Protoieria Moinesti   Webmail    

 
PROTOIERIA CUVÂNTUL IERARHULUI PAROHII MĂNĂSTIRI CULTURĂ ŞI
MISIUNE
ASISTENŢĂ
SOCIALĂ
ŞTIRI ADMINISTRAŢIE RESURSE CONTACT
 
 

Sobor de ierarhi, în rugăciune, la mormântul Arhiepiscopului Eftimie Luca
Joi, 4 noiembrie 2021, cinci ierarhi, membri ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, s-au reunit în comuniune de rugăciune la mormântul vrednicului de pomenire Arhiepiscop Eftimie Luca, cu prilejul împlinirii a șapte ani de la nașterea sa în Cer. Ziua de 4 noiembrie are o rezonanță aparte în calendarul evenimentelor care...

mai multe detalii
FACEBOOK

Mărturisitorii Ortodoxiei din Parohia Sfântul Spiridon din Comănești
Prima duminică a Postului Mare reprezintă o zi de mare sărbătoare pentru creștinii ortodocși. În această duminică, numită „Duminica Ortodoxiei”, creștinii ortodocși marchează triumful dreptei credințe asupra ereziei iconoclaste și asupra tuturor ereziilor, în general. Această zi de sărbătoare a fost instituită de Sfântul Patriarh Metodie al...

mai multe detalii
PAROHIA Păltiniş

BISERICA
Parohie: categoria 3 rural -158 familii
Biserica 1: „Schimbarea la Faţă a Domnului ” din  Păltiniş
Data ridicării: 1998
Data târnosirii:
Pictura: 2008 - 2010, pictură în tehnica „fresco”, pictor Roşcan Aurel
Renovarea picturii:
Reparaţii capitale ale bisericii:
Vizite arhiereşti:
1992 – P.S. Ioachim Vasluianul, sfinţirea locului viitoarei biserici
                               2003 – P.S. Ioachim Băcăuanul 
                               2005 – I.P.S. Pimen
                               2008 – P.S.Ioachim Băcăuanul
PREOŢI SLUJITORI     
Preot: Pădureanu Mihai Cristian, născut în 01.08.1973
Studii:
            Seminarul teologic „Sfântul Gherghe” – Roman, promoţia 1995
            Facultatea: Teologie „Dumitru Stăniloaie” – Iaşi, promoţia 1999
Studii postuniversitare:
Anul hirotoniei: 1997, 1 iunie, pe seama parohiei Ciugheş
Anul hirotesiei: 2008, iconom
Parohii păstorite:
1 iunie 1997 – 1998 Parohia Ciugheş
1 iulie 1998 – prezent Parohia Păltiniş
Starea civilă: căsătorit, 3 copii
Telefon: 0741171573
     Parohia Păltiniş, din punct de vedere administrativ, deserveşte comunitatea creştinilor ortodocşi din satul cu acelaşi nume situat în comuna Asău, judeţul Bacău. Din punct de vedere administrativ - bisericesc ea aparţine de Protoieria Moineşti, parte integrantă a Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului.

Satul Păltiniş este un sat pitoresc de munte aşezat pe cursul râului Asău care izvorăşte din vârful „Mormântul Ciobanului”, de pe platoul Răchitş, din munţii Goşmanului (1474 m).

      Acesta, în drumul său desparte în două munţii Tarcăului. În stânga apei se întind munţii Păltiniş (1150 m) cu vârfurile Goşman (1305 m), Stirigoi (1247 m), Rotundu (1400 m), iar în dreapta munţii Balint cu vârful Toaca (1250 m), Geamăna (1442), Merişor (1304 m), Socer (1200 m), Rădvan (1304 m) şi Preotesei (1160 m), pentru ca apoi să se varse în râul Trotuş.   

       Ca afluenţi de seamă ai râului Asău îi amintim doar pe cei care străbat satul Păltiniş şi întregesc reţeaua hidrografică a acestuia. Astfel, întîlnim pe partea stângă Înţărcătoare, denumit astfel întrucât aici, pe un platou, odinioară ciobanii înţărcau mieii, Păltiniş, Izvorul – Alb, Pietrosul, care vine din podişul cu acelaşi nume, unde se află islazul satului, Răţeni, iar apoi pe partea dreaptă urmează pârâul lui Iacob.

