Protoieria Moinesti   Webmail    

 
PROTOIERIA CUVÂNTUL IERARHULUI PAROHII MĂNĂSTIRI CULTURĂ ŞI
MISIUNE
ASISTENŢĂ
SOCIALĂ
ŞTIRI ADMINISTRAŢIE RESURSE CONTACT
 
 

Sobor de ierarhi, în rugăciune, la mormântul Arhiepiscopului Eftimie Luca
Joi, 4 noiembrie 2021, cinci ierarhi, membri ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, s-au reunit în comuniune de rugăciune la mormântul vrednicului de pomenire Arhiepiscop Eftimie Luca, cu prilejul împlinirii a șapte ani de la nașterea sa în Cer. Ziua de 4 noiembrie are o rezonanță aparte în calendarul evenimentelor care...

mai multe detalii
FACEBOOK

Mărturisitorii Ortodoxiei din Parohia Sfântul Spiridon din Comănești
Prima duminică a Postului Mare reprezintă o zi de mare sărbătoare pentru creștinii ortodocși. În această duminică, numită „Duminica Ortodoxiei”, creștinii ortodocși marchează triumful dreptei credințe asupra ereziei iconoclaste și asupra tuturor ereziilor, în general. Această zi de sărbătoare a fost instituită de Sfântul Patriarh Metodie al...

mai multe detalii
PAROHIA Micleasca

BISERICA
Parohie: categoria 3 urban-120  familii
Biserica 1: „Naşterea Sfântul Ioan Botezătorul ” din Municipiul Moineşti- cartier Micleasca
Data ridicării: 1999-2004
Data târnosirii:
Pictura: tehnica fresco- pictor Ion Cernat
Renovarea picturii:
Reparaţii capitale ale bisericii:


Vizite arhiereşti:
1999- P.S. Ioan al Harghitei
                               2006- P.S. Ioachim Băcăuanul,
                              22.04. 2012 -P.S. Ioachim Băcăuanul -sfințirea bisericii
PREOT PAROH     
Preot: Palade Vasile, născut- 17.03.1951
Studii: Facultatea de Teologie „Dumitru Stăniloaie” – Iaşi, promoţia 1994
            Seminarul:
            Facultatea: licenţiat-1999
Studii postuniversitare:
Anul hirotoniei: 1992, 30 octombrie
Anul hirotesiei: iconom 22 aprilie 2012
Parohii păstorite:
- Rânceni – Vaslui
- Boşoteni – 1994-1995
- Băsăşti – 1995-1999
- Şesuri – 1999
- Micleasca – 1999-prezent
Starea civilă: căsătorit, 11 copii
Telefon: 0234364341




 

Parohia Sfântul Ioan Botezătorul s-a înființat în anul 1999, luna ianuarie. Sfințirea locului pentru noua biserică a avut loc pe 23 mai 1999 fiind săvârșită de către Presfințitul Ioan Sălăjan, Episcop de Harghita și Covasna alături de  preot paroh Palade Vasile și un sobor numeros de preoți.

Prima dată s-a construit demisolul, unde s-a săvârșit Sfânta Liturghie timp de șapte ani. În această perioadă s-au strâns materiale de construcție, material lemnos din esență de stejar, brad și pin.

Biserica s-a construit din lemn, pe temelie de beton armat, peste care s-au adăugat izolație din carton și smoală. Peste bârne de stejar și salcâm, s-au ridicat prisme în diametru de 20x20 cm, ansamblate în cozi de rândunică, până la inălțimea de 4 m. Acoperișul are o înălțime de 3 m, prevăzut cu o turlă de 7 m. Biserica a fost acoperită cu tablă zincată de 0,4 m. Catapeteasma s-a confecționat din lemn de stejar, sculptat de domnul Șolomonea Vasile. Strănile și doua iconostase s-au efectuat din lemn de stejar și au fost sculptate de domnul Ciortan Simion.

Sfânta Masă are lățimea de 1,5 metri și lungimea de 2m, zidita din beton și placată cu marmură.

În dreptul Sfântului Altar s-a construit un veșmântar cu dimensiunile de 2x2m, prevăzut cu o ușă din lemn de brad.

Policandrele Bisericii au fost cumpărate din Grecia; cel mare are 250 de becuri, iar policandrele mai mici câte 50 de becuri fiecare.

Biserica conține și un balcon interior de 6x4 m, având scările în formă de melc, construite din metal și placate cu lemn, prevăzute cu balustradă din metal îmbrăcat cu lemn.

În biserică au fost montate instalații de gaze, electricitate și apă potabilă.

De asemenea, s-au construit un Iconostas pentru Icoana Maicii Domnului și pentru Strana Arhierească,  sculptate de către Domnul Ioan Mareș. Icoana Maicii Domnului a fost ămbrăcată cu aur si argint la Humulești, Neamț.

Parohia Micleasca cu hramurile ,,Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul” și ,,Izvorul Tamăduirii” aparține de Protopopiatul Moinești, Biserica fiind situată în partea de răsărit a Municipiului Moinești, alături având cimitir propriu.

