Protoieria Moinesti   Webmail    

 
PROTOIERIA CUVÂNTUL IERARHULUI PAROHII MĂNĂSTIRI CULTURĂ ŞI
MISIUNE
ASISTENŢĂ
SOCIALĂ
ŞTIRI ADMINISTRAŢIE RESURSE CONTACT
 
 

Sobor de ierarhi, în rugăciune, la mormântul Arhiepiscopului Eftimie Luca
Joi, 4 noiembrie 2021, cinci ierarhi, membri ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, s-au reunit în comuniune de rugăciune la mormântul vrednicului de pomenire Arhiepiscop Eftimie Luca, cu prilejul împlinirii a È™apte ani de la naÈ™terea sa în Cer. Ziua de 4 noiembrie are o rezonanță aparte în calendarul...

mai multe detalii
FACEBOOK

Mărturisitorii Ortodoxiei din Parohia Sfântul Spiridon din Comănești
Prima duminică a Postului Mare reprezintă o zi de mare sărbătoare pentru creÈ™tinii ortodocÈ™i. În această duminică, numită „Duminica Ortodoxiei”, creÈ™tinii ortodocÈ™i marchează triumful dreptei credinÈ›e asupra ereziei iconoclaste È™i asupra tuturor ereziilor, în general. Această zi de sărbătoare a fost instituită de...

mai multe detalii
PAROHIA CoÅŸnea

BISERICA
Parohie: categoria 3 rural – 100 familii
Biserica 1: „Sf. Simion Stâlpnicul” din satul CoÅŸnea, comuna Agăş
Data ridicării: 1880
Data târnosirii: 1880
Pictura: nu are pictură interioară
Renovarea picturii: -
Reparaţii capitale ale bisericii: 1934, 1966

Vizite arhiereÅŸti:        
1959 - P.S. Partenie Ciopron
                                    1966 - P.S. Partenie Ciopron
                                    1974 - P.S. Eftimie Bârlădeanul
                                    1996 - P.S. Ioachim Vasluianul
                                    2014 - P.S. Ioachim Băcăuanul                                    

Biserica 2: „Sf. Apostoli Petru ÅŸi Pavel” È™i „Sfântul Ierarh Nectarie” din filia PajiÅŸtea, comuna Palanca

PREOÅ¢I SLUJITORI     

Preot paroh: Alexie Andrei Huiban, născut 17 martie 1991

Studii: Facultatea Teologie Ortodoxa ,,Dumitru Staniloae” Iasi, promoÅ£ia 2015

Studii postuniversitare: Master Comunicare si Consiliere Psihologica si Spirituala la Facultatea Teologie Ortodoxa ,, Dumitru Staniloae” Iasi promotia 2017 

Anul hirotoniei: 21 Noiembrie 2019 pe seama Parohiei Cosnea

Anul hirotesiei: 9 Noiembrie 2021 Iconom Stavrofor

Parohii păstorite: Parohia Cosnea 2019- prezent  

Starea civilă: căsătorit, locuieÅŸte în ComăneÈ™ti

Telefon: 0746614471
Parohia Ortodoxă CoÈ™nea se află în satul cu acelaÈ™i nume, din comuna Agăș, judeÈ›ul Bacău, fiind un sat mixt de ortodocÈ™i È™i catolici, în total aproximativ 200 de familii. Satul se află la extremitatea de vest a judeÈ›ului, în zonă montană, la limita judeÈ›ului Harghita, pe valea pârâului SulÈ›a, aÈ™ezat pe cursul inferior al pârâului, între munÈ›ii Ciucului.

Pe la jumătatea satului se află amplasată biserica parohiei ortodoxe, pe un teren donat de familia preotului Olah Viorel.

Acest aÈ™ezământ de cult cu hramul Sf. Simion Stîlpnicul, a fost zidit pe acest loc spre slava lui Dumnezeu, în anul 1880 de către ctitorii Gabor Simion cu soÈ›ia sa Rozalia, Olah Dumitru cu soÅ£ia Ileana, Cilip Petru cu soÅ£ia Varvara È™i Gabor Ioan cu soÅ£ia Ana, în urma demolării în 1872 a capelei existente în apropierea cimitirului de sus al satului, potrivit inscripÅ£iei de pe frontispiciul bisericii vechi.

În anul 1934 s-a efectuat prima reparaÈ›ie a sfântului locaÈ™ de închinare, prin reînnoirea integrală a acoperiÅŸului cu ÅŸindrilă, din iniÅ£iativa  conducerii parohiale È™i cu ajutorul enoriaÅŸilor de atunci.

Sub conducerea Pr. Protosinghel Ruja Alexe Antonie È™i al Consiliului  Parohial, în anul 1959 biserica a fost acoperită din nou cu ÅŸindrilă, s-a reparat turla bisericii È™i s-a pus cruce nouă. S-a văruit  biserica,  s-a vopsit în bleu catapeteasma, bolta, cafasul È™i turla bisericii. Tot atunci s-a ridicat  o cruce în partea de sud a bisericii în cinstea eroilor căzuÈ›i în cele două războaie mondiale 1914-1918 È™i 1941-1944. Cheltuielile au fost acoperite din contribuÅ£ia benevolă a enoriaÅŸilor È™i a Episcopiei Romanului si HuÅŸilor, care acordă parohiei pentru reparaÅ£ii un ajutor de 4000 lei.

Biserica a fost resfinÈ›ită la 20 septembrie 1959, de către PreasfinÅ£itul Partenie Ciopron de la Suceava, È™i un sobor de preoÈ›i din care a făcut parte È™i P.C. Arhimandrit Emilian Birdas, vicarul Eparhiei Romanului È™i HuÈ™ilor pe acea vreme È™i P.C. Potropop Mocanu Vichentie  protoiereul MoineÈ™tilor.

