Protoieria Moinesti   Webmail    

 
PROTOIERIA CUVÂNTUL IERARHULUI PAROHII MĂNĂSTIRI CULTURĂ ŞI
MISIUNE
ASISTENŢĂ
SOCIALĂ
ŞTIRI ADMINISTRAŢIE RESURSE CONTACT
 
 

Sobor de ierarhi, în rugăciune, la mormântul Arhiepiscopului Eftimie Luca
Joi, 4 noiembrie 2021, cinci ierarhi, membri ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, s-au reunit în comuniune de rugăciune la mormântul vrednicului de pomenire Arhiepiscop Eftimie Luca, cu prilejul împlinirii a È™apte ani de la naÈ™terea sa în Cer. Ziua de 4 noiembrie are o rezonanță aparte în calendarul...

mai multe detalii
FACEBOOK

Mărturisitorii Ortodoxiei din Parohia Sfântul Spiridon din Comănești
Prima duminică a Postului Mare reprezintă o zi de mare sărbătoare pentru creÈ™tinii ortodocÈ™i. În această duminică, numită „Duminica Ortodoxiei”, creÈ™tinii ortodocÈ™i marchează triumful dreptei credinÈ›e asupra ereziei iconoclaste È™i asupra tuturor ereziilor, în general. Această zi de sărbătoare a fost instituită de...

mai multe detalii
PAROHIA Cucuieţi

BISERICA
Parohie: categoria I rural - 500 familii
Biserica 1: „SfinÅ£ii Voievozi” din CucuieÅ£i
Data ridicării: 1939-1950
Data târnosirii: 8 noiembrie 1983 – PS Eftimie
Pictura: prima pictură executată de Nicu Enea
Renovarea picturii: pictori – BroscăuÅ£eanu Dan ÅŸi RoÅŸca Elena
Reparaţii capitale ale bisericii: necesită anul viitor (2011)
Vizite arhiereÅŸti: 8 noiembrie 1983 – PS Eftimie

Biserica 2: „Sfânta Paraschiva” din BârneÅŸti, com. Pârjol (filială la CucuieÅ£i)
Data ridicării: 1960
Data târnosirii: 14 octombrie 1960 – PS Eftimie
Pictura: pictori – BroscăuÅ£eanu Dan ÅŸi RoÅŸca Elena
Renovarea picturii:
Reparaţii capitale ale bisericii:
Vizite arhiereÅŸti: 14 octombrie 1960 – PS Eftimie

Biserica 3: „SfinÅ£ii Voievozi” – biserică monument istoric
Data ridicării: 1749
Data târnosirii:
Pictura:
Renovarea picturii:
Reparaţii capitale ale bisericii:
Stare bună, monument omologat de Ministerul Culturii 
Vizite arhiereÅŸti:

PREOÅ¢I SLUJITORI     
Preot: Pr. Irinel Cernat
Studii:
            Seminarul: „Veniamin Costache” M-rea NeamÅ£, promoÅ£ia 1995
            Facultatea de Teologie IaÅŸi, promoÅ£ia 2001
Studii postuniversitare:
Anul hirotoniei: 23 august 1995
Anul hirotesiei:
Parohii păstorite: 1995-1996 Valea Seacă
                                 1996 – prezent CucuieÅ£i
Starea civilă: căsătorit, 1 copil
Telefon: 0767439600, 0745944282, 0234363197
Biserica de lemn Sfintii Voievozi din satul Cucuieti, comuna Solont, judetul Bacau, dateaza in hrisoavele vremii din anul 1749, cand se arata ca a fost recladita de locuiori impreuna cu preotul si cu cei doi cantareti, si adusa la locatia actuala de la peste trei kilometri in amonte, unde se gasea initial sub forma unei manastiri grecesti datand dinainte de anul 1600, dupa spusele batranilor din zona. Dupa reantoarcerea calugarilor  in Grecia,manastirea a fost parasita si adusa in satul din vale unde avea sa se intemeieze parohia Cucuieti. Intr-un studiu de specialitate din anul 1890 era notat:  „Biserica poporului este de lemn in stare bunisoara, reparata in anii din urma. Asupra fondarii ei nu este nici un veleat si nici pomelnicul ctitorilor nu mentioneaza nimic, decat niste nume insirate spre a fi pomenite”.