În Biserică se săvârșește  Sfânta Liturghie de 15 ani.  Prima Sfântă Liturghie a fost săvârșită în ziua Sfântului Spiridon, în anul 1999 de preotul paroh Palade Vasile.

Parohia Micleasca are în componență 100 de familii ortodoxe.

Un eveniment important al parohiei a fost Sfințirea noii Biserici de către Preasfințitul Episcop Ioachim Bacăuanul în primăvara anului 2012.

Alături de biserică s-a ridicat un corp de clădire având la parter o casă de prăznuire iar la etajul acesteia o casă parohială.

Articol de la sfințire 22 aprilie 2012

Preasfinţitul Ioachim Băcăuanul a fost întâmpinat de tinerii moineşteni cu tradiţionalul colac cu sare şi cu flori, după care a oficiat slujba de târnosire, înconjurat de un sobor de preoţi din Protopopiatul Moineşti. „Această zi este o sărbătoare deosebită, un paşte unic al acestei biserici şi ne bucurăm pentru aceasta, întrucât adăugăm în lanţul de mărgăritare sfinte al acestui oraş încă un lăcaş închinat lui Dumnezeu, o poartă a cerului şi un loc unde ne întâlnim euharistic cu Dumnezeu şi facem experienţa trăirii cu El. Să ne rugăm la Dumnezeu ca să prelungească binecuvântarea pe care o trimite peste altarul acesta şi în altarele sufletelor voastre, pentru că fiecare trebuie să fie conştient că este un templu al Duhului Sfânt“, a spus Preasfinţitul Ioachim Băcăuanul. Piatra de temelie a  noii biserici a fost aşezată în anul 1999 de către Înalt Preasfinţitul  Arhiepiscop Ioan al Episcopiei Covasnei şi Harghitei. Părintele paroh Vasile Palade, cu sprijinul credincioşilor, a construit demisolul bisericii, unde a început a sluji din ziua Sfântului Spiridon a anului 1999, când s-a oficiat şi prima Sfântă Liturghie. În anul 2003, au reînceput lucrările de edificare a bisericii din lemn de stejar şi din brad, construită în stil moldovenesc, cu o turlă deasupra naosului. În interior, pereţii au fost tencuiţi şi împodobiţi cu pictură neobizantină, pe frescă, după care au fost confecţionate stranele, catapeteasma şi mobilierul. Exteriorul a fost îmbrăcat în lambriu de lemn de brad, iar faţada a fost pictată în frescă. Din anul 2007, în cadrul ansamblului eclesial a fost iniţiat proiectul de zidire a unui aşezământ social-filantropic.

„Ctitorii sunt mucenici într-o lume fără persecuţie“

După slujba de sfinţire, Preasfinţitul Părinte Ioachim Băcăuanul a săvârşit Sfânta Liturghie, pe un podium special amenajat lângă sfântul lăcaş. După Sfânta Evanghelie, Preasfinţia Sa a rostit un cuvânt de învăţătură în care a explicat înţelesurile duhovniceşti ale pericopei evanghelice despre încredinţarea lui Toma.  Ierarhul le-a explicat credincioşilor că mai înaltă decât cunoaşterea prin simţuri este cunoaşterea spirituală, prin credinţa care vine din auzire şi înţelegere duhovnicească, nu neapărat din atingere şi vedere trupească. La finalul slujbei, părintele paroh Vasile Palade a prezentat un raport succint despre modul în care au evoluat lucrările la noua biserică, iar părintele protopop Costel Mareş a mulţumit Preasfinţitului Părinte Ioachim Băcăuanul pentru participarea la acest moment istoric pentru comunitatea moineşteană. „Astăzi nu este simplu să ridici un lăcaş de închinare, din cauza greutăţilor de toate felurile, însă atunci când găseşti oameni deosebiţi, oameni care te pot sprijini, cum sunt şi cei de aici, de la Moineşti, totul devine parcă mai uşor. Sfinţirea unei biserici este coroana de biruinţă asupra tuturor încercărilor, necazurilor, provocărilor, ispitelor care pot apărea de-a lungul ridicării unui sfânt lăcaş. Astăzi (n.r. duminică, 22 aprilie) ne bucurăm împreună, dar privim şi în urmă şi dăm slavă lui Dumnezeu, Maicii Domnului şi Sfântului Ioan Botezătorul pentru că ne-au ajutat să ducem la bun sfârşit această lucrare de anvergură. Ctitorii sunt mucenici într-o lume fără persecuţie, pentru că se aseamănă cu mucenicii, prin jertfă. Jertfim pe altarul dragostei noastre faţă de Dumnezeu, de multe ori, timpul nostru liber şi bunăstarea noastră materială“, a spus  părintele Costel Mareş, protopopul Protopopiatului Moineşti. Pentru eforturile pe care le-a depus la ridicarea sfântului lăcaş şi pentru jertfelnicia misionară, părintele paroh Vasile Palade a fost hirotesit iconom.

STIRI PE EMAIL


CALENDAR SINAXAR
 
©2016 Protoieria Moineşti - judeţul Bacău. Toate drepturile rezervate.
Web design Bacau si optimizare site - SANNET®.