Protoieria Moinesti   Webmail    

 
PROTOIERIA CUVÂNTUL IERARHULUI PAROHII MĂNĂSTIRI CULTURĂ ŞI
MISIUNE
ASISTENŢĂ
SOCIALĂ
ŞTIRI ADMINISTRAŢIE RESURSE CONTACT
 
 

Sobor de ierarhi, în rugăciune, la mormântul Arhiepiscopului Eftimie Luca
Joi, 4 noiembrie 2021, cinci ierarhi, membri ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, s-au reunit în comuniune de rugăciune la mormântul vrednicului de pomenire Arhiepiscop Eftimie Luca, cu prilejul împlinirii a șapte ani de la nașterea sa în Cer. Ziua de 4 noiembrie are o rezonanță aparte în calendarul evenimentelor care...

mai multe detalii
FACEBOOK

Mărturisitorii Ortodoxiei din Parohia Sfântul Spiridon din Comănești
Prima duminică a Postului Mare reprezintă o zi de mare sărbătoare pentru creștinii ortodocși. În această duminică, numită „Duminica Ortodoxiei”, creștinii ortodocși marchează triumful dreptei credințe asupra ereziei iconoclaste și asupra tuturor ereziilor, în general. Această zi de sărbătoare a fost instituită de Sfântul Patriarh Metodie al...

mai multe detalii
PAROHIA Palanca

BISERICA
Parohie: categoria I rural - 410 familii
Biserica: „Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul” 
Data ridicării: 2003
Data târnosirii: -
Pictura: 2010 se pictează Sf. Altar şi turla, pictor Radu Florin din Asău

Vizite arhiereşti:
2008 P.S. Ioachim Băcăuanul
2009 P.S. Ioachim Băcăuanul

PREOŢI SLUJITORI     
Preot: Mitrofan Costel Gabriel, născut 24.12.1976
Studii:
            Seminarul Teologic „Sf. Gheorghe” Roman, promoţia 1996
            Facultatea „Sf. Cuvioasă Filofteia” Piteşti, promoţia 2005
Studii postuniversitare: Universitatea „Lucian Blaga” Sibiu, Facultatea , promoţia 2010
Anul hirotoniei: 25.12.1996 pe seama Parohiei Şesuri
Anul hirotesiei: 2002 – iconom stravofor
Parohii păstorite: 1996 – 1998 Şesuri
                                 1998 – 2005 Ciugheş Cădărăşti
                                 2005 – 2010 Palanca
Starea civilă: Căsătorit, 2 copii
Autor a 4 articole teologice
Telefon: 0721511113




Palanca este situată în partea de N.V. a Protoieriei Moineşti  şi se întinde pe o suprafaţă de 5 km. În lungul şoselei ce duce de la Comăneşti la Miercurea –Ciuc. Satul are biserică ortodoxă, primărie, gara C.F.R., trei şcoli primare, cămin cultural dispensar medical uman şi veterinar, iar ca şi instituţii economice, mai multe societăţi comerciale de debitare a lemnului. Locuitorii sunt în majoritate români, din care 410 familii de religie ortodoxă, 14 de religie romano-catolică iar 76 de familii sunt stilişti.

Denumirea de palanca vine de la cuvântul ,,palancă”, care înseamnă după unii istorici ,,loc de întăritură”. Cum aici a fost timp de un mileniu hotar de ţară, în urma unor lupte, a fost făcută ,,palanca”, de unde a rămas şi numele aşezării acestui sat.

Prima biserică a fost construită între anii 1948-1951, pe temelia unei alte biserici ce fusese distrusă în al doilea război mondial. Prima biserică a fost construită pe la anul 1803 din nuiele împletite şi umplute cu lut. În anul 1856, un fost căpitan de navă cu numele Jupan Ene, construieşte în locul acelei biserici, o alta din bîrne de brad – aceasta din urmă este transformată în grajd de cai în timpul primului război mondial ( de către trupele austro-ungare).

În anul 1922 enoriaşii au refăcut această biserică, adăugându-i un pridvor, iar interiorul cât şi exteriorul l-au căptuşit cu scândură. Biserica a fost târnosită în 1923, de către P.S. Ilarion Băcăuanul, arhiereu-vicar al Episcopiei Romanului, sub păstorirea preotului paroh Gheorghe Hanganu. Biserica va arde în întregime, odată cu cea mai mare parte a satului, în vara anului 1944, când armatele germane în retragere au tras cu tunurile în ea.

