Protoieria Moinesti   Webmail    

 
PROTOIERIA CUVÂNTUL IERARHULUI PAROHII MĂNĂSTIRI CULTURĂ ŞI
MISIUNE
ASISTENŢĂ
SOCIALĂ
ŞTIRI ADMINISTRAŢIE RESURSE CONTACT
 
 

Sobor de ierarhi, în rugăciune, la mormântul Arhiepiscopului Eftimie Luca
Joi, 4 noiembrie 2021, cinci ierarhi, membri ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, s-au reunit în comuniune de rugăciune la mormântul vrednicului de pomenire Arhiepiscop Eftimie Luca, cu prilejul împlinirii a șapte ani de la nașterea sa în Cer. Ziua de 4 noiembrie are o rezonanță aparte în calendarul evenimentelor care...

mai multe detalii
FACEBOOK

Mărturisitorii Ortodoxiei din Parohia Sfântul Spiridon din Comănești
Prima duminică a Postului Mare reprezintă o zi de mare sărbătoare pentru creștinii ortodocși. În această duminică, numită „Duminica Ortodoxiei”, creștinii ortodocși marchează triumful dreptei credințe asupra ereziei iconoclaste și asupra tuturor ereziilor, în general. Această zi de sărbătoare a fost instituită de Sfântul Patriarh Metodie al...

mai multe detalii
PAROHIA Enăcheşti

BISERICA
Parohie: categoria III  rural, 233 familii
Biserica: „Sfânta Cuvioasă Parascheva” – Enăcheşti, Bereşti-Tazlău
Data ridicării: 1930
Data târnosirii: 1935
Pictura: pictor N.  Damian
Renovarea picturii:  1994 -  I.D.Comanac
Reparaţii capitale ale bisericii: 1977.

Vizite arhiereşti:    

- 1977, 1978, 1980, 1995 – P.S. Eftimie
- 2001, mai – Arhiereu Vicar Ioachim Băcăuanul
- 2002, martie – Arhiereu Vicar Ioachim Băcăuanul – aducerea de la Iaşi a veşmântului Sfintei Cuvioase Parascheva
- 2011, 4 octombrie– Preasfinţitul Ioachim Băcăuanul (sfinţirea Aşezământului Social Sfântul Dimitrie cel Nou”)

PREOTI  SLUJITORI
Preot paroh:
Cernat Nicolae
Studii:
            Seminarul Teologic „Sf. Gheorghe” Roman, promoţia 2003
            Facultatea de Teologie „D. Stăniloaie” Iaşi, promoţia 2008
Studii postuniversitare: Master, Facultatea de Teologie Iaşi, promoţia 2010
Anul hirotoniei: 2014, 18 mai pe seama Parohiei „Cuvioasa Parascheva” Enăcheşti
Anul hirotesiei:
Starea civilă: căsătorit, 1 copil
Telefon: 0757303167
Biserica

În Enăcheşti se află şi biserica parohială cu hramul Sfânta Cuvioasă Parascheva. Noua biserică a fost construită în anul 1930 pe locul unei biserici de lemn care se pare că a fost mutată undeva în zona Berzunţi, intrând astfel în şirul „bisericilor călătoare” dar văduvind comunitatea şi satul Enăcheşti de un patrimoniu care s-ar fi păstrat mai bine şi ar fi avut poate valoarea celui păstrat în satele vecine (Prisaca şi Bereşti). Din păcate nu se păstrează (sau nu avem ştiinţă despre) nici un document care să facă lumină în această problemă care este până la urmă şi una de identitate; nici biserica veche, nici vreo inscripţie şi nici obiecte de patrimoniu nu s-au păstrat deşi ele apar, scriptic, în inventarele mai vechi.

Din fericire însă există documente[45] care atestă prezenţa unei biserici ortodoxe în aceste locuri cu mult înainte de 1930, mai exact la începutul secolului 19. Logica istorică şi o serie întreagă de documente deja prezentate mai sus ne îndreptăţesc să afirmăm că biserica de lemn a Enăcheştilor va fi datat de prin 1700.

