Sobor de ierarhi, în rugăciune, la mormântul Arhiepiscopului Eftimie Luca
Joi, 4 noiembrie 2021, cinci ierarhi, membri ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, s-au reunit în comuniune de rugăciune la mormântul vrednicului de pomenire Arhiepiscop Eftimie Luca, cu prilejul împlinirii a șapte ani de la nașterea sa în Cer.
Ziua de 4 noiembrie are o rezonanță aparte în calendarul evenimentelor care...
Mărturisitorii Ortodoxiei din Parohia Sfântul Spiridon din Comănești
Prima duminică a Postului Mare reprezintă o zi de mare sărbătoare pentru creștinii ortodocși. În această duminică, numită „Duminica Ortodoxiei”, creștinii ortodocși marchează triumful dreptei credințe asupra ereziei iconoclaste și asupra tuturor ereziilor, în general. Această zi de sărbătoare a fost instituită de Sfântul Patriarh Metodie al...
BISERICA Parohie: categoria I rural - 500 familii Biserica 1: „Sfinţii Voievozi” din Cucuieţi Data ridicării: 1939-1950 Data târnosirii: 8 noiembrie 1983 – PS Eftimie Pictura: prima pictură executată de Nicu Enea Renovarea picturii: pictori – Broscăuţeanu Dan şi Roşca Elena Reparaţii capitale ale bisericii: necesită anul viitor (2011) Vizite arhiereşti: 8 noiembrie 1983 – PS Eftimie
Biserica 2: „Sfânta Paraschiva” din Bârneşti, com. Pârjol (filială la Cucuieţi) Data ridicării: 1960 Data târnosirii: 14 octombrie 1960 – PS Eftimie Pictura: pictori – Broscăuţeanu Dan şi Roşca Elena Renovarea picturii: Reparaţii capitale ale bisericii: Vizite arhiereşti: 14 octombrie 1960 – PS Eftimie
Biserica 3: „Sfinţii Voievozi” – biserică monument istoric Data ridicării: 1749 Data târnosirii: Pictura: Renovarea picturii: Reparaţii capitale ale bisericii: Stare bună, monument omologat de Ministerul Culturii Vizite arhiereşti:
PREOŢI SLUJITORI Preot: Pr. Irinel Cernat Studii: Seminarul: „Veniamin Costache” M-rea Neamţ, promoţia 1995 Facultatea de Teologie Iaşi, promoţia 2001 Studii postuniversitare: Anul hirotoniei: 23 august 1995 Anul hirotesiei: Parohii păstorite: 1995-1996 Valea Seacă 1996 – prezent Cucuieţi Starea civilă: căsătorit, 1 copil Telefon: 0767439600, 0745944282, 0234363197
Biserica de lemn Sfintii Voievozi din satul Cucuieti, comuna Solont, judetul Bacau, dateaza in hrisoavele vremii din anul 1749, cand se arata ca a fost recladita de locuiori impreuna cu preotul si cu cei doi cantareti, si adusa la locatia actuala de la peste trei kilometri in amonte, unde se gasea initial sub forma unei manastiri grecesti datand dinainte de anul 1600, dupa spusele batranilor din zona. Dupa reantoarcerea calugarilor in Grecia,manastirea a fost parasita si adusa in satul din vale unde avea sa se intemeieze parohia Cucuieti. Intr-un studiu de specialitate din anul 1890 era notat: „Biserica poporului este de lemn in stare bunisoara, reparata in anii din urma. Asupra fondarii ei nu este nici un veleat si nici pomelnicul ctitorilor nu mentioneaza nimic, decat niste nume insirate spre a fi pomenite”.
Pe clopot se poate citi data de 1808, data la care se crede ca a fost facuta clopotnita in prelungirea bisericii orginale. In anuarul din 1936 se consemna faptul ca biserica parohiala construita din lemn, ar data de la 1786 si ca a fost reparata in anul 1880 si 1910 de enoriasi. In repertoriul sau, Nicolae Stoicescu, consemna ca biserica de lemn ”Sfintii Voievozi” a fost construita in actuala forma intre anii 1765 si 1768, reparata in anul 1890.
