Protoieria Moinesti   Webmail    

 
PROTOIERIA CUVÂNTUL IERARHULUI PAROHII MĂNĂSTIRI CULTURĂ ŞI
MISIUNE
ASISTENŢĂ
SOCIALĂ
ŞTIRI ADMINISTRAŢIE RESURSE CONTACT
 
 

Sobor de ierarhi, în rugăciune, la mormântul Arhiepiscopului Eftimie Luca
Joi, 4 noiembrie 2021, cinci ierarhi, membri ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, s-au reunit în comuniune de rugăciune la mormântul vrednicului de pomenire Arhiepiscop Eftimie Luca, cu prilejul împlinirii a È™apte ani de la naÈ™terea sa în Cer. Ziua de 4 noiembrie are o rezonanță aparte în calendarul...

mai multe detalii
FACEBOOK

Mărturisitorii Ortodoxiei din Parohia Sfântul Spiridon din Comănești
Prima duminică a Postului Mare reprezintă o zi de mare sărbătoare pentru creÈ™tinii ortodocÈ™i. În această duminică, numită „Duminica Ortodoxiei”, creÈ™tinii ortodocÈ™i marchează triumful dreptei credinÈ›e asupra ereziei iconoclaste È™i asupra tuturor ereziilor, în general. Această zi de sărbătoare a fost instituită de...

mai multe detalii
PAROHIA Hăineala

Adresa: comuna Pârjol, Bacău
Pr. paroh: Vasiloiu Ionel
Satul Hăineala aparÅ£ine de comuna Pârjol din judeÅ£ul Bacău. În prezent componenÅ£a administrativă a comunei Pârjol este de 9 sate: Pârjol, Hăineala, BăseÅŸti, Băhnăşeni, TărâÅ£a, Câmpeni, Pustiana, Hemeieni ÅŸi BărneÅŸti.

Satul Hăineala este situat pe un boÅ£ de deal, pe malul drept al apei Tazlăului, despărÅ£it de satul BăseÅŸti prin pârâul Slatina.

Familia în perioada contemporană continuă tradiÅ£iile sănătoase ale familiei româneÅŸti bazată pe dragoste, pe sprijin ÅŸi ajutor reciproc. Ca ÅŸi în celelalte zone ale ţării, familiile satului Hăineala se întemeiază cu accepÅ£iune reciprocă pentru o muncă cinstită, pentru întemeierea unui cămin model.

Satul Hăineala se înscrie in aceleaÅŸi coordonate ale spiritualităţii româneÅŸti, al unei lumi de muncitori, care-ÅŸi lucrau totul cu mâinile lor, de la haine la locuinÅ£e ÅŸi locaÅŸuri de închinare în care cu evlavie îÅŸi plecau genunchiul, se botezau, se cununau, se mărturiseau ÅŸi se împărtăşeau. ToÅ£i locuitorii satului sunt de religie ortodoxă. Parohia Hăineala nu a cunoscut în istoria ei nici o influienţă străină de crezul ortodox, pe care din generaÅ£ie în generaÅ£ie l-au mărturisit ÅŸi l-au dovedit cu fapta credinÅ£ei lor.

În această Biserică au slujit de-a lungul timpului următorii preoÅ£i: Pr. Hagimă Gheorghe, Pr. Hagimă Adrian, Pr. Ielisei, Pr. Palade Vasile ÅŸi în prezent Pr. Purcaru Gheorghe IonuÅ£.

Biserica este construită între anii 1957 – 1960. ConstrucÅ£ia Bisericii a început la 20 Iulie 1957 de către parohul parohiei BăseÅŸti Hagimă Gheorghe împreună cu locuitorii satului Hăineala, iar la 5 Iunie 1960 a fost sfinÅ£ită de Episcopul Partenie Ciopron, înconjurat fiind de către P.C. Arhimandrit Emilian BirdaÅŸ, vicarul Sfintei Episcopii a Romanului ÅŸi HuÅŸilor, de către P.C. Protoiereu N. Mocanu al Protoieriei MoineÅŸti.

Biserica este construită în formă de Cruce cu două turnuleÅ£e în faţă ÅŸi un laminator. La poartă are o clopotniţă unde se află clopotele. Materialul din care a fost construită este lemn de stejar.Este lucrată de constructorul Constantin Dascălu din satul BucÅŸeÅŸti, comuna Poduri. Stilul este cel moldovenesc ÅŸi este construită cu contribuÅ£ia enoriaÅŸilor.Catapeteasma este lucrată din lemn de tei de N. Mărean din LudaÅŸi. Pictura catapetesmei este făcută de pictorul N. Cristea din Peatra NeamÅ£.

Biserica este înzestrată cu cele necesate cultului ÅŸi poartă hramul ,,Sfânta Cuvioasa Parascheva”. Această Biserică a fost filială a parohiei BăseÅŸti, până în septembrie 1998, iar de la această dată se găseÅŸte sub îngrijirea ÅŸi conducerea preotului paroh Purcaru Gheorghe IonuÅ£. În anul 2008, Parohia Hăineala are un număr de 83 de familii.

În anul 1999, Pr. Paroh Purcaru Gheorghe IonuÅ£ împreună cu Consiliul Parohial ÅŸi enoriaÅŸii din sat, au început reparaÅ£ia interioară ÅŸi exterioară a Bisericii cu tencuială în interior, pictură, catapeteasma restaurată, înzestrarea cu străni în toată Biserica ÅŸi mobilier nou. Pictura a fost realizată în tempera de pictorul Ronghet Traian.

În anul 2001 s-au terminat lucrările de reparaÅ£ii, iar la data de 18 Noiembrie 2001 s-a sfinÅ£it Biserica de către Prea SfinÅ£itul Arhiereu Vicar Ioachim Băcăuanul, înconjurat de P.C. Protoiereu Todeancă Petre ÅŸi un numeros sobor de preoÅ£i.

În Octombrie 2007, a apărut, cu binecuvântarea Prea SfinÅ£itului Ioachim Băcăuanul, Arhiereu Vicar al Episcopiei Romanului, primul număr al revistei ,,BiruinÅ£a CreÅŸtină” – revista Parohiei Hăineala, redactată de preot Purcaru Gheorghe IonuÅ£. Colectivul redacÅ£ional este alcătuit din: Pr. Purcaru IonuÅ£, Pr. Purcaru Ioana Dana, profesor Mihalache Dan, profesor Vărvăriciu Irinel, educatoare Mazilu Aurica ÅŸi epitropul Simion Constantin.

STIRI PE EMAIL


CALENDAR SINAXAR
 
©2016 Protoieria Moineşti - judeţul Bacău. Toate drepturile rezervate.
Web design Bacau si optimizare site - SANNET®.