        Istoria satului Păltiniş este strâns legată de evoluţia comunei Asău din care face parte. Prima atestare istorică a acestei zone apare în anul 1442,  când un hrisov dat de domnitorul Moldovei Ştefan II (1442-1447)  Mănăstirii Bistriţa aminteşte de hotarele moşiei Lucăceşti care se întindeau până la pârâul Nogea şi Apa Asău. De multe ori hotarele comunei Asău au suferit multe modificări făcând ca satul Păltiniş să aparţină la început comunei Apa Asău, pentru ca din anul 1968 să intre în componenţa comunei Asău.

       Locuitorii acestor meleaguri erau puţini ca număr. Astfel, în anul 1827 în cătunul Asău existau un număr de  108 familii pentru ca mai apoi numărul acestora să crească la 254 în anul 1845. O perioadă de timp evoluţia populaţiei va înregistra un trend crescător, astfel încât,  la recensământul din anul 1966 se evidenţiau un număr 146 de locuinţe cu 697 de suflete numai în satul Păltiniş. Această situaţie se va schimba de-a lungul timpului, pentru ca în urma recensământului din 2011 să apară un număr de 607 suflete.

        Din punct de vedere economic această zonă de munte a dus la dezvoltarea meseriilor legate de exploatarea  lemnului. Tot aici odinioară au funcţionat şi două sonde de extracţie a petrolului. În prezent locuitorii satului se confruntă cu lipsa locurilor de muncă, deoarece există numai câteva societăţi de exploatare lemnoasă cu un număr redus de muncitori. În plus, la aceasta contribuie şi situaţia dezastruoasă a investiţiilor în infrastructură.

         Un loc aparte în viaţa comunităţii l-a ocupat şcoala. Prima atestare a ei apare în anul 1919 fiind organizată de către funcţionarii fabriicii de cherestea Goetz veniţi din Bucovina. Aceasta va funcţiona pănă în1924 când se va înfiinţa o şcoală  publică cu clasele I – IV, care îşi va desfăşura activitatea în locuinţele sătenilor pentru ca, mai apoi, în anul 1947 să se construiască actualul edificiu.

        Începând cu anul şcolar 2012 – 2013, şcoala din sat a fost închisă din lipsa numărului de copii, rămânând să funcţioneze numai grădiniţa.

        Un loc important în pleiada tradiţiilor locale îl ocupă cele de Anul Nou (Ursul, Banda lui Bujor, Pluguşorul ) care împreună cu cele de pe Valea Trotuşului sunt unicat .

       Locuitorii acestei zone sunt buni gospodari, dar şi nişte creştini deosebiţi întrucât au pus umărul la ctitorirea unei frumoase biserici din zid. Locul destinat construirii viitoarei biserici a fost atribuit de Primăria comunei Asău prin decizia nr. 7 din 5 martie 1991 în timpul mandatului de primar al domnului Ştefan Potoroacă. De obţinerea autorizaţiei de construire şi întocmirea documentaţiei necesare începerii lucrărilor de construcţie a bisericii s-a ocupat parohul Parohiei Apa Asău, P.C. Preot Bejan Petru. 

         Proiectul bisericii a fost întocmit de către domnii ingineri proiectanţi: Dobreanu Dan şi Bănică Tiberiu.
     Slujba de sfinţire a locului bisericii a fost oficiată cu binecuvântarea Preasfinţitului Eftimie Luca, de către  Preasfinţitul Ioachim Vasluianul, episcop vicar al Episcopiei Romanului. Tot atunci s-a stabilit ca hramul acestei biserici să fie sărbătorit pe 6 august, la Schimbarea la Faţă a Domnului. La această slujbă au participat nu numai enoriaşii viitoarei parohii, ci şi creştinii din împrejurimi.

        Din anul 1998, prin numirea tânărului preot Pădureanu Mihai Cristian ca paroh al nou înfiinţatei parohii, lucrările de construire vor fi continuate de către acesta. În momentul preluării parohiei, construcţia se afla la nivelul fundaţiei.

