CONTACT
 
 

Sobor de ierarhi, în rugăciune, la mormântul Arhiepiscopului Eftimie Luca
Joi, 4 noiembrie 2021, cinci ierarhi, membri ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, s-au reunit în comuniune de rugăciune la mormântul vrednicului de pomenire Arhiepiscop Eftimie Luca, cu prilejul împlinirii a șapte ani de la nașterea sa în Cer. Ziua de 4 noiembrie are o rezonanță aparte în calendarul evenimentelor care...

mai multe detalii
FACEBOOK

Mărturisitorii Ortodoxiei din Parohia Sfântul Spiridon din Comănești
Prima duminică a Postului Mare reprezintă o zi de mare sărbătoare pentru creștinii ortodocși. În această duminică, numită „Duminica Ortodoxiei”, creștinii ortodocși marchează triumful dreptei credințe asupra ereziei iconoclaste și asupra tuturor ereziilor, în general. Această zi de sărbătoare a fost instituită de Sfântul Patriarh Metodie al...

mai multe detalii
PAROHIA Petricica

Adresa: Petricica, comuna Strugari, Bacău
Pr. paroh: Bogdan Cărare




Satul Petricica este asezat in partea centrală a județului Bacău si se intinde pe o lungime de 1 km, pe coasta dealului numit ”Dealul Pietrii” cu ulite stramte si neregulate.asezarea satului dateaza de peste 100 ani.

Locuitorii satului sunt romani din care:200 ortodocsi si 100 catolici cu o populatie totala de cca.1800 suflete. Ocupatia principala a locuitorilor este agricultura iar peste 40% . Portul popular nu se mai pastreaza nici de barbati nici de femei fiind inlocuit cu cel modern. Nu sunt obiceiuri folclorice iar dintre datini se pastreaza cele de la Craciun si Anul Nou, si anume: steaua, luceafarul, capra si plugusorul.

Denumirea satului vine de la dealul pe care este asezat.

Cantecul si jocul  popular se pastreaza in cadrul caminului cultural prin echipe de amatori care au participat la diferite concursuri rationale fiind premiati cu mentiuni.

Biserica parohiala cu hramul ADORMIREA MAICII DOMNULUI din acest sat este construita in anul 1860 de catre enoriasii satului, din lemn, pe temelie de piatra, cu forma de cruce, capitonata in exterior cu scanduri, in interior tencuita si varuita. Nu are pictura.

Acoperisul este de tabla.aspectul exterior este simplu, in stil moldovenesc, construita de mesteri cunoscuti.

In anul 1966 i s-a adaugat un pridvor.

Interiorul Bisericii este impartit in Altar, Naos si pridvor, avand aceeasi forma de cruce, varuita si nepictata ci doar impodobita cu icoane portative.

Catapeteasma e din lemn de tei sculptata si pictata de artisti necunoscuti la inceputul sec xix, neprezentand o valoare artistica deosebita.

Starea generala e mediocra. Culoarea predominanta a picturii este ros cu albastru.

Biserica este inzestrata multumitor cu obiecte de cult neavand obiecte vechi sau de valoare artistica.

Starea actuala este mediocra si prea mica fata de numarul credinciosilor si necesita construirea unei biserici de cel putin 3 ori mai mare ca aceasta. 

BISERICA FILIALA CU HRAMUL ,,NASTEREA MAICII DOMNULUI” DIN SATUL IAZ

Satul Iaz este asezat in partea de apus a parohiei si se intinde pe o lungime  de 500 metri pe valea paraului  Turlui, avand ulite stramte si neregulate. Asezarea satului dateaza de cca. 70 ani.

Locuitorii satului sunt romani din care: 200 ortodocsi si 10 adventisti. Ocupatia principala este agricultura.

Portul popular nu se mai pastreaza fiind inlocuit cu portul modern.

Nu sunt obiceiuri folclorice iar dintre datini se pastreaza cele de Craciun si Anul Nou (steaua, capra si plugusorul).

Satul isi are denumirea mai noua de la faptul ca pe parcursul paraului Turlui au fost o serie de iazuri, denumirea initiala a satului a fost Turlui dupa numele paraului care trece pe aici.

Cantecul si jocul popular in cadrul caminului cultural cu sediul la scoala de 4 ani din sat, prin echipe de amatori care in unire cu cele de la Petricica, au participat la diferite concursuri raionale .

Biserica este construita din lemn cu unele materiale aduse din satul Vermesti, comuna Vasiesti, acoperita cu tabla, peretii tencuiti si varuiti in interior si exterior.

Constructia a fost inceputa in anul 1936 si s-a continuat pana in anul 1939 si din nou a reinceput in 1950 si a durat pana in 1955 cand a fost terminata si sfintita de Prea Sfintitul Teofil al Romanului.

Catapeteasma si mobilierul bisericii este procurat de la parohia Serbesti Roman si o parte de la parohia Valcele, Tg.Ocna. Are patru turle, doua mari si doua mici.

Clopotnita este separata, asezata in fata bisericii, construita din lemn acoperita cu dranita avand doua clopote.

Biserica nu este pictata. Exteriorul are un aspect simplu, in forma de corabie, fara un stil precis. Interiorul este impartit in Altar si Naos avand o veranda cu un perete proctetor dinspre apus iar la rasarit si miazazi liber. Peretii nu sunt pictati ci varuiti avand icoane portative.

Catapeteasma din lemn de tei sculptata si pictata de mesteri necunoscuti, datand de la inceputul sec. xix, nu prezinta o valoare artistica deosebita starea ei fiind mediocra si avand culoarea predominanta rosu si verde.

Biserica este mediocru inzestrata cu obiecte de cult cele existente neprezentand valoare artistica sau istorica. Starea actuala a acestei biserici este submediocra avand in vedere ca este construita din barne si tencuita in interior si exterior, iar aceste barne se macina sub tencuiala neprezentand garantie de durabilitate. Se impune consolidarea in exterior a peretilor.

STIRI PE EMAIL


CALENDAR SINAXAR
 
©2016 Protoieria Moineşti - judeţul Bacău. Toate drepturile rezervate.
Web design Bacau si optimizare site - SANNET®.