Cu timpul această biserică devine neîncăpătoare È™i în anul 1966 a fost demolată, în locul ei, pe temelia de piatră, s-a ridicat biserica de astăzi, construită din lemn, tencuită în interior È™i exterior. Ea are în față are o turlă, unde sunt aÅŸezate două clopote È™i este acoperită integral cu Å£iglă. Biserica are formă de corabie: stilul în care s-ar putea încadra este cel ardelenesc È™i a fost  ridicată din donaÅ£ia enoriaÅŸilor, de câtre meseriaÅŸii localnici sub conducerea meÅŸterului Vrînceanu Ioan din CoÈ™nea. În vederea ridicării bisericii È™i Sfânta Episcopie a Romanului È™i HuÈ™ilor a acordat un ajutor însemnat, pentru care parohia a adus mii de mulÅ£umiri cu ocazia sfinÅ£irii făcute de Prea SfinÅ£itul Episcop Partenie Ciopron al Romanului înconjurat de un sobor de preoÅ£i în frunte cu protopopul Vichentie Mocanu al MoineÈ™tilor. SfinÅ£irea are loc pe data de 22 septembrie 1966, după care viaÈ›a parohiei a avut un curs liniÅŸtit.

În anul 1974 la 1 septembrie, când aici se prăznuieÅŸte hramul bisericii, are loc o slujba arhierească fiind prezent Prea SfinÅ£itul  Arhiereu Eftimie Bîrlădeanul al Episcopiei Romanului, cu care ocazie, tânărul diacon Olah Viorel, fiul satului CoÈ™nea, licenÅ£iat al Institutului Teologic de grad Universitar  din BucureÅŸti, este hirotonit întru preot pe seama acestei parohii.
Sub  pastoraÈ›ia  tânărului preot se fac o serie de îmbunătățiri în viaÈ›a parohiei: se face trotuarul de intrare în faÈ›a bisericii, se confecÅ£ionează Catapeteasma cu toate icoanele pictate pe fond cu foiță de aur. Obiecte de artă sau cu valoare istorică nu sunt în biserica.

În perioada 2000-2013 parohia a fost păstorită de către părintele MoÈ›ei Marius.

În anul 2013, biserica trece printr-un proces de renovare È™i modernzare, sub îndrumarea preotului paroh Palade Gheorghe. Lucrările au constat în izolarea È™i zugrăvirea exterioară È™i interioară, înlocuirea tâmplăriei degradate cu o tâmplărie PVC cu geam termopan, soclu a fost îmbrăcat cu piatră de râu. De asemenea a fost înlocuit mobilierul altarului. Lucrările au costat 28.000 lei, o parte din donaÈ›ii, aproximativ 17.000 lei, È™i restul din fondurile parohiei.

În anul 2014 la 1 septembrie, de hram, are loc resfinÈ›irea bisericii de către PreasfinÈ›itul Ioachim Băcăuanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Romanului È™i Bacăului, înconjurat de un sobor de preoÈ›i în frunte cu P.C. Pr. Protopop Costel MareÈ™.

Din parohia Coșnea face parte și micuțul sat Pajiștea din comuna Palanca, un sat cu 10 familii din care sunt 7 ortodoxe. Cu toate acestea au reușit să-și ridice o mică bisericuță din lemn, nepictată, cu hramul Sfinților Apostoli Petru și Pavel.

Între anii 2020-2021 la Biserica din satul Pajistea Filie a parohiei Cosnea s au efectuat lucrari capitale de restaurare a bisericii, refacuta temelia, schimbat acoperisul, tamplaria, izolat exteriorul bisericii, refacut gardul, iar interiorul refacut in totalitate si infrumusetat cu obiecte de cult noi si mobilier nou!

In anul 2021 in ziua de 9 Noiembrie biserica cu hramul Sfintii Apostoli Petru si Pavel a primit haina sfintirii, primind al doilea hram Sfantul Ierarh Nectarie de la Eghina, cu binecuvantarea ÎnaltPreasfintitului Ioachim Arhiepiscopul Romanului si Bacaului, de un sobor mare de preoti sub protia Parintelui Exarh Arhim Andrei Ionita, de fata fiind si Parintele Secretar Eparhial Ciprian Ignat delegaÈ›i din partea Centrului Eparhial, a Parintelui Protopop Costel Mares, a parintilor din cercul Pastoral Valea Muntelui din care face parte si parohia Cosnea, si multime mare de preoti si diaconi alaturi de credinciosi!

Pe locul actualei biserici se afla un altar de vară în care se slujea doar în ziua hramului, dar în 1995 se sfinÈ›eÈ™te aici noua bisericuță, preot paroh fiind DobriÈ›oiu Constantin.

În prezent parohia ortodoxă CoÈ™nea este păstorită de Pr. Alexie Andrei Huiban, fiind paroh din 30 Noiembrie 2019.

In anul 2020 la 1 Septembrie cu binecuvantarea ÎnaltPreaafinÈ›itui Ioachim, Arhiepiscopul Romanului si Bacăului, de ziua hramului s a sfintit Capela Mortuara ,,Sfantul Apostol Andrei” de un sobor impresionat de preoti sub protia Parintelui Protopop Costel Mares, de fata fiind autoritatile locale, multime mare de credinciosi si Maicile de la Manastirea Diaconesti!

STIRI PE EMAIL


CALENDAR SINAXAR
 
©2016 Protoieria Moineşti - judeţul Bacău. Toate drepturile rezervate.
Web design Bacau si optimizare site - SANNET®.