Protoieria Moinesti   Webmail    

 
PROTOIERIA CUVÂNTUL IERARHULUI PAROHII MĂNĂSTIRI CULTURĂ ŞI
MISIUNE
ASISTENŢĂ
SOCIALĂ
ŞTIRI ADMINISTRAŢIE RESURSE CONTACT
 
 

Sobor de ierarhi, în rugăciune, la mormântul Arhiepiscopului Eftimie Luca
Joi, 4 noiembrie 2021, cinci ierarhi, membri ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, s-au reunit în comuniune de rugăciune la mormântul vrednicului de pomenire Arhiepiscop Eftimie Luca, cu prilejul împlinirii a È™apte ani de la naÈ™terea sa în Cer. Ziua de 4 noiembrie are o rezonanță aparte în calendarul...

mai multe detalii
FACEBOOK

Mărturisitorii Ortodoxiei din Parohia Sfântul Spiridon din Comănești
Prima duminică a Postului Mare reprezintă o zi de mare sărbătoare pentru creÈ™tinii ortodocÈ™i. În această duminică, numită „Duminica Ortodoxiei”, creÈ™tinii ortodocÈ™i marchează triumful dreptei credinÈ›e asupra ereziei iconoclaste È™i asupra tuturor ereziilor, în general. Această zi de sărbătoare a fost instituită de...

mai multe detalii
PAROHIA IlieÅŸti

BISERICA
Parohie: categoria 3 rural – 153 familii
Biserica 1: „Sfântul Dimitrie Izvorâtorul de Mir”, satul IlieÅŸti, com. Ardeoani
Data ridicării: 1892 
Data târnosirii: necunoscută
Pictura: inexistentă   
Renovarea picturii:
ReparaÅ£ii capitale ale bisericii: 1996 – extinderea bisericii

Vizite arhiereÅŸti:
6 august 2009 – P.S. Ioachim Băcăuanul

Biserica 2: „SfinÅ£ii ÎmpăraÅ£i Constantin ÅŸi Elena” – în construcÅ£ie
Data ridicării: piatra de temelie 2002

PREOT SLUJITOR  
Preot paroh: Nicoale Dan Pădureanu, născut 07.06.1975
Studii:
            Liceul Industrial ComăneÅŸti, promoÅ£ia 1993
            Facultatea: Facultatea de Teologie Ortodoxă IaÅŸi – promoÅ£ia 1999
            Studii postuniversitare:
Anul hirotoniei: 2000 pe seama Parohiei PăltiniÅŸ – Asău
Anul hirotesiei: 2007 – iconom 
Parohii păstorite:    2000 – 2004: Parohia PăltiniÅŸ
                                2004 – prezent: Parohia IlieÅŸti
Starea civilă: căsătorit, 2 copii  
Telefon:
0740177298




Satul IlieÅŸti este situat în partea de est a municipiului MoineÅŸti ÅŸi se întinde pe o suprafaţă de 3 km. Comunitatea are o biserică ortodoxă ÅŸi o ÅŸcoală. Locuitorii sunt romani de religie ortodoxă. OcupaÅ£ia lor principală este agricultura. Numărul enoriaÅŸilor este de 153 familii din care 49 sunt văduvi sau văduve. Denumirea de IlieÅŸti se zice că s-ar trage de la niÅŸte boieri cu numele de Ilie care deÅ£ineau aceste meleaguri iar locuitorii împroprietăriÅ£i mai târziu au format satul IlieÅŸti.

Cercetând arhiva bisericii am descoperit că satul ar exista de pe vremea lui Ștefan cel Mare. De atunci se păstrează pe culmea dealului Movila lui Burcel.

Biserica din sat este construită în anul 1892, din lemn, în formă de corabie pe temelie de piatră. În exterior este căptuÅŸită cu scândură. Privită din exterior biserica are un aspect simplu împodobită cu un turn în care sunt aÅŸezate clopotele. Biserica este construită de meÅŸteri necunoscuÅ£i sub directa îndrumare a pr. Ioan Procopie. Stilul în care s-ar încadra construcÅ£ia este cel moldovenesc.

În interior biserica este văruită, catapeteasma este din stejar, starea ei actuală este mediocră. Pictura predominată de culori inchise neÅŸtiindu-se numele pictorului.  În jurul bisericii se află cimitirul. Pe lângă cele menÅ£ionate mai sus în parohia IlieÅŸti prin buna-voinÅ£a unor oameni ai satului în anul 2002 s-a turnat temelia unei noi biserici cu hramul „Sf. ÎmpăraÅ£i Constantin ÅŸi Elena”.  În anul 2005 s-a demarat construcÅ£ia noii biserici.

La această parohie au slujit următorii preoţi: pr. Lascăr, pr. Misăilă Gheorghe, pr.V. Schirliu, pr. Burlacu Samuel, pr. Antonie Mitică, pr. Comănescu Titi. Din anul 2004 a fost numit ca pr. Paroh Pădureanu Nicolae Dan.

Parohia Ilieşti deţine 1 ha teren arabil.

STIRI PE EMAIL


CALENDAR SINAXAR
 
©2016 Protoieria Moineşti - judeţul Bacău. Toate drepturile rezervate.
Web design Bacau si optimizare site - SANNET®.