Pe clopot se poate citi data de 1808, data la care se crede ca a fost facuta clopotnita  in prelungirea bisericii orginale. In anuarul din 1936 se consemna faptul ca biserica parohiala construita din lemn, ar data de la 1786 si ca a fost reparata in anul 1880 si 1910 de enoriasi. In repertoriul sau, Nicolae Stoicescu, consemna ca biserica de lemn ”Sfintii Voievozi” a fost construita in actuala forma intre anii 1765 si 1768, reparata in anul 1890.

In locul unde se stie ca a fost prima data amplasat schitul grecesc,satenii au ridicat o troita si un adapost de lemn acoperit cu sindrila care se pastreaza pana astazi si unde, o data pe an, de ziua Sfantului Ilie Tezviteanu (20 iulie), crestinii se aduna din toate partile facandu-se rugacini de catre preoti si apoi asezandu-se la masa toata lumea in amintirea celor care au fost acolo si nu mai sunt printre noi, finalizandu-se cu o frumoasa serbare campeneasca.  

Amplasata pe versantul sudic la poalele muntelui,biserica de lemn”Sfintii Voievozi” Cucuieti, are planul ornat cu absidele laterale pentagonale, la fel ca si cele ale altarului si pronaosului. Pe temelia din piatra de râu s-a pus talpa ÅŸi cununile din bârne orizontale legate ”in frânghiu”. În anul 1942 s-a facut o reparatie generala,a fost reacoperita cu ÅŸindrilă ÅŸi s-a prelungit pronaosul pe latura de vest,deasupra căruia a fost construita clopotniÅ£a. Acoperisul de ÅŸindrila nu a Å£inut prea mult timp, fapt pentru care, creÅŸtinii împreuna cu preotul paroh au făcut un nou acoperiÅŸ din tablă în anul 1969, care se păstreaza până astăzi.

Dupa toate aceste interventii si mdificari,biericaa pierdut din aspectul ei exterior initial, dar câteva elemente din vechea arhitectură străpung tavanul ÅŸi scândura exterioară pentru a ieÅŸi la vedere. Este vorba despre consolele de pe latura nordică ale căror chipuri cioplite in lemn,alcătuiesc scena ”încontrării”, fiind de fapt două figuri stilizate infăţiÅŸând capul de berbec si capul de lup care se infruntă.Pronaosul a suferit ÅŸi el modificări prin adăugarea unui cafas (balcon interior) cu un frumos „grilaj din popi de lemn”Bolta semicilindrică a naosului se prelungeste până în altar pe axul longitudinal, racordându-se la cele două capete prin intermediul unor fâÅŸii curbe.  La fiecare dintre cele doua abside laterale, bârnele se prelungesc si se întrepătrund, formând console minunate, subtil stilizate, în formă de cap de cal. Un foarte interesant decor din tăietură a fost realizat pe fiecare din grinzile superioare,care separă absidele laterale de naos. Catapeteasma a fost făcută la începutul veacului trecut,icoanele fiind pictate in formă de medalioane ÅŸi niÅŸe săpate în lemn.

Pictura a fost realizată pe amorsă asemănătoare ipsosului şi se păstreaza in condiţii bune,fiind atribuită unui pictor cunoscut sub numele de Ioan din Solonţ.

UÅŸile împărăteÅŸti de la această biserică sunt pline,ne traforate,fiind decorate cu pictură. Două icoane alcătuiesc scena „Buna vestire”, iar la bază sunt pictate chipurile celor patru evangheliÅŸti. SpaÅ£iile rămase libere de la baza tâmplei au fost pictatecu motive ornamentale laice (vază cu flori,ramuri cu frunze ÅŸi flori). Majoritatea celorlalte icoane din biserică datează de la începutul  secolului al 19-lea, fiind pictate în tempera pe lemn. O veche icoană reprezintă pe Sfântul Nicolae binecuvântând cu evanghelia ÅŸi este realizată la mijlocul secolului al 18-lea. Într-o manieră aparte au fost realizate picturile de pe uÅŸile diaconeÅŸti, care infăţiÅŸează mai mult sfinti grupaÅ£i astfel: în dreapta Sf.Vasile cel Mare, Sf.Grigorie Bogoslavul ÅŸi Sf.Ioan Zlataost, în stânga: Arhidiaconii Åžtefan, Haralambie ÅŸi Ioan Botezătorul. Biserica are o foarte frumoasă strană arhierească care este bogat împodobită cu motive ornamentle sculptate, inspirate din arta cultă (torsade,aripi). Strana este sprijinită la baza de doi balauri sculptati in rând,asemănători cu doi lei.