In locul unde se stie ca a fost prima data amplasat schitul grecesc,satenii au ridicat o troita si un adapost de lemn acoperit cu sindrila care se pastreaza pana astazi si unde, o data pe an, de ziua Sfantului Ilie Tezviteanu (20 iulie), crestinii se aduna din toate partile facandu-se rugacini de catre preoti si apoi asezandu-se la masa toata lumea in amintirea celor care au fost acolo si nu mai sunt printre noi, finalizandu-se cu o frumoasa serbare campeneasca.
Amplasata pe versantul sudic la poalele muntelui,biserica de lemn”Sfintii Voievozi” Cucuieti, are planul ornat cu absidele laterale pentagonale, la fel ca si cele ale altarului si pronaosului. Pe temelia din piatra de râu s-a pus talpa şi cununile din bârne orizontale legate ”in frânghiu”. În anul 1942 s-a facut o reparatie generala,a fost reacoperita cu şindrilă şi s-a prelungit pronaosul pe latura de vest,deasupra căruia a fost construita clopotniţa. Acoperisul de şindrila nu a ţinut prea mult timp, fapt pentru care, creştinii împreuna cu preotul paroh au făcut un nou acoperiş din tablă în anul 1969, care se păstreaza până astăzi.
Dupa toate aceste interventii si mdificari,biericaa pierdut din aspectul ei exterior initial, dar câteva elemente din vechea arhitectură străpung tavanul şi scândura exterioară pentru a ieşi la vedere. Este vorba despre consolele de pe latura nordică ale căror chipuri cioplite in lemn,alcătuiesc scena ”încontrării”, fiind de fapt două figuri stilizate infăţişând capul de berbec si capul de lup care se infruntă.Pronaosul a suferit şi el modificări prin adăugarea unui cafas (balcon interior) cu un frumos „grilaj din popi de lemn”Bolta semicilindrică a naosului se prelungeste până în altar pe axul longitudinal, racordându-se la cele două capete prin intermediul unor fâşii curbe. La fiecare dintre cele doua abside laterale, bârnele se prelungesc si se întrepătrund, formând console minunate, subtil stilizate, în formă de cap de cal. Un foarte interesant decor din tăietură a fost realizat pe fiecare din grinzile superioare,care separă absidele laterale de naos. Catapeteasma a fost făcută la începutul veacului trecut,icoanele fiind pictate in formă de medalioane şi nişe săpate în lemn.
Pictura a fost realizată pe amorsă asemănătoare ipsosului şi se păstreaza in condiţii bune,fiind atribuită unui pictor cunoscut sub numele de Ioan din Solonţ.
Uşile împărăteşti de la această biserică sunt pline,ne traforate,fiind decorate cu pictură. Două icoane alcătuiesc scena „Buna vestire”, iar la bază sunt pictate chipurile celor patru evanghelişti. Spaţiile rămase libere de la baza tâmplei au fost pictatecu motive ornamentale laice (vază cu flori,ramuri cu frunze şi flori). Majoritatea celorlalte icoane din biserică datează de la începutul secolului al 19-lea, fiind pictate în tempera pe lemn. O veche icoană reprezintă pe Sfântul Nicolae binecuvântând cu evanghelia şi este realizată la mijlocul secolului al 18-lea. Într-o manieră aparte au fost realizate picturile de pe uşile diaconeşti, care infăţişează mai mult sfinti grupaţi astfel: în dreapta Sf.Vasile cel Mare, Sf.Grigorie Bogoslavul şi Sf.Ioan Zlataost, în stânga: Arhidiaconii Ştefan, Haralambie şi Ioan Botezătorul. Biserica are o foarte frumoasă strană arhierească care este bogat împodobită cu motive ornamentle sculptate, inspirate din arta cultă (torsade,aripi). Strana este sprijinită la baza de doi balauri sculptati in rând,asemănători cu doi lei.
