Sobor de ierarhi, în rugăciune, la mormântul Arhiepiscopului Eftimie Luca
Joi, 4 noiembrie 2021, cinci ierarhi, membri ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, s-au reunit în comuniune de rugăciune la mormântul vrednicului de pomenire Arhiepiscop Eftimie Luca, cu prilejul împlinirii a șapte ani de la nașterea sa în Cer.
Ziua de 4 noiembrie are o rezonanță aparte în calendarul evenimentelor care...
Mărturisitorii Ortodoxiei din Parohia Sfântul Spiridon din Comănești
Prima duminică a Postului Mare reprezintă o zi de mare sărbătoare pentru creștinii ortodocși. În această duminică, numită „Duminica Ortodoxiei”, creștinii ortodocși marchează triumful dreptei credințe asupra ereziei iconoclaste și asupra tuturor ereziilor, în general. Această zi de sărbătoare a fost instituită de Sfântul Patriarh Metodie al...
Satul Nadişa este situat în partea de N.E. a jud. Bacău, între dealurile Boşotenilor şi Strugari. Se întinde pe o lungime de 1,5 km. Pe drumul ce vine din direcţia Tescani, de la locul niâumit ,,la Troiţă” şi până la locul numit ,,la Han”. Pe uliţele întortocheate ale acestei aşezări sunt case ce datează de aproximativ 250 de ani.Numele satului, după informaţiile culese de la unii bătrâni, ar deriva de la numele unui boier ce se numea Nadiş.
Biserica cu hramul ,,Sf. Nicolae” este construită în anul 1905, pe locul unei vechi biserici, a cărei origine se pierde în negura timpului. Ea a fost construită în întregime din contribuţia enoriaşilor, pe furci de stejar, cu pereţii sipcuiţi pe ambele părţi. Este acoperită cu tablă albă zincată, fiind lucrată în vechiul stil moldovenesc, cu pronaos , naos şi altar. Are trei turle, una mai mare deasupra naosului şi două mai mici.
Pereţii interiori nu sunt pictaţi ci numai văruiţi. Pictura catapetesmei este executată de pictorul Nae Orăşanu din Râmnicu Sărat, în anul 1905 – anul construirii bisericii.
Clopotele şi toaca sunt instalate în clopotniţa de deasupra porţilor de la intrare în curtea bisericii. Biserica a suferit o serie de reparaţii mai mici în anul 1918, iar în 1940 i s-a făcut o reparaţie capitală. În anul 1952 i se adaugă patru contraforţi de sprijin din beton, cu legături de fier în pereţii laterali. În anul 1964 i s-a făcut o altă reparaţie capitală cu contribuţia enoriaşilor şi cu o donaţie din partea Episcopiei Romanului.
Din informaţiile culese de la bătrânii satului, dintre preoţii care au păstorit înainte de anul 1882, avem preotul Ştefan Nicolau, din a cărei activitate se cunoaşte numai întreţinerea şi reparaţia vechii biserici. Apoi găsim numele preotilor Ioan Mirica din 1882 până în 1935; pr. Traian Vlasie – 1935-1963; pr. Pr. M. Puşcalău – 1964-1966; pr. Ioan Sărăcuţu; pr. Adrian Cărăuşu, pr. Cucoş Mihai, pr. Ion Muntean,pr. Scorţanu Costică, iar din septembrie 1994 şi până în prezent – pr. Ciprian Lăzăroiu.
ISTORICUL BISERICII FILIALE ,,SF. ARHANGHELI MIHAIL SI GAVRIIL” DIN COMUNA STRUGARI Satul Strugari este filială a parohiei Nadişa, aşezat pe vale , între dealurile Nadişei şi Cetăţuiei, întinzându-se pe o lungime de 2 km. Numele satului vine de la un oarecare ,,strugarul” care ar fi pus bazele aşezării pe aceste locuri.
Biserica este construită în jurul anului 1905, pe locul unei biserici mai vechi, prin contribuţia exclusivă a enoriaşilor. Este lucrată în acelaşi stil moldovenesc, cu două turnuri mari la mijloc şi patru turnuleţe mai mici – două deasupra intrării şi două deasupra Sf.Altar. Între anii 70 şi 80 biserica a ars în întregime. Prin grija preotului Adrian Cărăuşu, s-a pornit o nouă biserică din cărămidă, fiind înzestrată cu toate cele necesare de la unele din mănăstirile şi bisericile din ţară. În anul 2000, a fost construită şi o clopotniţă în cutrea bisericii, prin purtarea de grijă a unui fiu al satului – Rusu Costică.. S-a mai scimbat catapeteasma, iconostasele, tronul arhieresc, cu aceste ocazii fiind făcute şi diferite reparaţii interoâiore şi exterioare.