Protoieria Moinesti   Webmail    

 
PROTOIERIA CUVÂNTUL IERARHULUI PAROHII MĂNĂSTIRI CULTURĂ ŞI
MISIUNE
ASISTENŢĂ
SOCIALĂ
ŞTIRI ADMINISTRAŢIE RESURSE CONTACT
 
 

Sobor de ierarhi, în rugăciune, la mormântul Arhiepiscopului Eftimie Luca
Joi, 4 noiembrie 2021, cinci ierarhi, membri ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, s-au reunit în comuniune de rugăciune la mormântul vrednicului de pomenire Arhiepiscop Eftimie Luca, cu prilejul împlinirii a șapte ani de la nașterea sa în Cer. Ziua de 4 noiembrie are o rezonanță aparte în calendarul evenimentelor care...

mai multe detalii
FACEBOOK

Mărturisitorii Ortodoxiei din Parohia Sfântul Spiridon din Comănești
Prima duminică a Postului Mare reprezintă o zi de mare sărbătoare pentru creștinii ortodocși. În această duminică, numită „Duminica Ortodoxiei”, creștinii ortodocși marchează triumful dreptei credințe asupra ereziei iconoclaste și asupra tuturor ereziilor, în general. Această zi de sărbătoare a fost instituită de Sfântul Patriarh Metodie al...

mai multe detalii
PAROHIA Goioasa

BISERICA
Parohie: categoria 1 rural – 450 familii
Biserica 1: „Sfântul Dumitru” Goioasa – veche
Data ridicării: 1837
Data târnosirii: 1957
Pictura: catapeteasma şi icoane aplicate pe pereţi – pictor Constantin Teodororiu
Renovarea picturii:
Reparaţii capitale ale bisericii:
1927
1956 – 1957, 2017

Biserica 2:
„Sfântul Dumitru” Goioasa – nouă
Data ridicării: 1993 – 2004
Data târnosirii: – 24 iulie 2016
Pictura: în curs de pictare, tehnica fresco

Vizite arhiereşti:
1957 – P.S. Teofil Herineanul
1991 – P.S. Eftimie Luca
1998 – P.S. Eftimie Luca

2016 - IPS Ioachim

PREOŢI SLUJITORI     
Preot: Constantin Motoca
Studii:     Școala de cântăreți bisericești Roman  1995-19998
                Liceul Grigore Moisil-Bacău - 2005


Studii universitare:  Facultatea de Teologie OVIDIUS Constanța
Anul hirotoniei: 2015  -  9 august
Anul hirotesiei:
Parohii păstorite: Cetățuia
Starea civilă: căsătorit,  doi copii
Telefon: 0742 689 431




Biserica veche cu hramul Sfântul Dimitrie a fost construită în anul 1837, prin strădania preotului Andrei ajutat de puţinii credincioşi ce alcătuiau enoria. Ca material, s-a întrebuinţat lemn de molid, pereţii fiind lipiţi cu lut interior și exterior acoperită cu şindrilă, având ca pardoseală, lespezi de piatră. În formă de cruce cu o mică turlă deasupra pronaosului ce servea drept clopotniţă, construcţia e simplă şi de mici proporţii.