În biserică se mai păstrează pomelnicul triptic din anul 1803 refăcut în anul 1885.Biserica de lemn”Sfintii Voieozi” din Cucuieţi rămâne importanta prin arhitectura ei,păstrând totodata o originală decoratiune din lemn,la care se mai adauga o valoroasă zestre de icoane pictate în tempera şi ulei.Biserica a funcşionat in sistem de parohie începând din anul 1931,conform unei declaraţii date de preotul Ioan Stamate care se angajează să slujească fără salaiu timp de un an,după care biserica va trece la bugetul statului.Începând cu anul 1936 s-au demarat lucrăile la noua biserică şi s-au încheiat in anul 1950, şi de atunci nu s-au mai ţinut slujbe regulate în biseica monument.
În prezent biserica este conservată bine,având loc doar doua slujbe pe an,una în duminica din ziua de înviere, iar a doua fiind în duminica Tomei.
Biserica noua a satului Cucuieţi, comuna Solonţ, judeţul Bacãu, poartã hramul Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil şi dateazã începând cu anul 1936, când s-au demarat lucrãrile, fiind necesar un locaş de cult mult mai încãpãtor pentru creştinii care şi-au construit case şi aveau sã formeze dupã rãzboi, nou înfiinţatã parohie cu preot al satului. Deşi lucrãrile au început în acel an, biserica s-a construit doar pânã la nivelul ferestrelor din caramida dezafectata de la coşul de fum al fabricii de sticlã nemţeşti din Cucuieţi, situatã în zona numitã de locuitori « Lacu », pentru ca apoi sã stagneze mulţi ani în timpul şi dupa cel de-al doilea rãzboi mondial.
Cu mari eforturi din partea creştinilor şi a preotului paroh Stamate Ioan, care se spune cã mergea pe jos la Zemeş şi Pietrosu şi venea cu traista plina de ciment pentru a putea merge în continuare cu construcţia bisericii, s-au început dupã rãzboi continuarea zidurilor, fãcute de aceastã datã nu din cãrãmidã de şamota provenitã din coşul fabricii ca pânã acum, ci din cãrãmidã normalã numitã « ţigãneascã » care nu avea o calitate foarte bunã, şi a acoperişului bisericii fãcut din tablã galvanizatã ,lucrãri care s-au încheiat în anul 1950, fiind motiv de mare bucurie pentru creştinii sãraci din sat care au asistat la sfinţirea bisericii.
Biserica a fost ulterior pictatã de pictorul Nicu Ene picturã care însa nu se mai pãstreazã astãzi deoarece în anul 1980,sub conducerea preotului Alinei Constantin şi a consiliului parohial de atunci,s-a dispus înlocuirea picturii cu una în frescã şi dãrâmarea catapetesmei de zid , fapt care a dus mai târziu la o slãbire severa a structurii de rezistenţã a bisericii. In anul 1983 s-a facut o nouã sfinţire a bisericii de cãtre Prea Sfinţitul Eftimie Luca al Romanului şi Husilor, urmând ca preot paroh Munteanu Constantin,care a pãstorit pânã în anul 1995, fiind apoi promovat la o parohie din Bacãu.
Din anul 1995 pânã în prezent pãstoreşte parohia Cucuieţi pãrintele Cernat Irinel, care a fãcut de atunci o casã parohialã mare, cu salã de protocol şi mansardã ,apoi a construit paraclisul Sfânta Maria aflat lângã bisericã şi sfinţit în anul 2001 de cãtre Prea Sfinţitul Ioachim Bacãoanul şi în care se ţin slujbele iarna şi în zilele friguroase, apoi a construit o troiţã a eroilor din satul Cucuieţi .In prezent biserica va trebui restauratã în totalitate, deoarece au aparut fisuri mari în zidurile ei. Este dotatã cu sistem de alarma şi stingãtoare contra incendiilor.