În biserică se mai păstrează pomelnicul triptic din anul 1803 refăcut în anul 1885.Biserica de lemn”Sfintii Voieozi” din CucuieÅ£i rămâne importanta prin arhitectura ei,păstrând totodata o originală decoratiune din lemn,la care se mai adauga o valoroasă zestre de icoane pictate în tempera ÅŸi ulei.Biserica a funcÅŸionat in sistem de parohie începând din anul 1931,conform unei declaraÅ£ii date de preotul Ioan Stamate care se angajează să slujească fără salaiu timp de un an,după care biserica va trece la bugetul statului.Începând cu anul 1936 s-au demarat lucrăile la noua biserică ÅŸi s-au încheiat in anul 1950, ÅŸi de atunci nu s-au mai Å£inut slujbe regulate în biseica monument.

În prezent biserica este conservată bine,având loc doar doua slujbe pe an,una în duminica din ziua de înviere, iar a doua  fiind în duminica Tomei.

Biserica noua a satului CucuieÅ£i, comuna SolonÅ£, judeÅ£ul Bacãu, poartã hramul SfinÅ£ilor Arhangheli Mihail ÅŸi Gavriil ÅŸi dateazã începând cu anul 1936, când s-au demarat lucrãrile, fiind necesar un locaÅŸ de cult mult mai încãpãtor pentru creÅŸtinii care ÅŸi-au construit case ÅŸi aveau sã formeze dupã rãzboi, nou înfiinÅ£atã parohie cu preot al satului. DeÅŸi lucrãrile au început în acel an, biserica s-a construit doar pânã la nivelul ferestrelor din caramida dezafectata de la coÅŸul de fum al fabricii de sticlã nemÅ£eÅŸti din CucuieÅ£i, situatã în zona numitã de locuitori « Lacu », pentru ca apoi sã stagneze mulÅ£i ani în timpul ÅŸi dupa cel de-al doilea rãzboi mondial.

Cu mari eforturi din partea creÅŸtinilor ÅŸi a preotului paroh Stamate Ioan, care se spune cã mergea pe jos la ZemeÅŸ ÅŸi Pietrosu ÅŸi venea cu traista plina de ciment pentru a putea merge în continuare cu construcÅ£ia bisericii, s-au început dupã rãzboi continuarea zidurilor, fãcute de aceastã datã nu din cãrãmidã de ÅŸamota provenitã din coÅŸul fabricii ca pânã acum, ci din cãrãmidã normalã numitã « Å£igãneascã » care nu avea o calitate foarte bunã, ÅŸi a acoperiÅŸului bisericii fãcut din tablã galvanizatã ,lucrãri care s-au încheiat în anul 1950, fiind motiv de mare bucurie pentru creÅŸtinii sãraci din sat care au asistat la sfinÅ£irea bisericii.

Biserica a fost ulterior pictatã de pictorul Nicu Ene picturã care însa nu se mai pãstreazã astãzi deoarece în anul 1980,sub conducerea preotului Alinei Constantin ÅŸi a consiliului parohial de atunci,s-a dispus înlocuirea picturii cu una în frescã ÅŸi dãrâmarea catapetesmei de zid , fapt care a dus mai târziu la o slãbire severa a structurii de rezistenÅ£ã a bisericii. In anul 1983 s-a facut o nouã sfinÅ£ire a bisericii de cãtre Prea SfinÅ£itul Eftimie Luca al Romanului ÅŸi Husilor, urmând ca preot paroh Munteanu Constantin,care a pãstorit pânã în anul 1995, fiind apoi promovat la o parohie din Bacãu.

Din anul 1995 pânã în prezent pãstoreÅŸte parohia CucuieÅ£i pãrintele Cernat Irinel, care a fãcut de atunci o casã parohialã mare, cu salã de protocol ÅŸi mansardã ,apoi a construit paraclisul Sfânta Maria aflat lângã bisericã ÅŸi sfinÅ£it în anul 2001 de cãtre Prea SfinÅ£itul Ioachim Bacãoanul ÅŸi în care se Å£in slujbele iarna ÅŸi în zilele friguroase, apoi a construit o troiÅ£ã a eroilor din satul CucuieÅ£i .In prezent biserica  va trebui restauratã în totalitate, deoarece au aparut fisuri mari în zidurile ei. Este dotatã cu sistem de alarma ÅŸi stingãtoare contra incendiilor.

STIRI PE EMAIL


CALENDAR SINAXAR
 
©2016 Protoieria Moineşti - judeţul Bacău. Toate drepturile rezervate.
Web design Bacau si optimizare site - SANNET®.