PAROHIA Cotumba
BISERICA
Parohie: categoria II rural – 200 familii
Biserica: „Sfânta Parascheva” Cotumba, comuna Agăş
Data ridicării: 1972
Data târnosirii: 1979
Pictura: 1980
Renovarea picturii: -
Reparaţii capitale ale bisericii: 2007 – 2010
Construcții noi: Capelă, Clopotniță, 2015 – 2021
Îmbunătățiri interior biserică: Încălzire prin pardoseală și placarea cu marmură – 2021.
În curs de finalizare: Așezământ cultural – duhovnicesc 2022.
Vizite arhiereşti: 16 Dec. 2007 – IPS Ioachim
PREOŢI SLUJITORI
Preot paroh: Vasile Cătălin Avasilcăi, născut 13 august 1979
Studii: Facultatea de Teologie Sibiu, promoţia 2005
Studii postuniversitare: Master: Secţia Sistematice, Facultatea De Teologie Sibiu, promoția 2007.
Anul hirotoniei: 1 aprilie 2007, pe seama Parohiei Cotumba
Anul hirotesiei: –
Parohii păstorite: Parohia Cotumba: 2007 – prezent
Starea civilă: căsătorit, 5 copii, locuieşte în casa parohială Cotumba, com. Agăş
Date de contact: 0741.111.567, Email: vasilecatalinava@gmail.com
Satul Cotumba este situat în partea de vest a județului Bacău, în zonă de munte, pe Valea Trotușului, la o distanță de 80 km față de municipiul Bacău. Se află la o distanţă de 21 km de Comăneşti, 30 km de Moineşti şi 53 km de Oneşti. Parohia Cotumba este situată la poalele vârfului Cotumba (1252 m, din Munţii Ciucului), pe cursul superior al râului Trotuş, în peisajele naturale de o frumuseţe rară. Ocupațiile principale ale zonei sunt prelucrarea lemnului și păstoritul.
O primă posibilitate de a explica acest toponim pornește de la apelativul atestat de dicționare „cotumbă”, „crăcană”, „lemn strâmb” dar, având în vedere aria de răspândire neprecizată a acestui apelativ și raritatea lui, se pune întrebarea dacă nu putem găsi și o altă explicație. Posibil ca toponimul original să fi fost Cotunul Roșu sau a lui Roșu, iar amintirea temei cromatice pare a fi păstrată în prezent de numele pârâul Smida Roșie care aparține bazinului Sulței și izvorăște din masivul Cotumba.
Parohia Cotumba a fost infiinţată şi funcţionează ca parohie începând cu anul 1943. Până la această dată nevoile spirituale ale creştinilor au fost împlinite prin existenţa unui schit ortodox în munţii Cotumba. Atestat documentar în anul 1732, acest schit a fost înfiinţat printr-un oarecare monah Pahomie venit din schitul de la Dărmăneşti.
Pahomie ieromonahul este amintit şi la alte ctitorii monahale de pe Valea Trotuşului ca mare cărturar. Având ca prieten la curtea voievodului pe paharnicul Grigorie Krupenski, a obţinut ca donaţie pentru schitul de maicii deja existent munţii Cotumbei. Acest paharnic devine un important ctitor al schitului din munţii Cotumbei.
După secularizarea averilor mănăstireşti, schitul se desfiinţează, bunurile ajung în proprietatea statului, iar bisericuţa este afiliată parohiei Brusturoasa deservind astfel nevoile credincioşilor satelor Cotumba şi Simbrea. Această bisericuţă avea o capacitate interioară de 20 credincioşi, ceea ce făcea de cele mai multe ori să fie neîncăpătoare pentru sătenii creştini.
În 1918 în munţii Cotumbei şi în preajma Bisericii schitului se duc luptele dintre români şi austro-ungari. În urma bombardamentelor satul Cotumba este distrus în mare parte iar bisericuţa schitului este dărmată din temelie. Astfel, în 1920 satul rămâne sărac şi fără posibilitatea de a construi o biserică nouă. De aceea, singura posibilitate rămânea de a aduna rămăşiţele pentru a ridica o altă biserică pe temelia veche a schitului Cotumbei.
În anul 1943 satul Cotumba şi Simbrea se desprind de parohia Brusturoasa unindu-se într-o singură parohie încredinţată spre părtorire numitului tînăr teolog Gheorghe Florişteanu. De aici înainte îşi începe existenţa o nouă parohie sub numele de Cotumba cuprinzînd satele amintite şi avîndu-l ca preot paroh pe Gheorghe Florişteanu.
Gândul tînărului preot a fost în deplină armonie cu al credincioşilor de a se construi o biserică nouă şi mare pentru parohia Cotumba. Începerea celui de-al II-lea război mondial amână începerea construcţiei noii biserici. După terminarea războiului, noul regim comunist venit la putere a pus accent foarte mare pe înfiinţarea de şcoli, cămine culturale şi dispensare, în defavoarea şi chiar interzicerea de a se construi biserici noi.
Printr-o înţelegere între sătenii parohiei şi autorităţile statului, timp de 15 ani s-au realizat cele propuse de stat cu condiţia de a se construi şi o biserică nouă pentru parohie. Astfel, odată cu terminarea scolii, căminulul cultural şi a dispensarului, în anul 1972 începe construcţia noii biserici pentru parohia Cotumba. Datorită ajutorului venit din partea credincioşilor, a preoţilor vecini, al autorităţilor statale şi mai ales al sprijinului din partea Episcopiei Romanului, în data de 15 octombrie 1978, fiind încheiate lucrările construcţiei, s-a săvârşit de către Preasfinţitul Episcop al Romanului Eftimie, slujba de sfinţire a Bisericii din Cotumba, având hramul Sfânta Parascheva.
Jertfa pe care a cerut-o o astfel de construcţie, a dus la stingerea din această viaţă în februarie 1980, a ctitorului vrednic de pomenire pr. Gheorghe Florişteanu. Alături de pr. Gheorghe un sprijin deosebit l-au dat soţia sa, Maria şi cei doi băieţi rod al dragostei lor, Ioan şi Florin, acesta din urmă fiind încă în viaţă.
Din februarie 1980 până în februarie 2007 păstoreşte ca preot paroh Preotu Ioan. În timpul acesta se pictează Biserica Cotumba. Datorită activităţilor deosebite pastoral-misionare desfăşurate în parohie, este transferat în parohia Lucăceşti din oraşul Moineşti.
De la data de 1 Aprilie 2007 este numit ca preot paroh tânărul Avasilcăi Vasile–Cătălin, primind la 16 Decembrie 2007 ca împreună slujitor pe tânărul Ţuglea Constantin–Adrian. Biserica este situată în centru satului Cotumba, fiind construită pe un teren cu suprafaţa totală de 2628 mp, cuprinzînd şi cimitirul parohiei. Lângă Biserică, pe acelaşi teren este aşezată şi casa social-filantropică, precum şi clopotniţa. Casa parohială se află tot lângă Biserică pe un teren separat cu suprafaţa de 250 mp.
Parohia Cotumba cuprinde un numar de 296 de familii creștine ortodoxe, din care 12 familii sunt plecate cu tot cu copii în străinătate la lucru.