Protoieria Moinesti   Webmail    

 
PROTOIERIA CUVÂNTUL IERARHULUI PAROHII MĂNĂSTIRI CULTURĂ ŞI
MISIUNE
ASISTENŢĂ
SOCIALĂ
ŞTIRI ADMINISTRAŢIE RESURSE CONTACT
 
 

Sobor de ierarhi, în rugăciune, la mormântul Arhiepiscopului Eftimie Luca
Joi, 4 noiembrie 2021, cinci ierarhi, membri ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, s-au reunit în comuniune de rugăciune la mormântul vrednicului de pomenire Arhiepiscop Eftimie Luca, cu prilejul împlinirii a șapte ani de la nașterea sa în Cer. Ziua de 4 noiembrie are o rezonanță aparte în calendarul evenimentelor care...

mai multe detalii
FACEBOOK

Mărturisitorii Ortodoxiei din Parohia Sfântul Spiridon din Comănești
Prima duminică a Postului Mare reprezintă o zi de mare sărbătoare pentru creștinii ortodocși. În această duminică, numită „Duminica Ortodoxiei”, creștinii ortodocși marchează triumful dreptei credințe asupra ereziei iconoclaste și asupra tuturor ereziilor, în general. Această zi de sărbătoare a fost instituită de Sfântul Patriarh Metodie al...

mai multe detalii
PAROHIA Coşnea

BISERICA
Parohie: categoria 3 rural – 100 familii
Biserica 1: „Sf. Simion Stâlpnicul” din satul Coşnea, comuna Agăş
Data ridicării: 1880
Data târnosirii: 1880
Pictura: nu are pictură interioară
Renovarea picturii: -
Reparaţii capitale ale bisericii: 1934, 1966

Vizite arhiereşti:        
1959 - P.S. Partenie Ciopron
                                    1966 - P.S. Partenie Ciopron
                                    1974 - P.S. Eftimie Bârlădeanul
                                    1996 - P.S. Ioachim Vasluianul
                                    2014 - P.S. Ioachim Băcăuanul                                    

Biserica 2: „Sf. Apostoli Petru şi Pavel” și „Sfântul Ierarh Nectarie” din filia Pajiştea, comuna Palanca

PREOŢI SLUJITORI     

Preot paroh: Alexie Andrei Huiban, născut 17 martie 1991

Studii: Facultatea Teologie Ortodoxa ,,Dumitru Staniloae” Iasi, promoţia 2015

Studii postuniversitare: Master Comunicare si Consiliere Psihologica si Spirituala la Facultatea Teologie Ortodoxa ,, Dumitru Staniloae” Iasi promotia 2017 

Anul hirotoniei: 21 Noiembrie 2019 pe seama Parohiei Cosnea

Anul hirotesiei: 9 Noiembrie 2021 Iconom Stavrofor

Parohii păstorite: Parohia Cosnea 2019- prezent  

Starea civilă: căsătorit, locuieşte în Comănești

Telefon: 0746614471




Parohia Ortodoxă Coșnea se află în satul cu același nume, din comuna Agăș, județul Bacău, fiind un sat mixt de ortodocși și catolici, în total aproximativ 200 de familii. Satul se află la extremitatea de vest a județului, în zonă montană, la limita județului Harghita, pe valea pârâului Sulța, așezat pe cursul inferior al pârâului, între munții Ciucului.

Pe la jumătatea satului se află amplasată biserica parohiei ortodoxe, pe un teren donat de familia preotului Olah Viorel.

Acest așezământ de cult cu hramul Sf. Simion Stîlpnicul, a fost zidit pe acest loc spre slava lui Dumnezeu, în anul 1880 de către ctitorii Gabor Simion cu soția sa Rozalia, Olah Dumitru cu soţia Ileana, Cilip Petru cu soţia Varvara și Gabor Ioan cu soţia Ana, în urma demolării în 1872 a capelei existente în apropierea cimitirului de sus al satului, potrivit inscripţiei de pe frontispiciul bisericii vechi.

În anul 1934 s-a efectuat prima reparație a sfântului locaș de închinare, prin reînnoirea integrală a acoperişului cu şindrilă, din iniţiativa  conducerii parohiale și cu ajutorul enoriaşilor de atunci.

Sub conducerea Pr. Protosinghel Ruja Alexe Antonie și al Consiliului  Parohial, în anul 1959 biserica a fost acoperită din nou cu şindrilă, s-a reparat turla bisericii și s-a pus cruce nouă. S-a văruit  biserica,  s-a vopsit în bleu catapeteasma, bolta, cafasul și turla bisericii. Tot atunci s-a ridicat  o cruce în partea de sud a bisericii în cinstea eroilor căzuți în cele două războaie mondiale 1914-1918 și 1941-1944. Cheltuielile au fost acoperite din contribuţia benevolă a enoriaşilor și a Episcopiei Romanului si Huşilor, care acordă parohiei pentru reparaţii un ajutor de 4000 lei.

Biserica a fost resfințită la 20 septembrie 1959, de către Preasfinţitul Partenie Ciopron de la Suceava, și un sobor de preoți din care a făcut parte și P.C. Arhimandrit Emilian Birdas, vicarul Eparhiei Romanului și Hușilor pe acea vreme și P.C. Potropop Mocanu Vichentie  protoiereul Moineștilor.

