Protoieria Moinesti   Webmail    

 
PROTOIERIA CUVÂNTUL IERARHULUI PAROHII MĂNĂSTIRI CULTURĂ ŞI
MISIUNE
ASISTENŢĂ
SOCIALĂ
ŞTIRI ADMINISTRAŢIE RESURSE CONTACT
 
 

Sobor de ierarhi, în rugăciune, la mormântul Arhiepiscopului Eftimie Luca
Joi, 4 noiembrie 2021, cinci ierarhi, membri ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, s-au reunit în comuniune de rugăciune la mormântul vrednicului de pomenire Arhiepiscop Eftimie Luca, cu prilejul împlinirii a È™apte ani de la naÈ™terea sa în Cer. Ziua de 4 noiembrie are o rezonanță aparte în calendarul...

mai multe detalii
FACEBOOK

Mărturisitorii Ortodoxiei din Parohia Sfântul Spiridon din Comănești
Prima duminică a Postului Mare reprezintă o zi de mare sărbătoare pentru creÈ™tinii ortodocÈ™i. În această duminică, numită „Duminica Ortodoxiei”, creÈ™tinii ortodocÈ™i marchează triumful dreptei credinÈ›e asupra ereziei iconoclaste È™i asupra tuturor ereziilor, în general. Această zi de sărbătoare a fost instituită de...

mai multe detalii
PAROHIA Pârjol

 BISERICA
Parohie: gradul II – rural, 160 familii + 90 văduvi

Biserica: ,,NaÅŸterea Maicii Domnului” ÅŸi ,,Sfântul Ierarh Nectarie din Eghina”, satul Pârjol, comuna Pârjol.

Data ridicării: 1914 -1930

Data târnosirii: 9 noiembrie 1930

Pictura: 1928-1930

Renovarea picturii: 1995-1997 biserica este repictată de pictorul Elena Rangheţ din Bucureşti

Reparaţii capitale: 1997, 2013
Vizite arhiereÅŸti:
- 9 noiembrie 1930 – PS Lucian Triteanu, sfinÅ£irea bisericii

- 8 septembrie 1997 – PS Eftimie Luca, resfinÅ£irea bisericii

- 17 aprilie 2001 – PS Ioachim Băcăuanul, hirotonia ÅŸi instalarea actualului preot

- 9 noiembrie 2013 – PS Ioachim Băcăuanul, resfinÅ£irea bisericii
PREOT SLUJITOR     

Preot paroh: Constantin Dragomir, născut la 15 aprilie 1973

Studii:
Facultatea de Teologie Ortodoxă Sibiu, promoţia 1999

Anul hirotoniei: 17 aprilie 2001, pe seama parohiei Pârjol

Anul hirotesiei:

9 noiembrie 2013 – iconom
Parohii păstorite: : 2001 –  prezent, parohia Pârjol
Starea civilă: căsătorit

Telefon: 0748 838987
 Satul Pârjol este situat în partea de nord-est a municipiului MoineÅŸti ÅŸi se întinde pe o lungime de 2,5 km pe DJ 156A  pe malul drept al râului Tazlăul Mare. Satul este împărÅ£it în trei părÅ£i distincte: o parte la ÅŸosea, denumită linia I; altă parte, pe un drum paralel spre răsărit, numită linia a II-a; iar a treia parte pe deal. Primii locuitori s-au aÅŸezat pe deal ÅŸi prima denumire a satului a fost DimireÅŸti. Pădurea care înconjura satul a luat foc ÅŸi a pârjolit totul în cale. De la această dată satul se va numi Pârjol. Partea de ÅŸes, unde este acum centrul satului, făcea parte din moÅŸia unui grec al cărui nume nu este cunoscut. Sătenii erau clăcaÅŸi. După împroprietărirea din 1883, în partea de ÅŸes a satului s-au stabilit ÅŸi locuitori din alte părÅ£i.

Locuitorii satului sunt majoritatea creÅŸtini ortodocÅŸi, existând ÅŸi 15 familii de romano-catolici. In ultimii 20 de ani numărul populaÅ£iei a scăzut simÅ£itor, in prezent fiind în sat aproape 50 de case nelocuite.