        Biserica este costruită în plan treflat cu o singură turlă în zona naosului, având următoarele dimensiuni:lungimea 18 metri, lăţimea 10 metri, iar înălţimea de 22 metri. Materialele folosite la ridicarea zidurilor au fost cărămida, betonul armat şi bolţarii din BCA. La acoperirea bisericii s-a folosit tablă zincată. Pe acoperiş au fost ridicate un număr de 5 sfinte cruci confecţioante din inox şi donate de domnul Florin Cheptănuş, care a mai sprijinit şi cu alte ocazii efortul oamenilor de a ridica biserica.
        Locaşul de cult este dotat cu centrală termică pe lemn, încălzirea făcându-se pe toată suprafaţa pardoselei care este din gresie.

       Pictura bisericii a fost realizată între anii  2008 – 2012 cu binecuvântarea Preasfinţitului Ioachim Băcăuanul, vicar al Episcopiei Romanului, în tehnica fresco, de către domnul Roşcan Aurel, după un proiect  realizat de către doamna pictor bisericesc Ardeleanu Ecaterina. La plata lucrărilor de pictură, alături de creştinii parohiei noastre a contribuit în mod substanţial şi Primăria comunei Asău, prin reprezentanţii legali, domnii primari Potoroacă Ştefan şi Rădulescu Constantin.

         Catapeteasma bisericii, din lemn masiv de stejar sculptat, a fost executată de către meşteri populari din zona Mănăstirii Neamţ. Cheltuiala cu manopera catapetesmei a fost suportată de către arhimandrit Epifanie Bulancea de la Mănăstirea Măgura Ocnei. Materialul lemnos a fost donat de către Primăria Asău, în momentul începerii lucrărilor de construcţie a bisericii.Tot de către aceşti meşteri au fost realizate mai târziu şi strănile bisericii donate de credincioşii parohiei.

        În prezent, Parohia cu hramul „Schimbarea la Faţă a Domnului”, din satul Păltiniş, comuna Asău, judeţul Bacău este deservită cu devotament de către părintele iconom Pădureanu Mihai Cristian care s-a ocupat îndeaproape de buna chivernisire a acestui edificiu având sprijinul şi rugăciunile Preasfinţitului Ioachim Băcăuanul, epicop vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului.

         Cimitirul care deserveşte satul Păltiniş are o suprafaţă de 2273 mp şi se află în imediata vecinătate a bisericii. Terenul aferent a fost cumpărat de la diverşi cetăţeni.

           Parohia nu beneficiază de casă parohială şi nici de păduri sau fâneţe.

          În anul 2005 satul Păltiniş a avut de suferit de pe urma inundaţiilor. Atunci, pe lângă gospodăriile oamenilor (şi menţionez cele 6 gospodării luate de apă plus alte nenumărate pagube),  a avut de suferit şi biserica. O parte din terenul destinat cimitirului a fost luat de ape, punând în pericol mormintele din apropiere, iar podul de acces la biserică, proprietatea parohiei, a fost distrus. De atunci şi până în luna ianuarie 2008, când a fost inaugurat noul pod ridicat pe cheltuiala primăriei, morţii satului erau trecuţi prin apă.

        Printre activităţile social culturale şi filantropice desfăşurate de-a lungul anilor în această parohie amintim:

1.    Apariţia unei foi parohiale intitulată “Ortodox în satul meu”,
2.    Concursuri de săniuş pentru copii cu premii,
3.    Atelier de confecţionare a mărţişoarelor şi a felicitărilor cu ocazia venirii primăverii,
4.    Organizarea unui cor cu copiii din sat,
5.    Concursuri de colinde intitulate generic “O, ce veste minunată …”
6.    Oferirea de diverse cadouri cu ocazia Crăciunului,
7.    Oferirea de ajutor copiilor la efectuarea temelor de acasă,
8.    Diverse parteneriate încheiate cu şcolile din zonă pentru promovarea vieţii, dar şi a valorilor tradiţionale bisericeşti,
9.    Sprinul material şi moral acordat oamenilor din sat afectaţi de inundaţiile din anul 2005,
10.    Organizarea de vizite cu creştinii din sat la căminul de bătrâni din oraşul Comăneşti având drept scop oferirea de mese calde,
11.    Vizionarea de filme cu caracter religios,
12.    Sprijin moral şi material acordat familiilor care se confruntă cu diverse lipsuri.

STIRI PE EMAIL


CALENDAR SINAXAR
 
©2016 Protoieria Moineşti - judeţul Bacău. Toate drepturile rezervate.
Web design Bacau si optimizare site - SANNET®.