Protoieria Moinesti Webmail    

 
PROTOIERIA CUVÂNTUL IERARHULUI PAROHII MĂNĂSTIRI CULTURĂ ŞI
MISIUNE
ASISTENŢĂ
SOCIALĂ
ŞTIRI ADMINISTRAŢIE RESURSE CONTACT
 
 

Scrisoare pastorală la Sărbătoarea Învierii Domnului nostru Iisus Hristos 2020
  Iubitului nostru cler, cinului monahalşi tuturor dreptmăritorilor creştini din aceastăde Dumnezeu păzită şi binecuvântată eparhie,har, milă şi pace de la Îndurătorul Dumnezeu,iar de la noi părintească dragoste!             Iubiţii mei, fii și fiice duhovniceşti, Hristos a...

mai multe detalii
FACEBOOK

Hristos, Paștele nostru!
Slăvitul Praznic împărătesc al Învierii Domnului, ne găsește anul acesta, pe mulți dintre noi, cu inimile îndurerate, cu lacrimi în ochi și cu multă tristețe în suflete. Am fi dorit să fim împreuna cu cei dragi, în comuniune liturgică cu cei din comunitate, cuminecandu-ne cu Sfântul Trup și Sânge al Domnului Hristos în cadrul...

mai multe detalii
PAROHIA Frumoasa

BISERICA
Parohie: categoria 2 rural- 350 familii
Biserica 1: „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil ” din Frumoasa
Data ridicării: 1986
Data târnosirii: 1986
Pictura:
Renovarea picturii:

Reparaţii capitale ale bisericii:

Vizite arhiereşti:

PREOT SLUJITOR     

Preot: Purcaru Gheorghe Ionuţ, născut 05.01.1976
Studii:
           Seminarul Teologic „Sfântul Gheorghe” din Roman – promoţia 1997
           Facultatea de Teologie din Târgovişte – promoţia 2006, licenţiat – 2008
           Facultatea de Psihologie şi Ştiinţele educaţiei, din cadrul Universităţii „Pro Humanitas” Bucureşti – promoţia 2006
Studii postuniversitare: -
Anul hirotoniei: 1998, 1 septembrie pe seama parohiei Hăineala
Anul hirotesiei: 2000, iconom
Parohii păstorite: 1998-2008, parohia Hăineala
Starea civilă: căsătorit, 2 copii
Telefon: 0234361548, 0742914973
Autor al revistei „Biruinţa creştină”
   Satul Frumoasa este situat în partea de NV a județului Bacău și se întinde pe o lungime de circa 6 km pe albia apei Tazlăul Mare, de-a lungul șoselei Roznov-Moinești, având ulițe înguste, fiind așezare veche, după cum spun bătrânii de pe timpul Sfântului Ștefan cel Mare.

   În 1960, fostul preot paroh Ioan Nicolau relatează că locuitorii satului erau români de religie ortodoxă în proporție de 30%, iar restul de 70% erau de religie romano-catolică. Această proporție este și astăzi. Majoritatea locuitorilor ortodocși erau muncitori forestieri, restul fiind agricultori. Dintre aceștia cca 15% se ocupau cu olăritul. Numărul enoriașilor ortodocși era de 1129 de suflete iar romano-catolici cca 2000 de suflete. În afara de ocupația principală menționată, locuitorii ortodocși ai satului de etnie rromă se mai ocupau și cu muzica instrumentală pe care o practicau cu ocazia nunților, a petrecerilor și manifestațiilor artistice.

   Bătrânii satului păstrează portul popular, iar tineretul îmbracă costumul național cu ocazia diferitelor manifestări artistice, desfășurate la Căminul cultural.


   Referitor la istoricul bisericii parohiale se pot menționa câteva date  
extrase din documentele păstrate la Arhivele Naționale Bacău între anii 1894-1972 culese de preotul Ion Popescu.

   Fosta biserică din Frumoasa a fost construită în anul 1803 de către diaconul Gheorghe Popescu după cum reiese din însemnarea făcută pe Sfânta Evanghelie de către preotul Constantin Bobulescu, slujitor la Biserica Sfinții Trei Ierarhi din Iași și care menționează că a găsit această însemnare pe diferite cărți de cult, în anul 1919.

