Sobor de ierarhi, în rugăciune, la mormântul Arhiepiscopului Eftimie Luca
Joi, 4 noiembrie 2021, cinci ierarhi, membri ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, s-au reunit în comuniune de rugăciune la mormântul vrednicului de pomenire Arhiepiscop Eftimie Luca, cu prilejul împlinirii a È™apte ani de la naÈ™terea sa în Cer.
Ziua de 4 noiembrie are o rezonanță aparte în calendarul...
Mărturisitorii Ortodoxiei din Parohia Sfântul Spiridon din Comănești
Prima duminică a Postului Mare reprezintă o zi de mare sărbătoare pentru creÈ™tinii ortodocÈ™i. În această duminică, numită „Duminica Ortodoxiei”, creÈ™tinii ortodocÈ™i marchează triumful dreptei credinÈ›e asupra ereziei iconoclaste È™i asupra tuturor ereziilor, în general. Această zi de sărbătoare a fost instituită de...
BISERICA Parohie: categoria –II urban, 846 familii Biserica 1: „NaÅŸterea Maicii Domnului” din cartierul Lăloaia, oraÅŸul ComăneÅŸti Data ridicării: 1908 – 1928 Data târnosirii: 08.09.1928 Pictura: 1928, executată de pictorul C. Emil Ionescu din Bacău, în ulei Renovarea picturii: 1974 ÅŸi 1990 ReparaÅ£ii capitale ale bisericii: 1950 – s-au legat în fier doi pereÅ£i crăpaÅ£i la cutremur 1966 – tencuială la exterior 1998 – acoperiÅŸ nou din tablă de aluminiu 2000 – restaurat faÅ£ada Vizite arhiereÅŸti: 1974 – P.S. Partenie Ciopron 2005 – P.S. Ioachim Băcăuanul
PREOÅ¢I SLUJITORI Preot paroh: Lungu Georgel, născut 10.06.1966 Studii: Seminarul Teologic M-rea NeamÅ£ – promoÅ£ia 1989 Facultatea de Teologie ortodoxă „Dumitru Stăniloaie” IaÅŸi – promoÅ£ia 1994 Studii postuniversitare: Anul hirotoniei: 1994, 8 noiembrie Anul hirotesiei: Parohii păstorite: Lăloaia Starea civilă: căsătorit, 2 copii Telefon: 0234356293
Preot slujitor: Ungureanu Sorinel, născut 04.09.1956 Studii: Liceul Teoretic ComăneÅŸti – promoÅ£ia 1975 Facultatea de Teologie Sibiu – promoÅ£ia 1983 Anul hirotoniei – 1983, 26 octombrie Parohii păstorite – Asău 1983 – 1999 Lăloaia 1999 – prezent Starea civilă – căsătorit, 2 copii Telefon: 0234373051
Cartierul Lăloaia este situat în partea de vest a oraÈ™ului ComaneÈ™ti, jud. Bacău, amplasat pe terasele inferioare È™i mijlocii, pe partea dreaptă a râului TrotuÈ™. Numele lui vine de la muntele Lăloaia, la poalele căruia se află aÈ™ezat. El se întinde pe o lungime de 3 km de-a lungul È™oselei naÈ›ionale GhimeÈ™ - OneÈ™ti, cu uliÈ›e înguste fiind o aÈ™ezare muntoasă. Locuitorii cartierului sunt în majoritate de religie ortodoxă, numai 1-2% fiind de alte confesiuni. OcupaÈ›ia principală a oamenilor a fost de muncitori minieri, forestieri, petroliÈ™ti sau crescători de animale (astăzi pensionari), în prezent puÈ›ini mai au un loc de muncă, mulÈ›i tineri fiind plecaÈ›i în străinătate.
Biserica parohială, cu hramul „NaÈ™terea Maicii Domnului” a fost construită între anii 1908-1928, de către antreprenorii italieni VicenÈ›iu È™i Nardi. Mai înainte, în satul Lăloaia a existat o altă biserică cu hramul „Sfântul Nicolae” construită în anul 1870 È™i care s-a dărâmat, pe locul ei contruindu-se o troiță. Biserica actuală este construită din piatră, în formă de cruce, cu o lungime de 26 de metri È™i o lălÈ›ime de 10 m, tencuită în exterior în praf de piatră, cu ocniÈ›e pictate. Are un aspect frumos, fiind împodobită cu două turle de zid, cea de la intrare fiind clopotniÈ›a.
Biserica a fost construită din contribuÈ›ia credincioÈ™ilor. Pictura bisericii este în ulei fiind executată de către pictorul C. Emil Ionescu din oraÈ™ul Bacău în anul 1928, este în stare mediocră È™i nu reprezintă o valoare artistică deosebită. A fost restaurată (spălată) înte anii 1985-1991, în timpul păstoririi preotului Vasile Acostăchioaie, când s-a refăcut È™i catapeteasma, împodobindu-se cu foiță de aur È™i s-au pictat ocniÈ›ele exterioare. Catapeteasma este din lemn de stejar, sculptată cu ajur de Ioan MancaÈ™, din oraÈ™ul Roman în 1927.
Icoanele de la catapeteasmă ÅŸi anume: Icoanele ÎmpărăteÅŸti, Sfânta Treime, Cina cea de Taină ÅŸi Maica Domnului au fost pictate la ChiÅŸinău de pictorul I. Passcov în 1927. Pictura murală a bisericii este în stare mediocră ÅŸi nu are valoare artistică deosebită.
Biserica are tot mobilierul È™i obiectele necesare pentru exercitarea cultului È™i nu deÈ›ine obiecte preÈ›ioase, de o valoare artistică deosebită sau de patrimoniu. Cele mai vechi obiecte sunt: un sfânt Potir È™i un sfânt Disc, un Chivot – toate din 1928 È™i câteva cărÈ›i de cult – Mineie din perioada interbelică. Din rândul preoÈ›ilor care au păstorit această Parohie amintim: pr. Ghiță Hanganu, pr. Gheorghe GrigoraÈ™, pr. Vasile Acostăchioaie, pr. Georgel Lungu, pr. Sorinel Ungureanu. În rândul cântăreÈ›ilor parohiei se înscriu: Neculai Hanganu, Vasile Pricopie, Adrian Èšuglea, Mircea Ciobanu, iar dintre epitropi amintim: Despa Vasile, Darie Simion, Toloacă Vasile.
Casa praznicală a parohiei dotată cu bucătărie proprie, are o sală specială în care se oficiază parastasele È™i pomenirile pentru cei adormiÈ›i cât È™i agapele creÈ™tine cu ocazia hramului bisericii È™i altor sărbători mari È™i praznicele la înmormântări sau cu alte ocazii pentru cei adormiÈ›i.
Parohia are cimitir propriu situat în imediata vecinătate a bisericii. În Parohie îÈ™i desfășoară activitatea È™i AsociaÈ›ia Oastea Domnului, care organizează adunări de rugăciune duminica È™i în alte sărbători după-amiaza, într-o sală special amenajată în casa praznicală din curtea bisericii. În prezent parohia are un număr de 826 familii (inclusiv văduvii).