Cu timpul această biserică devine neîncăpătoare și în anul 1966 a fost demolată, în locul ei, pe temelia de piatră, s-a ridicat biserica de astăzi, construită din lemn, tencuită în interior și exterior. Ea are în față are o turlă, unde sunt aşezate două clopote și este acoperită integral cu ţiglă. Biserica are formă de corabie: stilul în care s-ar putea încadra este cel ardelenesc și a fost  ridicată din donaţia enoriaşilor, de câtre meseriaşii localnici sub conducerea meşterului Vrînceanu Ioan din Coșnea. În vederea ridicării bisericii și Sfânta Episcopie a Romanului și Hușilor a acordat un ajutor însemnat, pentru care parohia a adus mii de mulţumiri cu ocazia sfinţirii făcute de Prea Sfinţitul Episcop Partenie Ciopron al Romanului înconjurat de un sobor de preoţi în frunte cu protopopul Vichentie Mocanu al Moineștilor. Sfinţirea are loc pe data de 22 septembrie 1966, după care viața parohiei a avut un curs liniştit.

În anul 1974 la 1 septembrie, când aici se prăznuieşte hramul bisericii, are loc o slujba arhierească fiind prezent Prea Sfinţitul  Arhiereu Eftimie Bîrlădeanul al Episcopiei Romanului, cu care ocazie, tânărul diacon Olah Viorel, fiul satului Coșnea, licenţiat al Institutului Teologic de grad Universitar  din Bucureşti, este hirotonit întru preot pe seama acestei parohii.
Sub  pastorația  tânărului preot se fac o serie de îmbunătățiri în viața parohiei: se face trotuarul de intrare în fața bisericii, se confecţionează Catapeteasma cu toate icoanele pictate pe fond cu foiță de aur. Obiecte de artă sau cu valoare istorică nu sunt în biserica.

În perioada 2000-2013 parohia a fost păstorită de către părintele Moței Marius.

În anul 2013, biserica trece printr-un proces de renovare și modernzare, sub îndrumarea preotului paroh Palade Gheorghe. Lucrările au constat în izolarea și zugrăvirea exterioară și interioară, înlocuirea tâmplăriei degradate cu o tâmplărie PVC cu geam termopan, soclu a fost îmbrăcat cu piatră de râu. De asemenea a fost înlocuit mobilierul altarului. Lucrările au costat 28.000 lei, o parte din donații, aproximativ 17.000 lei, și restul din fondurile parohiei.

În anul 2014 la 1 septembrie, de hram, are loc resfințirea bisericii de către Preasfințitul Ioachim Băcăuanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, înconjurat de un sobor de preoți în frunte cu P.C. Pr. Protopop Costel Mareș.

Din parohia Coșnea face parte și micuțul sat Pajiștea din comuna Palanca, un sat cu 10 familii din care sunt 7 ortodoxe. Cu toate acestea au reușit să-și ridice o mică bisericuță din lemn, nepictată, cu hramul Sfinților Apostoli Petru și Pavel.

Între anii 2020-2021 la Biserica din satul Pajistea Filie a parohiei Cosnea s au efectuat lucrari capitale de restaurare a bisericii, refacuta temelia, schimbat acoperisul, tamplaria, izolat exteriorul bisericii, refacut gardul, iar interiorul refacut in totalitate si infrumusetat cu obiecte de cult noi si mobilier nou!

In anul 2021 in ziua de 9 Noiembrie biserica cu hramul Sfintii Apostoli Petru si Pavel a primit haina sfintirii, primind al doilea hram Sfantul Ierarh Nectarie de la Eghina, cu binecuvantarea ÎnaltPreasfintitului Ioachim Arhiepiscopul Romanului si Bacaului, de un sobor mare de preoti sub protia Parintelui Exarh Arhim Andrei Ionita, de fata fiind si Parintele Secretar Eparhial Ciprian Ignat delegați din partea Centrului Eparhial, a Parintelui Protopop Costel Mares, a parintilor din cercul Pastoral Valea Muntelui din care face parte si parohia Cosnea, si multime mare de preoti si diaconi alaturi de credinciosi!

Pe locul actualei biserici se afla un altar de vară în care se slujea doar în ziua hramului, dar în 1995 se sfințește aici noua bisericuță, preot paroh fiind Dobrițoiu Constantin.

În prezent parohia ortodoxă Coșnea este păstorită de Pr. Alexie Andrei Huiban, fiind paroh din 30 Noiembrie 2019.

In anul 2020 la 1 Septembrie cu binecuvantarea ÎnaltPreaafințitui Ioachim, Arhiepiscopul Romanului si Bacăului, de ziua hramului s a sfintit Capela Mortuara ,,Sfantul Apostol Andrei” de un sobor impresionat de preoti sub protia Parintelui Protopop Costel Mares, de fata fiind autoritatile locale, multime mare de credinciosi si Maicile de la Manastirea Diaconesti!

STIRI PE EMAIL


CALENDAR SINAXAR
 
©2016 Protoieria Moineşti - judeţul Bacău. Toate drepturile rezervate.
Web design Bacau si optimizare site - SANNET®.