Sobor de ierarhi, în rugăciune, la mormântul Arhiepiscopului Eftimie Luca
Joi, 4 noiembrie 2021, cinci ierarhi, membri ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, s-au reunit în comuniune de rugăciune la mormântul vrednicului de pomenire Arhiepiscop Eftimie Luca, cu prilejul împlinirii a șapte ani de la nașterea sa în Cer.
Ziua de 4 noiembrie are o rezonanță aparte în calendarul evenimentelor care...
Mărturisitorii Ortodoxiei din Parohia Sfântul Spiridon din Comănești
Prima duminică a Postului Mare reprezintă o zi de mare sărbătoare pentru creștinii ortodocși. În această duminică, numită „Duminica Ortodoxiei”, creștinii ortodocși marchează triumful dreptei credințe asupra ereziei iconoclaste și asupra tuturor ereziilor, în general. Această zi de sărbătoare a fost instituită de Sfântul Patriarh Metodie al...
BISERICA Parohie: categoria II urban – 382 familii Biserica 1: „Sfinţii Voievozi” din Lucăceşti Data ridicării: 1850 Data târnosirii: Pictura: 1958 – pictor Bucătaru Renovarea picturii: 2000 – pictor Elena Rangheţ Reparaţii capitale ale bisericii: 1998 – 2001
Vizite arhiereşti: 1997 – P.S. Eftimie, sfinţire Aşezământ social 2001 – P.S. Ioachim Băcăuanul, resfinţirea bisericii
PREOŢI SLUJITORI Preot: Constantin Adrian, născut 02.03.1966 Studii: Seminarul Teologic Ortodox Cluj-Napoca, 1982 – 1987 Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloaie” Iaşi, promoţia 2003 Studii postuniversitare: Anul hirotoniei: 1987 pe seama parohiei Văleni- Huşi Anul hirotesiei: 1997 – iconom stavrofor Parohii păstorite: Parohia Văleni – Huşi, 1987 – 1995 Parohia „Sfinţii Voievozi” Lucăceşti, 1995 până în prezent Starea civilă: căsătorit, 2 copii Telefon- fax: 0234362624, 0745614204
Aşezarea Lucăceşti este atestată documentar încă din anul 1459, la început fiind moşie închinată Mănăstirii Bistriţa.
Actuala biserică din zid a fost construită între anii 1847 – 1850, pe locul unei mai vechi biserici din lemn. În decursul timpului a suferit mai multe reparaţii: 1877, 1907, 1924, 1928, 1970.
Cea mai importantă lucrare de reabilitare a bisericii Sfinţii Voievozi Lucăceşti a fost între anii 1998 – 2000, după ce în 1996 a fost construit aşezământul social filantropic, sfinţit în anul 1997 de P.S. Episcop Eftimie. Biserica a fost reparată interior – exterior, lărgit pridvorul, stolărie metalică nouă, pardoseală din gresie, încălzire centrală, aer condiţionat, catapeteasmă şi mobilier din lemn de stejar, pictură în tehnica „fresco”, policandre aurite, vitralii. Sfinţirea locaşului a avut loc în iulie 2001 de către P.S. Arhiereu Vicar Ioachim.
În inventarul Parohiei Sfinţii Voievozi Lucăceşti intră şi casa parohială donată în anul 1922 de către P.C. Preot Alexandru Antohi şi soţia Ecaterina. La casa parohială au fost efectuate lucrări de consolidare, reparaţii interioare şi exterioare, împrejmuiri, în perioada 1996 – 2008. A fost lărgită curtea principală şi s-a plantat o livadă de pomi fructiferi, în special meri.
Biserica are cimitir parohial cu o vechime de aproximativ 150 de ani.
În anul 1887, Parohia Sfinţii Voievozi avea un număr de 75 familii. În timp numărul acestora a crescut. Actualmente, după fracţionarea în două rânduri, parohia are un număr de 263 familii şi 107 singuri.
Cel mai vechi preot cunoscut pe la anii 1775 a fost Vasile Crăciun. Acesta a avut 3 copii care au fost pe rând preoţi în Lucăceşti: Petre Crăciun, Constantin Crăciun şi Ioan Crăciun.
Din 1877 până în 1935, la această biserică a slujit vrednicul de pomenire preotul Alexandru Antohi care a lăsat o importantă zestre. Au urmat preoţii: Apostolescu Ion, Boeru Ioan, Popescu Ioan, Pintilie Vasile, iar din august 1995 Adrian Constantin.
Documentele consemneaza si o serie de cantareti bisericesti, care au slujit la aceasta biserica:Ioan Craciun, Zaharia Craciun, Dimitrie Catana, Spiridon Antohi, Constantin Gavriliu, Gheorghe Cucuta, Grigore Dascalescu, Ioan Finica si Groapa Ioan.
Dintre epitropi amintim:Ioan Avramescu, Ion Zaharia, Ion Ilie Avram, Ghita Craciun, Vasile Ef. Vasai, Nicolae Jalba, Costica Vasai , Vasile Avramescu, Neculai Doboseriu, ultimii fiind Ailincai Gh. Vasile si Budaca Vasile.Unii dintre acestia s-au implicat in mod activ la derularea activitatilor administrative si gospodaresti supartand din cheltuiala proprie unele lucrari de reparatii, intretinere si dotare a locasului de cult.
Parohia Sfinţii Voievozi Lucăceşti nu deţine bunuri de patrimoniu. Tot ceea ce a fost valoros (cărţi, obiecte de cult) au fost depuse la Mănăstirea Bogdana.
Terenurile, 6 hectare, fâneţe sau islaz sunt de categoria a III-a, aproximativ jumătate fiind degradate de alunecările de teren şi păşunatul excesiv.
În cadrul comunitatii functioneaza din anul 2002 Asociatia ,,Sfintii Voievozi”, initiata de preotul Adrian Constantin, organizatie ce desfasoara activitati social –culturale, de sprijinire a persoanelor defavorizate, a tinerilor lipsiti de posibilitati materiale, a varstnicilor aflati in dificultate. In acest sens , din noiembrie 2011 functioneaza in comunitatea Lucacesti Asezamantul ,,Sfintii Voievozi”, unde sunt ingrijiti un numar de 34 de batrani dintre care majoritatea provin din Moinesti si imprejurimi.