Protoieria Moinesti   Webmail    

 
PROTOIERIA CUVÂNTUL IERARHULUI PAROHII MĂNĂSTIRI CULTURĂ ŞI
MISIUNE
ASISTENŢĂ
SOCIALĂ
ŞTIRI ADMINISTRAŢIE RESURSE CONTACT
 
 

Sobor de ierarhi, în rugăciune, la mormântul Arhiepiscopului Eftimie Luca
Joi, 4 noiembrie 2021, cinci ierarhi, membri ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, s-au reunit în comuniune de rugăciune la mormântul vrednicului de pomenire Arhiepiscop Eftimie Luca, cu prilejul împlinirii a È™apte ani de la naÈ™terea sa în Cer. Ziua de 4 noiembrie are o rezonanță aparte în calendarul...

mai multe detalii
FACEBOOK

Mărturisitorii Ortodoxiei din Parohia Sfântul Spiridon din Comănești
Prima duminică a Postului Mare reprezintă o zi de mare sărbătoare pentru creÈ™tinii ortodocÈ™i. În această duminică, numită „Duminica Ortodoxiei”, creÈ™tinii ortodocÈ™i marchează triumful dreptei credinÈ›e asupra ereziei iconoclaste È™i asupra tuturor ereziilor, în general. Această zi de sărbătoare a fost instituită de...

mai multe detalii
PAROHIA Lucăceşti

BISERICA
Parohie: categoria II urban – 382 familii
Biserica 1: „SfinÅ£ii Voievozi” din LucăceÅŸti
Data ridicării: 1850
Data târnosirii:
Pictura: 1958 – pictor Bucătaru
Renovarea picturii: 2000 – pictor Elena RangheÅ£
ReparaÅ£ii capitale ale bisericii: 1998 – 2001

Vizite arhiereÅŸti: 1997 – P.S. Eftimie, sfinÅ£ire AÅŸezământ social
                               2001 – P.S. Ioachim Băcăuanul, resfinÅ£irea bisericii

PREOÅ¢I SLUJITORI     
Preot: Constantin Adrian, născut 02.03.1966
Studii:
            Seminarul Teologic Ortodox Cluj-Napoca, 1982 – 1987
            Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloaie” IaÅŸi, promoÅ£ia 2003
Studii postuniversitare:
Anul hirotoniei: 1987 pe seama parohiei Văleni- Huşi
Anul hirotesiei: 1997 – iconom stavrofor
Parohii păstorite: Parohia Văleni – HuÅŸi, 1987 – 1995
                                 Parohia „SfinÅ£ii Voievozi” LucăceÅŸti, 1995 până în prezent
Starea civilă: căsătorit, 2 copii
Telefon- fax: 0234362624, 0745614204
AÅŸezarea LucăceÅŸti este atestată documentar încă din anul 1459, la început fiind moÅŸie închinată Mănăstirii BistriÅ£a.

Actuala biserică din zid a fost construită între anii 1847 – 1850, pe locul unei mai vechi biserici din lemn. În decursul timpului a suferit mai multe reparaÅ£ii: 1877, 1907, 1924, 1928, 1970.

Cea mai importantă lucrare de reabilitare a bisericii SfinÅ£ii Voievozi LucăceÅŸti  a fost între anii 1998 – 2000, după ce în 1996 a fost construit aÅŸezământul social filantropic, sfinÅ£it în anul 1997 de P.S. Episcop Eftimie. Biserica a fost reparată interior – exterior, lărgit pridvorul, stolărie metalică nouă, pardoseală din gresie, încălzire centrală, aer condiÅ£ionat, catapeteasmă ÅŸi mobilier din lemn de stejar, pictură în tehnica „fresco”, policandre aurite, vitralii. SfinÅ£irea locaÅŸului a avut loc în iulie 2001 de către P.S. Arhiereu Vicar Ioachim.

În inventarul Parohiei SfinÅ£ii Voievozi LucăceÅŸti intră ÅŸi casa parohială donată în anul 1922 de către P.C. Preot Alexandru Antohi ÅŸi soÅ£ia Ecaterina. La casa parohială au fost efectuate lucrări de consolidare, reparaÅ£ii interioare ÅŸi exterioare, împrejmuiri, în perioada 1996 – 2008. A fost lărgită curtea principală ÅŸi s-a plantat o livadă de pomi fructiferi, în special meri. 

Biserica are cimitir parohial cu o vechime de aproximativ 150 de ani.

În anul 1887, Parohia SfinÅ£ii Voievozi avea un număr de 75 familii. În timp numărul acestora a crescut. Actualmente, după fracÅ£ionarea în două  rânduri, parohia are un număr de 263 familii ÅŸi 107 singuri.

Cel mai vechi preot cunoscut pe la anii 1775 a fost Vasile Crăciun. Acesta a avut 3 copii care au fost pe rând preoÅ£i în LucăceÅŸti: Petre Crăciun, Constantin Crăciun ÅŸi Ioan Crăciun.

Din 1877 până în 1935, la această biserică a slujit vrednicul de pomenire preotul Alexandru Antohi care a lăsat o importantă zestre. Au urmat preoÅ£ii: Apostolescu Ion, Boeru Ioan, Popescu Ioan, Pintilie Vasile, iar din august 1995 Adrian Constantin.

Documentele consemneaza si o serie de cantareti bisericesti, care au slujit la aceasta biserica:Ioan Craciun, Zaharia Craciun, Dimitrie Catana, Spiridon Antohi, Constantin Gavriliu, Gheorghe Cucuta, Grigore Dascalescu, Ioan Finica si Groapa Ioan.

Dintre epitropi amintim:Ioan Avramescu, Ion Zaharia, Ion Ilie Avram, Ghita Craciun, Vasile Ef. Vasai, Nicolae Jalba, Costica Vasai , Vasile Avramescu, Neculai Doboseriu, ultimii fiind Ailincai  Gh. Vasile si Budaca Vasile.Unii dintre acestia s-au implicat in mod activ la derularea activitatilor administrative si gospodaresti supartand din cheltuiala proprie unele lucrari de reparatii, intretinere si dotare a locasului de cult.

Parohia Sfinţii Voievozi Lucăceşti nu deţine bunuri de patrimoniu. Tot ceea ce a fost valoros (cărţi, obiecte de cult) au fost depuse la Mănăstirea Bogdana.

Terenurile, 6 hectare, fâneÅ£e sau islaz sunt de categoria a III-a, aproximativ jumătate fiind degradate de alunecările de teren ÅŸi păşunatul excesiv.

În cadrul comunitatii functioneaza din anul 2002  Asociatia ,,Sfintii Voievozi”, initiata de preotul Adrian Constantin, organizatie ce desfasoara activitati social –culturale, de sprijinire a persoanelor defavorizate, a tinerilor lipsiti de posibilitati materiale, a varstnicilor aflati in dificultate. In acest sens , din noiembrie 2011 functioneaza in comunitatea Lucacesti  Asezamantul ,,Sfintii Voievozi”, unde sunt ingrijiti un numar de 34 de batrani dintre care majoritatea provin din Moinesti si imprejurimi.

STIRI PE EMAIL


CALENDAR SINAXAR
 
©2016 Protoieria Moineşti - judeţul Bacău. Toate drepturile rezervate.
Web design Bacau si optimizare site - SANNET®.