In sat a existat o biserica mai mică din lemn, in mijlocul cimitirului de astăzi, care a fost mutată în satul TărâÅ£a in anul 1935

ConstrucÅ£ia actualei biserici a început în vara anului 1914, iar sfinÅ£irea s-a făcut la 9 noiembrie 1930 de episcopul Lucian al Romanului.

Planul pentru zidirea bisericii a fost întocmit de fostul preot Ioan Hanganu. Biserica este construită din beton armat, în formă de cruce, cu ÅŸapte turle cepiforme (trei mari ÅŸi patru mai mici). Stilul în care s-ar putea încadra construcÅ£ia este cel moldovenesc cu influenţă rusească. Catapeteasma a fost pictată în anul 1928 de pictorul ierodiacon Ghelasie Hulubaru. Icoanele împărăteÅŸti ale Mântuitorului ÅŸi Maicii Domnului, sunt o copie după cele pictate de renumitul pictor Nicolae Grigorescu, care se află la muzeul mănăstirii Agapia.

În decursul timpului, biserica a suferit mai multe înnoiri ÅŸi reparaÅ£ii. Între anii 1995 ÅŸi 1997 s-a refăcut pictura în totalitate. În aceeaÅŸi perioadă s-a realizat faÅ£ada în praf de piatră, s-au îmbrăcat turlele cu tablă ÅŸi s-au schimbat crucile ruginite cu altele de inox. In septembrie 1997, biserica a fost resfinÅ£ită de către PS Episcop Eftimie al Romanului.

În anul 2004 au început lucrările la casa praznicală ÅŸi s-au finalizat în 2006. ConstrucÅ£ia are în faţă o turlă în care s-a montat un  clopot pentru cimitir.

În anul 2007 s-a pavat biserica cu marmură ÅŸi doi ani mai târziu s-a montat centrala termică.

 

În anul 2010 s-a înălÅ£at o troiţă octogonală, împodobită cu pictură, pe locul sfintei mese a vechii biserici; s-a achiziÅ£ionat un policandru cu 30 de lumini din Grecia ÅŸi s-a recondiÅ£ionat policandrul vechi.

În anul 2011 au fost înlocuite ferestrele ÅŸi uÅŸile bisericii.

În perioada martie-noiembrie 2013 a fost refăcută sfânta masă: s-a aÅŸezat o placă nouă ÅŸi s-a placat piciorul cu marmură. Totodată s-a instalat o catapeteasmă nouă din stejar sculptat, păstrându-se icoanele vechi, s-au schimbat strana icoanei argintate a Maicii Domnului ÅŸi scaunul arhieresc, s-a făcut o strană pentru icoana Sf. Nectarie din Eghina (pictată la Mănăstirea Copou – IaÅŸi) ÅŸi o ramă pentru icoana Maicii Domnului – PortăriÅ£a, obiecte executate de meÅŸteri sculptori din localitatea GrumăzeÅŸti, judeÅ£ul NeamÅ£.

În data de 9 noiembrie 2013 are loc resfinÅ£irea bisericii ÅŸi aÅŸezarea celui de-al doilea hram, la propunerea ÅŸi cu binecuvântarea PS Ioachim Băcăuanul, fiind ziua pomenirii Sf. Nectarie din Eghina precum ÅŸi ziua bisericii (se împlinesc 83 de ani de la prima sfinÅ£ire din 9 noiembrie 1930).

Biserica este amplasată la 150 de metri de drumul judeÅ£ean. La intrare se află clopotniÅ£a, iar în spatele bisericii este cimitirul, întreaga incintă fiind în suprafaţă totală de 9740 mp.

Biserica nu deţine obiecte din metale preţioase sau obiecte de patrimoniu.

Parohia nu are casă parohială.

Dintre preoÅ£ii care au slujit la aceasta biserica putem enumera pe următorii: pr. Ioan Hanganu (-1927), pr. Vasile Bujor (1927-1968) pr. Nicolae Dragomir (1968-2013) ÅŸi pr. Constantin Dragomir (2001 până în prezent).

STIRI PE EMAIL


CALENDAR SINAXAR
 
©2016 Protoieria Moineşti - judeţul Bacău. Toate drepturile rezervate.
Web design Bacau si optimizare site - SANNET®.