Între anii 1948-1951, pe temelia acelei biserici arse, s-a ridicat o altă biserică cu plan treflat, cu absida centrală în formă de semicerc. Biserica a fost pictată în 1954 în tehnica frescă, de către pictorul Adolf Cantini din Focşani.

În anul 2001, biserica a ars din pricina unui scurt circuit electric, sub păstorirea preotului paroh Burlacu Samuil.

In anul 2003 a inceput constructia noii biserici avand ca si celelalte acelasi hram”Taierea Capului Sf Ioan Botezatorul”. Biserica a fost ridicata in plan treflat avand 23 m lungime, 7 latime si 21 inaltime, zidurile sunt din caramida si beton armat.
Pictura a afost realizata de pictorul Radu Florin intre anii 2009-2013 in tehnica fresco stilul neobizantin.

In 2002 biserica a fost deschisa cultului divin cu binecuvantarea Preasfintitului Ioachim Bacaoanul Episcop Vicar al Eparhiei Romanului si Bacaului.
Obiecte de cult vechi nu avem insa pe o cruce aflata in cimitir sunt cateva scrieri in paleoslava (caractere chirilice).

Din sirul preotilor ce au pastorit in Palanca se remarca preotii Alexandru si Nicolae Rosu, preotul Gheorghe Gheorghiu, preotul Samoil Burlacu dar si eromonahul stabilit in padurile din zona ramas in constiinta poporului ca părintele Dormidont.

Dintre epitropii de seama se remarca epitropul Lazarica si Neculai Botezatu.
Cimitirul parohial se afla in curtea din spate a bisericii si are aproximativ 6000 mp, este in forma dreptunghiulara fiind imprejmuit cu gard de plasa.

In trecut tinerii nostri au perpetuat traditiile privitoare la sarbatoarea de Craciun, a trecerii dintre ani si Paste, remarcandu-se in mod deosebit piesele populare a Irozilor care cuprindeau elemente ale culturii locale (port traditional, strigaturi, arhaisme, cantece vechi, toponime din zona)

Din totodeauna corul bisericii a fost alcatuit din toti credinciosii cantandu-se omofon iar catehizarea credinciosilor avea loc la slujbele de duminici si sarbatori, botez, cununiei, inmormantare si in alte prilejuri in care preotii intrau in contact cu credinciosii.
In prezent parohia Palanca are un numar de 1350 credinciosi care vetuiesc alaturi de crestinii romano-catolici (40 familii) si de cei de rit vechi (58 familii)

Cu ocazia zilei eroilor in joia Inaltarii Domnului se organizeaza in fiecare an pelerinaj la mormantul eroului Emil Rebreanu cinstindu-se cu aceasta ocazie ostasii romani cazuti in ambele razboaie mondiale. Se oficiaza slujba de pomenire in prezenta oficialitatilor locale si judetene, apoi este tinut un cuvant de invatatura, iar in cele din urma ansamblul folcloric local “La portile neamului” dau o reprezentatie punand in valoare costumele nationale , obiceiuri si date stravechi si cantece populare.

Pe parcursul anului bisericesc cu ocazia molitvelor  preotul trece prin casele credinciosilor unde se dezbat diferite probleme referitoare la nevoile duhovnicesti, sociale, administrative si filantropice.

Dupa oficierea Sfintei Liturghii, a Sfintelor Taine si a diferitor ierurgii se tin predici, cateheze si cuvinte de invatatura, respectandu-se si explicandu-se dogmele bisericii ortodoxe.

Iorgu Iordan in lucrarea “Bacaul de altadata” face referire la comunitatea din Palanca scotand in evidenta obiceiurile, ocupatia locuitorilor, credinta lor, asezarea geografica si descrierea zonei. Ca reper geografic biserica se afla in judetul Bacau  comuna Palanca, pe cursul raului Trotus. 

În anul 2005, după moartea preotului Burlacu, parohia este încredinţată preotului Mitrofan Constantin, care a continuat lucrarea de ridicare a lăcaşului de cult.

În anul 2007 - pe data de 2 septembrie -  biserica a fost deschisă cultului divin public, prin slujba de binecuvântare oficiată de P.S. Ioachim Băcăuanul.

STIRI PE EMAIL


CALENDAR SINAXAR
 
©2016 Protoieria Moineşti - judeţul Bacău. Toate drepturile rezervate.
Web design Bacau si optimizare site - SANNET®.