Protoieria Moinesti   Webmail    

 
PROTOIERIA CUVÂNTUL IERARHULUI PAROHII MĂNĂSTIRI CULTURĂ ŞI
MISIUNE
ASISTENŢĂ
SOCIALĂ
ŞTIRI ADMINISTRAŢIE RESURSE CONTACT
 
 

Sobor de ierarhi, în rugăciune, la mormântul Arhiepiscopului Eftimie Luca
Joi, 4 noiembrie 2021, cinci ierarhi, membri ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, s-au reunit în comuniune de rugăciune la mormântul vrednicului de pomenire Arhiepiscop Eftimie Luca, cu prilejul împlinirii a È™apte ani de la naÈ™terea sa în Cer. Ziua de 4 noiembrie are o rezonanță aparte în calendarul...

mai multe detalii
FACEBOOK

Mărturisitorii Ortodoxiei din Parohia Sfântul Spiridon din Comănești
Prima duminică a Postului Mare reprezintă o zi de mare sărbătoare pentru creÈ™tinii ortodocÈ™i. În această duminică, numită „Duminica Ortodoxiei”, creÈ™tinii ortodocÈ™i marchează triumful dreptei credinÈ›e asupra ereziei iconoclaste È™i asupra tuturor ereziilor, în general. Această zi de sărbătoare a fost instituită de...

mai multe detalii
PAROHIA Enăcheşti

BISERICA
Parohie: categoria III  rural, 233 familii
Biserica: „Sfânta Cuvioasă Parascheva” – EnăcheÅŸti, BereÅŸti-Tazlău
Data ridicării: 1930
Data târnosirii: 1935
Pictura: pictor N.  Damian
Renovarea picturii:  1994 -  I.D.Comanac
Reparaţii capitale ale bisericii: 1977.

Vizite arhiereÅŸti:    

- 1977, 1978, 1980, 1995 – P.S. Eftimie
- 2001, mai – Arhiereu Vicar Ioachim Băcăuanul
- 2002, martie – Arhiereu Vicar Ioachim Băcăuanul – aducerea de la IaÅŸi a veÅŸmântului Sfintei Cuvioase Parascheva
- 2011, 4 octombrie– PreasfinÅ£itul Ioachim Băcăuanul (sfinÅ£irea AÅŸezământului Social Sfântul Dimitrie cel Nou”)

PREOTI  SLUJITORI
Preot paroh:
Cernat Nicolae
Studii:
            Seminarul Teologic „Sf. Gheorghe” Roman, promoÅ£ia 2003
            Facultatea de Teologie „D. Stăniloaie” IaÅŸi, promoÅ£ia 2008
Studii postuniversitare: Master, Facultatea de Teologie Iaşi, promoţia 2010
Anul hirotoniei: 2014, 18 mai pe seama Parohiei „Cuvioasa Parascheva” EnăcheÅŸti
Anul hirotesiei:
Starea civilă: căsătorit, 1 copil
Telefon: 0757303167
Biserica

În EnăcheÅŸti se află ÅŸi biserica parohială cu hramul Sfânta Cuvioasă Parascheva. Noua biserică a fost construită în anul 1930 pe locul unei biserici de lemn care se pare că a fost mutată undeva în zona BerzunÅ£i, intrând astfel în ÅŸirul „bisericilor călătoare” dar văduvind comunitatea ÅŸi satul EnăcheÅŸti de un patrimoniu care s-ar fi păstrat mai bine ÅŸi ar fi avut poate valoarea celui păstrat în satele vecine (Prisaca ÅŸi BereÅŸti). Din păcate nu se păstrează (sau nu avem ÅŸtiinţă despre) nici un document care să facă lumină în această problemă care este până la urmă ÅŸi una de identitate; nici biserica veche, nici vreo inscripÅ£ie ÅŸi nici obiecte de patrimoniu nu s-au păstrat deÅŸi ele apar, scriptic, în inventarele mai vechi.

Din fericire însă există documente[45] care atestă prezenÅ£a unei biserici ortodoxe în aceste locuri cu mult înainte de 1930, mai exact la începutul secolului 19. Logica istorică ÅŸi o serie întreagă de documente deja prezentate mai sus ne îndreptăţesc să afirmăm că biserica de lemn a EnăcheÅŸtilor va fi datat de prin 1700.