Noua zidire s-a făcut cu cheltuiala şi eforturile credincioşilor satelor Enăcheşti, Prisaca şi Boşoteni care alcătuiau la vremea respectivă Parohia Enăcheşti, cu foarte mari sacrificii, aşa cum mărturisesc bătrânii satului care spun că părinţii sau bunicii lor vindeau câte două sau trei perechi de boi pentru a dona sume consistente de bani necesari construirii noului lăcaş de cult. Din păcate însă noua construcţie nu a fost prevăzută cu o centură care să lege pereţii în partea de sus şi nici cu fundaţii potrivite astfel încât pe parcurs mereu a fost nevoie de mici reparaţii de întreţinere. Deşi din punct de vedere tehnic proiectul a lăsat de dorit, sub aspect arhitectural şi estetic era o reuşită, mai ales că pictura a fost realizată de un pictor autorizat renumit, Nicolae Damian.

În 1976 Pr. Ioan Bucă începe lucrări de renovare completă a bisericii prin Cooperativa de Muncă şi Artă şi sub supravegherea inginerului tehnic de specialitate al Episcopiei Romanului; în timpul lucrărilor exterioare, când schela metalică era montată de jur împrejur până la şarpantă iar tencuiala decapată complet până la cărămidă, a avut loc marele cutremur din 4 martie 1977. Urmările au fost cât se poate de grave – multiple fisuri de profunzime în toată zidăria, turla de la intrare s-a dărâmat cu totul iar cea deasupra naosului s-a înclinat periculos, tocmai din cauză că nu exista o centură. Se reface proiectul, de data aceasta de către Cooperativa Constructorul, fosta Muncă şi Artă, reprezentată de dl. Suditu Mihai; s-au început rapid lucrările de refacere din temelie, s-au adăugat 11 contraforţi, o centură după ultimele standarde în materie de construcţii şi turle noi, subdimensionate faţă de vechiul proiect, mai ales cea de la intrare, iar acoperişul a fost refăcut şi acoperit cu tablă italiană de cea mai bună calitate.

În 1994, din păcate, vechea pictură a fost înlocuită şi modificată de către un oarecare „pictor” Ioan D. Comanac, rezultatul fiind unul de-a dreptul macabru, neavând nimic în comun cu duhul ortodoxiei sau cu erminia bisericească!

În trecut a existat o clopotniţă veche, din lemn, cu 2 clopote – noua clopotniţă este realizată în perioada anilor 1979-1981, prin donaţiile şi cu efortul credincioşilor, în timpul pr. Turcu Gheorghe şi cu osteneala epitropului Costache Opincă (Grigoraş).

În ultimii ani s-a construit o casă de prăznuire, Aşezământul Sfântul Dimitrie Cel Nou - care a fost sfinţit în 4 octombrie 2011 de către Preasfințitul Ioachim Băcăuanul.
 
S-a montat o centrală termică pentru încălzirea bisericii, a fost pictat exonartexul bisericii, s-a construit o troiţă nouă din zidărie la drumul bisericii, a fost adus în biserică veşmântul Sfintei Cuvioase Parascheva, primit în dar de la IPS Daniel, s-a realizat o serie întreagă de alte lucrări.

Cimitirul bisericii are o suprafata de 2625 mp.

Şirul preoților care au păstorit dea lungul vremii parohia Enăchești începe cu Pr. Bucă Ioan, Pr. Turcu Gheorghe, Pr. Cernat Vasile, Pr. Ichim Iulian, Pr. Olteanu Ciprian Mihai, continuând în prezent cu Pr Cernat Nicolae.

În prezent parohia Enăchești cuprinde un numar de 159 de familii si 68 de văduvi.

Biserica din sat se afla pe strada  Enachesti, nr 226 si are hramul Sfintei Cuvioase Parascheva.
Pentru mai multe detalii despre localitate click AICI.
STIRI PE EMAIL


CALENDAR SINAXAR
 
©2016 Protoieria Moineşti - judeţul Bacău. Toate drepturile rezervate.
Web design Bacau si optimizare site - SANNET®.