   Biserica fusese construită din lemn de brad (bârne cioplite pe patru părți încheiate în cheutori) pe temelie de piatră, în formă de corabie, acoperită cu șindrilă. Biserica privită în exterior avea un aspect simplu și plăcut. Avea un turn din lemn de mici dimensiuni, cu un clopot de 60kg. Arhitectul este necunoscut. Stilul în care s-ar încadra această biserică este cel bizantin.

   Catapeteasma era din lemn de tei în care erau așezate icoane cu pictură veche, aproape ștearsă, fondul predominant fiind roșu deschis.
   Chipurile ctitorilor nu erau zugrăvite, reparații la biserică fiind făcute în anul 1890 la acoperiș și o tăbănuire la pridvor, în 1919, când s-au făcut ferestrele, totul pe cheltuiala enoriașilor.

   Biserica a ars în totalitate în anul 1980 și s-a construit o altă biserică pe locul fostei biserici în anul 1983.
   Până în 1 noiembrie 2008 biserica din Frumoasa a fost filie a Parohiei Balcani, după această dată fiind parohie de sine stătătoare, având ca preot paroh pe pr. Purcaru Gheorghe-Ionuț.
   În anul 2009, s-a ridicat pe cheltuiala parohiei gardul de 500m, care împrejmuiește cele două cimitire, fiind realizat din piatră de Slănic Moldova și fier forjat, precum și porțile de la intrare în curtea bisericii și în cimitire.

   În prezent, se lucrează la finalizarea așezământului social-filantropic și a casei parohiale.
   Preoții cunoscuți care au slujit în parohia Balcani și în biserica filială Frumoasa au fost: în anul 1918, preotul Constantin Neculai, în anul 1919 un preot călugăr Acatrinei Epifanie, din 1920 până în 1924 un alt preot călugăr Moroșanu Paisie. Apoi, timp de 46 de ani, preot (o bună bucată de vreme și învățător) Nicolau Ioan. Din 1970 până în anul 1983, preotul Popescu Ion, din 1983-2008 a slujit preotul Sandu Romeo, iar de când s-a înființat parohia Frumoasa, din 2008 până în prezent, slujește preotul paroh Purcaru Gheorghe-Ionuț.

   Parohia are 2 cimitire. Unul este situat în jurul bisericii și este în formă rotundă, împrejmuit cu gard din piatră și plasă, având 818 mp, și datează din 1864.
   Cel de-al doilea cimitir este situat peste drum de biserică, este împrejmuit cu gard din piatră și plasă și are o suprafață de 3849 mp.


   Profilul actual al parohiei
   În prezent, parohia Frumoasa are 300 de familii din care 130 de familii sunt de etnie rromă.
   Din anul 2008, de la numirea pr. Purcaru Gheorghe-Ionuț ca preot slujitor al acestei parohii, periodic se desfășoară activități catehetice, activități educaționale cu tinerii parohiei cu scopul dobândirii unor abilitați si dezvoltării armonioase a personalităţii acestora, activități de consiliere educațională a tinerilor, numeroase activități filantropice de întrajutorare a familiilor nevoiașe, înființarea bibliotecii parohiale, continuarea obiceiurilor tradiționale cu prilejul Anului Nou si Crăciun cum ar fi Colindele si Steaua, înființarea și editarea revistei parohiei „Cuvântul care zidește”, înființarea Comitetului de femei al parohiei, care se implică activ în activitățile gospodărești și social-filantropice la nivelul parohiei. 

   În anul 2013, copiii din parohie au mers gratuit în pelerinajul organizat la Mănăstirea Petru-Vodă, Mănăstirea Paltin, Mănăstirea Agapia, Mănăstirea Văratec, Mănăstirea Sihla, Mănăstirea Sihăstria și ulterior, în același an, parohia a organizat un pelerinaj gratuit pentru adulți la Mănăstirea Neamț, Mănăstirea Agapia, Mănăstirea Secu și Mănăstirea Petru-Vodă.                                                                                                
 Anual, enoriașii merg în pelerinaje la mânăstirile din țară.    

                                              
    Tot in anul 2013, cu ajutorul Bunului Dumnezeu, a Maicii Domnului, a P.S. Ioachim Băcăuanul și a preoților de la Parohia Trifești, județul Neamț, a fost adusă spre închinare, la rugămintea enoriașilor parohiei Frumoasa, icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la Trifești.

         

STIRI PE EMAIL


CALENDAR SINAXAR
 
©2016 Protoieria Moineşti - judeţul Bacău. Toate drepturile rezervate.
Web design Bacau si optimizare site - SANNET®.