Protoieria Moinesti   Webmail    

 
PROTOIERIA CUVÂNTUL IERARHULUI PAROHII MĂNĂSTIRI CULTURĂ ŞI
MISIUNE
ASISTENŢĂ
SOCIALĂ
ŞTIRI ADMINISTRAŢIE RESURSE CONTACT
 
 

Sobor de ierarhi, în rugăciune, la mormântul Arhiepiscopului Eftimie Luca
Joi, 4 noiembrie 2021, cinci ierarhi, membri ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, s-au reunit în comuniune de rugăciune la mormântul vrednicului de pomenire Arhiepiscop Eftimie Luca, cu prilejul împlinirii a șapte ani de la nașterea sa în Cer. Ziua de 4 noiembrie are o rezonanță aparte în calendarul evenimentelor care...

mai multe detalii
FACEBOOK

Mărturisitorii Ortodoxiei din Parohia Sfântul Spiridon din Comănești
Prima duminică a Postului Mare reprezintă o zi de mare sărbătoare pentru creștinii ortodocși. În această duminică, numită „Duminica Ortodoxiei”, creștinii ortodocși marchează triumful dreptei credințe asupra ereziei iconoclaste și asupra tuturor ereziilor, în general. Această zi de sărbătoare a fost instituită de Sfântul Patriarh Metodie al...

mai multe detalii
PAROHIA Hăineala

Adresa: comuna Pârjol, Bacău
Pr. paroh: Vasiloiu Ionel




Satul Hăineala aparţine de comuna Pârjol din judeţul Bacău. În prezent componenţa administrativă a comunei Pârjol este de 9 sate: Pârjol, Hăineala, Băseşti, Băhnăşeni, Tărâţa, Câmpeni, Pustiana, Hemeieni şi Bărneşti.

Satul Hăineala este situat pe un boţ de deal, pe malul drept al apei Tazlăului, despărţit de satul Băseşti prin pârâul Slatina.

Familia în perioada contemporană continuă tradiţiile sănătoase ale familiei româneşti bazată pe dragoste, pe sprijin şi ajutor reciproc. Ca şi în celelalte zone ale ţării, familiile satului Hăineala se întemeiază cu accepţiune reciprocă pentru o muncă cinstită, pentru întemeierea unui cămin model.

Satul Hăineala se înscrie in aceleaşi coordonate ale spiritualităţii româneşti, al unei lumi de muncitori, care-şi lucrau totul cu mâinile lor, de la haine la locuinţe şi locaşuri de închinare în care cu evlavie îşi plecau genunchiul, se botezau, se cununau, se mărturiseau şi se împărtăşeau. Toţi locuitorii satului sunt de religie ortodoxă. Parohia Hăineala nu a cunoscut în istoria ei nici o influienţă străină de crezul ortodox, pe care din generaţie în generaţie l-au mărturisit şi l-au dovedit cu fapta credinţei lor.

În această Biserică au slujit de-a lungul timpului următorii preoţi: Pr. Hagimă Gheorghe, Pr. Hagimă Adrian, Pr. Ielisei, Pr. Palade Vasile şi în prezent Pr. Purcaru Gheorghe Ionuţ.

Biserica este construită între anii 1957 – 1960. Construcţia Bisericii a început la 20 Iulie 1957 de către parohul parohiei Băseşti Hagimă Gheorghe împreună cu locuitorii satului Hăineala, iar la 5 Iunie 1960 a fost sfinţită de Episcopul Partenie Ciopron, înconjurat fiind de către P.C. Arhimandrit Emilian Birdaş, vicarul Sfintei Episcopii a Romanului şi Huşilor, de către P.C. Protoiereu N. Mocanu al Protoieriei Moineşti.

Biserica este construită în formă de Cruce cu două turnuleţe în faţă şi un laminator. La poartă are o clopotniţă unde se află clopotele. Materialul din care a fost construită este lemn de stejar.Este lucrată de constructorul Constantin Dascălu din satul Bucşeşti, comuna Poduri. Stilul este cel moldovenesc şi este construită cu contribuţia enoriaşilor.Catapeteasma este lucrată din lemn de tei de N. Mărean din Ludaşi. Pictura catapetesmei este făcută de pictorul N. Cristea din Peatra Neamţ.

Biserica este înzestrată cu cele necesate cultului şi poartă hramul ,,Sfânta Cuvioasa Parascheva”. Această Biserică a fost filială a parohiei Băseşti, până în septembrie 1998, iar de la această dată se găseşte sub îngrijirea şi conducerea preotului paroh Purcaru Gheorghe Ionuţ. În anul 2008, Parohia Hăineala are un număr de 83 de familii.

În anul 1999, Pr. Paroh Purcaru Gheorghe Ionuţ împreună cu Consiliul Parohial şi enoriaşii din sat, au început reparaţia interioară şi exterioară a Bisericii cu tencuială în interior, pictură, catapeteasma restaurată, înzestrarea cu străni în toată Biserica şi mobilier nou. Pictura a fost realizată în tempera de pictorul Ronghet Traian.

În anul 2001 s-au terminat lucrările de reparaţii, iar la data de 18 Noiembrie 2001 s-a sfinţit Biserica de către Prea Sfinţitul Arhiereu Vicar Ioachim Băcăuanul, înconjurat de P.C. Protoiereu Todeancă Petre şi un numeros sobor de preoţi.

În Octombrie 2007, a apărut, cu binecuvântarea Prea Sfinţitului Ioachim Băcăuanul, Arhiereu Vicar al Episcopiei Romanului, primul număr al revistei ,,Biruinţa Creştină” – revista Parohiei Hăineala, redactată de preot Purcaru Gheorghe Ionuţ. Colectivul redacţional este alcătuit din: Pr. Purcaru Ionuţ, Pr. Purcaru Ioana Dana, profesor Mihalache Dan, profesor Vărvăriciu Irinel, educatoare Mazilu Aurica şi epitropul Simion Constantin.

STIRI PE EMAIL


CALENDAR SINAXAR
 
©2016 Protoieria Moineşti - judeţul Bacău. Toate drepturile rezervate.
Web design Bacau si optimizare site - SANNET®.