În anul 1870 preotul Elefterie Bânţu, i-a făcut reparaţii capitale adaugându-i un mic pridvor în partea de sud şi acoperind-o cu draniţă. În anul 1814, preotul Gheorghe Bânţu, ajutat de mai mulţi credincioşi, a înlocuit lespezile de la pardoseală, cu scânduri de brad, a aplicat mai multe icoane pe pereţi şi a construit o clopotniţă la intrarea în cimitirul din jurul bisericii, unde a mutat clopotul din turla. În anii 1927-1928, tot preotul Ghorghe Bânţu i-a făcut reparaţii generale, a procurat un al doilea clopot, a construit un şopron şi o magazie. În anul 1956 a fost nevoie să se repare acoperişul datorită faptului că se strecura apa la grinzile de la dolii, ceea ce face necesară înlocuirea acestora, şi astfel s-au făcut reparaţii radicale. S-a modificat poziţia pridvorului, fixându-se în prelungirea pronaosului, mărindu-se astfel suprafaţa bisericii. Turla s-a construit în formă octagonală deasupra naosului, pereţii în exterior s-au tencuit cu mortar de  var și nisip, iar în interior s-au revopsit în gri. Stilul în care s-ar putea încadra construcţia este cel moldovenesc. Biserica nu este monument istoric şi nu reprezintă o valoare arhitecturală. În această biserică au slujit următorii preoţi: Andrei, Petre Bânţu, Elefterie Bânţu şi Gheorghe Bânţu până în anul 1933, când despărţindu-se Goioasa de parohia Agăş la care a rămas să slujească mai departe, în parohia nou înfiinţată în anul 1933, a fost numit preotul  Gheorghe Bânţu care a slujit până la pensionare, în octombrie 1985, când a fost numit noul preot Viorel Anăstăsoaie, fiul satului, venit prin transfer de la parohia Teliucului Inferior, judeţul Hunedoara, şi care funcţionează până în prezent, iar ca dascăli de strană enumerăm pe Elefterie Huluță, Canea Vasile, Lareuț Petrică, Lemnaru Dobrică și actualul Comanac Iulian.
Dintre epitropi amintim pe Alexandru Merlușcă, Dumitru Matei, Simion Croitoru, Toader Ignat și Olaru Dumitru, iar cei prezenți sunt Niță Valentin și Spoială Costică.

În ziua de 5 mai 1991 este sfinţit locul noului locaş de cult de către P.S. Episcop Eftimie, iar în anul 1992 este turnată fundaţia până la cota 0. În anul 1993 pe data de 5 iulie începe zidirea bisericii noi prin strădania enoriaşilor care durează până în anul 2004. Pereţii bisericii sunt construiţi din cărămidă cu miez de beton în interior, stil moldovenesc, cu două turle, una deasupra pridvorului unde este montat și noul clopot, iar alta pe naos, fiind acoperită cu tablă zincată. Mobilierul interior este confecţionat din lemn de stejar de către meşteri locali. În partea de nord a bisericii noi s-a construit o nouă casă praznicală prevazută cu pivniţă, camară, bucătărie, două săli de mese, camere la etaj, unde este amplasată şi biblioteca parohială. Cimitirul parohial aparţine cultului ortodox şi se află în jurul bisericii vechi şi noi, fiind împrejmuit, mormintele fiind amplasate după plan, respectându-se aliniamentul adecvat. Parohia Goioasa a avut în folosinţă 4 hectare de pădure si 4,5 hectare teren arabil plus fânaţ potrivit actelor de la arhiva parohială, care în anul 1953 au fost trecute la primaria comunei Agăş. În anul 1991 s-au depus actele pentru retrocedarea acestor suprafeţe de teren dar nici până în prezent parohia nu a intrat in posesia lor.

Din anul 1995 satul Ciobănuş şi Leorzeni care aparţineau parohiei Goioasa au făcut corp comun cu satul Straja din parohia Asău şi s-a înfiinţat o noua parohie.

În anul 1998 în partea de sud-vest a satului Diaconeşti aparţinând parohiei Goioasa prin aprobarea Episcopiei Romanului s-a înfiinţat mânăstirea cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”. Actualmente parohia, potrivit datelor statistice, este în scădere raportând la cei botezați și la cei decedați în ultimii cinci ani. Ca număr de familii sunt între 380-400, iar ca număr de credincioși sunt circa 1200-1400. Mulți sunt plecați în alte țări pentru un loc de muncă.

Activitatea  religioasă reprezentând slujbele specifice cultului ortodox sunt oficiate  de preotul paroh Anăstăsoaie Viorel ajutat de colaboratorul principal  cântăreţul, Comanac Iulian. Epitropia, Consiliul si Comitetul Parohial sprijină cu simţ de răspundere activitatea administrativ-gospodărească, şi social filantropică în cadrul parohiei şi în afara ei la centrele sociale, spitale, azile şi închisori.

Material bibliografic

  • “Cartea de aur” a parohiei Goioasa, comuna Agăş, judeţul Bacău
  • Dosar nr. 3 – “Episcopia Romanului cuprinzând inventarierea bunurilor de valoare istorica – documentara a bisericii din Goioasa.v
  • Valea Trotuşului – Enciclopedie, de Corneliu Stoica, pag. 512.
STIRI PE EMAIL


CALENDAR SINAXAR
 
©2016 Protoieria Moineşti - judeţul Bacău. Toate drepturile rezervate.
Web design Bacau si optimizare site - SANNET®.