Noua zidire s-a făcut cu cheltuiala ÅŸi eforturile credincioÅŸilor satelor EnăcheÅŸti, Prisaca ÅŸi BoÅŸoteni care alcătuiau la vremea respectivă Parohia EnăcheÅŸti, cu foarte mari sacrificii, aÅŸa cum mărturisesc bătrânii satului care spun că părinÅ£ii sau bunicii lor vindeau câte două sau trei perechi de boi pentru a dona sume consistente de bani necesari construirii noului lăcaÅŸ de cult. Din păcate însă noua construcÅ£ie nu a fost prevăzută cu o centură care să lege pereÅ£ii în partea de sus ÅŸi nici cu fundaÅ£ii potrivite astfel încât pe parcurs mereu a fost nevoie de mici reparaÅ£ii de întreÅ£inere. DeÅŸi din punct de vedere tehnic proiectul a lăsat de dorit, sub aspect arhitectural ÅŸi estetic era o reuÅŸită, mai ales că pictura a fost realizată de un pictor autorizat renumit, Nicolae Damian.

În 1976 Pr. Ioan Bucă începe lucrări de renovare completă a bisericii prin Cooperativa de Muncă ÅŸi Artă ÅŸi sub supravegherea inginerului tehnic de specialitate al Episcopiei Romanului; în timpul lucrărilor exterioare, când schela metalică era montată de jur împrejur până la ÅŸarpantă iar tencuiala decapată complet până la cărămidă, a avut loc marele cutremur din 4 martie 1977. Urmările au fost cât se poate de grave – multiple fisuri de profunzime în toată zidăria, turla de la intrare s-a dărâmat cu totul iar cea deasupra naosului s-a înclinat periculos, tocmai din cauză că nu exista o centură. Se reface proiectul, de data aceasta de către Cooperativa Constructorul, fosta Muncă ÅŸi Artă, reprezentată de dl. Suditu Mihai; s-au început rapid lucrările de refacere din temelie, s-au adăugat 11 contraforÅ£i, o centură după ultimele standarde în materie de construcÅ£ii ÅŸi turle noi, subdimensionate faţă de vechiul proiect, mai ales cea de la intrare, iar acoperiÅŸul a fost refăcut ÅŸi acoperit cu tablă italiană de cea mai bună calitate.

În 1994, din păcate, vechea pictură a fost înlocuită ÅŸi modificată de către un oarecare „pictor” Ioan D. Comanac, rezultatul fiind unul de-a dreptul macabru, neavând nimic în comun cu duhul ortodoxiei sau cu erminia bisericească!

În trecut a existat o clopotniţă veche, din lemn, cu 2 clopote – noua clopotniţă este realizată în perioada anilor 1979-1981, prin donaÅ£iile ÅŸi cu efortul credincioÅŸilor, în timpul pr. Turcu Gheorghe ÅŸi cu osteneala epitropului Costache Opincă (GrigoraÅŸ).

În ultimii ani s-a construit o casă de prăznuire, AÅŸezământul Sfântul Dimitrie Cel Nou - care a fost sfinÅ£it în 4 octombrie 2011 de către PreasfinÈ›itul Ioachim Băcăuanul.
 
S-a montat o centrală termică pentru încălzirea bisericii, a fost pictat exonartexul bisericii, s-a construit o troiţă nouă din zidărie la drumul bisericii, a fost adus în biserică veÅŸmântul Sfintei Cuvioase Parascheva, primit în dar de la IPS Daniel, s-a realizat o serie întreagă de alte lucrări.

Cimitirul bisericii are o suprafata de 2625 mp.

Åžirul preoÈ›ilor care au păstorit dea lungul vremii parohia EnăcheÈ™ti începe cu Pr. Bucă Ioan, Pr. Turcu Gheorghe, Pr. Cernat Vasile, Pr. Ichim Iulian, Pr. Olteanu Ciprian Mihai, continuând în prezent cu Pr Cernat Nicolae.

În prezent parohia EnăcheÈ™ti cuprinde un numar de 159 de familii si 68 de văduvi.

Biserica din sat se afla pe strada  Enachesti, nr 226 si are hramul Sfintei Cuvioase Parascheva.
Pentru mai multe detalii despre localitate click AICI.
STIRI PE EMAIL


CALENDAR SINAXAR
 
©2016 Protoieria Moineşti - judeţul Bacău. Toate drepturile rezervate.
Web design Bacau si optimizare site - SANNET®.